Parenteel van Herman Clencke
1 Herman Clencke is geboren vóór 1200, zoon van [waarschijnlijk]
Arnold II van Ruinen. Herman is overleden vóór 1236.
Notitie bij Herman: De eerste bewoner van de motte de Klenkenberg, de voorloper van de latere havezate de Klenke was hoogstwaarschijnlijk verwant aan de toenmalige prefect van Coevorden en van de Heer van Ruinen.
Herman Clencke zal de eerste leenman zijn geweest met vermelding van de naam Clencke. Vroegere leenmannen staan niet vermeld.
Vermeld in een oorkonde van 1 januari 1219 waarin de bisschop van Utrecht de schenking goedkeurt van een hoeve in Middelbrink, gelegen aan de oostzijde, aan het klooster te Ruinen, door Eveze, weduwe Ostwalt (Oosterwolde) en Ida, de vrouw van Nicolaas, zoon van Eveze die in het Heilige Land is gestorven, waarvan de voogden van de zoon van Nicolaas en Ida hierbij aanwezig zijn en hiermee instemmen.
Getuigen: Rudolf van Coevorden, Egbert van Groningen, Rudolf van Norch, en de voogden van de zoon van Nicolaas en Ida: Gijsbert, Hugo Dunker, Herman Clincke, Rudolf Rocke.
Herman Clencke en Rudolf Rocke zijn, op basis van de volgorde van vermelding, dan verwant aan Ida van Ruinen en zeer waarschijnlijk broers.
Herman trouwde met
NN van NN.
Kinderen van Herman en NN:
1 Gerard(us) Clencke, geboren vóór 1240.
Volgt 1.1.
2 Rudolf(us) Clencke [
1.2], geboren vóór 1240. Rudolf(us) is overleden in 1264, minstens 24 jaar oud.
Notitie bij Rudolf(us): Zie bij Gerardus Clencke.
Zou zijn overleden in 1264 volgens MD Teenstra samen met zijn broer Gerard als gevolg van de strijd tijdens de verwoesting door hen van het kasteel van Rutger van Eelde, de schulte van Drenthe.
1.1 Gerard(us) Clencke is geboren vóór 1240, zoon van Herman Clencke (zie
1) en NN van NN. Gerard(us) is overleden in 1264, minstens 24 jaar oud.
Notitie bij Gerard(us): Vermeld in een oorkonde van 31 oktober 1259 als getuige, samen met Nicolaas zoon Boudewijn, Werenbold van de Vecht, Herman van Methele, ridders. Het betreft een ruiling van goederen tussen Hako van Hardenberg en het klooster Marienkamp bij Coevorden.
1259: Otto, graaf van Benthem, keurt de overdracht goed door Hako, zoon van wijlen Stephanus de Hardenberg, ridder, aan de St.-Maria-abdij bij Covordia van de hof en de molen c.a. te Durse en de pacht van 4 Groninger ponden uit Nortwalde bij Rode, vroeger door Hako van hem in leen gehouden, onder voorbehoud van de pacht van 3 Groninger ponden uit de hof voor zijn kastelein Hermannus de Methele, ridder; en dit in ruil voor het huis van de abdij te Campen bij Covordia, door haar verkregen van Johannes Campinc en Rode, en haar rechten op de door haar van graaf Otto in leen gehouden huizen te Itterbeke en te Anewede, met uitzondering van haar bezittingen te Lutten.
ogd0133 19 juli 1263 Gerardus Clencke en zijn broer Rudolf en Hako van Hardenberg verklaren met Henricus, bisschop van Utrecht, een overeenkomst te hebben aangegaan over de bewaring van het kasteel Coevorden.
Getuigen: Heer Herman van Voorst, Gijsbert van Buchorst, Heer Hendrik van Almelo, Heer Albert van Gerner, ridder, Frederik Radinc, bijzonder dienaar van Drenthe, Heer Egbert van Groningen, Heer Mewekinus van Ruinen, Heer Rudolf van Ansen, Heer Volker van Echten, ridder, Rudolf van de Ese.
Zou zijn overleden in 1264 volgens MD Teenstra samen met zijn broer Rudolph als gevolg van de strijd tijdens de verwoesting door hen van het kasteel van Rutger van Eelde, de schulte van Drenthe.
Kinderen van Gerard(us) uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk]
Rudolf Clencke, geboren omstreeks 1260.
Volgt 1.1.1.
1.1.1 Rudolf Clencke is geboren omstreeks 1260, zoon van [waarschijnlijk] Gerard(us) Clencke (zie
1.1). Rudolf trouwde met [waarschijnlijk]
NN van Ruinen. NN is een dochter van
Bartolomeus (Mewekinus) van Ruinen en
NN van Welvelde.
Kinderen van Rudolf en NN:
1.1.2 Johannes Clencke is geboren vóór 1290, zoon van Gerard(us) Clencke (zie
1.1). Johannes is overleden na 1327, minstens 37 jaar oud.
Notitie bij Johannes: ogd0304 en 0305 en 306; februari/maart 1327: Schuldverklaring tijdens verblijf in Kampen. Vermeld zijn Gerhardus Clencke, Johannes Clencke, Otto van Norch, Coenraad van de Ghore, Boldewijn van Selwerd, Johannes Scerpinc, Alfred van de Schure, Walter van Genemuiden, Arnold te Westen, Herman van der Helle, Thise Gosinc, Gerard van Wenlo, Johannes zoon Helsede, Thidericus zoon Pelgrim (van Putten), Bertold van Ansen, Rudolf Clencke, broer van Johannes;
Request van 22 september 1327. Archief Dickninghe.
Johannes Klencko en zijn zoon Gherardus verkopen aan de abdij van Dickninghe een rente van 11 mudden winterrogge en 3 mudden haver uit het huis Lodinghe te Wijster; en beloven, terstond wanneer zij Drenthe in vrede kunnen binnenkomen, deze rente voor buren in de villa wijster aan de abdij over te dragen; op straffe van leisting te Vollenhove door hen, Otto van Norch en Coenraad van de Ghore. Met medebezegeling door de borgen. (Genoemde heren waren uit Drenthe verbannen vanwege hun hulp aan de bisschop en verbleven in Kampen)
Johannes trouwde met
NN van Ruinen. NN is geboren omstreeks 1285, dochter van
Johan (II) van Ruinen en
Ermengarde van NN. NN is overleden na 1325, minstens 40 jaar oud.
1.1.1.1 Herman Polleman is geboren omstreeks 1290, zoon van Rudolf Clencke (zie
1.1.1) en [waarschijnlijk] NN van Ruinen. Herman is overleden na 1334, minstens 44 jaar oud.
Notitie bij Herman: Vermeld in een oorkonde van 16 februari 1311 als één van de zes gestelde borgen voor de Westerpartie van Groningen, om te voldoen aan een getroffen regeling tussen de bisschop van Utrecht en Ludolf van Selwerd, voogd van het kind van Groningen.
Is bloedverwant (maghe) van Otto van Norch, vermeld in een oorkonde van 1334, evenals Coenraad van den Gore van Steenwijk.
De verwantschap moet dan van de zijde van Ida van Ruinen komen en dan komt als vader van Herman, Rudolf Clencke in aanmerking.
Kind van Herman uit onbekende relatie:
1.1.1.2 Otto Polleman is geboren omstreeks 1300, zoon van Rudolf Clencke (zie
1.1.1) en [waarschijnlijk] NN van Ruinen.
Notitie bij Otto: Vermeld in een lijst van inkomsten uit ca 1330 van de bisschop van Utrecht, als leenman van een goed in Arlo (Haerlo bij Peest) en in Roden. Samen met Berthold Knas (van Eelde) ook aangeslagen voor goederen in Eelde.
Tussen 1365 en 1382 wordt een Otte Polleman vermeld als burgemeester van Groningen.
Otto trouwde met
NN van Eelde. NN is geboren omstreeks 1300, dochter van
Rutger van Eelde.
Kinderen van Otto en NN:
1 [waarschijnlijk]
Hendrik Polleman [
1.1.1.2.1]. Hendrik is overleden na 1391.
Notitie bij Hendrik: Oorkonde 1391: Hendrik Polleman , zijn broer Herman en de zonen van Herman, genaamd Otto, Symon en Hendrik, Bertold Klenke, Roelof Hiddens, Bertold en Reyner Hiddens, gebroeders Berend Hertinghe, Hille Pollemans, Otto, Johan en Hendrik, gebroeders en zoons van Hille, maken bekend dat zij hebben verkocht alle pachten die zij hadden in Kropswolde. Volgen de namen van de pachters. Gezegeld door jonkvrouw Ida van Selwerd, Hendrik van Selwerds zoon Godeken van den Hove, en Heyne van den Brugghen, Rechters en schulten.
3 [waarschijnlijk]
Herman Polleman, geboren omstreeks 1320.
Volgt 1.1.1.2.3.
1.1.2.1 Gherhardus Clencke is geboren vóór 1310, zoon van Johannes Clencke (zie
1.1.2) en NN van Ruinen. Gherhardus is overleden na 1327, minstens 17 jaar oud.
Notitie bij Gherhardus: ogd0304 en 0305 en 306; februari/maart 1327: Schuldverklaring tijdens verblijf in Kampen. Vermeld zijn Gerhardus Clencke, Johannes Clencke, Otto van Norch, Coenraad van de Ghore, Boldewijn van Selwerd, Johannes Scerpinc, Alfred van de Schure, Walter van Genemuiden, Arnold te Westen, Herman van der Helle, Thise Gosinc, Gerard van Wenlo, Johannes zoon Helsede, Thidericus zoon Pelfrim (van Putten), Bertold van Ansen, Rudolf Clencke, broer van Johannes;
Request van 22 september 1327. Archief Dickninghe.
Johannes Klencke en zijn zoon Gherhardus verkopen aan de abdij van Dickninghe een rente van 11 mudden winterrogge en 3 mudden haver uit het huis Lodinghe te Wijster; en beloven, terstond wanneer zij Drenthe in vrede kunnen binnenkomen, deze rente voor buren in de villa wijster aan de abdij over te dragen; op straffe van leisting te Vollenhove door hen, Otto van Norch en Coenraad van de Goer. Met medebezegeling door de borgen. (Genoemde heren waren uit Drenthe verbannen vanwege hun hulp aan de bisschop en verbleven in Kampen)
Notitie bij publiceren van Gherhardus: 22 september 1327.
Johannes Klencke en zijn zoon Gerardus verkopen aan de abdij van Dikninge een rente van elf mudden winterrogge en drie mudden haver uit het huis Lodinghe in Wijster; en beloven, terstond wanneer zij Drenthe in vrede kunnen binnenkomen, deze rente voor de buren in de villa Wijster aan de abdij over te dragen; op straffe van "Leisting"te Vollenhove door hen, Otto van Norch en Coenradus van Goer. Met medezegeling door de borgen.
Johan Clencke was de aanvoerder van de bisschopsgezinde Drenten in hun strijd tegen de burggraaf van Coevorden.
Kinderen van Gherhardus uit onbekende relatie:
1 [misschien]
Heyne Clencke [
1.1.2.1.1], geboren omstreeks 1310. Heyne is overleden na 1374, minstens 64 jaar oud.
Notitie bij Heyne: Vermeld 1374: Heyne Klenke verkoopt een steenhuis gelegen aan de westkant van de Herestraat aan Henric Snoyen Aan de zuidzijde lag het steenhuis van Henrik Lanchoren en aan de noordzijde het steenhuis van Lutgherd rode Dirkes.
1.1.1.1.1 Roelof Polman is geboren omstreeks 1330, zoon van [waarschijnlijk] Herman Polleman (zie
1.1.1.1). Roelof is overleden na 1382, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Vermeld in een oorkonde van 1382 als erfgenaam van Johan van Ruinen, samen met Arend Huys van Ruinen. Roelof moet dan getrouwd zijn met een zuster van Arend Huys.
Vermeld in de lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht uit 1379: siin aandeel van de gherichte van Drenthe; de gruit tot Ide; Wrentyngegoet tot Ide, gheleghen in de kerspel van Vrees (Vries); dat swanevlot gelegen in Drenthe ende een deel om Groningen ende oppen Goe. een tiende tot Haren, grof ende smal ende den hof to Hempne (Hemmen-Haren), gheleghen in de kerspel van Haren. De tienden van Anderen, gheleghen in den kerspel van Rolde.
Het hofgoed te Hemmen lag in het noordelijk deel van het huidige Haren. Waarschijnlijk ter plaatse waar in de 18e eeuw een nieuw Hof van Hemmen is gebouwd, nu in gebruik bij het Instituut voor Doven.
Evenals zijn zwager Arend Huys was Roelof Polman in zijn tijd een man met veel macht in Drenthe. Waar hij zijn domicili had is tot nu toe niet duidelijk.
Roelof trouwde met
NN van Norch. NN is een dochter van [misschien]
Johan van Ruinen van Norch en [misschien]
Elisabeth van Steenwijck.
Kinderen van Roelof en NN:
1 Luitgard Polman [
1.1.1.1.1.1]. Luitgard is overleden na 1416.
Notitie bij Luitgard: 23 juni 1416: Lutgard Polmans, abdisse, en het convent van het klooster te Assen, verklaart, na bekomen toestemming van den visitator en het gemeene capittel hunner orde, verkocht te hebben aan Prior en Convent van Galilea in Zebekelo, het erve en goed geheeten de Barlehaer en het erve te Schultinch, met alle toebehooren en onder garantie tegen storing in het gebruik onder voorwaarde dat Prior en Convent jaarlijks zullen betalen aan Weringer Wulbeding, zoolang hij leeft, 4 mudden rogge uit het erve te Schultinch.
Luitgard bleef kinderloos.
2 Herman Polman [
1.1.1.1.1.2].
Notitie bij Herman: 1405 08-04-1405 Herman en Symon Polleman, gebroeders, verklaren het recht om zwanen te houden in Drenthe en Selwerd, en wat hun verder aldaar in gerichte ende heerlicheit" toekwam, verkocht en bij stoklegging te hebben overgedragen aan bisschop Frederik van Blankenheim.
3 Symon Polman [
1.1.1.1.1.3].
Notitie bij Symon: Zie bij broer Herman.
1.1.1.2.2 Hille Polleman, dochter van [waarschijnlijk] Otto Polleman (zie
1.1.1.2) en [waarschijnlijk] NN van Eelde. Hille is overleden na 1391.
Notitie bij Hille: Oorkonde 1391: Hendrik Polleman , zijn broer Herman en de zonen van Herman, genaamd Otto, Symon en Hendrik, Bertold Klenke, Roelof Hiddens, Bertold en Reyner Hiddens, gebroeders Berend Hertinghe, Hille Pollemans, Otto, Johan en Hendrik, gebroeders en zoons van Hille, maken bekend dat zij hebben verkocht alle pachten die zij hadden in Kropswolde. Volgen de namen van de pachters. Gezegeld door jonkvrouw Ida van Selwerd, Hendrik van Selwerds zoon Godeken van den Hove, en Heyne van den Brugghen, Rechters en schulten.
Hille trouwde met
nn. Hij is overleden vóór 1391.
Kinderen van Hille en nn:
2 Johan nn [
1.1.1.2.2.2].
3 Hendrik nn [
1.1.1.2.2.3].
1.1.1.2.3 Herman Polleman is geboren omstreeks 1320, zoon van [waarschijnlijk] Otto Polleman (zie
1.1.1.2) en [waarschijnlijk] NN van Eelde. Herman is overleden na 1391, minstens 71 jaar oud.
Notitie bij Herman: Oorkonde 1391: Hendrik Polleman , zijn broer Herman en de zonen van Herman, genaamd Otto, Symon en Hendrik, Bertold Klenke, Roelof Hiddens, Bertold en Reyner Hiddens, gebroeders Berend Hertinghe, Hille Pollemans, Otto, Johan en Hendrik, gebroeders en zoons van Hille, maken bekend dat zij hebben verkocht alle pachten die zij hadden in Kropswolde. Volgen de namen van de pachters. Gezegeld door jonkvrouw Ida van Selwerd, Hendrik van Selwerds zoon Godeken van den Hove, en Heyne van den Brugghen, Rechters en schulten.
8 april 1405; Herman en Symon Polleman verklaren aan bisschop Frederick van Blankenheim verkocht en opgedragen te hebben het zwanevlot in het land van Drenthe en het gerecht van Zeelwert, benevens de 7e penning en het gerecht en de heerlijkheid die zij en hunne voorouders aldaar gehad hebben.
Kinderen van Herman uit onbekende relatie:
1 Symon Polman [
1.1.1.2.3.1].
2 Hendrik Polman [
1.1.1.2.3.2].
3 Otto Polman [
1.1.1.2.3.3], geboren omstreeks 1340. Otto is overleden in 1410, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Otto: Als één van de burgemeesters van Groningen tussen 1365 en 1382 wordt een Otto Polleman vermeld.
Zie www.diachronie.nl/corpora/crm14/
Zie ook bij zijn grootvader.
In 1373 staat vermeld dat Otto Pollemans aan de westkant van de Haddingestraat woonde en dat zijn buurman Johan ter Venne was.
29 april 1394 vermeld: Nydincgeguet mit alle synen toebehoeren, as ’t gelegen is binnen Gronyngen ende buten Gronijngen.
1394 apr 29 (BB fol 12) Otte Polleman.
1410 mrt 27 (BB fol 12) Aelbert Aelbert[s] Calmer na de dood van Otte Polleman.
** De "s" achter het tweede "Aelbert" ontbreekt in de tekst.
1414 mei 21 (BB fol 79) Fye Calmers na de dood van haar broer Aelbert Calmers. Hulder haar vader Baerwolt.
1441 mei 29 (BC fol 62) Roeloff van Ommen na opdracht door Fije Kalmers.
1456 sep 29 (BD fol 6) Johan Hoirneken.
* Dat guet, geheiten Nidingeguet of Henric Evertsgoet, gelegen bynnen
Gronyngen op Folkerdingestratehoerne, streckende aen Werner
Smedeshuys ende achter aen Lubbert Sickingeserve. Item enen kamp neffen
Kempkensborch. Item een halff gras lants in Stuermanscamp. Item vier acker
tussen Haerstratenpoerten. Item een gras lants ende een emmer zaet in
Henric Bertoldscamp, gelegen buyten Gronyngen aen die stat.
** "Bertolds" is later veranderd in "Baeroldes". In 1464 is er sprake van
"Baertoldescamp" en "Kempkensberch".
1464 mrt 16 (BD fol 71) Johan Hoernken, zoals Roeloff van Ommen deze goederen placht te houden en Johan deze tot dan toe gehouden had, na kwijtschelding van het verzuim.
1478 feb 28 (BD fol 123v) Werner Poppe namens "dat cloester ende convent van Yesse ende suster Mette, suster van Johan Hoerneken, professijt in denselven cloester" na opdracht door laatstgenoemde.
1478 apr 24 (BD fol 125) Claes Kater na de dood van Johan Hoerneken, die gehuwd was geweest met Claes’ tante en de goederen voor haar in leen zou hebben gehouden.
1497 jul 8 (BE fol 20v) Luert Kater na de dood van zijn vader Claes Kater.
1520 apr 17 (BF fol 52v) Luert Kater.
** Blijkens "Uitheemsche leenen --- Gelre", blz. 84, beleende de hertog van
Gelre op 28 maart 1523 Bouwe Katers, vrouw van Roloff Huginck, met dit
goed na de dood van haar vader Luert Kater.
1540 jun 28 (OB1 fol 1)
Claes Kaeter na de dood van zijn vader Luwert Kaeter.
1556 apr 9 (OC1 fol 2v) Jonge Claes Kater, onmondig, na de dood van zijn vader Claes Kater. Hulder Wolter Grauwers.
1603 nov 29 (OC3 fol 57) Hille Caeters na de dood van haar broer Claes Caeter. Hulder Lubbert Ulger.
1603 nov 29 (OC3 fol 57) Allert Coenders na opdracht door Hille Caeters.
1.1.2.1.2 Johan Clencke is geboren omstreeks 1320, zoon van Gherhardus Clencke (zie
1.1.2.1).
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1.1.2.1.2.1 Gerard Clencke is geboren omstreeks 1350, zoon van Johan Clencke (zie
1.1.2.1.2). Gerard is overleden vóór 1380, ten hoogste 30 jaar oud.
Gerard trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1370 met
Agnes de Vos van Steenwijck, ongeveer 20 jaar oud. Agnes is geboren omstreeks 1350 in
Coevorden, dochter van
Coenraed van de Ghore van Kuinre en
NN van Ansen. Agnes is overleden na 1421 in
Ruinen, minstens 71 jaar oud.
Agnes trouwde later in 1380 in
Coevorden met
Arend Huys (van Norch) van Ruinen (±1335-1395).
Notitie bij Agnes: Arent Huys hertrouwt met Agnes de Vos van Steenwijk, wed. van Gerardus Clencke.
07-07-1421 draagt Agnese, wed. van Arnolt Huzeke een boterrente, uit het bezit van Arnolt, over aan de abdij te Dikninge. Haar zoon Johan Clencke (uit haar eerste huwelijk) is getuige.
Kind van Gerard en Agnes:
1 Johan (de jonge van Ruinen) Clencke [
1.1.2.1.2.1.1], geboren omstreeks 1370. Johan is overleden vóór 1428, ten hoogste 58 jaar oud.
Notitie bij Johan: Wordt in 1427 door zijn (stief)broer Roelof aangeduid als Johan Klencken en in 1438 door zijn (stief)broer Steven eveneens als Johan Klencken. Johan de jonge is overleden voor 1427.
Hij zal bezitter van de Clencke zijn geweest en jong overleden. De Clencke komt daarna in bezit van nazaten van Otto van Welvelde, welke een broer is van Johan II van Ruinen en Ida van Ruinen die gehuwd was met Otto van Norch.
Uit een oorkonde van 26 februari 1426 blijkt dat alleen zijn broers Steven en Roelof van Ruinen nog in leven zijn.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.1 op 01-01-2025 09:01:51 door A. Post