Parenteel van Gerardus Lewe

1 Gerardus Lewe is geboren omstreeks 1100.
Notitie bij Gerardus: Vermeld als Consul Grininganus
Kind van Gerardus uit onbekende relatie:
1 Albert (Albrecht) Lewe, geboren omstreeks 1130. Volgt 1.1.
1.1 Albert (Albrecht) Lewe is geboren omstreeks 1130, zoon van Gerardus Lewe (zie 1). Albert trouwde met NN van Ruinen.
Kinderen van Albert en NN:
1 Ida Lewe, geboren omstreeks 1170 in Peize ??. Volgt 1.1.1.
2 Gerard Lewe [1.1.2], geboren omstreeks 1175.
Notitie bij Gerard: Vermeld in een oorkonde van 1206 als getuige samen met: Johan van Vollenhove, Herman van Steenwijk, Wolter van Coevorden, de broers Rudolf en Menso van Peize, Arnold van Ruinen, Otto van de Polle, Hugo Sturm,(Calthorne), Hugo Dunker, de broers Egbert en Menso van Groningen, Wicher Lapinch, Randulfo, Hendrik van Norch, Walter Radink, schulte Bartold,(van Eelde), Gelmer van Ide, Werenzone van Bunne, Egbert ten Hove, Otto van Ruinen, Jacob ter A.
1.1.1 Ida Lewe is geboren omstreeks 1170 in Peize ??, dochter van Albert (Albrecht) Lewe (zie 1.1) en NN van Ruinen. Ida trouwde, ongeveer 21 jaar oud, omstreeks 1191 met Folker van Coevorden, ongeveer 39 jaar oud. Folker is geboren in 1152, zoon van Ludolf van Wierum van Coevorden en Johanna van Goor. Folker is overleden na 1215 in Ansen, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Folker: Ridder, ministeriaal, geboren Coevorden 1152, overleden na 1215. Vestigt zich 1196 op zijn erfgoed te Ansen. Later komt dit als een allodiale hof voor, in bezit van zijn nakomelingen. Uit zijn kleinzoon Volkier stamt het geslacht Van Echten.
Volker wordt nog vermeld 1212 als "miles de Kovorde".
Gevangen genomen omstreeks 1190 en opgesloten in het stichtse kasteel Horst. Verleide aldaar de dochter Ida van een rijke ridder Albrecht Lewe en is aldaar met haar getrouwd. (Quedam narracio)
Wordt in oorkonden genoemd als getuige van de bisschop van Utrecht in 1206, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212 en 1215.
Volker werd na de dood van zijn broer Rudolf niet benoemd tot slotvoogd van Coevorden en daarom vestigde hij zich op zijn landgoed bij Ansen. (Vermoedelijk is dit leengoed door Folker of Volker’s vader Rudolf of Ludolf verkregen in de tijd dat Rudolf’s broer Herbert bisschop van Utrecht was. Volker zal na zijn huwelijk hierop een borg hebben gebouwd omstreeks 1170)
Hij koos toen voor de partij der Gelkingers in Groningen, viel het kasteel te Coevorden aan en nam de gravin van Bentheim gevangen. Ook de ridders van Peize kozen toen voor de Gelkingers.(M D Teenstra in zijn breedvoerig tijdrekenkundige tafel 1859)
Kinderen van Ida en Folker:
1 Rudolf II van Coevorden, geboren omstreeks 1192. Volgt 1.1.1.1.
2 Godfried van Coevorden [1.1.1.2], geboren omstreeks 1195. Godfried is overleden na 1231, minstens 36 jaar oud.
Notitie bij Godfried: Zie notitie bij broer Frederik.
3 Frederik van Coevorden, geboren omstreeks 1194 in Ansen ?. Volgt 1.1.1.3.
1.1.1.1 Rudolf II van Coevorden is geboren omstreeks 1192, zoon van Folker van Coevorden en Ida Lewe (zie 1.1.1). Rudolf is overleden op 25-07-1231 in Nijenstede, Hardenberg, ongeveer 39 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Was burggraaf van Coevorden van 1196-1228.
Komt voor als getuige van de bisschop van Utrecht in brieven van 1 januari 1218 en 10 januari 1223. In de laatste brief samen met zijn broeder Frederik.
In 1212 verpand hij met toestemming van zijn vader Volkerus, de grove en smalle tienden in Spehoorne en de tiend van 8 huizen te Echten aan de abdij van Ruinen, met vaststelling van de termijn van terugbetaling. (archief Dickninge) Later genoemd als van Ansen. Ridder van Ansen
1222 Rudolf belegert met de Gelkingen het slot van Egbert van Groningen.
1226 Rudolf, door de Sepperothes te Groningen te hulp geroepen, bemachtigd Groningen en neemt de stadsvoogd Egbert de jonge met zijn gezin gevangen en verwoest het slot. Grootvader Egbert van Groningen vlucht naar Friesland en komt terug en herovert Groningen en doodt vele Gelkingers.

Slag bij Ane op 28 juli 1227. Rudolf of Roelof verslaat het bisschoppelijke leger samen met Drenten en Friezen en met behulp van bendes uit Steinfort, Dalen, Loenen en Goor. Bisschop Otto van der Lippe sneuvelt en ook 200 ridders en ridderzonen waaronder de beroemde Duitse held Berend van Horstmar. De graaf van Gelre Gijsbert van Amstel en andere edelen werden gevangen genomen. Deze worden later onder beloften en borgtocht vrijgelaten. Keizer Hendrik ontslaat hen van de beloften en deze edelen werken mee aan de verkiezing van Wilbrand van Oldenburg tot bisschop van Utrecht.
Een nieuwe aanval van de bisschop op Coevorden volgt met wisselend succes, maar uiteindelijk komt er een wapenstilstand en doet de bisschop nieuwe voorstellen aan Rudolf/Roelof. Rudolf wordt uitgenodigd in het nieuw door de bisschop gebouwde kasteel bij Hardenberg voor overleg. Daar worden hij en Hendrik van Gravestorp gevangen genomen en vermoord. (Geradbraakt.)
In 1231 volgt opnieuw strijd en komt er een verdrag waarbij Frederik van Coevorden wordt beleend met alle rechten zoals zijn voorganger die ook bezat.

Rudolf/Roelof van Coevorden had een dochter die met Hendrik van Borculo getrouwd was. komt voor in een akte van 1261.
Rudolf trouwde met Sophia van Ruinen. Sophia is geboren in 1205 in Ruinen, dochter van [waarschijnlijk] Arnold II van Ruinen.
Kind van Rudolf en Sophia:
1 Eufemia van Coevorden, geboren omstreeks 1215. Volgt 1.1.1.1.1.
1.1.1.3 Frederik van Coevorden is geboren omstreeks 1194 in Ansen ?, zoon van Folker van Coevorden en Ida Lewe (zie 1.1.1). Frederik is overleden na 1236 in Coevorden ?, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Frederik: Is samen met zijn broer Godfried aanvoerder van de troepen van hun broer Rudolf, slotvoogd van Coevorden, die in 1227 samen met de schultes van Peize opnieuw prefect Egbert van Groningen aanvallen. Bisschop Otto II van Utrecht ontzet Egbert en verovert het slot van ridder Sweder van Peize, waarbij vele aanzienlijke Drenthen worden omgebracht.
Wordt in 1231 vermeld als de opvolger van zijn broer Rudolf als slotvoogd van Coevorden op grond van een gesloten overeenkomst tussen de bisschop van Utrecht en de Drenthen te Mitzpete (Noordlaren).
Komt voor in een oorkonde van 16 oktober 1236, waarin hij samen met Johannes, kanunnik te Osnabrück, uitspraak doet in een geschil tussen het klooster te Ruinen en de ridders Johannes en Laurentius over het veen Buddingwold.
Vermeld 1036 in M D Teenstra; Tijdrekenkundige tafel van Friesland enz.
Door hem overgenomen uit J S Magnin 1846; De voormalige kloosters in Drenthe geschiedkundig beschouwd. Tevens vermeld Johannes en Laurentius van Ruinen, ridders.
"Ego Johannes, verbi Crucis Minister, Canonicus Osnabrugensis, scire volo universos ad quos presens scriptum pervenerit, quad cum contraversia fuisset inter Conventum de Runen ex una parte, et Johannem et Laurentium, fratres, milites, exaltera parte, super palude que vocatur Buddigwolt, que iacet inter Mickelhorst et Arneslot, causam predicte contraversie abbas et fratres sui, sub optentu officii, et Jo. et Lau. layci, sub pene excommunicacionis, michi et Domino Fretherico de Covordia et Johani de Pethe dederunt terminandam. Nos vero habito consilio ordinavimus, ut predictus Conventus Jus, quod habuerat in predicta pralude, predictis fratribus Jo. et Lau. libere conferret et absolute, et iam dicti fratres, in recompensacionem palludis, darent annuatim conventui septem modios siliginis et septem modios avene, groniensis mensure, de domo in Twinglo (Dwingelo). Ordinavimus preterea, ut omnis contraversia qui fuit inter partes de palludibus hinc inde excultis, per dictam composicionem finaliter esset sopita et amicabiliter ordinata, et neutra pars de cetero aliquatenus moverit de predictis questionem. Palus vero de Arneslot usque Runen eritam conventui quam aliis marchionibus communis. Et ne factum istud aliquatenus posset irritari, presenti scripto sigillorum B., Abbatis de Runen, Jo., verbi Crucis ex Legato, et F., Militis de Covordia, testimonio roborato fecimus innotari.
Acta sunt hec in Runen Ao MXXX sexto, in die sancti Galli".
Frederik trouwde met NN van Ruinen?.
Kinderen van Frederik en NN:
1 Rudolf van Ansen, geboren omstreeks 1215 in Coevorden. Volgt 1.1.1.3.1.
2 Hildeburgis van Coevorden [1.1.1.3.2], geboren omstreeks 1220 in Ansen. Hildeburgis is overleden omstreeks 1275, ongeveer 55 jaar oud.
Notitie bij Hildeburgis: Ook genoemd Hildeburgis van Echten
ogd0145 datum 30 april 1275. Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden, verleent de grove en smalle tienden in Echterveen en Zuidwolde aan Rudolf van Echten, zoon van Volker van Echten, voorheen in leen bij Sophia en Hildeburgis van Echten. (zusters van Volker van Echten)
Notitie bij publiceren van Hildeburgis: Later genoemd van Echten
3 Sophia van Coevorden [1.1.1.3.3], geboren omstreeks 1225 in Ansen. Sophia is overleden omstreeks 1275, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Sophia: ogd0145 datum 30 april 1275. Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden, verleent de grove en smalle tienden in Echterveen en Zuidwolde aan Rudolf van Echten, zoon van Volker van Echten, voorheen in leen bij Sophia en Hildeburgis van Echten. (zusters van Volker van Echten)
4 Folkert van Echten, geboren omstreeks 1225 in Ansen. Volgt 1.1.1.3.4.
1.1.1.1.1 Eufemia van Coevorden is geboren omstreeks 1215, dochter van Rudolf II van Coevorden (zie 1.1.1.1) en Sophia van Ruinen. Eufemia is overleden na 1250, minstens 35 jaar oud.
Notitie bij Eufemia: Erfdochter. Staat na de dood van haar vader in 1230 onder voogdij van diens broer Frederik van Coevorden.
Zij hertrouwde ca. 1237 Herman I graaf van Lohn, wednr. van Sophia.
Dochter van Rudolf II van COEVORDEN (zie 2196946).
Uit dit huwelijk:
1. Henricus III (zie 549236).

In een request van 29 maart 1250 dragen Hermannus de Lon, zijn vrouw Eufemia en hun zoon Henricus de Borculo de goederen, eigendom en patronaatsrecht, over aan de ecclesia van Ruinen die Nicolaus van hen in gebruik had. En het huis Ludinghe te Lee.
Eufemia:
(1) trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1235 met Hendrik II van Borculo, ongeveer 45 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in 1232. Hendrik is geboren omstreeks 1190, zoon van Hendrik I van Borculo. Hendrik is overleden in 1236, ongeveer 46 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Was burggraaf van Coevorden van 1232-1236
http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
Henricus II van BORCULO, overleden 1236/1237.
MD Teenstra vermeld als sterfdatum het jaar 1263. Waarschijnlijk verschrijving.
Ministeriaal en ridder 1232-1236. Burggraaf van Coevorden en heer van Drenthe.
Had in 1232 een belangrijk aandeel in de overwinning van de Drenthenaren bij Nutzpete in Groningen op de bisschoppelijke troepen. ( Opmerking Anne Post: Nutspete moet zijn Mitspete en is een natuurlijke verdedigingslinie, gevormd door de bedding van een oude slenk die de Hondsrug doorsnijdt even ten noorden van Noordlaren. De weg Coevorden-Groningen over de Hondsrug loopt door de bedding op een lichte verhoging. Op de zuidwal stond een mottekasteel of Bolwerk)
1236 verkoopt hij de vlek Grunloe (Grol) aan graaf Otto van Gelre. Zoon van Henricus I van BORCULO
Gehuwd 1232 met Eufemia van COEVORDEN.
Erfdochter. Staat na de dood van haar vader onder voogdij van diens broer Frederik van Coevorden. Zij hertrouwde ca. 1237 Herman I graaf van Lohn, wednr. van Sophia.
Dochter van Rudolf II van COEVORDEN.
Uit dit huwelijk: Henricus III
(2) trouwde, ongeveer 22 jaar oud, omstreeks 1237 met Hermannus I, Graaf van Lohn, ongeveer 34 jaar oud. Hermannus is geboren in 1203, zoon van Gerhard III van Lohn en NN van Bredevoort. Hermannus is overleden in 1252, 48 of 49 jaar oud. Hermannus trouwde voorheen omstreeks 1225 met Sophia.
Notitie bij Hermannus: oorkondenboek Oost Friesland:
Nr 17 Herford, 20 september 1224; Koning Hendrik VII beleent de edele vrouw Sophia, echtgenote van graaf Otto van Ravensberg, met het graafschap in Eemsgouw en met meerdere goederen en rechten zoals graaf Otto van de koning en zijn voorgangers in leen heeft gehad. Getuigen: hertog Walravenus en Hendrik zijn zoon, Gerard van Wassenberg, graaf Gerard van Theiz, graaf Adolf van Altena, graaf Godfried van Arnsberg, Herman, advocaat van Keulen en zijn zoon, rentmeester van Woltburg, Gerlagus van Bodinken, Herman van Alvetere, Herman van Lon, Godschalk van Lon, Reinold van Ressen, Sweder van Dinkethen.
http://wiki-de.genealogy.net/Loen_zu_Lohn,_von
Herman Gf. v. Loen (1203 / + 1252), Herr zu Groenlo ist mit Rudolf von Steinfurt Erbe von ½ Bredevoort (1238) 1.oo 1235 Sophia, 2.oo um 1235 Euphemia, Erbin von Coeverden (1232 / 50), Ww. Heinr. II. von Borculo und T. v. Rudolf, Bgf. v. Coeverden. Herr v. Drenthe
Schwäger des Hermann von Lohn waren 1234 Heinrich von Ringenberg, Sveder von Ringenberg, Werner (=Wessel) von Heiden, Hermann Werenco und Hermann von Münster.
Er war Eigentümer von Varseveld mit der Mühle, Fischerei usw. im Lande Gooi und schenkte mit seiner Frau Sophie dies Eigentum dem damals noch dort ansässigen Kloster Bethlehem.
Kind van Eufemia en Hendrik:
1 Hendrik (III) van Borculo, geboren in 1237. Volgt 1.1.1.1.1.1.
1.1.1.3.1 Rudolf van Ansen is geboren omstreeks 1215 in Coevorden, zoon van Frederik van Coevorden (zie 1.1.1.3) en NN van Ruinen?. Rudolf is overleden vóór 1273 in Ansen, ten hoogste 58 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Het leengoed Ansen moet omstreeks 1145 zijn ontstaan ten tijde van Bisschop Herbert van Utrecht. Hij zal dit leengoed hebben gegeven aan zijn broer Ludolf van Coevorden. Diens zoon Frederik trekt zich later op zijn erfgoed Ansen terug en dit landgoed blijkt dan allodiaal bezit te zijn.
Request van 27 februari 1261. Archief Dickninge. Henricus van Borculo verleent zijn goedkeuring op de verkoop van Rudolf van Ansen aan het klooster in Ruinen van de halve tiend uit de hof te Dickninge, mits Rudolf andere goederen van gelijke waarde ten zijnen behoeve verbind, waarvoor Mewekinus (Bartholemeus) van Ruinen en Wicher borg blijven. (Zoons van Johan I van Ruinen)
ogd0130: 1262 Henricus Papinc verklaart met vrouw en onder toestemming van zijn leenheer Otto van Bentheim aan het klooster te Ruinen een hof te Eemster verkocht te hebben. Getuigen: de priesters Wilhelm van Deventer, Thithart van Dwingelo, Johannes van Beilen. Verder de ridders Bartholomeus van Ruinen, Rudolf van Ansen, Folkert van Echten en Helprich van Vollenhove.
ogd0143 datum 29 juni 1273. Sophia, weduwe van Rudolf van Ansen en haar zonen Bertold, Cesar en Heino, verklaren een jaarrente te hebben verkocht aan Bernardus, abt van Ruinen.
Rudolf trouwde met Sophia van NN. Sophia is geboren in Ruinen. Sophia is overleden na 1273. Sophia trouwde later met Bole van Eelde (±1260-vóór 1335).
Notitie bij Sophia: Request van 29 juni 1273. Archief Dickninghe.
Sophia, weduwe van deer Rodolphus, ridder, van Ansen, en haar zonen Bertoldus, Cesarius en Heino, verkopen aan de abt in Ruinen een pacht van twee Deventer Schellingen. Met medebezegeling door heer Bartholomeus.
Kinderen van Rudolf en Sophia:
1 Cyse van Ansen van Coevorden [1.1.1.3.1.1], geboren in Ansen.
Notitie bij publiceren van Cyse: Later genoemd van Ansen
2 Bertold van Ansen van Coevorden, geboren na 1232 in Ruinen, Ansen. Volgt 1.1.1.3.1.2.
3 Heino van Ansen van Coevorden, geboren omstreeks 1250 in Ansen. Volgt 1.1.1.3.1.3.
1.1.1.3.4 Folkert van Echten is geboren omstreeks 1225 in Ansen, zoon van Frederik van Coevorden (zie 1.1.1.3) en NN van Ruinen?. Folkert is overleden na 1290, minstens 65 jaar oud.
Notitie bij Folkert: De eerste bewoner van een motte of burcht in Echten zal een dienstman van de Bisschop van Utrecht zijn geweest die een familieband had met de ridders van Coevorden.
ogd0130: 1262 Henricus Papinc verklaart met vrouw en onder toestemming van zijn leenheer Otto van Bentheim aan het klooster te Ruinen een hof te Eemster verkocht te hebben. Getuigen: de priesters Wilhelm van Deventer, Thithart van Dwingelo, Johannes van Beilen. Verder de ridders Bartholomeus van Ruinen, Rudolf van Ansen, Folkert van Echten en Helprich van Vollenhove.
ogd0133 19 juli 1263 Gerardus Clencke en zijn broer Rudolf en Hako van Hardenberg verklaren met Henricus, bisschop van Utrecht, een overeenkomst te hebben aangegaan over de bewaring van het kasteel Coevorden.
Getuigen: Heer Herman van Voorst, Gijsbert van Buchorst, Heer Hendrik van Almelo, Heer Albert van Gerner, ridder, Frederik Radinc, bijzonder dienaar van Drenthe, Heer Egbert van Groningen, Heer Mewekinus van Ruinen, Heer Rudolf van Ansen, Heer Volker van Echten, ridder, Rudolf van de Ese.
ogd0134 11 september 1263. Getuihen: Hendrik van Almelo, Herman van Voorst, Hendrik van Overberg, Hendrik van de Ese, Egbert van Groningen, Mewekinus van Ruinen, Hendrik van Kuinre, Volker van Echten, Hendrik schulte van Eelde, ridders en Elya van Rininge, onze rentmeester.
Ook in 1277 treedt Volkeer van Echten op als getuige en wel voor Sophia, weduwe van Roelof van Ansen, en haar drie zoons.
In 1290 tenslotte vinden wij hem vermeld als "Volkerus, miles de Echten", in welk jaar hij aan de bewoners van zijn land te Koekange een boterpacht en een geldpacht verkoopt.
Notitie bij publiceren van Folkert: Later genoemd van Echten
Folkert trouwde met NN van NN.
Kinderen van Folkert en NN:
1 NN van Echten van Coevorden. Volgt 1.1.1.3.4.1.
2 Rudolf van Echten, geboren omstreeks 1255. Volgt 1.1.1.3.4.2.
3 Godekin van Echten, geboren omstreeks 1265. Volgt 1.1.1.3.4.3.
1.1.1.1.1.1 Hendrik (III) van Borculo is geboren in 1237, zoon van Hendrik II van Borculo en Eufemia van Coevorden (zie 1.1.1.1.1). Hendrik is overleden in 1288 in Woeringen, 50 of 51 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Request van 27 februari 1261 of 1262. Archief Dickninge.
Henricus van Borculo verleent zijn goedkeuring op de verkoop van Rudolf van Ansen aan het klooster in Ruinen van de halve tiend uit de hof te Dickninge, mits Rudolf andere goederen van gelijke waarde ten zijnen behoeve verbind, waarvoor Mewekinus (Bartholemeus) van Ruinen en Wicher borg blijven. (Zoons van Johan I van Ruinen)
MD Teenstra: 1275; Hendrik van Borculo, kleinzoon van Hendrik overleden in 1263, wordt slotvoogd van Coevorden tot 1284. Tussen 1263 en 1275 is het slot Coevorden bewaard door Gerard en Rudolf Clencke, Hako van Almelo en Nicolaas Boudewijnszoon. Zie ogd0133.
Opmerking Anne Post: 1284 moet zijn 1288.

ogd0148 van 22 juli 1276. Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden, verklaart met Hendrik van Eelde, schulte van Drenthe en Heer Rudolf Weger, ridder, uitspraak te hebben gedaan in een geschil tussen het klooster van Assen en de ingezetenen van Dalen.
Andere bronnen:
http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
549236 Henricus III van BORCULO, overleden op 05-06-1288 te Woeringen,
(1248-1288) Burggraaf van Coevorden en heer van Drenthe. Sneuvelde 05-06-1288 bij de slag van Woeringen. Betrokken en/of getuige bij schenkingen of verkopen door Herman, graaf van Lohn;
1248 goederen verkocht aan klooster Bethlehem; 1250 schenking kerk te Ruinen; 1250 verkoop Brunsveld te Zelhem aan klooster Bethlehem. Verkoopt 1251 Hertinc in het kerspel Versevelde aan klooster Bethlehem.
1262 blijkt uit een oorkonde dat hij gehuwd is met Agnes en dat zij toen 5 zonen en 2 dochters hadden.
1272 getuige bij het verlenen van vrijstelling van de tol van Lobeek (Lobith) voor die van Arnhem; 1275 beleent hij als miles zijn verwant Rudolphus, zoon van Folkerus de Echten met de grove en smalle tienden in Echterveen en Zuidwolde. Zoon van Henricus II van BORCULO (zie 1098472) en Eufemia van COEVORDEN (zie 1098473).
Gehuwd met 549237 Agnes, (1259-1288) Vrouwe van Borculo en Coevorden.
Ogd0176: Agnes doet in 1288 een schenking aan het klooster Bethlehem voor jaargetijden voor haar man.
Uit dit huwelijk: 1. Arnold (zie 274618).

MD Teenstra: 1284; Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden sterft en wordt opgevolgd door zijn zoon Reinold (1284-1311) Opmerking Anne Post: 1284 moet zijn 1288.
Hendrik trouwde met Agnes van NN.
Kinderen van Hendrik en Agnes:
1 Arnold van Borculo [1.1.1.1.1.1.1]. Arnold is overleden vóór 1275.
2 Reinold van Coevorden van Borculo, geboren omstreeks 1260. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.
3 Godfried van Borculo, geboren vóór 1270. Volgt 1.1.1.1.1.1.3.
1.1.1.3.1.2 Bertold van Ansen van Coevorden is geboren na 1232 in Ruinen, Ansen, zoon van Rudolf van Ansen (zie 1.1.1.3.1) en Sophia van NN. Bertold trouwde met NN van NN.
Kind van Bertold en NN:
1 Rudolf van Ansen van Coevorden, geboren omstreeks 1265. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.
1.1.1.3.1.3 Heino van Ansen van Coevorden is geboren omstreeks 1250 in Ansen, zoon van Rudolf van Ansen (zie 1.1.1.3.1) en Sophia van NN. Heino is overleden na 1313, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Heino: Ook genaamd Heino / Henricus van ANSEN, geboren ca 1235, eigenaar van de hof te Scheerhorn te Emlicheim. Zoon van Rudolf van ANSEN en Sophia
ogd0243 de dato 16 juni 1313 Johan graaf van Bentheim en zijn broers, Egbert, Christiaan en Boudewijn verklaren aan Eylardus de Turri verschillende goederen in borgleen te hebben gegeven. Vermeld wordt Hendrik van Ansen.
Heino trouwde met NN van NN.
Kind van Heino en NN:
1 Cyse (de oude) van Ansen van Coevorden, geboren omstreeks 1300. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.
1.1.1.3.4.1 NN van Echten van Coevorden, dochter van Folkert van Echten (zie 1.1.1.3.4) en NN van NN. NN trouwde met [waarschijnlijk] Johan Kalff.
1.1.1.3.4.2 Rudolf van Echten is geboren omstreeks 1255, zoon van Folkert van Echten (zie 1.1.1.3.4) en NN van NN. Rudolf is overleden na 1316, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: ogd0145 datum 30 april 1275. Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden, verleent de grove en smalle tienden in Echterveen en Zuidwolde aan Rudolf van Echten, zoon van Volker van Echten, voorheen in leen bij Sophia en Hildeburgis van Echten. (zusters van Volker van Echten)
In 1316 koopt Rudolf van Echten van Berta, weduwe van Rudolf van Ansen, en haar twee minderjarige zoons een hoeve in Drogt onder Zuidwolde.
Rudolf:
(1) trouwde met Amele van NN.
Notitie bij Amele: Mogelijk ook vermeld als Helsedis 17 november 1325.
(Volkert, zoon van Helsedis met Johannes zoon van Volkert)
(2) trouwde met Jutta van Dedem.
Kinderen van Rudolf en Amele:
1 -Volkert van Echten, geboren omstreeks 1290. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.
2 Roelof van Echten [1.1.1.3.4.2.2], geboren omstreeks 1292. Roelof is overleden na 1347, minstens 55 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker.
Zie ook corpus van Reenen-Mulder oorkonde G574r34701. jaar 1347.
Roelf, Volker en Godevard, broers van Echten.
"Allen denghenen , de dessen bref zolen zeen of horen lezen , do ic Roelf van Echten , Volkers ende Godevardes broder van Echten cundigh ende bythoge dat oppenbare in dessen breve , dat ic ende mine rechte ervande de vif + en + twintich marc ende de dertigh scillinghe , de ic des jares dar + of antvengh , ende al min vaderlic eerve Volkere van Echten minen broeder ende al sinen rechten aneervanden sunder allerhande arghelist hebbe quijt + ghescolden ende sceelt quiit in dessen breeve . Updat dit al stede ende vast bliven , soe ? ic Roelf van Echten vorghescreven beeden heer Reynalde , den heeren van Kovorde , ende Godevarde van Groninghe dessen breef mit mi to bizeghele . Ende wi Reynalt , heere tot Kovorde , ende ic Godevart van Groninghe umme beedde willen Roelves vorghescreven hebbet unse seghele mit den sinen ghehanghen in dessen breef in vastenisse aller dinghe . Gheven in daet jaer unses Heren ducent dre + hundert seven + an + vertich op suntte Lebuines dag in den wintter"
Roelof bleef ongehuwd. Roelof bleef kinderloos.
3 Godeken (Godevart) van Echten, geboren omstreeks 1294. Volgt 1.1.1.3.4.2.3.
1.1.1.3.4.3 Godekin van Echten is geboren omstreeks 1265, zoon van Folkert van Echten (zie 1.1.1.3.4) en NN van NN. Godekin is overleden in 1331, ongeveer 66 jaar oud.
Notitie bij Godekin: Volgt zijn schoonvader op als prefect van Groningen in 1301. Godekin was rechter in Groningen en Otto Buninc de scholte.
Zie MD Teenstra; Breedvoerig tijdrekenkundige tafel van Friesland, Groningen en Drenthe.
Godekin trouwde met Agnes van Groningen. Agnes is geboren omstreeks 1265, dochter van Egbert IV (de jonge) van Groningen en NN uit Friesland.
Notitie bij Agnes: Tussen 1328 en 1332 wordt een Agneza, Rechterse van Groningen vermeld, samen met Berthold van Gronebeke.
Kinderen van Godekin en Agnes:
1 Egbert van Echten. Volgt 1.1.1.3.4.3.1.
2 Folker van Echten [1.1.1.3.4.3.2], geboren omstreeks 1262. Folker is overleden na 1290, minstens 28 jaar oud.
Notitie bij Folker: Wordt vermeld in een oorkonde van 4 juli 1283 waarin Bernerus, abt van Ruinen, verklaart met de ingezetenen van Westerbork over het collatierecht der kerk aldaar, een overeenkomst te hebben gesloten. Ook vermeld wordt Rudolf Wege.
Vermeld in een oorkonde van 24 augustus 1290 als Volker, ridder van Echten, die aan de bewoners van zijn land in Koekange een boterpacht en geldpacht verkoopt, te heffen uit de tienden binnen en buiten huis.
Zie voor nakomelingen o.a. de website van Harm Hillenga: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/NazatenDeVriesWeb/huninga-033988-pframeset.htm?huninga-033988-p.htm
1.1.1.1.1.1.2 Reinold van Coevorden van Borculo is geboren omstreeks 1260, zoon van Hendrik (III) van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1) en Agnes van NN.
Notitie bij Reinold: Slotvoogd van Coevorden van 1288 tot 1311.
In 1288 kreeg Reinoud het kasteleinschap van Coevorden. dit kasteleinschap bleef in de familie tot 1402.
ogd0196 de dato 21 maart 1296 Johannes, bisschop van Utrecht, bevestigt de door zijn voorganger Otto aan de inwoners van Oldenzaal verleende voorrechten. Medezegelaar was Reinold van Borculo, burggraaf van Coevorden.
Reinold trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1280 met NN van NN.
Kinderen van Reinold en NN:
1 Herman van Coevorden van Borculo [1.1.1.1.1.1.2.1]. Herman is overleden na 1377.
Notitie bij Herman: In 1377 doet Harman van Coevorden, jonkheer van Selwerd, toezeggingen aan Egbert Verhouwens, borgheer van Groningen.
2 Roelof (Rodolphus) van Coevorden van Borculo. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.2.
3 Godefridus van Coevorden van Borculo [1.1.1.1.1.1.2.3].
4 Henricus van Coevorden van Borculo [1.1.1.1.1.1.2.4], geboren omstreeks 1285.
5 Reinold II van Coevorden van Borculo, geboren omstreeks 1290. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.
6 Steven van Borculo [1.1.1.1.1.1.2.6], geboren omstreeks 1300. Steven is overleden na 1323, minstens 23 jaar oud.
Notitie bij Steven: Vermeld in een oorkonde van 1323 waarbij hij aanwezig was op het landgoed Eyen en betrokken was bij een vechtpartij tussen de van Norchs, getrouwen van de bisschop van Utrecht, en de Hopsingers, aanhangers van de schout Hoptas uit de stad Groningen, die werden gesteund door de drost van Coevorden.
1.1.1.1.1.1.3 Godfried van Borculo is geboren vóór 1270, zoon van Hendrik (III) van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1) en Agnes van NN. Godfried is overleden na 1328, minstens 58 jaar oud.
Notitie bij Godfried: Heer van Borculo door vererving en van Emlichheim vanaf 1324.
Godfried:
(1) trouwde vóór 16-07-1308 met Bertha van Dale. Bertha is overleden in 1324.
(2) trouwde vóór 1324 met Lise.
Kinderen van Godfried en Bertha:
1 Stephanus van Borculo [1.1.1.1.1.1.3.1].
2 Zweder van Borculo [1.1.1.1.1.1.3.2].
3 Hendrik van Gramsbergen, geboren omstreeks 1310 in Borculo. Volgt 1.1.1.1.1.1.3.3.
1.1.1.3.1.2.1 Rudolf van Ansen van Coevorden is geboren omstreeks 1265, zoon van Bertold van Ansen van Coevorden (zie 1.1.1.3.1.2) en NN van NN. Rudolf is overleden vóór 1316, ten hoogste 51 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Elders gepubliceerd:
Rudolf van ANSEN, geboren ca 1265, overleden voor 1316, zoon van Bertolt van ANSEN.
Gehuwd met Berta van NORCH
ndva 1893; 8 september 1316. Berta, weduwe van Rudolf van Ansen, verkoopt met haar zonen Bertold en Eiso het huis in Drucht in Zuidwolde aan Roelof van Echten.
Rudolf trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1295 met Berta van Norch, ongeveer 22 jaar oud. Berta is geboren omstreeks 1273, dochter van Hendrik II van Kuinre van Norch en NN van (Ruinen).
Notitie bij de geboorte van Berta: geboortedatum van internet stamboom Hulst
Berta is overleden na 1327, minstens 54 jaar oud.
Notitie bij Berta: 25-11-1316; Berta, weduwe van Rudolf, en haar zonen Bertoldus en Eizo van Ancen verklaren verkocht te hebben aan Rudolf van Echten hun erf in Drucht in Suidwolde voor 50 marken sterling. Borgen zijn Heino, Otto de Norech en Volkerus de Dwenglo. Zodra Bertoldus en Eizo meerderjarig zijn, moeten zij de 50 marken betalen. Bezegeld door Otto van Norech. Origineel, met zegel. Gedrukt in OGD 252.
Bertha van Norch verkocht in 1316 samen met haar zonen Bertold en Cyse een hoeve aan Rudolf van Echten. Oorkonde (ogd0252) opgemaakt 25 november 1316 in de Margarethakerk in Norg en gezegeld door Henric en Otto van Norch, de broers van Bertha.
"Omnibus presentia visuris seu audituris nos Berta, relicta Rodolfi, Bertoldus et Eizo, mei filii de Ancen, notum esse cupimus nos Rodolfo de Echten domum nostram in Drucht in Sudwold cum omnibus atti nentiis suis cultis et incultis et suis veris heredibus pro quinquaginta marcis sterlingorum vendidisse et posuisse ei fidejussores et suis
heredibus, quod Bertoldus et Eizo, cum ad debitam venerint etatem, [ven]dicionem sic legitime factam non revocent sed ratam habeant et gratam.
Fidejussores sunt dominus Heino miles [et] Otto de Norech, Volkerus de Dwenglo sub pena XXX marcarum sterlingorum antiquorum. Si autem Bertoldus [et] Eizo, cum habent annos discretionis, ordinata et facta in venditione revocare presumpserint, dicti f[ide]jussore[s C]ovordiam intrabunt et inde non recedent, nisi prius dicto Rodolfo de Echten et suis heredibus quinquaginta marcae sterlingorum cum pena XXX marcarum
integraliter persolvantur. In cujus rei testimonium sigilla domini Heinonis militis et Ottonis de Norech presentibus sunt appensa. Nos vero fidejussores sic notati in premissis recognoscimus nos Rodolfo sepedicto de Echten et suis heredibus sub fide militaria esse obligates et sub sigillis nostris presentem paginam communimus jure testimonii sic esse acta et ordinata, ut patet in premissis.
Datum in Norech anno Domini MCCC sexto decimo in die Katerine virginis et martyris."
Kinderen van Rudolf en Berta:
1 Berthold van Ansen, geboren omstreeks 1300 in Ansen. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.
2 Cyse van Ansen [1.1.1.3.1.2.1.2], geboren omstreeks 1305. Cyse is overleden na 1369, minstens 64 jaar oud.
Notitie bij Cyse: Was in 1316 nog minderjarig, evenals zijn broer Berthold; zie bij hun moeder Berta.
22 juli 1335.
Cizo van Ansen verkoopt aan de abdij van Dikninge zijn bezittingen te Ansen, zonder de nieuwe kamp; onder belofte van vergoeding der schade, van zijnentwege gedurende den oorlog tussen die van Koevorden en Johannes Klencke aan bedoelde goederen te lijden. Met borgstelling voor de nakoming door genoemde Cyzo, Arnold Wilde, Adam Luttike Wicherssone en Gerhard Menzinghe, onder belofte in "leisting" te zullen gaan in een eerzame herberg waar zij veilig zijn, en met medezegeling door de borgen.
Mogelijk genoemd in akte van 17 november 1367.
Cyse van Ansen de oude verklaart zijn tienden bij de Reest en ander bezit verkocht te hebben aan Jan de Vos van Steenwijk.
Het origineel van deze acte is verloren; we kennen slechts een regest uit de 17e eeuw in het huisarchief Hackfort, inv. no. 188 onder no. 320 (R.A. Gelderland) in deze vorm:
Een brief mit een uijthangend segel in dato 1367 des woensdaegs nae Martini in den winter, waerbij Cijse van Ansen d’olde bekent vercoft te hebben Jan de Vos van Steenwijck sijn tienden op die Reesten, groff ende small, mit die goedekens penningen ende sijn deel van der maten, soo het gelegen aver d’achl bij Hakeswolde op Coldervene onder conditien, dat hij het van den vercoper ofte van den heerschap, daer hij het van plecht te holden, holden cal.
14 november 1368.
Cyse van Ansen de oude verklaart Johan de Vos van Steenwijk beleend te hebben met de tienden bij de Reest en ander bezit.
Naar het origineel in het archief van graaf van Merveldt op het slot Lembeck (archief Westerwinkel), Urk.
no. 63. Regest uit de 17e eeuw in het huisarchief Hackfort, inv. no. 188 onder no. 322 (R.A. Gelderland).
Ic Cyse van Ansen de oelde doe kundych allen luden, de desen brief zulen sien oft horen lesen ende bykenne openbaer, dat Johan Vos van Steenwijc ende sine erfghenamen den tienden by der Reesten ende yenich gue t , dat he mit rechte van my holden sal ende van minen erfghenamen holden sal to Suetvenschen lene to enen punde; vort meer so bykenne ic Cyse vorscr. in dese opene brieve, wannier heer Alef, min broder, aflivich wurt, so sal Johan verscr. ofte sine erfghenamen, de in der tijd were van miner heelfte, de my hoerde van den tienden to Lede tovoren utburen half so vele als ic vercoft hebbe van
heren Alefs mudden, mins broders, sunder wedersegghen mins ofte miner erfghenamen, utghesproken alle aerghelijst, de in deser vorghescreven vorworde Johan vorscr. ofte sinen erfghenamen hinderen moghen. In oerkunde der waerheyt so hebbe ic Cyse vorscr. vor my ende vorscr. minen erfghenamen myn zeghel an desen brief ghehangehen; ghegheven int iaer unses Heren dusent driehundert achtentsestych des dynxdaghes na sente Martine in den winter.
Het zegel is afgevallen
akte uit 1369.
Cyse van Ansen de oude en Cyse van Ansen de jonge verklaren Jan de Vos van Steenwijk verkocht te hebben een goed te Scheerhorn in het kerspel Emlichheim.
Het origineel is verloren. We kennen slechts een regest uit de 17e eeuw in het huisarchief Hackfort, inv. no. 188 onder no. 323 (R.A. Gelderland) in deze vorm:
Een brief daervan die segels meerendeel gebraecken sijnde, sunsten twe geweest in dato 1369, waerbij Chijse van Ansen d’olde ende jonge vercoft hebben an Jan de Vos van Steenwijck haer goet toe Scheerhorde gelegen in den kerspel van Emmeninckhem.
3 [waarschijnlijk] Roelof van Ansen [1.1.1.3.1.2.1.3], geboren in Vollenhove. Roelof is overleden na 1340.
Notitie bij Roelof: Waarschijnlijk dezelfde als Roelf Bollar van Ansen, genoemd in een oorkonde van 10 oktober 1340, samen met Bertold van Ansen, Bertold Knas van Eelde, Coenraad van den Ghore, Otto Haertinge van Haren, Otto Dusewold van Dilligte en Alf Mensinge.
(Coenraad van den Ghore was een neef van Berthold van Ansen, zoon van Johanna van Norch, een zuster van zijn moeder Bertha. Bertold was zijn broer. De anderen zijn waarschijnlijk ook alle aan Berthold verwant)
Is waarschijnlijk geen broer van Berthold en Cyse, omdat hij niet wordt genoemd in de oorkonde van 1316; zie bij Berta. Maar kan wel een stiefbroer zijn, of een bastaardzoon van Rudolf van Ansen.
1.1.1.3.1.3.1 Cyse (de oude) van Ansen van Coevorden is geboren omstreeks 1300, zoon van Heino van Ansen van Coevorden (zie 1.1.1.3.1.3) en NN van NN. Cyse is overleden na 1369, minstens 69 jaar oud.
Notitie bij Cyse: Archief huis Hackfort: 1367: Een brief mit een uijthangend segel in dato 1367 des woensdaegs nae Martini in den winter, waerbij Gijse van Ansen d’olde bekent vercoft te hebben Jan de Vos van Steenwijck sijn tienden op die Reesten, groff ende smal, mit die goedekens penningen ende sijn deel van der maten soo het gelegen aver dack bij Hakeswolde op Colderveen, onder conditien dat hij het van den vercoper ofte van den heerschap daer hij het van plecht te holden, holden sal., 1367 november 17.
NB Niet meer aanwezig.
Genoemd op 2 maart 1369 (oude archieven Hasselt; regest nr. 19) waar hij drie waren land in Mastenbroek overdraagt aan de Heilige Sacramentskapel in Hasselt. Samen met zijn zoons Cyse en Johan, Cyses vrouw Beatrix en hun kinderen Johan en Femmeke.
1369 archief Hackfort: Een brief daervan die segels meerendeel gebraecken sijnde sunsten twe geweest, in dato 1369, waer Gijse van Ansen d’olde en de jonge vercoft hebben an Jan de Vos van Steenwijck haer goet toe Scheerwoude gelegen in den kerspel van Emmeninckhem., 1369.
NB Niet meer aanwezig.
Cyse trouwde met NN van NN.
Kinderen van Cyse en NN:
1 Cyse (Cizo) van Ansen, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.
2 Johan van Ansen [1.1.1.3.1.3.1.2].
3 [waarschijnlijk] Hendrick van Ansen [1.1.1.3.1.3.1.3].
Notitie bij Hendrick: 1353: Een brief mit een uijthangend segel in dato 1353 waerbij Johan, bisschop te Utrecht, belient heeft Hendrick van Ansen met den hoff toe Dwingeloe, die tienden toe Dwingeloe ende toe Leede aver die Vrijhuse ende die goederen toe Batingehuis, Endelinge ende Smedinge in dienss mans stadt., 1353.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
1.1.1.3.4.2.1 -Volkert van Echten is geboren omstreeks 1290, zoon van Rudolf van Echten (zie 1.1.1.3.4.2) en Amele van NN. -Volkert is overleden omstreeks 1362, ongeveer 72 jaar oud.
Notitie bij -Volkert: Volker van Echten en zijn broer Godeken hebben in 1331 een geschil met Henric heer van Borculo en zijn broer Johan. In 1342 ruilt Volker van Echten enige vaste jaarlijkse inkomsten tegen onroerend goed te Echten met de ambtman van de proost van St. Pieter te Utrecht. Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker. De laatste schenkt in 1350 een roggepacht aan de abdij te Dikninge en leent een jaar later een som geld aan Reijnold heer van Koevorden, terwijl hij in 1352 door laatstgenoemde wordt beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde etc., waarmee zijn vader Rudolf van Echten (II) in 1275 werd beleend.
Tenslotte zien wij Volker van Echten vermeld in 1353, in welk jaar hij op 1 mei van Henric van Koevorden en diens vrouw "de hofstede", enige goederen te Echten en een "kerckstoel" te Ruinen koopt.
Oorkonde van 1363 waarin Johan van den Clooster, ridder, en Johan van den Ese, knape, de scheiding regelen van de goederen van Volker van Echten, tussen de kinderen Roelof, Hendrik, Johan en Amele.
Roelof is de oudste broer.Tekst zie Corpus van Reenen-Mulder G574r36301.

Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker.
Zie ook corpus van Reenen-Mulder oorkonde G574r34701. jaar 1347.
Roelf, Volker en Godevard, broers van Echten.
"@ Allen denghenen , de dessen bref zolen zeen of horen lezen , do ic Roelf van Echten , Volkers ende Godevardes broder van Echten cundigh ende bythoge dat oppenbare in dessen breve , dat ic ende mine rechte ervande de vif + en + twintich marc ende de dertigh scillinghe , de ic des jares dar + of antvengh , ende al min vaderlic eerve Volkere van Echten minen broeder ende al sinen rechten aneervanden sunder allerhande arghelist hebbe quijt + ghescolden ende sceelt quiit in dessen breeve . Updat dit al stede ende vast bliven , soe ? ic Roelf van Echten vorghescreven beeden heer Reynalde , den heeren van Kovorde , ende Godevarde van Groninghe dessen breef mit mi to bizeghele . Ende wi Reynalt , heere tot Kovorde , ende ic Godevart van Groninghe umme beedde willen Roelves vorghescreven hebbet unse seghele mit den sinen ghehanghen in dessen breef in vastenisse aller dinghe . Gheven in daet jaer unses Heren ducent dre + hundert seven + an + vertich op suntte Lebuines dag in den wintter"
-Volkert trouwde met NN van NN.
Kinderen van -Volkert en NN:
1 Rudolf (Roelof) van Echten, geboren omstreeks 1308. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.1.
2 Johan van Echten, geboren omstreeks 1315. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.
3 Amele van Echten [1.1.1.3.4.2.1.3], geboren omstreeks 1320.
4 Hendrik de Mepsche van Echten, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.
1.1.1.3.4.2.3 Godeken (Godevart) van Echten is geboren omstreeks 1294, zoon van Rudolf van Echten (zie 1.1.1.3.4.2) en Amele van NN. Godeken is overleden na 1357, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Godeken: Godeken van Echten wordt in 1331 samen met zijn broer Volker (IIIa) genoemd in hun geschil met Henric heer van Borculo, en diens broer Johan.
In 1348 schenkt hij een boterpacht aan de abdij te Dikninge tot het houden van zielmissen voor wijlen zijn vrouw Margrete. Godeken van Echten verklaart in 1350 krachtens medezegeling in te stemmen met door de door zijn broer Volker (IIIa) aan de abdij te Dikninge gedane schenking. In 1355 treedt hij in eenzelfde kwaliteit op.
Blijkens akte van 5 februari 1357 schenkt Godeken van Echten een jaarlijkse opbrengst uit het onder IJhorst gelegen goed ter Hofstede aan de abdij te Dikninge, terwijl hij een jaar daarna 1358 opnieuw als medezegelaar optreedt.
In oorkonde corpus van Reenen-Mulder nr G574r34701 ook vermeld als Godevard van Groningen.
Godeken:
(1) trouwde met Margrete van NN. Margrete is overleden in 1348.
(2) trouwde met Kunne van NN.
Kinderen van Godeken en Margrete:
1 Jutta (Judith) van Echten. Volgt 1.1.1.3.4.2.3.1.
2 Amele van Echten [1.1.1.3.4.2.3.2].
1.1.1.3.4.3.1 Egbert van Echten, zoon van Godekin van Echten (zie 1.1.1.3.4.3) en Agnes van Groningen. Egbert is overleden vóór 1332.
Kind van Egbert uit onbekende relatie:
1 NN van Echten. Volgt 1.1.1.3.4.3.1.1.
1.1.1.1.1.1.2.2 Roelof (Rodolphus) van Coevorden van Borculo, zoon van Reinold van Coevorden van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.2) en NN van NN. Roelof trouwde omstreeks 1330 met NN van NN.
Kind van Roelof en NN:
1 Reynolt van Coevorden van Borculo, geboren omstreeks 1330. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.2.1.
1.1.1.1.1.1.2.5 Reinold II van Coevorden van Borculo is geboren omstreeks 1290, zoon van Reinold van Coevorden van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.2) en NN van NN. Reinold is overleden in 1344, ongeveer 54 jaar oud.
Notitie bij Reinold: Slotvoogd van Coevorden van 1311 tot 1344
ogd0244 de dato 7 augustus 1313. Henricus en Albertus, broers en zonen van Gerardus, horigen van de kerk van Utrecht, verklaren de hof in Emmen in erfpacht te hebben genomen. Mede zegelaar is Reinold van Coevorden en het land van Drenthe.
ogd0247 de dato 20 juni 1314. Bolo en Leffardus, broers, verklaren van de bisschop van Utrecht de hof te Anlo met toebehoren in erfpacht te hebben genomen. Gezegeld door Reynoldus van Coevorden en het land van Drenthe.

Oorkonde 4 mei 1315 Abdij Assen:
RENOLDUS DE COVORDIA en zijne kinderen verklaren, dat hun geschil met de abdij te Asscen over het drassig land tusschen de huizen Venehusen en Pathus-door de scheidsrechters HINRICUS DE NORCH, ridder, GHODFRIDUS DE BORCLO R. ’s broeder, FREDERICUS rector der kerk van Rodlo en WICHERUS (van Norch, ook van Steenwijck, broer van Henricus van Norch) (pastoor) van Vres en deken van Threnthia-is beëindigd in dezer voege:
dat de abdij jaarlijks uit het huis Pathhus 1 vat boter, uit de weide Burchmat 3 hoenders en uit het huis Venehus 3 hoenders zal opbrengen in het kasteel te Covorde; dat de abdij haar vee van ’t huis Venehuse in de weide der marke van Covordia mag blijven weiden, mits het geen schade toebrengt aan het gezaaide en daarvoor ten behoeve der burgers van Covorde voor hunne koeien moet gereed houden 2 stieren;
dat RENOLDUS voor de van de abdij ontvangen 125 Osnabruck’sche marken zal tevreden stellen GHERARDUS KLINKING, diens broeders en de verdere markegenooten van Couordia en bepaaldelijk CESARIUS DE COVORDIA;-de Frisones, die hij geplaatst heeft in het drassig land, zonder schade en hinder der abdij zal doen vertrekken; en ook nimmermeer verlof zal geven om te bouwen of te wonen in ’t drassig land, dat voortaan ten gebruike zal zijn van de beide genoemde huizen; terwijl der abdij het recht wordt toegekend meerdere huizen daarin te bouwen, mits het huis Venehuse niet dichter worde gebracht aan de villa Couorde. Met medebezegeling door RENOLDUS’ "nepos" HINRICUS DE BORCLO en de universitas terre Threnthie.
Datum anno Domini M°CCC° quinto decimo die dominica post Inventionem sancte Crucis.
Oorspr. (Inv. No. 71). Met geschonden zegel van ’t landschap Drente in groene was; de 2 andere zegels zijn verloren.
ogd0253 de dato 24 december 1316.
Moet zijn 16 september 1316:Zie huisarchief Almelo;
Reynoldus, Rodolphus en Henricus genaamd de Covorde, broers, verklaren te hebben opgedragen aan Johannes genaamd Stengere, burger van Aldensale, het erve (domus) Velthus gelegen in Lindelo, en het erve Bernerinc, gelegen in Arneth, c.a.
Getuigen: Arnoldus de Ockenbroke, Hugo de Boclo (van Boekelo), Hermannus Heket en Hermannus de Binchorst, alsmede Henricus Snoync en Gerardus Snoync, schepenen van Aldensale..
Reinold trouwde met [waarschijnlijk] NN van Echten.
Kinderen van Reinold en NN:
1 Reinold III van Coevorden, geboren omstreeks 1320. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.
2 Hendrik van Coevorden van Borculo, geboren omstreeks 1320. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.2.
1.1.1.1.1.1.3.3 Hendrik van Gramsbergen is geboren omstreeks 1310 in Borculo, zoon van Godfried van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.3) en Bertha van Dale. Hendrik is overleden na 1366, minstens 56 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Vermeld tussen 1343 en 1366.
Hendrik trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1335 met Hadewig van Almelo, ongeveer 25 jaar oud. Hadewig is geboren omstreeks 1310, dochter van Albert van Almelo en Jutta.
Kinderen van Hendrik en Hadewig:
1 Godeverd van Gramsbergen [1.1.1.1.1.1.3.3.1].
2 Egbert Hendrikszn van Gramsbergen [1.1.1.1.1.1.3.3.2]. Egbert is overleden na 1494.
1.1.1.3.1.2.1.1 Berthold van Ansen is geboren omstreeks 1300 in Ansen, zoon van Rudolf van Ansen van Coevorden (zie 1.1.1.3.1.2.1) en Berta van Norch. Berthold is overleden na 1340, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Berthold: ogd0305 28 februari 1327; Pertoldus de Ansen vermeld.
Was in 1316 nog minderjarig.
Vermeld in een oorkonde van 10 oktober 1340.
Berthold trouwde met Elsabe van NN. Elsabe is geboren omstreeks 1300 in Vollenhove.
Kinderen van Berthold en Elsabe:
1 Griete van Ansen, geboren omstreeks 1330. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.
2 Hadewich van Ansen, geboren in 1338 in Ansen. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.
1.1.1.3.1.3.1.1 Cyse (Cizo) van Ansen is geboren omstreeks 1325, zoon van Cyse (de oude) van Ansen van Coevorden (zie 1.1.1.3.1.3.1) en NN van NN. Cyse is overleden na 1369, minstens 44 jaar oud.
Notitie bij Cyse: Archief Dickninghe. 22 juli 1335.
Cizo van Ansen verkoopt aan de abdij van Dickninghe zijn bezittingen in Ansen, zonder de nieuwe kamp; onder belofte van vergoeding der schade, van zijnentwege gedurende de oorlog tussen die van Coevorden en Johannes Klecke aan bedoelde goederen te lijden.Met borgstelling voor de nakoming dezer voorwaarden door genoemde Cizo, Arnold Wilde, Adam Luttike Wicherszoon en Gerard Mensing, onder belofte van Leisting en met medebezegeling der borgen.
oorkonde 2 maart 1369. Zie bij Cyse de Oude.
Cyse trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1355 met Beatrix van NN.
Kinderen van Cyse en Beatrix:
1 Johan van Ansen [1.1.1.3.1.3.1.1.1], geboren omstreeks 1360.
2 Femme van Ansen, geboren omstreeks 1365. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.
3 Albert van Ansen [1.1.1.3.1.3.1.1.3], geboren omstreeks 1370. Albert is overleden na 1402 in Hasselt, minstens 32 jaar oud.
Notitie bij Albert: Genoemd in 1402 in een oorkonde waarin zijn zwager Arent van Steenwijck als getuige optreedt.
Request van25 juni 1402 archief Dickninge. Albert van Ansen Cysenzoon draagt over aan de abdij van Dickninge zijn aandeel in de smalle tienden over het goed der abdij te Spehoerne.
Albert was in 1411 keurnoot in Hasselt en had dus daar een woning en burgerrechten.
1.1.1.3.4.2.1.1 Rudolf (Roelof) van Echten is geboren omstreeks 1308, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1) en NN van NN. Rudolf is overleden op 27-09-1389, ongeveer 81 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Uit archief Drenthe.
Toen Volker van Echten in 1350 de roggepacht schonk aan de abdij te Dikninge, geschiedde dat met goedvinden van zijn zoon Roelof. In 1363 wordt overgegaan tot de scheiding van de door Volker van Echten nagelaten goederen en krijgt Roelof van Echten zo goed als alle goederen in de marke Echten en in het kerspel Zuidwolde. Een jaar later gaat hij een ruiling aan met Jonge Johan Sloet en diens vrouw en als de laatsten in 1365 een rente aan de abdij te Dikninge verkopen, treedt Roelof als medezegelaar op.
Op 21 juni 1367 lost Roelof van Echten een gedeelte van de schuld af die hij heeft bij Hessel Mulert. Wanneer zijn broer Hendric van Echten in 1370 tienden verkoopt aan Godeken ten Sconenvelde, is Roelof daarbij aanwezig. In 1381 vinden wij Roelof van Echten voor het laatst vermeld en wel als koper van een stuk land in de marke van Pesse.(Moet zijn Peize)
Komt voor in een oorkonde van 1381 waarin hij grond koopt, geheten de Blicmaat, hetwelk aan de westzijde grenst aan Roden, en gelegen is in de marke van Peize.
Rudolf trouwde, ongeveer 16 jaar oud, in 1324 met NN van Norch, ongeveer 14 jaar oud. NN is geboren omstreeks 1310, dochter van Otto van Norch (Orch) en Ida van Ruinen.
Notitie bij NN: 28-12-1324 betalen Otto van Norgh en zijn borgen een deel van de bruidschat voor zijn dochter aan Rodolfus van Echten. (zie ook: drs.O.D.J. Roemeling,’Adelijke geslachten in de ME van Drente’,NL1973).
Kind van Rudolf en NN:
1 Otto van Echten, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.1.1.
1.1.1.3.4.2.1.2 Johan van Echten is geboren omstreeks 1315, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1) en NN van NN.
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1 Roelof van Echten, geboren omstreeks 1350. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.
1.1.1.3.4.2.1.4 Hendrik de Mepsche van Echten is geboren omstreeks 1325, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1) en NN van NN. Hendrik is overleden op 22-06-1394, ongeveer 69 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Hendrik de Mepsche bezat een half achtendeel van den tienden to Dalen.
Verkrijgt in 1379 van de Bisschop van Utrecht in leen "Dat Houwingegoet, in de buerschap to Banlo, ghelegen in den kerspel van Rolde", als "borchleen to Vollenhove". Henric was dus verplicht om de Bisschop bij te staan, als dat nodig was, bij de verdediging van de burcht Vollenhove, eigendom van de Bisschop.
Het goed staat nu bekend als de "boerderij Kamps".
Henric de Mepsche zal een ridder zijn geweest, verwant aan of nazaat van de oudst bekende adellijke families in Drenthe.
Vermoedelijk is Henric de Mepsche dezelfde persoon als Hendrik van Echten, zoon van Volkert van Echten. Zijn oudst vermelde bezit en zijn familienaam duiden op een leefomgeving bij Meppen. De leenmannen van Echten hadden rond 1300 grote invloed gekregen op het gebied tussen Coevorden en Echten.
Een duidelijke aanwijzing dat Hendrik de Mepsche dezelfde persoon moet zijn als Hendrik van Echten is hetgeen vermeld staat bij Rudolf van Echten.
(Hendric van Echten verkoopt in 1370 tienden aan Godeken ten Sconenvelde, Roelof (Rudolf) is daarbij aanwezig. Rudolf komt ook voor in een oorkonde van 1381 waarin hij grond koopt in de marke van Peize, geheten de Blicmaat, hetwelk aan de westzijde grenst aan Roden. De van Echtens breiden hun bezit uit naar het noorden)
Na 1330 ging het bergafwaarts met de macht van de bisschop van Utrecht in Drenthe en hij deed alle moeite om mensen aan zich te binden door het in leen geven van goederen.
Zie ook: http://www.redmeralma.nl/garmerwolde.htm#1223
Hendrik trouwde met Agnesa.
Kinderen van Hendrik en Agnesa:
1 Johan de olde de Mepsche, geboren omstreeks 1350. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.
2 Roelof de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.2], geboren omstreeks 1355. Roelof is overleden na 1395, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Vermeld in een oorkonde van 1395 van de Bisschop van Utrecht, waarin vermeld wordt welke ridders/leenmannen in Drenthe hem steunden.
Deze Roelof moet dan een zoon zijn van Henric, die in 1379 het goed Houwelinge, nu boerderij Kamps, in leen kreeg.
1.1.1.3.4.2.3.1 Jutta (Judith) van Echten, dochter van Godeken (Godevart) van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.3) en Margrete van NN. Jutta trouwde met Wolter Utenweerde.
1.1.1.3.4.3.1.1 NN van Echten, zoon van Egbert van Echten (zie 1.1.1.3.4.3.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 Egbert van Echten. Volgt 1.1.1.3.4.3.1.1.1.
1.1.1.1.1.1.2.2.1 Reynolt van Coevorden van Borculo is geboren omstreeks 1330, zoon van Roelof (Rodolphus) van Coevorden van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.2.2) en NN van NN. Reynolt is overleden omstreeks 1400, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Reynolt: In 1379 vermeld in de lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht als Reynolt van Coevoerde, ridder. Hij houdt in leen int eerste in den kerspel van Gore dat huis toe den Bleddincklere, dat huis to den Sprokelrewe, in den kerspel van Delden enz.
Zie verder: http://genealogy.richardremme.com/tng/getperson.php?personID=I60274&tree=tree01
Ridder, vermeld 1348-1395; ambtman van Lage, dat hij in 1377 van de bisschop in pandschap krijgt; borgman van Goor.
Inzake "dat huys ende hoff van Ghoer" valt nog wat op te merken. Zijn de broers Reinolt en Wouter hun vader als borgman opgevolgd?
Volgens Haga (kolom 4) is het laatste levensteken van hun vader een oorkonde van 29 juli 1390. Volgens (kolom 3) de stamreeks in het Nederlands Adelsboek 1941 zou de laatste vermelding er een zijn in 1395 met een sterfjaar van 1409 (ook bij Haga, maar dan omstreeks).
Nu dienen sterfjaren in genealogische publicaties meestal opgevat te worden als overleden voor ... het jaar in kwestie. Haga spreekt van "omstreeks" zodat hij ongetwijfeld het sterfjaar uit het Ned. Adelsboek overneemt met een nuancering omdat hij in zijn artikel geen aanwijzingen geeft voor het feitelijke jaar. Kritisch beschouwd kunnen we dus stellen dat vader Reinolt van Coevorden is overleden tussen 1395 en 1409.
Waarom worden in 1400 dan Reinolt van Coeverden heer Reinoltszoon en Wolter zijn broeder beleend met het huis Goor en niet hun vader? Als vader Reinolt van Coevorden volgens de gangbare opvatting (Haga) een zwager was van Godert van Hekeren, + 1395 (Van Spaen) dan had deze toch een betere claim op Goor dan zijn kinderen. Als het sterfjaar 1395 van Van Spaen klopt waarom worden de "neefjes" dan pas in 1400 beleend? Wie was dan de borgman tussen 1395-1400? Vader Reinolt van Coevorden? Het lijkt er wel op.
Als een leenman komt te overlijden zien we meestal dat hij opgevolgd wordt door een zoon. Soms zien we dat niet één maar meerdere zonen/erfgenamen gezamenderhand worden beleend. Op 4 september 1400 werden Reinolt en Wolter van Coevorden tezamen beleend. Ze worden zonen van heer Reinolt genoemd. Het lijkt er dus sterk op dat we mogen aannemen dat beide broers als erfgenaam van hun vader zijn beleend met het huis Goor. Op basis van deze overwegingen mogen we dan stellen dat vader Reinolt van Coevorden is overleden vóór september 1400.
Reinolt van Coevorden blijkt op 25 juni 1406 nog in leven te zijn als hij de halve tienden te Daerlo (borgleen van Goor) overgeeft aan zijn zoon Reinolt. Zie: <http://www.historischcentrumoverijssel.nl/overijssel/leenrep/repertorium/lenen/493.htm.
Wie hebben Reinolt en Wolter dan in 1400 als leenman opgevolgd? De oplossing is eenvoudig. Moeder Kunegonda is op 29 juli 1390 volgens de Bisschoppelijke uispraak nog in leven (Haga, NL, kolom 4). We komen haar nadien ook nergens meer tegen. Hierboven is de veronderstelling geuit dat vader Reinolt van Coevorden krachtens zijn huwelijk met Kunegonda de borgman van Goor is geworden.
Dit moet kennelijk genuanceeerd worden. Na het overlijden van de vorige borgman zal Reinolt van Coevorden, zijnde gehuwd met een erfdochter de leenman voor het huis te Goor zijn geworden. Uit het huwelijk van Reinolt en Kunegonda zijn zonen voortgekomen. Na het overlijden van hun moeder zullen deze (mits meerderjarig natuurlijk) dus de rechtmatige erfgenamen van het leengoed zijn geworden. Op 4 september 1400 worden Reinolt en Wolter beleend. Moeder Kunegonda zal dus zijn overleden vóór september 1400.
Reynolt trouwde met Kunegonda van Goor.
Kinderen van Reynolt en Kunegonda:
1 Reynold van Goor van Coevorden [1.1.1.1.1.1.2.2.1.1].
2 Wolter van Goor van Coevorden [1.1.1.1.1.1.2.2.1.2], geboren omstreeks 1360.
1.1.1.1.1.1.2.5.1 Reinold III van Coevorden is geboren omstreeks 1320, zoon van Reinold II van Coevorden van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.2.5) en NN van Echten. Reinold is overleden na 1394, minstens 74 jaar oud.
Notitie bij Reinold: Was in 1347 burggraaf van Coevorden en geeft de bisschop van Utrecht een belangrijke som geld als voorschot, waarvoor hij en zijn nakomelingen zich Heren van Coevorden mogen noemen en krijgen tevens het schultambt van Drenthe.
In 1394 probeert Frederik van Blankenheim, bisschop, het voorschot terug te geven met terugeising van het leenheerschap over Coevorden. Maar Reinold weigerde.
(De notarissen Wilhelmus de Wyhe en Alardus de Wyringia F. Andree) oorkonden, dat Reinaldus de Coevorden - ten overstaan van Swederus de Hekeren alias de rechter, rechter van Coevorden en Drenthia, schepenen enz. - afstond aan fredericus de blankenheim als bisschop van Trajectum al zijne rechten op de stad en de heerlijkheid Coevorden tegen 15000 oude fransche schilden; onder voorbehoud aan R. d. C. van zijn privaat bezit volgens de scheidsrechterlijke uitspraak van Wilhelmus hertog van Gelria en Juliacum en graaf van Zutphania; - dat dit geschiedde te Coevorden in het wereldlijk gericht voor het huis van Gerardus Koops, in tegenwoordigheid van genoemde getuigen; - dat ?s avonds gelijke overdracht plaats had te Hulsfort, waarna de huldiging van den nieuwen landsheer geschiedde.
In een oorkonde van 2 december 1399, ogd1049, "joncvrouwe Liebet van Ghoer heeft mombaer ghemaect Reyneken heren Reynoltssoen van Coevorden"

In 1350 gaat hij een overeenkomst aan met de stad Groningen.
1351 schuldbekentenis van Reynold aan Volker van Echten.
1352 Reynold beleent Volker van Echten met diverse tienden.
1354 Reynold bevestigd het bestaan van een overeenkomst van 1324, gezegeld door zijn vader Reynold en zijn oom Rudolf.
In 1357 belooft hij de stad Groningen geen vestigingen meer op te werpen tussen de stad en het gesloopte slot Selwerd. (zie Corpus van Reenen-Mulder op website Meertens instituut)
Vermeld in een lijst van oudste leenmannen van de bisschop van Utrecht uit 1379: Bezit veel goederen in Twnethe en Salland.
Reinold trouwde met NN van NN.
Kinderen van Reinold en NN:
1 Herman van Coevorden. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.1.
2 Johan drost van Coevorden, geboren omstreeks 1340. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.
1.1.1.1.1.1.2.5.2 Hendrik van Coevorden van Borculo is geboren omstreeks 1320, zoon van Reinold II van Coevorden van Borculo (zie 1.1.1.1.1.1.2.5) en NN van Echten.
Notitie bij Hendrik: Komt voor in een oorkonde van 1350, samen met zijn broer Reynold.
Verkoopt in 1354 vele goederen aan Volker van Echten.
Hendrik trouwde met Sophia van NN.
1.1.1.3.1.2.1.1.1 Griete van Ansen is geboren omstreeks 1330, dochter van Berthold van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1) en Elsabe van NN. Griete trouwde met Herman Hagen. Herman is geboren omstreeks 1325.
Kinderen van Griete en Herman:
1 Bertold Hagen, geboren omstreeks 1350. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.
2 NN Hagen, geboren omstreeks 1355. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.2.
vosvansteenwijk_0100.jpg
1 VosVanSteenwijk 0100
1.1.1.3.1.2.1.1.2 Hadewich van Ansen is geboren in 1338 in Ansen, dochter van Berthold van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1) en Elsabe van NN. Hadewich is overleden in 1406, 67 of 68 jaar oud.
Notitie bij publiceren van Hadewich: 6410 Hadewich van ANSEN, geboren ca 1330, overleden 00-00-1406, dochter van Bertolt van ANSEN (zie 6423) en Elsabe (zie 154375).
Gehuwd 00-00-1354 met Johannes VOS van den GOER (Vos van Steenwijck) (zie 6409).
Uit dit huwelijk:
1. Coenraad (zie 6412).
2. Reinold de VOS van STEENWIJK (zie 6405).
3. Bertolt (zie 6413).
Hadewich trouwde, 15 of 16 jaar oud, in 1354 met Johan de Vos van Steenwijck (afb. 1), ongeveer 21 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats omstreeks 1354.
Notitie bij het huwelijk van Hadewich en Johan: P
Johan is geboren omstreeks 1333 in Steenwijk, zoon van Coenraed van de Ghore van Kuinre en NN van Ansen. Johan is overleden in 1397, ongeveer 64 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genoemd als Vos van den Goer of Ghoer of Gore of Vos van Steenwijck
Uit windgenealogie.org:
Johannes VOS van den GOER (Vos van Steenwijck), geboren ca 1325, overleden 00-00-1397. Paus Innocentius VI verleent via een beschikking op 02-04-1354 dispensatie voor het huwelijk van "Johan van den GOER met Hadewig van ANSHEM", nicht in de vierde graad, dochter van Bertolt van ANSEN.
De kannonieke vierde graad is naar huidige begrippen de achtste graad, dus kleinkinderen van volle neven.De maatstaf lag dus erg hoog.
Na deze acte wordt Johan overal de Vos van STEENWIJCK genoemd.Hij was de eerste met die naam. Vanwege zijn rode haar werd hij "de Vos" genoemd.
Hij treedt voor velen op als getuige in gedingen en werd door allen zeer hoog geacht.
In 1369 kocht hij het goed Scheerhorn in de kerspel Emlicheim.
In een lijst van 1383 van leenmannen van het Sticht vindt men onder het hoofd: "Dit sijn de manne in Drenthe" (leenmannen)
Jan de Vos van STEENWIC hout den Hof to Dwinghelo,Batingergoet,ende Watermole mit haren toebehoren,Endelingher ende Smedinghergoet ende den vriën tienden to Lede ende to Dwinghelo, smal ende grof,mit sinen toebehoren." Johan trad hier als leenman voor zijn vrouw op.
Hoe groot het bezit van Johan moet zijn geweest blijkt uit een boedelscheiding van 1408 tussen de zoons van Johan te weten Coenraad en Reynolt en de kinderen van de overleden broer Bertolt.
De laatsten kregen toebedeeld de Coenraadshof te Steenwijk, met al zijn toebehoren, alle hofsteden binnen Steenwijk, die aan Johan en Hadwig toebehoorden enland aan de andere zijde van de A strekkende tot Eesveen genaamd de Coenraad´s mate en de Coenraad´s weide, verder nog de Hof te Ansen en een groot aantal goederen en pachten.
Als men bedenkt dat Johan´s broers Roelof en Egbert ook landgoederen bezaten te Steenwijk, dan kan men concluderen dat het bezit van de familie daar ter plaatse zeer omvangrijk is geweest. Zoon van Coenraad van den GOERE / UTENGORE (zie 6411) en N.N. van ANSEN (zie 6421).
Gehuwd 00-00-1354 met Hadewich van ANSEN (zie 6410).
Uit dit huwelijk: 3 kinderen.

30 november 1382. Vermeld als leenman van Batinge.
Berent, pastoor te Dwingelo, verleent Johan de Vos van Steenwijk en Hadewych van Ansen toestemming voor het stichten van een altaar in zijn kerk.
Naar het origineel in het archief van graaf van Merveldt op het slot Lembeck (archief Westerwinkel), Urk. no. 117.
Allen luden, de desen brief zullen zijen ofte huren lesen, doe ic verstaen Berent, cureijt der kerken van Dwingelo, dat ic mijt mijnen vrien willen hebbe ghegheven ende gheve mijt desen open breve mijen consent daertho, dat Johan dije Vos van Steenwiic, Hadewiich van Ansen hebben ghemaket ende gherent een altaer in de kercke tho Dwingelo in sunte Marien ere doer God ende umme oere zielen willen tot eenre eweliken memorien, als wellic altaer Johan Hadewiich voerscr. ende oer gherecht eerfghenamen dije gave daeraf hebben zolen ende gheven moghen den se willen eerfliken ende ummermeer
sunder ijenegherhande wedersegghen van mij ofte van ijenegherhande cureijten der kerken van Dwingelo, dije na mij comen moghen up dat dije vast, stede ende unghebroken blive, so hebbic mijen zeghel an desen brijef ghehanghen tot enen eweliken tughe deser waerheijt. Ghegeven in den jaer uns Heren dusent drehundert twe ende tachtentich up sente Andreasdach eens apostels.

In 1395 wordt hij vermeld in een oorkonden van Drenten (leenmannen) die de bisschop van Utrecht hebben gehuldigd.

25 maart 1404
Reynolt Hughinc, burger te Groningen, verklaart aan Hadewich (de) Vos van Dwingelo en haar zoons Coenraad en Reynolt verkocht te hebben de Oesterhof te Dwingeloo.
Naar het origineel in het archief van de graaf van Merveldt op het slot Lembeck (archief Westerwinkel), Urk. no. 199.
Ick, Reynolt Hughinc, borgher in Groninghen, doe kundich allen leden, de dezen openen breef zullen zien of horen lezen, dat ick hebbe vercoft vor mij ende vor mijne erfghenamen joncfrouwe Hadewich Vosses van Dwinghelo, Coenraet ende Reynolt Vos, ghebroders, horen zoens ende horen erfghenamen dat erve met zinen tobehoren, dat to Dwinghelo gheleghen is, dat van der buer mande ghebroken was, dat mij de vors. buer afghetreddet hadden ende dat ick teghen de vorsz. buer gecoft hebbe, dat de Oesterhof gheheten is, in allen ghevoghe als dat daer gheleghen is vor ene summe gheldes, de mij
joncfrouwe Hadewich, Coenraet ende Reynolt vorsz. vol ende al wal betaelt hebben ende des so hebbe ick Reynolt vors. Hadewige, Coenrade ende Reynolde vors. ende horen erfnamen dit vorsz. erve upghedraghe met hande ende met monde vor mij ende mijne erfnamen vrij ende quiit met allen rechte ende eghendome eweliken ende erfliken to bruken ende to besitten, to setten ende to verkopen ende horen vrijen wille mede to done. Sunder al arghelist. In orkunde der waerheijt so hebbe ick Reynolt vorsz. mijnen seghel an dezen breef ghehanghen;
ghegeven in den jaer ons Heren dusent vijerhondert ende vijer des dinxedaghes na Palmezoendach.
Aan het stuk hangt het zegel van Reynolt Hughinc.
Kinderen van Hadewich en Johan:
1 Coenraad de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1355 in Dwingelo. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.
2 Bertold de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1360. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.
3 Reinold van Steenwijck, geboren omstreeks 1365 in Dwingelo. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2 Femme van Ansen is geboren omstreeks 1365, dochter van Cyse (Cizo) van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1) en Beatrix van NN. Femme trouwde, ongeveer 41 jaar oud, in 1406 met Arent van Steenwijck, ongeveer 42 jaar oud. Arent is geboren omstreeks 1364 in Dalen, zoon van Roelof van Steenwijck en Lamme van Norch van Kuinre. Arent is overleden in 1433, ongeveer 69 jaar oud.
Notitie bij Arent: Extra informatie .
In 1387 wordt hij vermeld als broer van Johan van Steenwijck en neef van Johan de Vos van Steenwijck en diens zoon Coenraad 47)
Na de dood van zijn vader in 1387 wordt hij beleend met de Norgse goederen. “Het zijn de goederen, die heer Hendrik van Norch van het sticht te houden placht” 48)
In 1395 is hij onder de Drenten, die de bisschop van Utrecht als hun heer huldigen 56)
In 1402 treedt hij op als getuige van zijn zwager ("boele") Albert van Ansen 49)
Hij behoort tot de schildboortige mannen”, die in 1408 op 5 februari moeten getuigen in het proces van Mensinge te Roden50)
Met zijn neven Coenraad en Reinolt de Vos behoort hij tot de Vetkoopers die op zondag na L.Vr. Exaltatio 1415 Groningen veroveren op de Schieringers. Ze waren uit deze stad verbannen en naar Emden uitgeweken, toen de Schieringers op 23 okt. 1413 deze stad in hun macht brachten 51)
Op 3 november 1415 beloven Coenraad de Vos, Arent van Steenwijck e.a. burgemeesteren, Reynalt de Vos e.a. raadslieden der stad Groningen aan bisschop Frederik van Blankenheim niet meer te zullen toelaten de heren, die het Sticht kwaad kunnen doen, b.v. Reinold van Coevorden, Menno van den Broeke, de gemene Friesen of het een of ander land van Friesland, en dat de stad Groningen niets vijandigs zal aanvangen tegen zijn heerschappij over Coevorden of het land van Drenthe, blijvende echter alle vroegere overeenkomsten tussen den bisschop en de stad van kracht 52).
Hierop volgt een nieuw conflict van de Groningse Vetkoopers met de bisschop van Utrecht. Laatste weet de keizer voor zijn belangen te winnen, die de rijksban uitspreekt over de Groningers.
Op 15 mei 1419 heeft de verzoening tussen de Vetkoopers en de bisschop plaats en wordt de ban opgeheven. Te vinden in Ostfriesisches Urkundenbuch nr. 268. Schiedsgesprech zwischen Otto ten Brook und andere und die acht befindliche fetkoopers und die volmachten des Könogs Sigismund. Aanwezigen o.a. Dodo provoost van Hemelen, Jacobus Tuynenman kanunnik te Deventer, Syward Wyarda, Tydeko Uninghe, Petrus van Aersen, als minnelijke scheidsmannen vanwege heren Syfrido van Wemdingen, ridders en de heer Nicolas Bontzlow enz. enz. verder, Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winden, Cyse Guesing.
Op 7 augustus 1425 zegelt hij met anderen namens de Ridderschap van Drenthe het verbond met Salland, Twenthe en Vollenhove tot steun aan de postulaat Rudolf van Diepbolt. Wederom treedt hij op voor de Ridderschap van Drenthe als op 6 okt. 1426 ook het Nedersticht zich met het Oversticht ten dezen verbindt en de tegencandidaat, Sweder van Culemborch als bisschop ontzegt 53)
In 1428 en 1431 komen we hem nog tegen als leenheer van en getuige voor Hendrik de Vos van Steenwijck, zijn neef.
--- 47) O.B.G.D. no. 778. 48) Bissch. arch. no. 272. 49) Magnin. Onderzoek naar de adel van het geslacht de Vos van Steenwijk in de drie laatste jaren der XIVde eeuw, p. 49. 50) Tijdrekenkundig register op het Oud Provinciaal Archief van Overijssel (T.R.O.) B p. 162. 51) Nieuwe Drentse Volks Almanak (N.D.V.A.) lS91 n. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen. ’ 52) T.R.O. F o. 223. 5aj N.D.V.A. 3591, 13. 224 e.o. 54) Arch. Dikninge R 245 en 258.
Hij is geboren rond 1364 in Dalen, Drenthe, Nederland.
Hij is overleden voor 2 augustus 1433, hij was toen 69 jaar oud.
Werd na de dood van zijn vader beleend met de goederen te Norch en Dalen.
Wordt vermeld sedert 1382.
Hij trad op namens de Ridderschap van Drente, toen deze een verdrag aanging in 1425 met de Ridderschappen van Salland, Twenthe en Vollenhove, waarbij deze Ridderschappen hun steun toezegden aan Rudolph van Diepholt, bij diens strijd om de bisschoppelijke stoel.
De bisschop van Utrecht schold hem in 1417, die aan de zijde van de Schieringers stond, kwijt wat hij had misdaan. Door de keizer werd hij in de Rijksban gedaan, uit welke hij na lange onderhandelingen in 1419 werd ontslagen.
1408: Hij was een van de schildboortige mannen, die uitspraak moest doen in het proces -Mensinge te Roden. (Tijdrekenkundig register op het Oud Provincaal Archief van Overijssel T.R.O. B p. 162)
1415: Hij nam onder leiding van zijn neef Coenraad de Vos van Steenwijck, zij behoorden tot de Vetkopers, deel aan de verovering van Groningen en behoorde evenals deze enkele jaren tot de burgemeesters van die stad.
(Nieuwe Drentse Volksalmanak N.D.V.A. 1891 p. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen)
(Uit: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I16208.php)
Een brieff mit een uijthangend segel in dato 1439, waerbij Arent de Vos quijtscheldet Hendrick de Vos van Steenwijck van alle anspraecke, soo hij suslange wegens momberschap ende anders tegens hem gehadt hadde., 1439.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Uit Ostftirsisches Urkundenbuch:
Schiedsspruch zwischen Ocko tom Brock, Groningen und andern in der Acht befindlichen Vetkopern und den Bevolmächtigten des Könings Sigismund. Kampen 30 november 1419. Onder de aanwezigen o.a. Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winde, Bruno Clinge en Cyse Guesing.
Kinderen van Femme en Arent:
1 Johan (de oude) van Steenwijck, geboren omstreeks 1407. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.
2 NN (1) van Steenwijk, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.
3 Albert van Steenwijck tot de Scheer, geboren omstreeks 1415. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.
4 NN (2) van Steenwijck, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.4.
5 Johan (de jonge) van Steenwijck, geboren omstreeks 1420. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.5.
6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk, geboren omstreeks 1415. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.
1.1.1.3.4.2.1.1.1 Otto van Echten is geboren omstreeks 1325, zoon van Rudolf (Roelof) van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.1) en NN van Norch. Otto is overleden vóór 1368, ten hoogste 43 jaar oud. Otto trouwde met NN van NN.
Kind van Otto en NN:
1 Ghysele van Echten. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.1.1.1.
1.1.1.3.4.2.1.2.1 Roelof van Echten is geboren omstreeks 1350, zoon van Johan van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2). Roelof trouwde met Beerte van der Ese. Beerte is geboren omstreeks 1355. Beerte is overleden vóór 1428, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Beerte: Vermeld in de inventaris van het Archief Dickninge onder nr. 24 als "oldemoeder" van Ludeken johanszoon c.s. en zusters Lutgart ter Hasselt en Aleit van Ghenne.
Kinderen van Roelof en Beerte:
1 Johan van Echten, geboren omstreeks 1375. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.
2 Hendrick van Echten [1.1.1.3.4.2.1.2.1.2].
Notitie bij Hendrick: Vermeld tussen 1396 en 1420. Hij behoorde tot de Ridderschap van Drenthe. Hij woonde te Ruinen.
3 Reinoud van Echten, geboren omstreeks 1378. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.
4 Mechteld van Echten, geboren omstreeks 1385. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.4.
1.1.1.3.4.2.1.4.1 Johan de olde de Mepsche is geboren omstreeks 1350, zoon van Hendrik de Mepsche van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.4) en Agnesa. Johan is overleden na 1395, minstens 45 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heeft in 1395 bezittingen in Dalen.
Johan trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1375 met NN.
Kind van Johan en NN:
1 Johan de jonge de Mepsche, geboren in 1375. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.
1.1.1.3.4.3.1.1.1 Egbert van Echten, zoon van NN van Echten (zie 1.1.1.3.4.3.1.1). Egbert is overleden na 1396.
Notitie bij Egbert: Vermeld in de lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht uit 1379.
Egbert van Echten hout den tienden to Wesepe (Wezup), in den kerspel van Swelle (Zweelo), die tienden to Grimminghe, ende to Natinghe, over dat Broechuys, in den kerspel van Borck (Westerbork) ende drie mudde roggen to Lederbroke (Lheebroek), in den kerspel van Dwingelo.
4 juli 1396: Egbert van Echten met Volkier en Egbert, zijn kinderen, geeft aan heer Diderick van den Kampe, proost van den Zwartenwater, ten behoeve van het convent een vierendeel lands, gelegen op Iwehorstinge vene in ruil voor een vierendeel lands in de Helewede.
Ghegeven int jaer ons Heren dusent driehondert zees ende neghentich op Sente Mertens dach Translatio.
Kinderen van Egbert uit onbekende relatie:
1 Volkier van Echten [1.1.1.3.4.3.1.1.1.1].
2 Egbert van Echten [1.1.1.3.4.3.1.1.1.2].
1.1.1.1.1.1.2.5.1.1 Herman van Coevorden, zoon van Reinold III van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1) en NN van NN. Herman is overleden in 1388.
Notitie bij Herman: Uit: http://home.kpn.nl/aswa154/kwartierstaatgenXXI-XL.htm#p1100
Bezat samen met zijn vrouw twee derde deel van de heerlijkheid Groningen en Selwerd met Gho en Wolde.
Op 14 februari 1360 werden de huwelijkse voorwaarden vastgesteld tussen Herman van Coecorden en Ida van Selwerd. Hieruit kunnen enkele conclusies wordenvastgesteld namelijk dat Ida geboren zal zijn ca. 1340 en haar vader Hendrik van Selwerd ca. 1315. Een passage uit dat huwelijks contract is van belang: Herman van Coevorden zal Ida tot zijn vrouw nemen: “mit den huse unde mit den heereschafft van Selwert unde met den gericht van Groningen also als Ludolff unde Hinrick van Selwerf darin storven unde eere was. We concluderen daaruit tot een opgaande stamreeks van Ida van Selwerd via Hendrik van Selwerd (die dus voor 1360 stierf) tot Ludolff van Gronebeke. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Ludolff ca. 1290 geboren moet zijn.
Hij trouwde in 1360 met de ongeveer 20-jarige Ida van Selwerd. Het kerkelijk huwelijk tussen Ida en Herman vond plaats na 14 februari 1360.
Oorkonde 1377: Herman van Coevorden, jonkheer van Selwerd maakt bekend dat hij Egbert Verhouwens, burger van de stad Groningen, in het bezit heeft gesteld van de tienden te Helpman, zoals mijn voorvaderen die bezeten hebben en hij nu bezit.
Vermeld 1379-1382: * Dat daghelix gherechte van Zeelwert.
Herman trouwde in 1360 met Ida van Selwerd, ongeveer 20 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 14-02-1360. Ida is geboren omstreeks 1340, dochter van Hendrik van Selwerd en NN van Norch. Ida is overleden omstreeks 1397, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie bij Ida: Oorkonde 1391: Hendrik Polleman , zijn broer Herman en de zonen van Herman, genaamd Otto, Symon en Hendrik, Bertold Klenke, Roelof Hiddens, Bertold en Reyner Hiddens, gebroeders Berend Hertinghe, Hille Pollemans, Otto, Johan en Hendrik, gebroeders en zoons van Hille, maken bekend dat zij hebben verkocht alle pachten die zij hadden in Kropswolde. Volgen de namen van de pachters. Gezegeld door jonkvrouw Ida van Selwerd, Hendrik van Selwerds zoon Godeken van den Hove, en Heyne van den Brugghen, Rechters en schulten.
Uit: http://home.kpn.nl/aswa154/kwartierstaatgenXXI-XL.htm#p1100
Op 28 augustus 1395 wordt zij samen met haar zoon nog vermeld in een proces: “Jonfer Yde van Zeelweerde ende Henric van Zeelweerde horen soen”.
Heine van der Bruggen had zoveel geld geleend en voorgeschoten aan Herman van Coevorden en Ida, dat zij land in onderpand moesten geven.
Kind van Herman en Ida:
1 Hendrik van Selwerd [1.1.1.1.1.1.2.5.1.1.1], geboren omstreeks 1360. Hendrik is overleden na 1395, minstens 35 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Vermeld 17 september 1388: * Dat daghelix gherechte van Zeelwert.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2 Johan drost van Coevorden is geboren omstreeks 1340, zoon van Reinold III van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1) en NN van NN.
Notitie bij Johan: Komt voor in een oorkonde van 1371 samen met zijn broer Herman en hun onmondige kinderen Reynold Johanszn en Hendrik Hermanszn.
Zij verklaren in deze oorkonde dat zij van het Sticht Utrecht alle rechten hebben verkregen in Groningen, Selwerd en het Gorecht.
In 1393 verklaart het Domkapittel te Utrecht deze pacht voor vervallen omdat zij de pachtsom niet betaald hadden en geeft de pacht nu aan burgemeesters, raad en gemeente van Groningen, onder voorwaarde dat Godevaert en Johan van den Oldenhove en hun moeder in het bezit van het door hen gepachte deel zullen blijven.
Johan trouwde met NN van NN.
Kind van Johan en NN:
1 Reynold van Coevorden, geboren omstreeks 1370. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1 Bertold Hagen is geboren omstreeks 1350, zoon van Herman Hagen en Griete van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1). Bertold is overleden omstreeks 1437, ongeveer 87 jaar oud.
Notitie bij Bertold: Vermeld als "Olde" Bertold Hagen. Was in 1434 kastelein van Kuinre.
Bezitter van het Huis Oldhagendsdorp te Vollenhove.
1437: Akte, waarbij de magistraat van Vollenhove uitspraak doet in een geschil tussen de kinderen van Bertold Hagen en Gyssele, dochter van Engbert Dillens, over een som gelds. Regest nr. 53, 1437.
1438: Akte van scheiding en deling van de nalatenschap van Bertold Hagen tussen Gyssele, dochter van Engbert Dillens, weduwe Hagen, en Herman Hagen, zijn zusters Griete en Johanna Hagen, vrouw van Gerrit Stelling. Regest nr. 55, 1438.
Bertold:
(1) trouwde met Aleid van Buckhorst. Aleid is geboren omstreeks 1350, dochter van Johan I van Buckhorst en Agnes van Heeckeren.
(2) trouwde met Mechteld de Vos van Steenwijck. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.2 voor persoonsgegevens van Mechteld.
Kinderen van Bertold en Aleid:
1 Herman Hagen. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.
2 Griete Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.2].
3 Johanna Hagen. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.3.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.2 NN Hagen is geboren omstreeks 1355, dochter van [waarschijnlijk] Herman Hagen en Griete van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1). NN trouwde met Gyssele Dillens. Gyssele is een zoon van Engbert Dillens.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1 Coenraad de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1355 in Dwingelo, zoon van Johan de Vos van Steenwijck en Hadewich van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2).
Notitie bij Coenraad: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
In 1406 beleent met de hof te Dwingelo
Coenraad trouwde met Agnes van Buckhorst. Agnes is geboren omstreeks 1380, dochter van Johan II van Buckhorst en Ermgard van Hackfort.
Kind van Coenraad en Agnes:
1 Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge, geboren vóór 1407. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2 Bertold de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1360, zoon van Johan de Vos van Steenwijck en Hadewich van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2). Bertold is overleden in 1408, ongeveer 48 jaar oud.
Notitie bij Bertold: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Bertold trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1380 met NN van Ruinen, ongeveer 13 jaar oud. NN is geboren omstreeks 1367, dochter van Arend Huys (van Norch) van Ruinen en Lamme van Gasselte. NN is overleden vóór 1408, ten hoogste 41 jaar oud.
Notitie bij NN: Dochter van Arend Huys of Huzeken.
Kinderen van Bertold en NN:
1 Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.
2 Mechteld de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.2.
3 Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck, geboren omstreeks 1387. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.3.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3 Reinold van Steenwijck is geboren omstreeks 1365 in Dwingelo, zoon van Johan de Vos van Steenwijck en Hadewich van Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2). Reinold is overleden in 1448, ongeveer 83 jaar oud.
Notitie bij Reinold: Ook Vos van Steenwijkck van de Ghoere.
Reinold de VOS van STEENWIJK, raadsman van Groningen, geboren ca 1360, overleden 00-00-1448. In 1393 aanvaardt hij met vele andere Drenten,(als opvolger van Floris van WEVELICHOVEN) Frederik van BLANKENHEIM,bisschop van Utrecht, als landsheer. Frederik maakte een einde aan de heerschappij van de Heren van Coeverden.
Hij behoort tot de raadslieden van Groningen die de bisschop beloven de stad te bewaken tegen de vijanden van het Sticht en hem erkennen als de heer van Coevorden en Drenthe.
In 1428 keert hij zich tegen de bisschop van Utrecht ten gunste van hertog Amoud van EGMONT. Hij werd opgenomen in de ridderschap van Veluwe en in 1436 zegelt hij met zijn zoon Hendrik verbond tussen de ridderschap en de steden Arnhem, Harderwijk, Wageningen, Hattem en Elburg. Zoon van Johannes VOS van den GOER (Vos van Steenwijck) en Hadewich van ANSEN.
Gehuwd voor de kerk ca 1390 met Alyt van PUTTEN.
Uit dit huwelijk: 3 kinderen.
Een brief mit 4 uijthangende segels in dato 1426 op St. Gallenavont, waerbij Reinolt de Vos met sijnen neef Hendrick de Vos avercomen is, dat Hendrick die Vos vorschreven voor een tijt van 6 jaren sal gebruken alle sijne goederen in Drente gelegen ende dat Reinolt daer tegens Hendricx goederen in Veluwen gelegen., 1426 november 15 (?).
NB Niet meer aanwezig.
Reinold trouwde, ongeveer 34 jaar oud, omstreeks 1399 met Alyt van Putten, ongeveer 34 jaar oud. Alyt is geboren omstreeks 1365, dochter van Pelgrim van Putten en Katharina van Zinderen. Alyt is overleden omstreeks 1449, ongeveer 84 jaar oud.
Notitie bij Alyt: Was de oudste dochter van Pelgrim van Putten
Kinderen van Reinold en Alyt:
1 Herbrande van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.1], geboren omstreeks 1390. Herbrande is overleden vóór 1442, ten hoogste 52 jaar oud.
Notitie bij Herbrande: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Trad in 1416 in als non in het klooster van de abdij te Assen.Op 6 januari 1416 schonk haar vader aan het klooster een rente uit bezit in Rolde, als prebende voor haar. Zij had toen de gelofte nog niet afgelegd en was dus nog jong.
Notitie bij publiceren van Herbrande: Trad in 1416 op jonge leeftijd in in de Abdij te Assen.
2 Mechteld van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.2], geboren omstreeks 1390.
Notitie bij Mechteld: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Trad in 1430 als non in het klooster te Assen. Op 4 april 1430 schonk haar vader als medegave een roggerente van goed onder Rolde aan het klooster.
Notitie bij publiceren van Mechteld: Trad in 1430 in als non in de Abdij te Assen.
3 Hadewich van Steenwijck, geboren omstreeks 1400. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.3.
4 Hendrick (de Vos) van Steenwijk, geboren vóór 1435 in Putten. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.1 Johan (de oude) van Steenwijck is geboren omstreeks 1407, zoon van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). Johan is overleden in 1460, ongeveer 53 jaar oud.
Notitie bij Johan: Florens Van Wevelichoeven bisschop te Utreght bekrachtigt de stichting door Johan de Vos van Steenwijck en Hedewigh e.l. van het O.L.V.-altaar in de kerspelkerk te Dwingelo; - de begiftiging ervan met 15 mudden rogge groninger maat en 18 mudden gerst als voren en een halve maat ?de Brasen geheten waert?, jaarlijks ?wth andelinge van tho twee huijsen? in het kerspel Beijlen; verder 3 mudden rogge en 3 mudden gerst groninger maat gelegen in Voeren op Buddingewolt, welke 6 mudden jaarlijks te Dwingelo moeten worden betaald voor of op St. Petri ad Cathedram op straffe van verdubbeling; 12 hoenders en 5 mudden rogge deventer maat uit ?dat gewende knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit eenen parden? bij de kerk te Dwingelo; ¿ mud rogge groninger maat uit het goed Witmertigh te Dijveren; 1 mud rogge als voren uit ?dat genomden mente-guet Odinghe?; 2 stukken land op den kamp of de esch te Leede ?tho landt tot XII voeder hoijs? in de marke Dwingelo; -het voorbehouden door J. d. V. v. S. voor zich en zijne nakomelingen van het recht van presentatie, mits met goedvinden van den pastoor;
NB: en verklaart de geschonken goederen ?gestelijck te wesen? en kerkelijk recht te zullen genieten.
..... gegeven in ?t jaer ons Heeren duijsent drijhondert ende LXXXVIII, in der maendt September op den XXIe.
Verkoopt in 1441 aan het convent van Assen de halve tiende grof en smal in de marke van Grollo in de buurtschap Schoonlo, een Borkels (Borculo) leengoed.
Verkoopt in 1443 een voet waardeel in de Dalermarke aan Egbert Buser.
Wordt op 22 oktober 1456 herbeleend met de lenen die in 1387 zijn voorvader Arend van Steenwijck hield, de twee olde hoven te Norch enz., terwijl na zijn dood 23 oktober 1460 zijn zoon Egbert werd beleend.
Johan trouwde, ongeveer 29 jaar oud, omstreeks 1436 met Hadewich Mulert.
Notitie bij Hadewich: 25 maart 1404: Een brief met een uijthangend segel in dato 1404 des dinssedaegs nae Palm, waerbij Reinolt Huijginck vercoft heeft joffer Hadewijck Vosses van Dwingeloe dat erve ende goet toe Dwingeloe gelegen die Oesterhoff geheiten., 1404 maart 25.
NB Lembeck, Urkunden nr. 199.
Kinderen van Johan en Hadewich:
1 Bate van Steenwijck, geboren omstreeks 1445. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1.
2 Egbert van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.2], geboren omstreeks 1448. Egbert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Egbert: Is in 1460 nog onmondig om hulde te doen t.a.v. de lenen die hij erft van zijn vader. Daarom brengt zijn oom Albert de hulde. In 1464 brengt hij zelf hulde en is dus mondig.
Oorkonde 23 oktober 1460: De Bisschop beleend Egbert van Steenwijk, na de dood van zijn vader Johan van Steenwijk, onder momberschap van zijn oom Albert van Steenwijk, met dezelfde lenen als wijlen zijn vader had op 22 oktober 1456. 17 december 1464: Egbert van Steenwijk doet zelf als leenman hulde en eed van de twee Olde hoven te Norg.
Egbert bleef kinderloos.
3 Arend van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.3], geboren omstreeks 1450. Arend is overleden vóór 1527, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Arend: Was priester. Krijgt op 12 augustus 1485 de goederen in leen van zijn overleden broer Egbert. Gaat uit die lenen ten behoeve van Herman van Voerst. In 1527 wordt er een proces gevoerd voor de etstoel over zijn erfenis tussen Jacob van Uterwijck g/m Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arendt en de erven van Johan van Steenwijck.
Arend bleef ongehuwd. Arend bleef kinderloos.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2 NN (1) van Steenwijk is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). NN trouwde met Roelof Knasse. Roelof is geboren omstreeks 1400 in Veenhuizen/Een, zoon van Bertold Roelofs Knasse en Yde van NN.
Notitie bij de geboorte van Roelof: geboortedatum ook vermeld als ± 1390
Roelof is overleden vóór 1477, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genoemd Roelof Knasse ter Venne.
Genoemd in een oorkonde van 1440 als buur.
Omstreeks 1450 vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Roelof Kysemer of Coseman.
Kinderen van NN en Roelof:
1 Bartold Knasse, geboren omstreeks 1425 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.1.
2 Johan (de oude) Knasse, geboren omstreeks 1427. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.
3 NN Knasse, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3 Albert van Steenwijck tot de Scheer is geboren omstreeks 1415, zoon van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). Albert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 70 jaar oud.
Notitie bij Albert: Ook genoemd van den Goer of Ghoer of Gore en ook tot de Scheer.
Extra informatie. Zie nieuwe drentse volksalmanak 1893 blz 229.
Uit www.zwiebelfam.nl/gendata/roland/i299283.htm
22 okt. 1456 komt hii voor als hulder van zijn vrouw bij de belening met het goed Geerding 92).
Als gerichtsman van Eininghen wordt hij vermeld van 1459-1473 93).
In 1460 zien wij Egbert van Steenwijck beleend, na dood van zijn vader en onder momberschap van zijn oom Albert 94).
Als huweliiksvriend van zijn nicht Bate, die trouwt met Roelof van Echten, treedt hij op in 1464 91).
In 1470 is hij borg bij de huwelijksovereenkomst tussen Hendrik van der Ese van Gramsbergen (voor diens dochter Sophia) en Roelof van Coevorden 95).
Met zijn vrouw verkoopt hij in 1473 een opbrengst uit hun goed Aveking te Beerte 96).
9 augustus 1473: Wessel Peperlaken, richter te Ummen, oorkondt dat Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johan verkocht hebben aan heer Johan den Boezen, priester, een rente van 16 mud winterrogge Zwolse maat uit hun erf Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het gericht Ummen; en dat verkopers die rente met hand en mond geleverd hebben. Dat dit erf een leen is van Jonfer Agnes van Gramsberghe, die haar consent tot deze koop gegeven heeft.
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 69 vs. (blz. 138), in het archief van het klooster Sibculo.
9 augustus 1473: Albert van Steenwyck, Johan Stellynck zoon van wijlen Wolter Stellinghe, en Heyne van den Laer verklaren dat, wanneer de rente van 16 mud rogge, door heer Johan den Bozen gekocht (no. 116), niet aan hem betaald wordt en zij daartoe gemaand worden, zij in een herberg te Aldenzaele of Oetmersem zullen inrijden.
25 maart 1479: Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johanna verklaren, dat heer Joahn die Boeze, priester, hun overgedragen heeft een brief waarin "heer Johan vors. afghekortet hevet van Johannes Stael 13 mudde rogge", en dat die brief niet van invloed zal zijn op ander kwesties.
Op 6 maart 1482 beleent de bissehop hem uit zonderlinge gunst met het kerkerecht van Emmen, Odoorn en Schonebeke, een vijfmarksleen 97).
In 1484 treffen we hem nog aan bij de Klaringen te Deventer en Kampen 98).
Hij moet overleden zijn in 1485, daar dan zijn zoon Johan met de kerkerechten wordt beleend 99). Uit een akte van 1487 leert men zijn kinderen kennen.Het zijn Johan, Hendrik, Arend, Mechtelt gehuwd met Wolter van Lennep en Femme. Op 3 mei 1487 verkopen zij Hoeijngheerve in de marke van Een aan Bartold Knasse. De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans (van Steenwijk). Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens (=Roelof Knasse, de vader van Bartold), Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans (van Steenwijk), de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
In 1514 hertrouwt zijn weduwe met Johan Santinck 101) ; zij moet vóór 30 jan. 1525 overleden zijn, daar dan haar zoon Henric met haar goederen beleend wordt 102). 93)Arch. Sibculo p. 95, 97. 94) T.R.O.-D, p. 128. 95) Arch. Rechteren. 96) Arch. Sibeulo. 97) N.D.V.A. 1892 p. 229. 98) Nagge p. 294. 99) N.D.V.A. 1892 p. 229 100) Idem 101) T.R.O.- E p. 522. 102) T.R.O.-E p. 357.
Albert trouwde met Johanna van Selwerd. Johanna is geboren omstreeks 1440 in Hardenberg, dochter van Hendrik van Selwerd en Mechteld. Johanna is overleden in 1524, ongeveer 84 jaar oud. Johanna trouwde later in 1514 met Johan Santinck.
Notitie bij Johanna: Vermeld in een oorkonde van 22 oktober 1456, waarin Johanna van Selwerd, Hendriks dochter, onder hulderschap van haar echtgenoot Albert van Steenwijk, beleend wordt met Gerding, Tiating en Alberding in de buurtschap Geesteren onder het kerspel Ootmarsum, Clawesing, Nijehof, Werning, Thusinc en Gerning in de buurtschap Wilsum onder het kerspel Ulsen, Mijnolding te Holtheme in het kerspel van Hardenberg, Wolberting te Manre in het kerspel Ootmardum, Watering met toebehoren, de grove en smalle tienden over des Buwenhuis, van Bennekinck, Koedterdinck, Levering, Werngering, Boninc en Rengering onder het kerspel Ulsen, voorts het goed Clawesing, den Nijenhof, Werning, Tiasing en des Grevenhuis met turf, twijg, aller slagter nut en toebehoor in de marke van Wilsum onder het kerspel van Ulsen, verder Kerkhoftererve met toebehoren in het kerspel en buurtschap Emlicheim, eindelijk de grote en keline Buggenberg. Getuigen: Wolter Stelling en Evert Freijse van Stroewijk.
Kinderen van Albert en Johanna:
1 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1457. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.
2 Hindrik van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.2], geboren omstreeks 1460.
Notitie bij Hindrik: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
3 Arent van Steenwijck, geboren omstreeks 1462. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3.
4 Mechteld van Steenwijck, geboren omstreeks 1464. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.4.
5 Femme van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.5], geboren omstreeks 1468.
Notitie bij Femme: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
1.1.1.3.1.3.1.1.2.4 NN (2) van Steenwijck is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). NN trouwde met NN (de Vos van) de Zuere.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.5 Johan (de jonge) van Steenwijck is geboren omstreeks 1420, zoon van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). Johan is overleden na 1462, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Johan: Woonde in 1440 vermoedelijk op het erf Weretinghe te Een, een deel van het leengoed Eyen. Vermeld als Johan Wicking in de oorkonde als buur.
Vermoedelijk woonde zijn zoon Bareld bij hem in en werd de grond bewerkt door zoon Roelof die meier was van Hageninghe.
27 maart 1447 verwerft hij kwijtschelding wegens doodslag van Egbert Esking (Eising) van de vrienden van het klooster te Assen.
Wordt in 1462 vermeld samen met Steven ter Borch.
Kinderen van Johan uit onbekende relatie:
1 Bareld van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.5.1]. Bareld is overleden na 1487.
Notitie bij Bareld: Vermeld in een oorkonde van 1440 als buur.
2 Roelof van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.5.2], geboren omstreeks 1435. Roelof is overleden na 1487, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Mogelijk vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht van omstreeks 1450 als Roelof Wicking. (Roelof op Weretinghe)
In 1450 vermeld als belastingplichtige van Hageninghe als Roelof Mages.
Was in 1487 meier van Hageninghe.
Vermeld in een oorkonde van 1487, waarin Bartold Knasse van de gebrouders Johan, Hendrik en Arent van Steenwijck en hun zusters het Hoeyngheerf (Hageninghe) te Een verkrijgt, dat nu in pacht is bij Roelof jonge Johans. Bij de stoklegging waren aanwezig de buren van Een, Roelof Baijens, Johan Bareldszoon, Hendrik Martens of Mettens, Barelt jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk is geboren omstreeks 1415, dochter van Arent van Steenwijck en Femme van Ansen (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2). NN is overleden in 1465, ongeveer 50 jaar oud. NN trouwde, ongeveer 19 jaar oud, in 1434 met Reinoud van den Clooster, ongeveer 24 jaar oud. Reinoud is geboren omstreeks 1410, zoon van Cyse van den Clooster en Liutgarde van Cameerbeke (Kampferbeek). Reinoud is overleden na 1484, minstens 74 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Reinoud: Na 1480 maar voor 1491
Notitie bij Reinoud: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=141&micode=0223.1 milang=nl&miview=inv2#inv3t1
Akte, waarbij Roelof van den Clooster zich garant stelt voor de helft van de bruidschat, door zijn broer Reinolt van den Clooster toegezegd mee te geven aan Reinolts dochter Arentje bij haar huwelijk met Herman Hagen, 1454. Met een akte van approbatie van de leenkamer van het huis Ruinen, voor wat betreft de Ruinense leengoederen. Regest nrs. 70 en 72, 1454.
Vermeld in 1458 samen met zijn broer Roelof in de inventaris van het Archief Dickninge nr. 35.
Woont in 1480 op de Havixhorst.
Kwijting van Geert en Reinold van den Clooster voor Gese, vrouw van Hendrik Berniers, en haar zoons, wegens de aflossing van een jaarlijkse rente uit Dysynge-erve in de marke van Westervelde, 1484. Regest 5
Kinderen van NN en Reinoud:
1 Derck van den Clooster [1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.1].
Notitie bij Derck: SEYNE MÜLERT richter te Vmmen oorkondt, dat DERCK VAN DEN CLOSTER vestigde voor zijne zuster joffer LÜTGHERT "ene joffer to Dickelingen, met oeren convent’, eene lijfrente van 5 goudguldens uit zijn erf c.a. Welmerdynck in ’t gerecht van Vmmen in de buurschap te Zeese tot afkoop van haar recht op de nalatenschap van hunnen broeder ZYSE VAN DEN CLOSTER; met belofte van levering eener acte van goedkeuring door DERCK’S proost. Gegeven in den jaer ons Heren dusent vyfhondert ende negentyne op suncte Peter ende Pauwels avent. Oorspr. (Inv. No. 25). Het zegel van den richter is verloren.
Datering:
1519, Juni 28
2 Zyse van den Clooster [1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.2]. Zyse is overleden vóór 1519.
Notitie bij Zyse: Vermelde in de inventaris van het klooster Dickningen onder nr. 25.
3 [waarschijnlijk] Johan van den Clooster [1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.3].
Notitie bij Johan: Bezit in 1465 een goed in Veenhuizen, door Staele nagelaten aan Reinoud van den Clooster.
4 Lutgerd van den Clooster, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.4.
1.1.1.3.4.2.1.1.1.1 Ghysele van Echten, dochter van Otto van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.1.1) en NN van NN. Ghysele is overleden in 1368.
Notitie bij Ghysele: Vermeld in een oorkonde van 17 december 1374 waarin verklaard wordt dat Ghyssele in een testament een roggepacht heeft vermaakt aan het klooster Dickninge.(regestenlijst nr 95)
Ghysele trouwde met Boldewijn van den Clooster. Boldewijn is geboren omstreeks 1330, zoon van Johan van den Clooster en Agnes van den Rutenbergh. Boldewijn is overleden na 1378, minstens 48 jaar oud.
Notitie bij Boldewijn: Vermeld 27 juli 1378 als borg bij het huwelijk van jutte van den Rutenbergh met Johan Mensing van Haren.
Kind van Ghysele en Boldewijn:
1 Agnes van den Clooster, geboren omstreeks 1360. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.1.1.1.1.
1.1.1.3.4.2.1.2.1.1 Johan van Echten is geboren omstreeks 1375, zoon van Roelof van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Johan is overleden omstreeks 1460, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Johan: Wordt in 1414 namens zijn echtgenote beleend met Scherpenborg en Avereng onder Borculo.
Uit: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/NazatenDeVriesWeb/huninga-033988-gframeset.htm?huninga-033988-g.htm
Na het overlijden van (zijn vader) Roelof van Echten (IVa), dat vóór 27 september 1389 moet hebben plaatsgevonden, ontstaat een geschil tussen zijn weduwe Beerte en de vrouw van Roelf Guesinge. Beerte wijst als haar vertegenwoordiger in het gerecht aan haar zoon Johan van Echten (34). In 1390 wordt Johan beleend met de groffe en smalle tienden te Echten, Zuidwolde etc, die na het overlijden van zijn vader op hem zijn vererfd; een jaar later vindt opnieuw een belening plaats (35). Deze laatste belening geschiedt door Fredeerck, heer van Bro(n)chorst en Borcloe, welke enige jaren later (1403) ook Nese, de vrouw van Johan van Echten, met het vruchtgebruik van de tienden te Lhee beleent (36). In 1396 dragen Johan van Echten, zijn moeder Beerte en zijn broers Hendrik en Reynolt een rente over aan de abdij te Dikninge (37). In 1403 gaat Johan van Echten een financiële transactie aan met Bernd van Haren c.s, waarbij ook zijn beide broers en zijn zuster Mette zijn betrokken (38), terwijl hij in datzelfde jaar .krachtens medebezegeling, toestemt in de verkoop door zijn broers Hendrik en Reynolt aan de abdij te Dikninge van enig op stam staand hout in het kerspel Zuidwolde (39). Een jaar later draagt Johan van Echten tienden over aan diezelfde abdij (40).
Wanneer de pastoor van Koekange, Johannes Bastert, overlijdt wijst Johan van Echten als zijn opvolger aan Johannes Wolteri, welke keuze in 1404 door de proost en arehidiaken van de kerk van Sint Maria te Utrecht wordt bevestigd (41). Twee jaar later koopt Johan van Echten tienden in de marke van Pesse (42). Wanneer de kerspellieden van Zuidwolde in 1417 een overeenkomst sluiten met Henryck Bruynsteyn, pastoor aldaar, wordt deze overeenkomst door Johan van Echten bezegeld (42a). In 1420 gaan hij en zijn broers Hendrik en Reynolt over tot de scheiding van de door hun vader Roelof van Echten nagelaten goederen (43). Het is in datzelfde jaar dat Johan van Echten in conflict raakt met Rodolphus Ovinge, canonicus van de kerk van Sint Clemens te Steenwijk en officiaal te Utrecht (44) en met Johan Valken (45).
In 1439 legt Henric Ahuus, pastoor te Zuidwolde, een verklaring van gehoorzaamheid af ten overstaan van Johan van Echten (46).
Wanneer in 1447 de huwelijksvoorwaarden worden opgesteld tussen zijn dochter Grete van Echten en Steven ter Borch is hij daarbij aanwezig (47). Johan van Echten verklaart bij akte van 25 maart 1450 een som geld schuldig te zijn aan zijn zoon Frederik en zijn dochter Ludeke (48). Zeven jaar na het huwelijk van zijn dochter Grete ontstaat een geschil tussen Johan van Echten en zijn schoonzoon Steven ter Borch over de bruidsschat. Op 4 januari 1454 wordt daarover tussen de scheidslieden die namens Johan van Echten optreden en Steven ter Borch overeenstemming bereikt (49). Wij vinden Johan van Echten voor het laatst vermeld in 1459 in welk jaar een overeenkomst van afkoop plaatsvindt tussen hem en zijn neven Henric en Volkier, kinderen van Reynold van Echten en Aelbert (50).
Johan trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1400 met Else of Helst Radinc, ongeveer 20 jaar oud. Else is geboren omstreeks 1380, dochter van Johan Radinc en Swane Coerle.
Kinderen van Johan en Else:
1 Roelof van Echten, geboren omstreeks 1405. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.1.
2 Zwene van Echten [1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.2], geboren omstreeks 1425. Zwene is overleden in 1496, ongeveer 71 jaar oud.
Notitie bij Zwene: Vermeld in een oorkonde van 24 november 1496 als zijnde overleden als zuster van Johanna.
3 Grete van Echten, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.3.
4 Johanna van Echten, geboren omstreeks 1435. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.4.
1.1.1.3.4.2.1.2.1.3 Reinoud van Echten is geboren omstreeks 1378, zoon van Roelof van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Reinoud is overleden in 1459, ongeveer 81 jaar oud.
Notitie bij Reinoud: Reynolt van Echten draagt in 1396, samen met zijn moeder Beerte en zijn broers Hendrik en Johan van Echten, een rente over aan de abdij te Dikninge. Hij is in 1403 betrokken bij de financiële transactie met Bernd van Haren c.s. waarvan bij zijn broer Johan (Va) reeds melding is gemaakt en in datzelfde jaar verkopen hij en zijn broer Hendrik van Echten enig op stam staand hout in het kerspel Zuidwolde aan de abdij te Dikninge. In 1411 en 1414 draagt hij renten over aan diezelfde abdij. Reynolt van Echten koopt op 1 juli 1416 een losrente van Coenraat die Vos.
Zoals wij bij zijn broer Johan van Echten hebben gezien, is ook Reynolt in 1420 betrokken bij de scheiding van de door zijn vader Roelof van Echten nagelaten goederen. De laatste vermelding van Reynolt treffen wij aan in de akte waarbij zijn broer verklaart een som geld schuldig te zijn aan zijn zoon Frederik en zijn dochter Ludeke. Bij het opmaken van die verklaring treedt Reynolt op als erfbuur te Echten. Reynolt van Echten moet voor of in 1459 zijn overleden; in het laatste jaar wordt zijn vrouw nl. "Aelbert Reinolds weduwe" genoemd. Zeven jaar later verkoopt zij, met Roeloff Polman die als haar voogd optreedt, en haar beide zoons een stuk land te Echten.
Reinoud trouwde met Alberta Polman. Alberta is geboren omstreeks 1390. Alberta is overleden na 1466, minstens 76 jaar oud.
Notitie bij Alberta: Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten.
Kinderen van Reinoud en Alberta:
1 Beerte van Echten, geboren omstreeks 1413. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1.
2 Henric van Echten [1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.2].
3 Folker van Echten [1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.3], geboren omstreeks 1420.
Notitie bij Folker: Stamvader van de tak op Oldengaerde.
4 Simon van Raesfeld van Echten [1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.4].
1.1.1.3.4.2.1.2.1.4 Mechteld van Echten is geboren omstreeks 1385, dochter van Roelof van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Mechteld trouwde, ongeveer 18 jaar oud, in 1403 met Johan Langhals.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1 Johan de jonge de Mepsche is geboren in 1375, zoon van Johan de olde de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1) en NN. Johan is overleden vóór 18-06-1411, ten hoogste 36 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermoedelijk vermeld als Jan de Mepsche in een oorkonde van 1395, waar hij staat vermeld als een vijand van de bisschop van Utrecht. Zijn oom Roelof staat hierin vermeld als vriend van de bisschop.
Johan trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1395 met NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Henric de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.1], geboren omstreeks 1395. Henric is overleden vóór 02-08-1433, ten hoogste 38 jaar oud.
2 Yeye de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.2], geboren omstreeks 1400. Yeye is overleden vóór 1478, ten hoogste 78 jaar oud.
Notitie bij Yeye: Ook Yeye Lunschen.
3 Johan de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.3], geboren omstreeks 1405. Johan is overleden in 1442, ongeveer 37 jaar oud.
4 Roelof de Mepsche, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1 Reynold van Coevorden is geboren omstreeks 1370, zoon van Johan drost van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2) en NN van NN. Reynold is overleden na 1446, minstens 76 jaar oud.
Notitie bij Reynold: Komt voor in een oorkonde van 1386, vermeld als knape en drost van Coevorden.
4 april 1446: Reynalt Hake en zijn vrouw Ffie verklaren, dat Reynolt van Covorde en zijn vrouw Belye aan heer Herman Beckers, priester, een rente van 10 mud winterrogge uit de hof te Manre en het erf Wendelgherinck te Vasse hebben verkocht (no. 31); en dat heer Herman bij wanprestatie de 10 mud rogge mag verhalen op Reynalt’s erven Grote Hulst, gelegen te Boninghen in het kerspel Deghenichem, en op Gosenynck, gelegen te Brekenynchem in het gericht Oetmersem.
Hs. Afschrift in Cartularium II fol. 18 vs. (blz. 36), in het archief van het klooster Sibculo.
9 april 1446: Reynalt van Covorde, zijn vrouw Belie, Roloff en Wolter hun zonen, verklaren te hebben verkocht aan heer Herman Beckers, priester, een grondrente van 10 mud winterrogge Deventer marktmaat uit hun erve de Hoff te Manre, gelegen in de buurschap Manre, en uit Wendelgherinck, in de buurschap Vasse, beide in het gericht Oetmersem; en dat zij die renten hebben geleverd voor Wessel Peperlaken, richter te Oetmersem, in het heimaal.
Hs.: Afschrift in Cartularium II fol. 18 (blz. 35), in het archief van het klooster Sibculo.
Reynold:
(1) trouwde met Beleye van Aller.
(2) trouwde met Catherine.
Kinderen van Reynold en Beleye:
1 Roelof van Coevorden, geboren omstreeks 1400. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.
2 Wolter van Coevorden, geboren omstreeks 1400. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.2.
Kind van Reynold en Catherine:
3 [waarschijnlijk] Johan van Coevorden, geboren omstreeks 1405. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.3.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1 Herman Hagen, zoon van Bertold Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1) en Aleid van Buckhorst. Herman is overleden in 1492.
Notitie bij Herman: Akte, waarbij Roelof van den Clooster zich garant stelt voor de helft van de bruidschat, door zijn broer Reinolt van den Clooster toegezegd mee te geven aan Reinolts dochter Arentje bij haar huwelijk met Herman Hagen, 1454. Met een akte van approbatie van de leenkamer van het huis Ruinen, voor wat betreft de Ruinense leengoederen. Regest nrs. 70 en 72, 1454.
Akte van scheiding en deling van de nalatenschappen van Herman Hagen, zijn vrouw Arentje van den Clooster en van Mechteld de Vos van Steenwijk, weduwe van Bertold Hagen, tussen hun kinderen en haar kleinkinderen. Authentiek afschrift, ongedateerd (1492). Regest nr. 135, 1492.
Herman:
(1) trouwde met Arnolda (Arentje) van den Clooster. Arnolda is een dochter van Reynold van den Clooster en Straele van Voorst.
(2) trouwde in 1454 met Arentje van den Clooster, ongeveer 19 jaar oud. Arentje is geboren omstreeks 1435.
Kinderen van Herman en Arentje:
1 Hendrik Hagen, geboren omstreeks 1470. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.
2 Johan Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.2], geboren omstreeks 1472.
3 Herman Mr. Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.3], geboren omstreeks 1475. Herman is overleden in 1525, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Herman: Stukken betreffende geldleningen door de gebroeders Hendrik, Johan en mr. Herman Hagen aan Georg Schenk van Toutenburg". Regest nrs. 163, 165, 166, 167, en 168, 1502.
Tussen 1508-1522, stukken betreffende het optreden van Mr. Herman Hagen als raad van de bisschop van Utrecht.
Akte, waarbij de drie steden Deventer, Kampen en Zwolle, verklaren aan Herman Hagen, kastelijn van Kuinre, te zullen restitueren de door hem voorgeschoten gelden voor de wederopbouw van het huis te Kuinre, dat was verwoest in de oorlog met de hertog van Gelre. Regest nr. 190, 1512.
Testament van mr, Herman Hagen. Regest nr. 212, 1524.
Stukken betreffende de bereddering van de nalatenschap van mr. Herman Hagen. Regest nrs. 210, 216 en 217, 1525 en 1526.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.3 Johanna Hagen, dochter van Bertold Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1) en Aleid van Buckhorst. Johanna trouwde met Gerrit Stelling.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1 Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge is geboren vóór 1407, zoon van Coenraad de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1) en Agnes van Buckhorst. Hendrick is overleden in 1457, minstens 50 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Een brief mit een uijthangend segel in dato 1410, waerbij Harmen Polman gelavet heeft Hendrick van Steenwijck toe waeren ende te vestijgen den tende toe Geess, leenruijrich den bisschop van Utrecht. Met noch een brief in dato als voren ende van gelijcken inholt geteijckent eodem, 1410 [juli 7].
NB Lembeck, Urkunden nr. 209.
Een brief mit een uijthangend segel in dato 1411 op Johannesdach evangeliste, waerbij Harmen Polmans vercoft heeft an Hendrick de Vos van Steenwijck twe deel van den alingen tiende toe Geess, groff ende smal, gelegen in den kerspel van Asterhessel., 1411 juni 24.
NB Lembeck, Urkunden nr. 213.
Een brief mit 4 uijthangende segels in dato 1426 op St. Gallenavont, waerbij Reinolt de Vos met sijnen neef Hendrick de Vos avercomen is, dat Hendrick die Vos vorschreven voor een tijt van 6 jaren sal gebruken alle sijne goederen in Drente gelegen ende dat Reinolt daer tegens Hendricx goederen in Veluwen gelegen., 1426 november 15 (?).
NB Niet meer aanwezig.
Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Request van 11 april 1428 archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijc draagt over aan de abdij van Dickninghe 2/3e van de halve grove tiend over de Stapelinger, Emptener en Holeweder marken, over de hof in de Holewede en over Hendrik Lubbertszoon marke in de kerspelen van de Overreest, Yhorst, en Blijdenstein, tussen de Reesterstroom en de marke van Echten en tussen de Ae te Blijdenstede en de Havixster en Schiphorster marken; en van de halve grove tiend over Blomendale, de Rumte, de Ramhorst, Vlederyngen, de Vaart en de Cralinger marke in de kerspelen van Meppel en de Yhorst, tussen de Ae te Blijdenstede en de Reesterstroom, met uitzondering van de tienden in de Meppeler marke; - waarvan 1/3e is van Bertold Hagens. Met medebezegeling ten teken van goedkeuring door de leenheer, Arent van Steenwijck.
5-10 maart 1431, archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijck draagt over aan de abdij te Dickninge zijn smalle tienden nl. 1/3e van de halve tiend (waarvan 1/3e behoort aan zijn neef Arent de Vos van Steenwijck en 1/3e aan Bertold Haxens en diens zuster) bij de Reesterstroom van Meppeler marke hent in (overgaand in) Stapelinger marke en voort over Emptinge marke, de Haleweide en de Hof over dunninge marke met de Wijk, en voort over Haverstinge en Cralinge marke, als deze marken voornoemd gelegen zijn in het kerspel van de Yhorst; en voort over Waardinge en Rumptinge marke en de Ramhorst, Vledderinge en in de Bloeminger marke, zoals die gelegen zijn in het kerspel Meppel; en voorts over Broekhuizer marke, die voornoemde abt toebehoort en gelegen is in het kerspel Blijdenstede; voorzover deze voormelde marken gelegen zijn tussen de Reesterstroom en de Ae bij Blijdenstede en de Koekanger Ae en de Reesterstroom voornoemd en de marke van Echten. En deze voornoemde smalle tienden met alles wat erbij behoort en de tienden over de Schiphorster marke in het kerspel Yhorst voornoemd, daarvan zullen de abt en de kloosterlieden voornoemd en al hun nakomelingen jaarlijks en tot in eeuwen van dagen bezitten, gebruiken en ontvangen uit alle huizen, hoeven en hofsteden die nu tyer tijd in deze marken en kerspelen aanwezig zijn en die er hierna nog bij zullen komen.
Met verklaring van de koper dat hij vroeger aan de abdij verkocht 2/3e van de halve grove tienden enz (zie hierboven 11-04-1428)
4 april 1432 archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijck verkoopt aan de abdij Dickninghe zijn smalle tiend bij de Reest in de kerspelen Overreest (Avereest) Yhorst, Blijdenstede en Meppel, behoudens detiend in de marke van Meppel; onder voorwaarde dat de opbrengst der tienden de eerste 2 jaren geschat zal worden en Hendrik de eventuele overwaarde zal ontvangen.
Hendrick:
(1) trouwde met Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.3 voor persoonsgegevens van Lyse.
(2) trouwde met Mechteld (Mette) van Gheesteren.
Kinderen van Hendrick en Lyse:
1 Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.
2 Johanna de Vos van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.2].
Notitie bij Johanna: 1458 priorin van Dickninge
3 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck tot Batinge. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.3.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1 Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen, zoon van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2) en NN van Ruinen. Arent is overleden na 1432.
Notitie bij Arent: Request van 21 oktober 1420 archief Dickninghe. Arent de Vos van Steenwic draagt over aan de abdij te Dickninghen de helft van de halve grove en smalle tienden over tybertus huus c.a. over het huis c.a. ten Velde ten westen daarvan en over Henric Bolikens huus c.a. genaamd de Ghere in het karspel van Blijdenstein in de marke van de Broekhuizen nu bewoond door Grote Lubbert, Henric Neygemygers en Henric Bolikens voornoemd. Zie ook request van 7 november 1421, 4 juni 1423,
Request van 14 april of 11 augustus 1432 archief Dickninghe.
Arend de Vos van Steenwijck en zijn echtgenote Beerte Mulaers dragen over aan de abdij te Dickninge een rente van 4 Groninger mudden rogge uit de grove tienden en "mudden van garven" gelegen in de marke van Ansen, die zij heffen uit "onsen lijfdynge erf en goed" geheten Nye Astebrynge, waarop nu Roelof Arendszoon des meyers woont. en een akker land geheten de Drieling in dezelfde marke aan de Gronenweg (Groningerweg?); welke 4 mudden de eerste pacht zullen zijn, naast 4 stede mudden rogge voor de abdij.
10 november 1432. Arent de Vos van Steenwijck en Beerte, echtelieden dragen in de marke van Ansen over aan de abdij van Dickninge een rente van 4 stede Groninger mudden rogge uit grove tienden, "garfdeel"en stede mudden die zij heffen uit önsen lijfdynge ende pachtgoede ende erf"geheten Nye Astebrynge in de marke te Ansen (waarvan de beterscap behoort aan Roelf Arent des meyers zone) als eerste pacht naast 8 stede mudden rogge, door Arent en Beerte reeds vroeger aan de abdij verkocht.
Arent trouwde met Beerte Mulert. Beerte is een dochter van [waarschijnlijk] Geert Mulert en [waarschijnlijk] NN van Heerde.
Notitie bij Beerte: ook vermeld als Mulaers
Kinderen van Arent en Beerte:
1 Bertold de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.
2 Johan de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.2 Mechteld de Vos van Steenwijck, dochter van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2) en NN van Ruinen. Mechteld is overleden vóór 1492.
Notitie bij Mechteld: Akte van scheiding en deling van de nalatenschappen van Herman Hagen, zijn vrouw Arentje van den Clooster en van Mechteld de Vos van Steenwijk, weduwe van Bertold Hagen, tussen hun kinderen en haar kleinkinderen. Authentiek afschrift, ongedateerd (1492). Regest nr. 135, 1492.
Mechteld trouwde met Bertold Hagen. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1 voor persoonsgegevens van Bertold.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.3 Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck is geboren omstreeks 1387, dochter van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2) en NN van Ruinen. Lyse is overleden in 1418, ongeveer 31 jaar oud.
Notitie bij Lyse: In 1408 verklaren de kinderen van Berthold de Vos dat zij hun aandeel in de erfenis van hun grootouders de Vos/van Ansen hebben ontvangen.
Lyse trouwde met Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1 voor persoonsgegevens van Hendrick.
Kinderen van Lyse en Hendrick: zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.3 Hadewich van Steenwijck is geboren omstreeks 1400, dochter van Reinold van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3) en Alyt van Putten. Hadewich is overleden na 1442, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Hadewich: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Op 24 juli 1442 wordt zij vermeld als Johans des basters weduwe van Beieren.
Hadewich:
(1) trouwde met Johan bastaard van Beieren.
(2) trouwde met Henrick Bentinck.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4 Hendrick (de Vos) van Steenwijk is geboren vóór 1435 in Putten, zoon van Reinold van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3) en Alyt van Putten. Hendrick is overleden in 1477, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Komt vanaf 1435 in oorkonden voor.
Landdrost van de Veluwe.
Uit www.windgenealogie.org :
6402 Henrick Reinolds de VOS van STEENWIJK, richter, ritmeester, landdrost en burgemeester van Elburg, geboren ca 1395, overleden 00-00-1478. Henrick houdt in 1438 enige burgers in Hattem in arrest.In 1446 cedeert zijn zuster Hadewich al haar rechten op Putten en Drempt en in 1447 wordt hij ritmeester van Harderwijk.In 1450 is hij erfgenaam van zijn moeder.
Van 1468-1474 heeft hij een geschil met Elburg over de gruit en het gruitgeld, hij is daar burgemeester 1464 en 1477. Zoon van Reinold de VOS van STEENWIJK (zie 6405) en Alyt van PUTTEN (zie 6406).
Gehuwd voor de kerk 00-00-1438 te Kampen met Margaretha Hermans van UTERWIJCK (Margariete) (zie 6403).
Uit dit huwelijk: 7 kinderen.
Notitie bij publiceren van Hendrick: Landdrost op de Veluwe
Hendrick trouwde, minstens 3 jaar oud, in 1438 met Margaretha van Uiterwijck. Het kerkelijk huwelijk vond plaats omstreeks 1438 in Kampen. Margaretha is geboren in Kampen, dochter van Herman van Uiterwijck en Berta van Rees. Zij is gedoopt in 1481.
Notitie bij Margaretha: Ook vermeld als van Uterwijck van Putten.
Kinderen van Hendrick en Margaretha:
1 Aleid van Steenwijk [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.1], geboren in 1439.
Notitie bij Aleid: Trad in 1460 in het klooster St. Agnesconvent te Kampen.
2 Herman van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.2], geboren in Putten. Herman is overleden na 1499.
Notitie bij Herman: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Werd in 1478 beleend met de vaderlijke goederen beleend.
3 Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck, geboren omstreeks 1420 in Putten. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.
4 Pelgrim van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.4], geboren omstreeks 1444 in Putten. Pelgrim is overleden na 1499, minstens 55 jaar oud.
Notitie bij Pelgrim: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
5 Dirk van Steenwijk [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.5], geboren omstreeks 1446. Dirk is overleden na 1497, minstens 51 jaar oud.
Notitie bij Dirk: Wordt in 1488,1489,1490,1491 en 1497 genoemd in oorkonden.
6 Frans van Steenwijk, geboren omstreeks 1448. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.6.
7 Berta van Steenwijk. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.7.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1 Bate van Steenwijck is geboren omstreeks 1445, dochter van Johan (de oude) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1) en Hadewich Mulert. Bate is overleden omstreeks 1470, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij Bate: Ook vermeld als Beatrix.
Was op huwelijkse voorwaarden gehuwd, opgemaakt op donderdag na st. margriet 1464. Ter bijstand aanwezig haar moeder en haar broer Egbert.
Uit: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I31533.php
Egbert van den Rutenberge, Arent Sloet en Tijman Morriaen als huwelijkslieden van Roleff van Echten en Albert van Steenwijck, Geryt van Yselmuden en Johan van den Cloester als huwelijkslieden van Bate Johansdochter van Steenwijck verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roleff en Bate. Aan Roleff zal betaald worden door Wolter Stellinck 300 herenponden, door Gheert Mulert de olde 200 herenponden, en 700 herenponden door Hadewych Mulert, weduwe Johan van Steenwijck. Bate zal enige kleding krijgen. Bezegeld door de huwelijkslieden en door Ceyne Mulert. Origineel, met zes van de zeven zegels. 1464 juli 19, sdonredges nae sant Margarieten daghe der hilliger jonckfrouwen.
Bate trouwde, ongeveer 19 jaar oud, omstreeks 1464 met Roelof van Echten, ongeveer 59 jaar oud. Zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.1 voor persoonsgegevens van Roelof.
Kinderen van Bate en Roelof:
1 Helst van Echten, geboren omstreeks 1465. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1.1.
2 Johan van Echten [1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1.2], geboren omstreeks 1465. Johan is overleden omstreeks 1495, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Johan: Op 14 maart 1484 wordt Johan van Echten beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz. waarmee, zo hebben wij hiervoor gezien, zijn vader Roelof van Echten in 1461 werd beleend. Twee jaar later, in 1486, draagt Johan van Echten als opvolger van de overleden pastoor van Zuidwolde Henricus Aehuys voor aan de proost en aartsdiaken van de kerk van St. Marie te Utrecht, Rodolphus Stenberch.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.1 Bartold Knasse is geboren omstreeks 1425 in Westervelde, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2). Bartold is overleden in 1492, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Bartold: 1480. Vermeld in een oorkonde van de abdij te Assen als schulte van Norch.
15 mei 1484: De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Was schulte van Norg 1487-1491.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.

In 1700 wordt de leenplicht afgekocht door Warmolt Lunsingh van Gerhard Sloet tot Canneveld en Singraven, met de Oldenhof, Oosterhavinge en Westerhavinge.
Bartold bleef kinderloos. Bartold trouwde met Gese Egberts.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2 Johan (de oude) Knasse is geboren omstreeks 1427, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2). Johan is overleden omstreeks 1502, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: In 1450 vermeld; woonde op het erf Zybertinghe te Een. Vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Jan Bagiens of Baijens.
12 maart 1481; Johan Knasse en zijn vrouw zijn erfgenamen van Henrick Brinckinge en verkrijgen grond op de es van Vries van Ludekin Levinge van Zeyen. Johan Knasse bezit daar ook al grond.
9 juni 1484: David van Bourgondië, bisschop van Utrecht, beleent Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van Timan Avinge) met Wrentinge-goed te IJde, ten behoeve van de Onze Lieve Vrouwe- en St. Bonifacius-vicariën in de kerk van Vries. Van deze belening worden uitgesloten de penningenpacht en het reeds verkochte erf, dat vroeger tot het goed behoorde. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Johan Stelling, Albert van Steenwijk en anderen. Bezegeld door de bisschop.
Oorkonde 15 mei 1484:
De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Verkrijgt na de dood van zijn broer Bartold in 1492 het leengoed in Een.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Oorkonde van 29 april 1498;
Johan Knasse verklaart verkocht te hebben aan zijn vrouw Henrick een half waardeel in de marke Lieveren, behorend tot het erf te Langelo dat hij reeds aan haar verkocht had. Maar aangezien er bij de stoklegging voor het erf te Langeloo geen buren uit Lieveren aanwezig waren, verklaart hij nu de stok wel aan haar gelegd te hebben voor buren van Lieveren, te weten Albert Sinninge, oude Johan Sinninge en anderen. Bezegeld door Johan Knasse en Luyken Campinge.
Johan trouwde, ongeveer 33 jaar oud, omstreeks 1460 met Hendrikje Tymens Aving, ongeveer 30 jaar oud. Hendrikje is geboren omstreeks 1430, dochter van Tideman (Tymen) Avinge. Hendrikje is overleden na 1505, minstens 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde 25 april 1502:
Wigbold Lewe verklaart overgegeven te hebben aan Henrick Knasse (is weduwe van Johan Knasse) twee akkers op de es van Zeijen, waartegenover Henrick aan Wigbold afstaat Vordinghe-kamp. Wigbold verklaart voor zichzelf en voor zijn pachters zich het recht van overweg te hebben voorbehouden. Hij verklaart haar de stok hiervoor gelegd te hebben voor buren van Zeijen, te weten Henrick Levinge en Johan Levinge. Bezegeld door Johan ter Borch.
Oorkonde van 14 maart 1505:
Johan Schaffer, burgemeester van Groningen, oorkondt dat Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaard hebben voldaan te zijn door Rene, weduwe van Vreest, voor de helft van een rente van tien mud rogge,die wijlen Johan Knasse ten behoove van Vreest en zijn vrouw Reneke gevestigd had op al zijn goederen te Donderen in het kerspel Vries. De andere helft van die rente mag Rene innen, totdat Johan Knasse of zijn erfgenamen hem aflossen. Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaren Rene daarop te kwijten en tevens dat de weduwe van Johan Knasse, Hendrick Knasse, aan hen de andere helft van die rente heeft afgelost met 20 Bourgondische golden Rijns guldens en 20 Overlansche guldens en met de volle pacht (deze halve rente was Eetke aangeërfd door de dood van haar oom Vreest). Zij verklaren Henrick Knasse hiervoor te kwijten en haar de stok daarvoor gelegd te hebben voor buren van Donderen, te weten Johan Lunsche en Roelof Leerdinghe. Bezegeld door Johan Schaffer, burgemeester van Groningen.
Kinderen van Johan en Hendrikje:
1 Arend Knasse. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.1.
2 Willem Knasse [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.2], geboren omstreeks 1460. Willem is overleden na 1529, minstens 69 jaar oud.
Notitie bij Willem: Vermeld 1520-1529
3 Johan (de jonge) Knasse, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3 NN Knasse is geboren omstreeks 1430, dochter van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2). NN trouwde met Johan Barelds. Johan is geboren omstreeks 1420.
Notitie bij Johan: De Barelds familie heeft haar bezit voornamelijk in Oosterwolde. Bareldsburg, later Oostenburg genoemd. Het is (was) een leengoed van de bisschop van Utrecht. De eerste leenmannen waren verwant aan de ridders van Norch en van Steenwijk.
Kinderen van NN en Johan:
1 Jonge Johan Barelds, geboren omstreeks 1450. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.1.
2 Roelof Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.2], geboren omstreeks 1455.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1457, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3) en Johanna van Selwerd. Johan is overleden in 1519, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Wordt beleend met het goed Hering met de grove en smalle tienden in Zees in 1472, waar Rutger van den Buggenberge is uitgegaan.
Wordt beleend met de kerkerechten op 12 augustus 1485, na sde dood van zijn vader.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Krijgt op 20 maart 1501 de leengoederen in Norch die daarvoor in leen waren bij Herman van Voorst als opvolger van priester Arent van Steenwijk.
9 november 1487 tuchtigt hij zijn echtgenote in Oldenhuis in Zeese.
Tussen zijn erven en Jacob van Uterwijck is in 1527 een proces gevoerd voor de etstoel over de goederen van zalige Heer Arendt van Steenwijck.
Jacob van Uterwijck was getrouwd met Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck en Roelof van Echten.
Johan trouwde met Lutgerd van den Clooster. Zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.4 voor persoonsgegevens van Lutgerd.
Kinderen van Johan en Lutgerd:
1 Dirk (Derck) van Steenwijck, geboren omstreeks 1485. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1.
2 Johan van Steenwijck, geboren in 1487. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.
3 Albert van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.3], geboren omstreeks 1490. Albert is overleden na 1551, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Albert: Vermeld 1551 zie bij Bertha van Vilsteren.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3 Arent van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Arent: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Kinderen van Arent uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk] Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck, geboren in 1495 in Vollenhove. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3.1.
2 [waarschijnlijk] Coenraedt van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3.2], geboren omstreeks 1495.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.4 Mechteld van Steenwijck is geboren omstreeks 1464, dochter van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Mechteld: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore.
26 juli 1440: Mechtelt van Zeelwert verklaart, met toestemming van haar man Henrick van Zeelwert, verkocht te hebben aan Johan van Reddese een rente van 2 mud winterrogge Zwolse marktmaat uit haar goed Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het kerspel Ummen; waarop de leenheer Henrick van Gramsberghe op verzoek van Henrick van Zeelweert zijn goedkeuring hecht aan die verkoop.
Hs: Afschrift in Cartularium II, fol. 124 vs. (blz. 248), in het archief van het klooster Sibculo.
25 mei 1492: Wolter van Lenep en zijn vrouw Mechtelt van Steenwyck verklaren verkocht te hebben aan prior en convent van Zybekeloe de rente van 2 mud rogge uit het goed Avekinck (zie no. 193).
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 125 (blz. 249), in het archief van het klooster Sibculo.
Mechteld trouwde met Wolter van Lennep.
Notitie bij Wolter: Is in 1503 schout van Ommen
1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.4 Lutgerd van den Clooster is geboren omstreeks 1460, dochter van [waarschijnlijk] Reinoud van den Clooster en NN (3) (Straele?) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6). Lutgerd is overleden na 1519, minstens 59 jaar oud.
Notitie bij Lutgerd: Vermeld in de inventaris van het archief Dickninge in 1519, als non in het klooster. Haar broer Derck van den Clooster geeft een lijfrentebrief aan het klooster ten behoeve van zijn zuster Lutgert en waarbij Lutgert afziet van haar recht op de nalatenschap van hun broer Zyse.
Lutgerd trouwde met Johan van Steenwijck. Zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1 voor persoonsgegevens van Johan.
Kinderen van Lutgerd en Johan: zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.
1.1.1.3.4.2.1.1.1.1.1 Agnes van den Clooster is geboren omstreeks 1360, dochter van Boldewijn van den Clooster en Ghysele van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.1.1.1). Agnes trouwde, ongeveer 19 jaar oud, in 1379 in Hertme? met Johan Hondeberg.
Notitie bij Johan: wordt in 1398 beleend met Sinkgraven bij Denekamp
1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.1 Roelof van Echten is geboren omstreeks 1405, zoon van Johan van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Roelof is overleden omstreeks 1485, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Roelof van Echten is hulder bij de belening van zijn moeder Helst Redinck, als weduwe, met Scherpenborch en Avereng in Borculo in 1444, waarmee haar man Johan, namens haar, door de Hertog van Gelre in 1414 was beleend.
In 1456 bevindt Roelof zich in Deventer om deze stad te helpen verdedigen tegen Hertog Philips van Bourgondië.
Bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden van zijn zuster Johanna van Echten en Frederik van Maerhulse in 1461 wordt Roelof van Echten als een der huwelijkslieden vermeld; in datzelfde jaar wordt hij beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz.
In 1462, hij is dan nog niet gehuwd, betaalt hij zijn zwager Steven ter Borch een geleende som geld terug.
Dan, in 1464, trouwt Roelof van Echten met Bate van Steenwijck, dochter van Johan van Steenwijck en Hedwig Mulert; op 19 juli van dat jaar worden de huwelijksvoorwaarden opgesteld.
Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten; twee jaar later koopt hij van Albert van Steenwijck "het vierendeel van Lubbynghe", waarvan het andere deel al in zijn bezit is.
In 1470 en in de jaren die daarop volgen zien we Roelof van Echten vermeld als koper van renten uit een in Drogt onder Zuidwolde gelegen erf, de "Steenwijckshoeve" genaamd, en van enig onroerend goed, o.a. in de marke van Echten gelegen.
Het huwelijk van Roelof van Echten met Catharina Stellinx moet voor 19 mei 1477 zijn gesloten. Van die datum dateert namelijk een verklaring van Rodolf van Laer, heer te Ruinen, waaruit blijk dat Roelof aan zijn vrouw Catharina vermaakt al hun goederen en renten in de Betuwe "in het land van Ghelre". Wij vinden Roelof voor het laatst vermeld in 1483, wanneer Bertolt Dunnyngen Evertsz. en diens moeder Fije een stuk bouwland en twee stukken hooiland in de marke Echten aan hem verpachten.
Roelof:
(1) trouwde, ongeveer 59 jaar oud, omstreeks 1464 met Bate van Steenwijck, ongeveer 19 jaar oud. Zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1 voor persoonsgegevens van Bate.
(2) trouwde, ten hoogste 72 jaar oud, vóór 19-05-1477 met Catharina Stellinx. Catharina trouwde voorheen omstreeks 1460 met Brienen.
Kinderen van Roelof en Bate: zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1.
Kind van Roelof en Catharina:
3 [misschien] Johan van Steygheren [1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.1.1].
Notitie bij Johan: Johan van Steygheren verklaart gekweten te hebben zijn broer Johan van Echten wegens de afkoop van de Benemaeth, hem gegeven door zijn vader. Bezegeld door de oorkonder. Origineel, met beschadigde zegels. 1491 maart 24, des donredaghes nae der hillighen sondach inder vasten gheheten Judica
https://www.drentsarchief.nl/onderzoeken/archiefstukken?option=com_maisinternet&view=maisinternet&Itemid=180&mivast=34&mizig=210&miadt=34&miaet=1&micode=0614&minr=860518&miview=inv2&milang=nl
1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.3 Grete van Echten is geboren omstreeks 1430, dochter van Johan van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Grete is overleden omstreeks 1462, ongeveer 32 jaar oud. Grete bleef kinderloos. Grete trouwde, ongeveer 17 jaar oud, in 1447 met Steven ter Borch.
1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.4 Johanna van Echten is geboren omstreeks 1435, dochter van Johan van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Johanna is overleden na 1496, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Johanna: De bisschop van Utrecht Frederik van Baden, beleend Johanna van Echten onder hulderschap van haar man, na de dood van haar zuster Zwene van Echten, met de boterpacht in ’t kerspel Wanneperveen. Gedaan te Deventer op 24 november 1496.
Johanna trouwde met Frederick van Maerhulse.
1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1 Beerte van Echten is geboren omstreeks 1413, dochter van Reinoud van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3) en Alberta Polman. Beerte is overleden omstreeks 1460, ongeveer 47 jaar oud. Beerte trouwde met Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3 voor persoonsgegevens van Johan.
Kinderen van Beerte en Johan:
1 Reynold de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.1.
2 Agnes van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.2], geboren omstreeks 1450.
3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck, geboren na 1450. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.
4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.
5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck, geboren omstreeks 1462. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4 Roelof de Mepsche is geboren omstreeks 1410, zoon van Johan de jonge de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1) en NN. Roelof is overleden in 1453, ongeveer 43 jaar oud. Roelof trouwde met NN.
Kind van Roelof en NN:
1 Roelof de Mepsche, geboren omstreeks 1435. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1 Roelof van Coevorden is geboren omstreeks 1400, zoon van Reynold van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1) en Beleye van Aller. Roelof is overleden na 1485, minstens 85 jaar oud.
Notitie bij Roelof: 24 maart 1485: Arnt Butecamp, richter te Ulzen, oorkondt dat Roloff van Covorden en zijn broer Wolter van Covorden aan Ffrederick Kremer en zijn vrouw Gostuwe hebben verkocht de tienden van het erve die Braeck, gelegen in de buurschap Halle en het gericht Ulzen, en dat zij die tienden met hand en mond hebben geleverd onder belofte van vrijwaring.
Roelof trouwde met Lutgard genaamd van Rechteren van Heeckeren. Lutgard is een dochter van Frederik van Heeckeren van der Eze, genaamd van Rechteren en Lutgardis van Voorst.
Notitie bij Lutgard: 1386: Belofte van ROLOF VAN COEVERDEN aan zijn zwagen SWEEDER VAN RECHTEREN, om zijn vrouw LUTGARDE, SWEEDERS zuster, een som geld te geven en een douairie te vermaken.
Kind van Roelof en Lutgard:
1 [waarschijnlijk] Roelof van Coevorden, geboren omstreeks 1436. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.2 Wolter van Coevorden is geboren omstreeks 1400, zoon van Reynold van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1) en Beleye van Aller.
Notitie bij Wolter: 1429?: Johan Wesseling, geheeten Schouwe, richter te Ulzen, verklaart dat Ludelof van Schonevelde geheeten van Gravestorpe, Alijt van Amestelle, zijne vrouw, en Johan hunnen zoon verkocht hebben aan Wolter van Covorden en Fije zijne echtgenoote, hunne erven en goederen geheeten Benneking en Kedding, met 3 1/2 waar, gelegen in het kerspel van Ulzen, buurschap van Itterbeke, onder garantie als vrij goed.
Wolter trouwde met Feye van Zuthem.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.3 Johan van Coevorden is geboren omstreeks 1405, zoon van [waarschijnlijk] Reynold van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1) en Catherine. Johan is overleden na 1475, minstens 70 jaar oud.
Notitie bij Johan: 22 februari 1461: Ghert van Keppell, ridder, en Hille zijne vrouw verklaren dat die van Besten (de fam.v.B.) en Eijlert ten Torn, vroeger vrouw van wijlen Gherlich van Wullen, en nu van Johan van Coverdem, hun thans weer afgekocht hebben de beschapene en smalle tienden over een deel erven te Wilsem, in ’t kerspel van Ulzen gelegen, zooals wijlen Johan Voet zijn schoonvader die vroeger afgekocht had met meer andere goederen, die nog niet afgekocht zijn, weshalve zij den koopbrief onder zich houden.
Hierbij annex een stuk dd. 1493 July 13, o.n. Sibculo LXXII. Annex LXXIIa
v. Doorn T.R.
25 januari 1462: Everd Scroeder, richter te Ulzen, verklaart dat Johan van Besten, anders geheeten Pape, Henrick, Rutgher, Wessell, Gheerlich zijne kinderen, en Johan van Covorden, Eijlard zijne vrouw en Herman van Wullen, Eijlardszoon, hebben verkocht aan Hermannese Ghend alle hunne beschapen en smalle tienden in het kerspel van Ulzen, buurschap Wilsem, gelegen, c.a. waarvan de specificatie in het stuk is te vinden.
Koernoten: Johan die Bodeker en Johan Werners.
Bijstanders: Gherardus Stipper en Ghert Stute.
21-10-1471: Johan van Coevorden Reijnaltszoon wordt, na de dood van zijn moeder Catherine, beleend met het goed Wernsing in de buurtschap Boebergen onder het kerspel Markelo.
10 mei 1475: Johan van Covorden, verklaart te hebben gegeven aan het convent van Zybekeloe zijn erve en goed "de Wederwille", gelegen binnen en buiten Laghe c.a., bezwaard met 12 Rijnsche guldens ten behoeve van Roloff van Bevervoirde.
Johan trouwde met Eylert ten Torn.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1 Hendrik Hagen is geboren omstreeks 1470, zoon van Herman Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1) en Arentje van den Clooster. Hendrik is overleden na 1538, minstens 68 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Akte van huwelijkse voorwaarden tussen Hendrik Hagen en Pelgrina van den Ruitenberg, Regest nr. 136, 1492.
Akte, waarbij Elisabeth van Viermundt, vrouw van Bartold van der Eze, aan Hendrik Hagen toestemming verleent om een jaarlijkse rente af te lossen. Regest nr. 180, 1507.
1518-1528, stukken betreffende het optreden van Hendrik Hagen als lid van de ridderschap van Vollenhove.
Hendrik:
(1) trouwde, ongeveer 22 jaar oud, in 1492 met Pelgrina van den Ruitenborgh.
(2) trouwde, ongeveer 68 jaar oud, in 1538 met Elisabeth Goymans.
Notitie bij Elisabeth: Akte van huwelijksvoorwaarden tussen Hendrik Hagen en Elisabeth Goymans. Regest nr. 242, 1538.
Kinderen van Hendrik en Pelgrina:
1 Boldewijn Hagen, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.
2 Margaretha Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.2], geboren omstreeks 1505. Margaretha is overleden na 1516, minstens 11 jaar oud.
Notitie bij Margaretha: Aflaatbrief door Joannes Angelus Arcimbold, commissarius apostolicus, gegeven aan Margaretha Hagen te Vollenhove, wegens bijdragen voor de bouw van de nieuwe basiliek van St- Pieter te Rome, 1516.
3 Maria Hagen, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.3.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1 Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge, zoon van Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1) en Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.3). Roelof is overleden na 1456.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos van Steenwijck tot Entinge.
11 mei 1456 archief Dickninge. Johan de Rotige te Dwingelo draagt voor buren van Dwingelo over aan Roelof die Vos van Steenwijck een rente van 1 stede Zwolsche mud rogge uit het goed in het kerspel van Dwingelo, door zijn vrouw bij huwelijk aangebracht.
1404: Quitongh met een uijthangend segel in dato 1404, waerbij die priorisse van Langenhorst bekent van Rolef de Vos ontfangen te hebben sodaene 100 golden Rinsche gulden als Rolef van Beverfoerde het vorschreven stift Langenhorst bij testamente gegeven hadde., 1404.
NB Niet meer aanwezig.
1447: Een brief mit een uijthangend segel, waerbij Hendrick de Vos de jonge vercoft heft an Rolef de Vos, sijn neve, 4½ Arents gulden jaerlix uijt sijn huijs gelegen binnen Ruinen, gedatiert 1447 des saterdaegs na sondach Jubilate., 1447 mei 6.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Omstreeks 1453 meerdere akten waarbij Roelof de Vos gronden aankoopt in Dwingelo, Leggelo, Ruinen en omgeving.
1457: Een brief met 4 uijthangende segelen in dato 1457 op Lamberti-avent, waerbij Jan van Steenwijck ende Roeleff de Vos malcanderen in lijffpacht averlaeten dat achtendeel van de theende toe Dalen, eigendomelick toebehoerende Roleff de Vos, ende Arent den teinde tot Dwingelo, toebehoerende Jan van Steenwijck., 1457 september 16.
NB Lembeck, Urkunden nr. 421.
2 augustus 1493: Een brief met een uijthangend segel in dato 1493 den 2 augusti waerbij Rolef de Vos van Steenwijck bekent dat Zeijger van Voorst van Rechteren ende sijn huijsffrouwe an hem voldaen hebben sodanijge sommen als sij an wijlen Rolef van Bevervoorde avergifft van 1400 gulden Rinsche gulden staende op het ampt Vollenhoe uijt toe kieren belaeft hadden, gelavende hij Roleff de Vos die selve te verinteressen van 20 penningen een., 1493 augustus 2.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Een brief met 2 uijthangende segelen in dato 1493 den 2 augusti, waerbij Seijger van Voorst van Rechteren ende Anna van Beverfoerde, eheluijden, avergedragen hebben Rolef de Vos van Steenwijck een rente van 70 golden Rijnsche gulden jaerlix ofte 1400 golt gulden capitaell die wijlen haeren oom Roelef van Beverfoerde hadde liggen an die castileinschap, scholtampt ende rentampt van Vollenhoe., 1493 augustus 2.
NB Niet meer aanwezig.
Een schadeloesbrieff met een uijthangend segel in dato 1497, waerbij Zeijger van Rechteren van Voort quijtscheldet Roloff de Vos van sodaene 1400 golden gulden als Rodolff van Bevervoorde hem ende sijn huijsfrouwe gegeven hadde, liggende op ’t ampt van Vollenhove., 1497.
NB Niet meer aanwezig.
Roelof trouwde met Hilletje van Ittersum. Hilletje is een dochter van Johan (Jan) van Ittersum en Agnes van Kampferbeek.
Kinderen van Roelof en Hilletje:
1 Agnes (Niesse) van Steenwijck, geboren omstreeks 1450. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.1.
2 Hendrik van Steenwijck, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.3 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck tot Batinge, zoon van Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1) en Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.3). Johan is overleden op 17-10-1481.
Notitie bij Johan: 1436: Scheidsrechterlijke uitspraak tusschen Johan de Vos en Rolof de Vos van Steenwijck met betrekking tot de verdeeling van den ouderlijken boedel, waarbij aan Johan wordt toebedeeld het goed Batinge te Dwingelo c.a. (behalve het halve hooiland in het broek en de Moelenwoert), de Loe-hofstede, het vischrecht tot Batinge behoorend tot de Dwingeler brug, Hovinge-guet c.a., 2 erven te Ansen met een halve waar in het Anser holt, de tienden de Reebrugge met de tienden over Nye Houinge-guet in de marke van Ansen, her Aelefs-erf te Ansen, Folkerdinge-guet te Dwingelo, het halve goed te Wittelte, de Hiddinge-tiend te Dwingelo, de halve tiend te Gees, de halve boterpacht te betalen te Echten, 2 hofsteden te Dwingelo, de halve tins dien zijn vader bezat en de helft der roerende goederen; 1436
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1 Hendrick de Vos van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.3.1].
Notitie bij Hendrick: Wordt op 22 september 1495 beleend met het huis te Batingen met de bergvrede, gelijk de gansche sate met de visscherijen en het Veen gelegen is, uitgenomen van de meiers van Anna, echte dochter van Coenraad de Vos, het behoud van het veen bij hen in gebruik; voorts de koolgaarden over de weg, het hooi- en weideland door Hendrik tot dusver gebruikt en ene halve waar in de Dwingelermarke, gelijk Anna voormeld, onder momberschap van haren oom, Reinald de Vos, des uitgegaan is.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1 Bertold de Vos van Steenwijck, zoon van Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1) en Beerte Mulert. Bertold trouwde met NN van NN.
Kind van Bertold en NN:
1 Coenraad de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.2 Johan de Vos van Steenwijck, zoon van Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1) en Beerte Mulert. Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Arent de Vos van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.2.1].
2 Reynolt de Vos van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.2.2].
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3 Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck is geboren omstreeks 1420 in Putten, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Johan is overleden na 1482, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck tot Batinge.
Wordt in 1482 genoemd in een oorkonde
Johan trouwde met Beerte van Echten. Zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1 voor persoonsgegevens van Beerte.
Kinderen van Johan en Beerte: zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.6 Frans van Steenwijk is geboren omstreeks 1448, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Frans is overleden in 1523, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Frans: Wordt in 1497 vermeld in oorkonde.
Was richter in Arnhem in 1505 en 1508.
Werd op 8 februari 1507 als erfgenaam van zijn broer Herman door de bisschop van Utrecht beleend met de tienden te Telgt onder Ermelo.
Kinderen van Frans uit onbekende relatie:
1 Katharina van Steenwijk [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.6.1].
2 Margaretha van Steenwijk [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.6.2].
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.7 Berta van Steenwijk, dochter van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Berta trouwde met Gijsbert van Broeckhuysen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1.1 Helst van Echten is geboren omstreeks 1465, dochter van Roelof van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.1.1) en Bate van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.1.1). Helst is overleden na 1527, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Helst: 1527: Proces voor de Etstoel over de erfenis van Arend van Steenwijck tussen Helst van Echten, g/m Jacob van Uiterwijck en de erven van Johan van Steenwijck. Helst is de dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arend en Egbert.
Helst trouwde met Jacob van Uterwijck.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.1 Arend Knasse, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Arend is overleden na 1548. Arend trouwde met N Hiddingh.
Kind van Arend en N:
1 Hendrikje Knasse [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.1.1].
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3 Johan (de jonge) Knasse is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Johan is overleden na 1531, minstens 71 jaar oud.
Notitie bij Johan: 31 mei 1511: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse de jonge (na de dood van zijn vader Johan Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Boldewijn van Voorst, Geerloch Putzeler en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
In 1524 verkoopt hij land in Roden samen met zijn vrouw Grete.
Is in 1531 lid van de etstoel van Drenthe namens Noordenveld en voert in dat jaar een proces met de buren van Norg.
Johan trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1490 met Grete Hiddingh. Grete is een dochter van NN Hiddingh en Wobbe Avinge.
Kinderen van Johan en Grete:
1 Johanna Knasse, geboren omstreeks 1495. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.1.
2 Bertha Knasse, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.2.
3 Hendrikje Knasse, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.1 Jonge Johan Barelds is geboren omstreeks 1450, zoon van Johan Barelds en NN Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3).
Kinderen van Jonge uit onbekende relatie:
1 Roelof Jonge Johans Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.1.1].
2 Bareld jonge Johans Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.3.1.2].
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1 Dirk (Derck) van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.4). Dirk is overleden na 1525, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Dirk: Vermeld 9-12-1525.
Leenaktenboeken van het vorstendom Gelre en graafschap Zutphen’
Drentsche leenen, die van den Bisschoppen Fredrick ende Philips van Baden ontfangen sijn, ende daervan die vasallen opt vorderen van hertog Carl eedt vernijt hebben.
2 Oldehoeven tot Norch, item dat huys tot Schultinge, die gelegen sijn in den kerspel van Norch; item dat huys tot Zijwerling, dat huys Hagenenge, dat huys to Willeminge, dat huys to Weremtinge, met heuren tobehoor; den Berch to Norch ende die watermole, met heuren tobehoor; die botterpacht to Venehuisen; dat goet dat gelegen is an de noortsijde der Nyerde, met sijnen tobehoor; dat goet dat Evert de Wilde te holden plach van heeren Heynen van Norch; dat huys to Hesselinge op Steenwickerwolde; die 2 hoeven to Anloe ende daerto dat broick dat gelegen is tuschen Ode ende Westerlant, geheyten Oodermarcke, met allen sijnen tobehoren; Besingegoet to Dalen ende dat ¼ van den thienden to Dalen, ontfinck met lediger hant Derck van Steenwijck , 9 Decembris 1525.
Dirk trouwde met Bertha van Vilsteren. Bertha is een dochter van Otto van Vilsteren en Hille van Ittersum. Bertha is overleden in 1558.
Notitie bij Bertha: 1551 (HCO archief huis Oldhagensdorp No 1051)
Akte van transport door Albert van Steenwijk aan Beerte van Vilsteren, weduwe van Derk van Steenwijk, en haar dochters Johanna en Femme van Steenwijk van een jaarlijkse rente, gaande uit het erve en goed Clauwsinck te Wilsum, kerspel Ulsen, in het graafschap Bentheim. Regest nr. 288

1551 (up Vridestach nae Lucie Virginae) 18 December 1551
Johan Krull, geograaf toe Ulsen vanwege Arent, Graaf van Benthem ende toe Stenforden (Steinfurt) Heer toe Wevelinckshaven, oorcondt dat Albert van Steenwick ende seyne vroue Messe, ten overstaan van hem ende Ceurnooten; Albert Stocke ende Rutghert van Rynchen; ende met toestemminghe van Hinrick Brockelmann toe Brockel, gevestight hebben ten behoeve van Berthe van Vylsteren, weduwe van Derrick van Steenwick ende haere dochters: Johanna ende Femme, eene rente van 7 golt-guldens; jaerlycksch te betaelen uyt hun erve ende godt het Clauwesynck toe Wylssum in het Cerspel Ulsen, welcke rente magh worden afgelost met 150 golt-guldens; ende welcke akte mede door Albert van Steenwick ende Hinrick Brockelmann toe Brockel voore den Heere Bisschop als vrede-righter beseeghelt wordt.
Kinderen van Dirk en Bertha:
1 Johanna van Steenwijck [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1.1].
2 Femme van Steenwijck, geboren omstreeks 1545. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1.2.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2 Johan van Steenwijck is geboren in 1487, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.6.4). Johan is overleden in 1559, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van de Grote Schere
14 oktober 1539 Jan van Steenwick na de dood van zijn broer Dirck van Steenwick onder
voorbehoud van het recht van lijftucht van Jans moeder Luytgart van den Cloester,
dat haar door haar overleden man Jan van Steenwick "nae vermoegen zegele ende
brieve gemaickt" was.
Johan trouwde met Johanna van Heeckeren van Dorth. Johanna is geboren omstreeks 1500. Johanna is overleden omstreeks 1555, ongeveer 55 jaar oud.
Kind van Johan en Johanna:
1 Johan van Steenwijck, geboren in 1532. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3.1 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck is geboren in 1495 in Vollenhove, zoon van [waarschijnlijk] Arent van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.3). Johan trouwde met NN van NN.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1 Roelof de Mepsche is geboren omstreeks 1435, zoon van Roelof de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4) en NN. Roelof is overleden in 1493 in Groningen, ongeveer 58 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Uit: http://www.nazatendevries.nl/ Het Geslacht de Mepsche Groningen, met literatuurverwijzingen. (Geldt ook voor de beschrijviningen bij alle nazaten van Roelof de Mepsche)
Roelof was burgemeester te Groningen.
Het geslacht de Mepsche is van oorsprong een Drents geslacht, waarschijnlijk afkomstig uit Dalen (Mogelijk Meppen, vandaar ‘de Mepsche’). In Drente heeft dit geslacht o.a. bezittingen te Borger (Westrup). In de late Middeleeuwen vestigt een deel van deze familie zich in de provincie Groningen. In de navolgende eeuwen zullen de nakomelingen een stempel drukken op de Groningse geschiedenis, soms op een angstaanjagende manier.
In een oorkonde uit 1457 beleent de bisschop van Utrecht Lubbe ten Peerbome met het zestiende deel der tienden te Dalen, die den Mepschen tot Donderen plagten toe te behoren, als een vijfmarksleen.
Roelof trouwde met Wemele Lewe. Wemele is geboren omstreeks 1440. Wemele is overleden na 1512, minstens 72 jaar oud.
Notitie bij Wemele: 07-09-1512: Vrouwe Wemele Mepsche draagt over aan Hille, dochter van wijlen haar zoon Johan Mepsche, een halve heerd in Werffumer kerspel, geheten Wicbolthsheert, met heerlijhkheden, huis land enz..
Kind van Roelof en Wemele:
1 Johan de Mepsche, geboren in 1474 in Ulrum. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1 Roelof van Coevorden is geboren omstreeks 1436, zoon van [waarschijnlijk] Roelof van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1) en Lutgard genaamd van Rechteren van Heeckeren. Roelof is overleden omstreeks 1499, ongeveer 63 jaar oud.
Notitie bij Roelof: 1 0ktober 1481: Roloff van Covorden verklaart verkocht te hebben aan prior en convent van het klooser Zybekeloe een rente van 1/2 mud winterrogge Zwolse maat uit zijn erve het Vischerhuus, gelegen in de vrijheid Laghe.
Roelof trouwde, ongeveer 24 jaar oud, omstreeks 1460 met Sophia van Heeckeren van der Ese, ongeveer 20 jaar oud. Sophia is geboren omstreeks 1440, dochter van [waarschijnlijk] Frederik van der Eze en Swedera van Haren. Sophia is overleden omstreeks 1499, ongeveer 59 jaar oud.
Kinderen van Roelof en Sophia:
1 Sophia van Coevorden, geboren omstreeks 1470. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.1.
2 Reinolt van Coevorden, geboren omstreeks 1470. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1 Boldewijn Hagen is geboren omstreeks 1500, zoon van Hendrik Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1) en Pelgrina van den Ruitenborgh. Boldewijn is overleden omstreeks 1575, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Boldewijn: Brief van de stadswijnmeesters van Zwolle betreffende het voldoen door Boldewijn Hagen van verteringen, gemaakt door wijlen Johan Sloet in het wijnhuis te Zwolle, 1547.
Akte, waarbij het dijkbestuur van Vollenhove Boldewijn Hagen vergunt een hek te mogen plaatsen bij de Puthof. Regest nr. 328, 1561.
Akte van schenking door Bolidewijn Hagen aan Anna Hendriks van een lijfrente. Regest nr. 351, 1568.
Stukken betreffende de afwikkeling van de verdeling van de nalatenschap van Bolidewijn Hagen, 1577-1582.
Boldewijn trouwde met Ida van Welvelde.
Kinderen van Boldewijn en Ida:
1 Jurjen Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.1].
2 Anna Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.2].
3 Pelgrim Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.3].
4 Pelgrim Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.4], geboren omstreeks 1505.
5 Johan Hagen, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.5.
6 Hendrik Hagen, geboren omstreeks 1540. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.3 Maria Hagen is geboren omstreeks 1505, dochter van Hendrik Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1) en Pelgrina van den Ruitenborgh. Maria is overleden omstreeks 1566, ongeveer 61 jaar oud.
Notitie bij Maria: Akte van scheiding en deling van de nalatenschap van Maria Hagen, vrouw van Peter Leest, organist, tussen haar zoon Johan Leest en Boldewijn Hagen. Regest nr. 344, 1567.
Maria trouwde met Peter Leest.
Beroep:
organist
Kind van Maria en Peter:
1 Johan Leest [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.3.1].
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.1 Agnes (Niesse) van Steenwijck is geboren omstreeks 1450, dochter van Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1) en Hilletje van Ittersum. Niesse is overleden na 1485, minstens 35 jaar oud.
Notitie bij Niesse: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Niesse trouwde met Hendrik van Munster. Hendrik is geboren in 1435. Hendrik is overleden in 1510, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van Ruinen.
1 David van Bourgondie, bisschop van Utrecht, verklaart in aanwezigheid van Deric van Voerst en Geryt van Welvelde als zijn leenmannen, dat Henric van Munster, zijn leenman, na zijn overlijden aan Niesse, zijn vrouw, gedurende haar leven een jaarrente van 70 mud rogge, gemeten met Swolsche maat, toekent, gaande uit (het erve en goed), de Olde Hoff genaamd, dat in het kerspel van Ruynen gelegen is, en een jaarrente van een half vat boter van de boterpacht, gaande uit de buurschappen Buddinxwolde en opter Bullinge.
GA Zwolle, inv.nr.HA002, ch.coll.485.13
Datering:
1485 augustus 19
Kinderen van Niesse en Hendrik:
1 Roelof van Munster [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.1.1], geboren in 1475.
2 Bernhard van Munster [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.1.2], geboren in 1480. Bernhard is overleden in 1545, 64 of 65 jaar oud.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2 Hendrik van Steenwijck is geboren omstreeks 1460, zoon van Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1) en Hilletje van Ittersum. Hendrik is overleden omstreeks 1520, ongeveer 60 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Hendrik trouwde met Johanna van Heest. Johanna is geboren omstreeks 1460. Johanna is overleden omstreeks 1540, ongeveer 80 jaar oud.
Kind van Hendrik en Johanna:
1 Anna de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1490. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1 Coenraad de Vos van Steenwijck, zoon van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1) en NN van NN. Coenraad is overleden vóór 1494.
Kind van Coenraad uit onbekende relatie:
1 Anna de Vos van Steenwijck. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.1 Reynold de Vos van Steenwijck, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3) en Beerte van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1).
Kind van Reynold uit onbekende relatie:
1 Roeloff de Vos van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.1.1], geboren in 1501.
Notitie bij Roeloff: 27-10-1537 te Brussel; De keizer (Karel V) legitimeert Roeloff de Vos, natuurlijke zoon van Reynolt de Vos van Steenwijck en ene niet genoemde moeder, beide destijds ongebonden ( ongehuwd), zijnde hij omstreeks 31 jaar oud,van goeden leven en conversatie, zodat hij van zijne ouders en magen zal kunnen erven, alsof hij wettige zoon was, en bij zijn dood ook zijn naaste magen van hem erven zullen, ofschoon hij een bastaard was. Voor deze gunst zal hij zekere som betalen in verhouding tot zijn vermogen, te begroten door de Rekenkamer in den Haag.
Hij betaalde 12 ponden van 40 grote Vlaamschen het stuk. Zijn ghele vermogen bedroeg omtrent 800 Car. gulden.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck is geboren na 1450, dochter van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3) en Beerte van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1).
Notitie bij Lijsje: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Lijsje trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, in 1470 met Herman van den Clooster, ongeveer 45 jaar oud. Herman is geboren omstreeks 1425, zoon van Reynold van den Clooster en Straele van Voorst. Herman is overleden in 1495, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Herman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Clooster
De tak Van den Clooster tot Vleddering
Herman van de Clooster (1435-1495) is de zevende zoon van Reinold van den Clooster en N. van Voorst. Hij trouwt Lyse de Vos van Steenwijk. Zij was de dochter van Johan de Vos van Steenwijck tot Batinge en Beerte van Echten. In 1466 koopt hij het huis en het hof Vledderinge van Hendrik Mulert (tot de Marsch), schout te Hasselt, en zijn vrouw Bole (Boelmans). Zijn tweede zoon noemt zich als eerste Herman (’hermanszoon’) van den Clooster tot Vleddering.
Koopt op 21 april 1466 huis en hof de Vledderinghe bij Meppel van Hendrik Mulert en Bole zijn vrouw.

Op 19 mei 1479 kopen hij en zijn vrouw Lyse een huis te Colderveen.
In 1491 werd hij beleent met de Havixhorst, na afstand van zijn broeder Roelof.
Kinderen van Lijsje en Herman:
1 Reinoud van den Clooster, geboren omstreeks 1475. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1.
2 Herman van den Clooster tot Vleddering [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.2], geboren omstreeks 1480.
Notitie bij Herman: Drost van Drenthe in 1516
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3) en Beerte van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1). Hendrick is overleden in 1502, ongeveer 42 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Hendrick trouwde, ongeveer 29 jaar oud, in 1489 met Everharda Kruse, ongeveer 29 jaar oud. Everharda is geboren omstreeks 1460 in Echten Dr., dochter van Herman Kruse. Everharda is overleden na 1512, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Everharda: Familienaam ook geschreven als Guers
1512-Akte waarbij Albert en Johan Kruse benevens hun zuster Evertje, weduwe van Hendrikde Vos, elkaar toestaan de goederen, die hun vader Herman Kruse zijn aanbestorven tebelasten met een bedrag van 500 gouden Rijnse gulden, dit in afwijking van een verbod daartoe, dat in de scheiding van het jaar 1499 was opgenomen.
Kinderen van Hendrick en Everharda:
1 Coenraad van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.1], geboren omstreeks 1492. Coenraad is overleden omstreeks 1549, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie bij Coenraad: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
2 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1495. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3) en Beerte van Echten (zie 1.1.1.3.4.2.1.2.1.3.1). Roelof is overleden omstreeks 1492, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos van Steenwijck. huismaarschalk van de Bisschop van Utrecht.
Notitie bij publiceren van Roelof: Vrouwe van Entinge
Roelof trouwde, ongeveer 18 jaar oud, in 1480 met Judith (Jutte) Mulert, ongeveer 15 jaar oud. Jutte is geboren omstreeks 1465, dochter van Hessel Mulert en Agnes van den Ruijtenberg. Jutte is overleden omstreeks 1515, ongeveer 50 jaar oud.
Kind van Roelof en Jutte:
1 Rudolpha van Steenwijck, geboren omstreeks 1485. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.1 Johanna Knasse is geboren omstreeks 1495, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3) en Grete Hiddingh. Johanna is overleden na 1573, minstens 78 jaar oud. Johanna trouwde met Aloff van Limborch.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.2 Bertha Knasse is geboren omstreeks 1500, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3) en Grete Hiddingh. Bertha is overleden vóór 29-06-1573, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Bertha: Vermeld 29 juni 1573; Verdeling nalatenschap van haar overleden kind Joost Valcke dor haar zusters. Bertha en haar man zijn dan al overleden.
Bertha trouwde met B Valcke. B is overleden vóór 1573.
Kind van Bertha en B:
1 Joest Valcke [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.2.1]. Joest is overleden in 1573.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3 Hendrikje Knasse is geboren omstreeks 1505, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3) en Grete Hiddingh. Hendrikje is overleden omstreeks 1580, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde van 1 juli 1569:
Henrick Knasse, weduwe van Joachim Lunsche, enerzijds en de kerspellieden van Norg anderzijds, zijn overeengekomen aangaande de collatie van de vicarie te Norg als volgt: (1) Henrick Knasse en haar erfgenamen zullen eeuwig de "voorstemme" hebben, (2) de buren zullen de voorgedragene aannemen, wanneer hij een eerbaar en bekwaam persoon is, (3) de buren zullen niemand mogen nomineren, die niet door Henrick Knasse of haar erfgenamen is voorgedragen, (4) de buren zullen, wanneer zij een zoon of vriend benoemd wensen te zien, de "voorstemme" van Henrick Knasse vragen, (5) niemand mag zijn stem uitbrengen, voordat men in vergadering op het kerkhof bijeengekomen is, op straffe van verlies van die stem. Met ondertekening door de voogd van Henrick Knasse, Johan Hidding en de volmachten van de buren, te weten Hindrick Hiddinck, Jacob Willems, Egbert Pelinck, Jan Barels, Johan Fellens, Florijs Hanghe en Geert Wiltens.
Oorkonde van 29 juni 1573:
Henrick Lunsche, weduwe van Joachim Lunsche, met haar voogd Johan Hiddinge, enerzijds en Alof van Limborg en zijn vrouw Johanna, zuster van Henrick anderzijds, verklaren te zijn overeengekomen de nalatenschap van het overleden kind Joost van wijlen hun zuster Bertha Valcken samen te verdelen. Bezegeld door Dirck Huigen en ondertekend door de partijen.
Oorkonde van 2 oktober 1575:
Henrick Lunsche stelt samen met de gemeente van Norg aan Johan Knijff, bisschop van Groningen. voor om ten behoeve van de St. Maarten- en St. Nicolaas-vicarie in de kerk van Norg (waarvan Everardus Luffog afstand had gedaan) als vicaris te benoemen Roelof Eisinge. Gezegeld en ondertekend door Haco Hinricks, schulte van Norg en Veenhuizen.
Notitie bij publiceren van Hendrikje: 1573 reqest 28. Overeenkomst met haar zuster Johanna omtrent de nalatenschap van het kind van wijlen hun zuster Bertha. (was gehuwd met B Valcke)
Hendrikje trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1545 met Joachim Lunsche, ongeveer 45 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hendrikje en Joachim: Datum huwelijk bij benadering.
Joachim is geboren omstreeks 1500, zoon van [misschien] Johan Lunsche.
Notitie bij de geboorte van Joachim: Datum geboorte bij benadering.
Joachim is overleden omstreeks 1567, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Joachim: De familienaam Lunsche is waarschijnlijk afgeleid van Lünscher.
Dat betekent afkomstig uit Lüdenscheid = Lünscher in het Neder Saksisch.
Lüdenscheid ligt in Westfalen. In de middeleeuwen hebben meerdere adellijke families en kloosters uit Westfalen leengoederen verkregen in Noord Nederland en Noord Duitsland. (Zie ook bij Johannes Lunsche 1419)
29 juni 1559: Joachim Lunsche en zijn vrouw Henrick enerzijds en Johan Hanghe Florijs met zijn vrouw Lamme en Florijs Hanghe en zijn vrouw Marie anderzijds verklaren met elkaar overeengekomen te zijn dat Joachim Lunsche zal verkrijgen de hoogte en de laagte in Pokeshoef en van het begraven stuk veen die helft, die Hanghe en Florijs van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hebben en waarvan Joachim de andere helft al bezit, die hij op zijn beurt weer heeft gekocht van Roelof Dykers en zijn vrouw Lutgert. Hier tegenover verklaren Hanck en Florijs van Joachim verkregen te hebben de helft van het huis met tuin c.a¿ waarvan zij de andere helft van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hadden. Vervolgens verklaren zij overeengekomen te zijn, dat wanneer Joachim Lunsche een huis op het veen of de Pokeshoef zal bouwen, hij dan het recht van overpad over de gronden van Hanck en Florijs zal hebben. Ook is overeengekomen dat de kerkenpacht of herenschatting op het huis blijft rusten, zodat de Pokeshoef en het veen daarmee niet belast zijn en dat Johan Kornelis, meijer van Joachim Lunsche, de weg van het erf zal mogen blijven gebruiken. De partljen hebben elkaar voor deze overeenkomst van ruiling de stok gelegd voor erfburen, te weten Jacob Willems, Freek Bolens en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks, schulte van Norg.
Kinderen van Hendrikje en Joachim:
1 NN Lunsinge, geboren omstreeks 1520. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1.
2 Johan Lunsche (Lunsinge), geboren omstreeks 1530. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.2.
3 [waarschijnlijk] NN Lunsche, geboren omstreeks 1540. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.3.
4 Herman Lunsche, geboren omstreeks 1550. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1.2 Femme van Steenwijck is geboren omstreeks 1545, dochter van Dirk (Derck) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.1) en Bertha van Vilsteren. Femme is overleden in 1631, ongeveer 86 jaar oud.
Notitie bij Femme: ’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
25 augustus 1563: Fenne van Steenwyck, naar haar zeggen een dochter van Derick van Steenwyck, tot haar goede recht. Hulder haar man Jacob van Uuyterwyck.
Femme trouwde met Jacob van Uyterwijck.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1 Johan van Steenwijck is geboren in 1532, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2) en Johanna van Heeckeren van Dorth. Johan is overleden in 1610, 77 of 78 jaar oud.
Notitie bij Johan: 28 maart 1559: Volgt zijn vader op als leenman van al zijn lenen.
Op 25 april 1604 (OC3 fol 72) belastte Johan van Steenwyck ter Groeter
Scheeren zijn leengoederen met een jaarrente van 77 daler van 30 stuiver het stuk.
Johan trouwde met Margaretha van Iselmuden.
Kind van Johan en Margaretha:
1 Anna van Steenwijck, geboren in 1585. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.1.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1 Johan de Mepsche is geboren in 1474 in Ulrum, zoon van Roelof de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1) en Wemele Lewe. Johan is overleden op 15-06-1501 in Appingedam, 26 of 27 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Gesneuveld in de strijd.
Johan trouwde, ongeveer 16 jaar oud, omstreeks 1490 met Deetje Huinga.
Notitie bij Deetje: Ook vermeld als Dietje Huizinga.
Kinderen van Johan en Deetje:
1 Johan de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.
2 Evert de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.
3 Rudolf de Mepsche, geboren omstreeks 1490. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3.
4 Hille de Mepsche, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.4.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.1 Sophia van Coevorden is geboren omstreeks 1470, dochter van Roelof van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1) en Sophia van Heeckeren van der Ese. Sophia trouwde met Johan van Ittersum. Johan is geboren omstreeks 1480. Johan is overleden in 1540, ongeveer 60 jaar oud.
Kind van Sophia en Johan:
1 Johan van Ittersum, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.1.1.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.2 Reinolt van Coevorden is geboren omstreeks 1470, zoon van Roelof van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1) en Sophia van Heeckeren van der Ese. Reinolt is overleden omstreeks 1532, ongeveer 62 jaar oud. Reinolt trouwde met Anna van Mervelt. Anna is geboren omstreeks 1490. Anna is overleden in 1567, ongeveer 77 jaar oud.
Kind van Reinolt en Anna:
1 Roelof van Coevorden [1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.2.1], geboren omstreeks 1520. Roelof is overleden omstreeks 1546, ongeveer 26 jaar oud.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.5 Johan Hagen is geboren omstreeks 1510, zoon van Boldewijn Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1) en Ida van Welvelde. Johan trouwde met Ebel Appolonia van Unia.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6 Hendrik Hagen is geboren omstreeks 1540, zoon van Boldewijn Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1) en Ida van Welvelde. Hendrik is overleden omstreeks 1625, ongeveer 85 jaar oud. Hendrik:
(1) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1585 met Jaqueline van Dorp.
(2) trouwde, ongeveer 62 jaar oud, in 1602 met Sandrina van Erp.
(3) trouwde, ongeveer 80 jaar oud, in 1620 met Margriet van Twickelo.
(4) trouwde, ongeveer 84 jaar oud, in 1624 met Barbara van Beveland.
Kinderen van Hendrik uit onbekende relatie:
1 Adriana Hagen [1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6.1].
2 Jurjen Jacob Hagen, geboren omstreeks 1600. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1 Anna de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1490, dochter van Hendrik van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2) en Johanna van Heest. Anna is overleden omstreeks 1560, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Anna: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Anna trouwde, ongeveer 30 jaar oud, in 1520 met Reinoud van den Clooster, ongeveer 45 jaar oud. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1 voor persoonsgegevens van Reinoud.
Kinderen van Anna en Reinoud:
1 Herman van den Clooster, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.1.
2 Agnes van den Clooster, geboren in 1520. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1.1 Anna de Vos van Steenwijck, dochter van Coenraad de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1).
Notitie bij Anna: Oorkonde van 2 december 1519: Philps van Bourgoingenen bisschop te Utrecht oorkondt, dat voor hem en (3) getuigen vrouwe Anna dochter van Coenrardt die Vos van Steenwyck met haren man Joryen Schenck vrijheer te Tautenberch aan hem opdroeg het huis te Batinge met den watermolen, den ,,berchfrede?, het vischrecht en de vene, - de koolgaarde over den weg met hooi- en weiland, - Endelinge, - Hoeuinge en Smedinge c.a., - Hiddinges-tienden grof en smal, - en een stuk land geheeten dat Nye Lant ten oosten der meente en ten zuiden van het diep; verklaart daarna het stuk land tot erfleen, beleent haar met die goederen als erfleen, en verklaart van haar man hulde te hebben ontvangen. Met vermelding als ,,onse manne?van Euert Coekeman, Jacob van Wytman en Seyn Mulert.
Anna trouwde met Joryen Schenck von Tautenberch.
Kind van Anna en Joryen:
1 Frederick von Tautenberch [1.1.1.3.1.2.1.1.2.2.1.1.1.1.1].
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1 Reinoud van den Clooster is geboren omstreeks 1475, zoon van Herman van den Clooster en Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3). Reinoud is overleden in 1550, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Reinoud: Heer van de Havixhorst vanaf 1495.
Reinoud:
(1) trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1500 met Agnes van Ittersum. Agnes is een dochter van Jacob Johansz van Ittersum en Maria Mom. Agnes is overleden in 1519.
(2) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1520 met Anna de Vos van Steenwijck, ongeveer 30 jaar oud. Zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1 voor persoonsgegevens van Anna.
Kinderen van Reinoud en Agnes:
1 Johan van den Clooster, geboren in 1500. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1.1.
2 Elisabeth van den Clooster, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1.2.
Kinderen van Reinoud en Anna: zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1495, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4) en Everharda Kruse. Johan is overleden omstreeks 1530, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Jacob Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.1].
Notitie bij Jacob: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
2 Mette Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.2].
Notitie bij Mette: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
3 Catharina Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.3].
Notitie bij Catharina: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
4 Hendrik Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.4], geboren omstreeks 1515.
Notitie bij Hendrik: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
5 Roelof Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.5], geboren omstreeks 1520.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
6 Herman Johansz van Steenwijck [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.4.2.6], geboren omstreeks 1540. Herman is overleden omstreeks 1614, ongeveer 74 jaar oud.
Notitie bij Herman: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Herman Johansz de Vos gezeit Hummelinck geboren in 1540 kan een zoon zijn van Johan de Vos geboren in 1495 in Vollenhove, maar zeker is dit niet.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1 Rudolpha van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, dochter van Roelof (de Vos van) van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5) en Judith (Jutte) Mulert. Rudolpha is overleden omstreeks 1555, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Rudolpha: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Rudolpha trouwde, ongeveer 28 jaar oud, in 1513 met Bouchard van Westerholt, ongeveer 23 jaar oud. Bouchard is geboren omstreeks 1490, zoon van Herman van Westerholt en Maria van Keppel. Bouchard is overleden omstreeks 1540, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Dinkelborg, Brockhuis en Koppel, Stadhouder van Oostfriesland.
Kinderen van Rudolpha en Bouchard:
1 Bouchard van Westerholt, geboren omstreeks 1515. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1.
2 Hendrik van Westerholt [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.2], geboren omstreeks 1520. Hendrik is overleden omstreeks 1570, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van Entinge
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1 NN Lunsinge is geboren omstreeks 1520, dochter van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3). NN is overleden vóór 1553, ten hoogste 33 jaar oud. NN trouwde met Harmen Hendriks Hiddingh. Harmen is geboren omstreeks 1515, zoon van Hendrik Hiddingh. Harmen is overleden vóór 1553, ten hoogste 38 jaar oud. Harmen trouwde later met Arnt Zellen (±1525-na 1566).
Kinderen van NN en Harmen:
1 Hendrick Hiddinge [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1.1], geboren omstreeks 1535.
Notitie bij Hendrick: Oorkonde van 28 april 1553:
Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Hendrik en zijn zusters waren in 1553 nog jong, woonden in Veenhuizen, maar hun ouderlijk huis stond in Norg en was ook nog hun bezit.

11 juli 1566: Arent Zellen, weduwe van Roelof Hiddinge, als moeder en voogdes, en Jacob Willems, mede namens de andere voogden over de kinderen van Roelof Hiddinge,namelijk Johan en Reinier, verklaren verkocht te hebben aan Wigbold van Ewsum, heer van Nienoord, de landerijen die zij via uitpanding verkregen hebben van de erven van Reinold van Burmania. Ze verklaren hiervoor de stok gelegd te hebbenaan de volmacht van Wigbold van Ewsum voor de erfburen, te weten Hindrik Hiddinck, Evert Eising, Haijnghe Florijs en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks,schulte van Norg en Veenhuizen.
2 NN Hiddingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1.2], geboren omstreeks 1537.
3 NN Hiddingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1.3], geboren omstreeks 1540.
4 NN Hiddingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.1.4], geboren omstreeks 1542.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.2 Johan Lunsche (Lunsinge) is geboren omstreeks 1530, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3). Johan is overleden omstreeks 1603, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Datum overlijden bij benadering.
Notitie bij Johan: 28 april 1553: Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Johan trouwde met Gille Ulgers. Gille is een dochter van Ulger Ulgers en Evert(je) Grevinge.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.3 NN Lunsche is geboren omstreeks 1540, dochter van Joachim Lunsche en [waarschijnlijk] Hendrikje Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3). NN trouwde met Arent Barelds. Arent is geboren omstreeks 1550. Arent is overleden na 1630, minstens 80 jaar oud.
Notitie bij Arent: Door E Pelinck vermeld als Arend Barelds
In 1630 eigenaar van meerdere erven in Een.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4 Herman Lunsche is geboren omstreeks 1550, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3).
Notitie bij de geboorte van Herman: Datum geboorte bij benadering.
Herman is overleden in 1635, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Herman: 1604 overeenkomst met Gille Ulgers, weduwe van zijn broer Johan, waarbij Gille Ulgers afstand doet van de nalatenschap tegen 31 goudguldens per jaar.
10 april 1616 wordt hij beleend met de Stichtse goederen door Engelbert van Ensse ter Grote Schere, wegens zijn huisvrouw Anna van Steenwijk. Opmaak akte van scheiding van de nalatenschap van Herman Lunsche in 1635. Na het overlijden van Herman wordt Arent Barelds uit Oosterwolde aangesteld als voogd over de kinderen. Bezit in 1630 een erf/leengoed waar hij zelf op woont, twee erven in Norg die verhuurt zijn, drie in Westervelde, waarvan twee verhuurt en drie in Een die ook verhuurt zijn.
Herman trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1590 met Frekyen Brunniger, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Herman en Frekyen: Datum huwelijk bij benadering
Frekyen is geboren omstreeks 1565, dochter van Warmolt Brunniger.
Notitie bij de geboorte van Frekyen: Datum geboorte bij benadering.
Frekyen is overleden omstreeks 1630, ongeveer 65 jaar oud.
Notitie bij Frekyen: Afkomstig van Gasselte, het erf Hoeftinge (Hovinge)
Kinderen van Herman en Frekyen:
1 Joachim Lunsche, geboren omstreeks 1612. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.
2 Warmolt Lunsche [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.2]. Warmolt is overleden in 1649.
3 Grietje Lunsche. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.3.
4 Hendrik Lunsche [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.4]. Hendrik is overleden in 1651.
Notitie bij overlijden van Hendrik: Datum overlijden bij benadering.
Hendrik bleef ongehuwd.
5 Hinderkien Lunsche, geboren omstreeks 1600. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.5.
6 Jantien Lunsche [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.6]. Jantien is overleden in 1650.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.1 Anna van Steenwijck is geboren in 1585, dochter van Johan van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1) en Margaretha van Iselmuden. Anna is overleden in 1625, 39 of 40 jaar oud.
Notitie bij Anna: 13 december 1612: Anna van Steenwyck na de dood van haar vader Johan van Steenwyck. Hulder haar man Engelbert van Ensse.
In 1630 vermeld als eigenaren van een erf in Een. Meier is Egbert Lamens.
Anna:
(1) trouwde, 20 of 21 jaar oud, in 1606 met Gerrit Sloet, 40 of 41 jaar oud. Gerrit is geboren in 1565.
(2) trouwde, 26 of 27 jaar oud, in 1612 met Engelbert van Ensse, 31 of 32 jaar oud. Engelbert is geboren in 1580. Engelbert is overleden in 1636, 55 of 56 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van de Heest
’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
Kind van Anna en Gerrit:
1 Gerard Sloet [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.1.3], geboren in 1610.
Kinderen van Anna en Engelbert:
2 Johan Godfried van Ensse [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.1.1].
3 Johanna Margaretha van Ensse [1.1.1.3.1.3.1.1.2.3.1.2.1.1.2].
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga. Johan trouwde op 25-02-1527 in Groningen met Anna Omteda. Anna is een dochter van Fecko Omteda en Lucke Kater.
Kind van Johan en Anna:
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2 Evert de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga.
Notitie bij Evert: Burgemeester te Groningen, getrouwd op 6 augustus 1520 te Groningen met Anna Jarges, overleden in 1541, dochter van Coppen Jarges. Evert is net als zijn grootvader Burgemeester te Groningen. Zijn schoonvader Coppen Jarges wordt genoemd in 1490 te Groningen.
In 1527 is er een akte van verkoop door Evert Mepsche aan Hermannus Mepsche (broer ??) van een jaarlijkse rente uit een huis gelegen aan de Grote Markt, hoek Ebbingestraat.
In 1529 is er een akte waarin Evert de Mepsche zijn ‘Evertsheerd’ bij Usquert ruilt tegen ‘het voorwerk’ te Winsum van Johannieter commanderij te Warffum. Hiermee verwerft hij bezittingen in het klooster te Warfum.
Evert trouwde op 06-08-1520 in Groningen met Anna Jarges. Anna is overleden in 1541.
Kinderen van Evert en Anna:
1 Coppen de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.
2 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1520. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3 Rudolf de Mepsche is geboren omstreeks 1490, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga. Rudolf is overleden vóór 1568, ten hoogste 78 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Rudolf de Mepsche is ridder. Hij wordt al in 1521 genoemd als pastoor te Bedum, later als Doctor en Pastoor.
Op 24 juni 1535 is er een verzegeling, waarbij hertog Karel van Gelre aan dr. Roloff Mepsche pastor te Bedum verpacht voor zijn leven "alle alsulcken volle waren, weydelant, heydelant, hoylant, bouwlant, vischerije", welke hij bezit in de marckten van Midlaren en Zuidlaren.
Op 22 september 1568 verklaart Frater Joannes Roest, procurator te Bentlage van de orde van het Heilige kruis, dat jonker Haye Addinge te Westerwolde, hoveling te Sandtweerd, namens zijn vrouw als erfgename van haar vader, heer Rodolff de Mepsche, ridder, de verschenen jaarlijkse rente an 5 goudgulden heeft betaald, welke heer Rodolff de Mepsche, doctor en pastoor te Bedum, zijn convent heeft toegezegd.
Rudolf trouwde met Ode Tamminga. Ode is een dochter van Allert Tamminga en NN Thedema.
Kinderen van Rudolf en Ode:
1 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1525. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3.1.
2 Johanna de Mepsche, geboren omstreeks 1530. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.4 Hille de Mepsche is geboren omstreeks 1500, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga.
Notitie bij Hille: 07-09-1512:
Vrouwe Wemele Mepsche draagt over aan Hille, dochter van wijlen haar zoon Johan Mepsche, een halve heerd in Werffumer kerspel, geheten Wicbolthsheert, met heerlijkheden, huis land enz..
Hille trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, vóór 1520 met Geert Lewe. Geert is een zoon van Herman Lewe en Bauwe Tamminga.
1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.1.1 Johan van Ittersum is geboren omstreeks 1500, zoon van Johan van Ittersum en Sophia van Coevorden (zie 1.1.1.1.1.1.2.5.1.2.1.1.1.1). Johan is overleden omstreeks 1546, ongeveer 46 jaar oud. Johan trouwde met Anna van Buckhorst. Anna is geboren omstreeks 1510.
1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6.2 Jurjen Jacob Hagen is geboren omstreeks 1600, zoon van Hendrik Hagen (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.1.1.1.1.1.6). Jurjen is overleden in 1652, ongeveer 52 jaar oud. Jurjen trouwde met Lucia Aleida Penninck.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.1 Herman van den Clooster is geboren omstreeks 1510, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1).
Notitie bij Herman: Vermeld in 1532 Inventaris archief Dickninge nr 40.
1534: De abdis en het convent ter Hunnepe sluiten eene overeenkomst met Herman van den Cloester als gevolmachtigde van Barte van Echten, zijne echtgenoote, en Johan van Echtenn, gevolmachtigde van juffer Boldewijnen van Echtenn, zijne zuster, over achterstallige betaling.
Actum tho Deventer op dach Crispini et Crispiniani anno etc. XXXIIII.
Herman trouwde met Barte (Bertha) van Echten. Barte is geboren omstreeks 1510.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2 Agnes van den Clooster is geboren in 1520, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1). Agnes is overleden op 04-03-1562, 41 of 42 jaar oud. Zij is begraven in Dalfsen.
Notitie bij Agnes: Vermeld in een oorkonde van 22 maart 1562
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Agnes trouwde met Johan van Rechteren van de Bredenhorst en Almelo. Johan is geboren in 1505, zoon van NN (Zeiger?) van Rechteren. Johan is overleden in 1580, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van Rechteren. Oorkonde 22 maart 1562.
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Oorkonde van 26 december 1563.
Peter van Holthe, richter te Dalffzen, oorkondt, dat jonker Johan van Rechteren voor zichzelf en hopman Johan van Haersolthe, als momber van de minderjarige kinderen van wijlen joffer Agniese van den Cloester, vrouw van Johan van Rechteren voornoemd, en als gemachtigde van zijn medemombers Herman van den Cloester, prior "upten Berch" (Bergkerk) in Deventer en Erenst Mulerdt, schout te Hasselt, ten overstaan van hem en de keurnoten Adolph van Rechteren en Lambert Henricsen verkocht en overgedragen te hebben aan Bertolt Bertolsen en zijn vrouw Jutte een jaarlijkse rente van 15 mud winterrogge uit hun erve en goed, genoemd Het Velthuis, bewoond door Rotger Bensinck en gelegen in het kerspel van Dalffzen in de buurschap Rechteren, en verder uit al hun goederen in het genoemde kerspel, welke rente jaarlijks vervalt op Martini in den wynter (11 november) en losbaar is met 300 goudguldens, van 28 brabantse stuivers het stuk; onder medebezegeling van deze akte door Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe.
Origineel charter (inv. nr. 1160). Met het licht beschadigde zegel van Peter van Holthe en fragmenten van de zegels van Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe; alle zegels uithangend en in groene was.
Kinderen van Agnes en Johan:
1 Adolf van Bredenhorst en Almelo [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2.1], geboren in 1545. Adolf is overleden in 1598, 52 of 53 jaar oud.
Notitie bij Adolf: Heer van Rechteren
2 Seger van Bredenhorst en Almelo [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2.2], geboren in 1554. Seger is overleden in 1603, 48 of 49 jaar oud.
3 Otto van Rechteren [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2.3], geboren in 1558.
4 Hendrik van Rechteren [1.1.1.3.1.2.1.1.2.1.1.1.2.1.2.4], geboren in 1560. Hendrik is overleden in 1595, 34 of 35 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van de Hoonhorst
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1.1 Johan van den Clooster is geboren in 1500, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1) en Agnes van Ittersum. Johan is overleden in 1591, 90 of 91 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Overleden op 91 jarige leeftijd.
Johan trouwde met Anna Onsta.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1.2 Elisabeth van den Clooster is geboren omstreeks 1505, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.3.1) en Agnes van Ittersum. Elisabeth trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1530 met Roelof van Echten, ongeveer 25 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1505, zoon van Johan van Echten en Hermanna van de Rutenbergh.
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1 Bouchard van Westerholt is geboren omstreeks 1515, zoon van Bouchard van Westerholt en Rudolpha van Steenwijck (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1). Bouchard is overleden omstreeks 1600, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Alst
Kind van Bouchard uit onbekende relatie:
1 Engelbert van Westerholt, geboren omstreeks 1570. Volgt 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1.1.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1 Joachim Lunsche is geboren omstreeks 1612, zoon van Herman Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Joachim is overleden omstreeks 1674, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Joachim: Wordt in 1632 beleend met de Stichtse goederen.
Rochtbrief van 1652 met de eis van Rolof Alting namens zijn vrouw Hinderkien Lunsche en haar zuster Grietien Lunsche om over te gaan tot de scheiding van de nalatenschap van Hindrik Lunsche.
In 1659 wordt overeenstemming verkregen.
In mei 1657 sloeg hij een zekere Rien Lamberts uit Norg dood.
Op 23 februari 1658 werd hij door de Landdag gerehabiliteerd, als hebbende gehandeld in noodweer. In 1662 werd hem weer zitting verleend in de Landdag.
Zijn kinderen noemden zich sinds die tijd Lunsingh.
Joachim trouwde, ongeveer 23 jaar oud, in 1635 met Elisabeth Woltheri (Wolters), ongeveer 20 jaar oud. Elisabeth is geboren omstreeks 1615, dochter van Wouter (Wolter} Anthonissen (Teunis) en Geertje Suinge. Elisabeth is overleden omstreeks 1673, ongeveer 58 jaar oud.
Kinderen van Joachim en Elisabeth:
1 Herman Lunsingh, geboren omstreeks 1647. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.
2 Wolter (Woltherus) Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.2], geboren op 03-06-1642. Wolter is overleden in 04-1680, 37 jaar oud. Wolter bleef ongehuwd.
3 Joachimus Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.3]. Joachimus is overleden na 1707.
4 Frederika Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.4], geboren op 09-03-1636. Frederika is overleden omstreeks 1675, ongeveer 39 jaar oud.
5 Cristoffertien (Christophora) Lunsingh, geboren op 30-04-1637. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.5.
6 Warmolt Lunsingh, geboren op 16-02-1651. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.
7 Hermannus Lunsche [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.7], geboren op 20-09-1639. Hermannus is overleden in 10-1639, 10 dagen oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.3 Grietje Lunsche, dochter van Herman Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Grietje is overleden in 1655. Grietje:
(1) trouwde in 1634 met Richard Luilofs. Richard is overleden vóór 1638.
(2) trouwde in 1638 met Roelof Schuiringe.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.5 Hinderkien Lunsche is geboren omstreeks 1600, dochter van Herman Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Hinderkien trouwde, ongeveer 35 jaar oud, in 1635 met Roelof Alting. Roelof is overleden na 1668.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1) en Anna Omteda. Johan is overleden in 1588 in Gdansk.
Notitie bij Johan: Johan de Mepsche woont op de borg Piloersma te Den Ham. Hij is hoofdeling te Groningen, evenals zijn gelijknamige neef Johan. In tegenstelling tot zijn neef is hij echter staatsgezind. Door de Spaanse overheersing in de stad Groningen is hij genoodzaakt om te vluchten, hij overlijdt in ballinschap. Zijn schoonfamilie Jensema leeft al enige eeuwen op de Jensemaborg te Oldehove. Zijn schoonvader Rembt Jensema overlijdt eveneens in ballingschap, na 1580.

Piloersema bij Den Ham heeft de vorm van een steenhuis, het begin van vele borgen. Het huidige Piloersema is echter geen steenhuis.
Johan de Mepsche, lid van de Ommelander adel, erfde in 1576 Piloersema en heeft er gewoond. Zijn kleinzoon Johan de Mepsche is de bouwheer van het huidige huis in 1633. De gevelsteen in de stalmuur vermeldt dat de schuren in 1702 zijn gebouwd. De laatste eigenaren, J.T. Wierenga en zijn echtgenote hebben de borg in 1991 nagelaten aan de Wierenga van Hamsterborg Stichting. De borg is in 1998 gerestaureerd en in gebruik als vergadercentrum. Ook kan men er logeren in karakteristieke gastenverblijven. De Vrienden van de Hamsterborg verzorgen de levende have die nog in de boerderij aanwezig is.
Johan trouwde met Dorothea Jensema. Dorothea is geboren in Oldehove, dochter van Rempt Jensema en Frederica Gaykema.
Kinderen van Johan en Dorothea:
1 Johan de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.1]. Johan is overleden in 1598.
2 Frederik de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.
3 Rempt de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1 Coppen de Mepsche, zoon van Evert de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2) en Anna Jarges. Coppen is overleden in 1594. Hij is begraven in Thesinge, kerk.
Notitie bij Coppen: Woonde op de Takkenborg te Garmerwolde.
Coppen trouwde met Bywe van Berum.
Kinderen van Coppen en Bywe:
1 Everhard (Evert) de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.1.
2 Averarda (Ave) de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.2.
3 Rudolf de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.
4 Remmert de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1520, zoon van Evert de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2) en Anna Jarges. Johan is overleden op 07-04-1585, ongeveer 65 jaar oud. Hij is begraven in Loppersum.
Notitie bij Johan: Uit: Het geslacht de Mepsche;
Luitenant van de Stad Groningen.
Als Johan geboren wordt is Groningen nog een zelfstandige stad. In 1536 moet ook Groningen Karel V als landsheer erkennen. De Mepsche weet binnen de nieuwe staat carrière te maken als een trouw dienaar. Zijn financiële positie verbetert aanzienlijk door een verstandig huwelijk waardoor hij de borg Duirsum bij Loppersum verwerft.
In 1557 wordt hij door Arenberg benoemd tot luitenant-stadhouder in Groningen. In die rol onderscheidt hij zich als een fel katholiek die niet bereid is toe te geven aan de wensen van de protestanten. Als het stadsbestuur de Broerkerk ter beschikking van de protestanten wil stellen verzet hij zich daartegen.
Na de dood van Arenberg, die sneuvelt in de Slag bij Heiligerlee, hoopt de Mepsche zelf tot stadhouder bevorderd te worden, maar hij wordt gepasseerd. Zijn carrière lijkt voorbij als Groningen toetreedt tot de Pacificatie van Gent, maar na het verraad van Rennenberg keert hij terug in Groningen. Als uitvoerder van de Spaanse/katholieke plakkaten wordt hij zeer gevreesd. Hij sterft in 1585 aan de pest.
Uit 1561 is er een huwelijkscontract tussen Johan de Mepsche en Agnes Entens. Niet zeker dat dit het huwelijk tussen hem en Agnes van Munster betreft, maar het is wel zeer goed mogelijk. Het is niet geheel duidelijk wie de moeder is van de kinderen Evert Johan en Catharina.
Johan:
(1) trouwde met Catharina van Siegen. Catharina is een dochter van Arnold van Siegen en Catharina Wolff. Catharina is overleden vóór 1560.
(2) trouwde, ongeveer 41 jaar oud, omstreeks 1561 met Agnes van Munster. Agnes is een dochter van Roelof van Munster en Maria van Selbach.
Kinderen van Johan en Catharina:
1 Evert Johan de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.1]. Evert is overleden op 11-11-1642. Hij is begraven in Loppersum.
Notitie bij Evert: Begraven in de kerk van Loppersum:
Anno 1642, den 11 november, is in den Heeren gerustet de E.E. Manhaften Jr. Evert Johan De Mepsche, in tyt sines levendes gewesene Luitenant Ritmester end Cornet. Des Seele Godt genade.
2 Catharina de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.2.
Kinderen van Johan en Agnes:
3 Rudolph de Mepsche, geboren omstreeks 1561 in Den Ham. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.
4 Johanna de Mepsche, geboren omstreeks 1563. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.4.
5 (Agnes) de Mepsche, geboren omstreeks 1565. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.5.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3.1 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1525, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3) en Ode Tamminga. Johan trouwde, ongeveer 66 jaar oud, in 1591 met Anna Nanninga. Anna is een dochter van Doede Nanninga en Sophia Ripperda van Farmsum. Anna is weduwe van Egbert Clant (ovl. 1590).
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3.2 Johanna de Mepsche is geboren omstreeks 1530, dochter van Rudolf de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.3) en Ode Tamminga. Johanna:
(1) trouwde met Haye Addinga. Haye is een zoon van Jurgen Addinga en Anna Thedema.
(2) trouwde met Adriaan Hickaart. Adriaan is een zoon van Anthony Hickaart en Adriana van Balveren.
(3) trouwde met Smulling NN.
(4) trouwde met Diederik Sonoy. Diederik is geboren in 1529 in Kalkar. Diederik is overleden op 02-06-1597 in Pieterburen, 67 of 68 jaar oud.
Notitie bij Diederik: Burgemeester van Enkhuizen (vanaf 1572), Gouverneur van het Noorderkwartier (Noord Holland).
Diederik Sonoy was de aanvoerder van de watergeuzen en gouverneur in Noord Holland. Hij kiest al op jonge leeftijd voor het protestantisme, en weigert in 1567 de eed van trouw af te leggen aan de koning van Spanje. In Januari 1568 onderteken Sonoy met Hendrik van Brederode en zeven andere opstandige edelen een compromis om de Spanjaarden met geweld uit de Lage Landen te verdrijven.
Op 1 juli 1568 ontvangt hij de eerste kaperbrieven van Lodewijk van Nassau. Dit gebeurt tijdens het beleg van Groningen, vlak na de slag bij Heiligerlee. Sonoy vecht negen dagen later als leider van 700 watergeuzen in zo’n zestien schepen tegen Boschuyzen bij Delfzijl. Willem van Oranje benoemt Sonoy in 1572 tot gouverneur van Noord Holland.
Meer info, zie de website: http://members.home.nl/tettero/ZuidHolland/Sonoy.htm
1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1.1 Engelbert van Westerholt is geboren omstreeks 1570, zoon van Bouchard van Westerholt (zie 1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1). Engelbert is overleden omstreeks 1605, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van Alst en Lake
Kind van Engelbert uit onbekende relatie:
1 Sophia Anna van Westerholt [1.1.1.3.1.2.1.1.2.3.4.3.5.1.1.1.1], geboren omstreeks 1600.
Notitie bij Sophia: Vrouwe van Alst en Haselüne
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1 Herman Lunsingh is geboren omstreeks 1647, zoon van Joachim Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Herman is overleden vóór 13-06-1724, ten hoogste 77 jaar oud. Herman trouwde, ten hoogste 38 jaar oud, vóór 1685 met Lammechien Datema, ten hoogste 25 jaar oud. Lammechien is geboren omstreeks 1660, dochter van Himme Datema en Annegien Schuiringe. Zij is gedoopt in Roderwolde. Lammechien is overleden in 1726, ongeveer 66 jaar oud.
Kinderen van Herman en Lammechien:
1 Joachimus Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.1], geboren omstreeks 1686. Joachimus is overleden vóór 23-03-1723, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Joachimus: Uit Ons Waardeel 82/3:
Joachimus Lunsingh, overleden voor 23 maart 1723. Vermoedelijk niet gehuwd. Legt op 20 maart 1714 de eed af als landdagscomparant. Moet dan tenminste 25 jaar oud zijn. Werd op die dag benoemd tot luitenant in de compagnie van majoor Kettel. Werd geen kapitein en ook geen ritmeester. Op voorstel van zijn vader werd hij luitenant-kapitein in de compagnie van de kolonel van Echten.
2 Elisabeth Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.2], geboren omstreeks 1690. Elisabeth is overleden in 04-1760, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Elisabeth: Uit Ons Waardeel 82/3:
Elisabeth Lunsingh bleef ongehuwd.
Elisabeth bleef ongehuwd.
3 Annegijn (Annegien) Lunsingh, geboren omstreeks 1690. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.
4 Margrieta Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.4], geboren omstreeks 1695. Margrieta is overleden omstreeks 1745, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Margrieta: Overleden tussen 1739 en 1749.
Margrieta bleef ongehuwd.
5 Frederika (Frerikjen) Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.5], geboren omstreeks 1695. Frerikjen is overleden op 01-04-1758, ongeveer 63 jaar oud.
Notitie bij Frerikjen: Op 8 april 1758 betalen haar zusters voor het zwarte laken. Zij zal dan even daarvoor zijn overleden.
Frerikjen bleef ongehuwd.
6 Henrica (Hinderica) (Hendrikje) Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.6], geboren omstreeks 1700. Hendrikje is overleden in 01-1780, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Uit Ons Waardeel 82/3:
Zij maakt op 7 augustus 1755 een wederkerig testament met haar zusters Elisabeth, Cornelia en Frederica.
Met haar zuster Cornelia alleen, nogmaals een wederkerig testament op 7 oktober 1771.
Henrica geeft op eind december 1771 het overlijden aan van haar zuster (Cornelia) en haar knecht.
Het opmaken van een wederkerig testament door de 4 ongetrouwde zusters Lunsingh in 1755 had kennelijk tot doel om het familiebezit uit handen te houden van Gasparus Wylant, die getrouwd was met hun zuster Annechien Lunsingh. en hun kinderen. Dit is echter slechts deels gelukt.
De reden daartoe is niet te achterhalen.
Henrica was kennelijk de sterkste en had het heft in handen bij het doen van zaken. Zij is van de 4 ongetrouwde zusters ook het laatst overleden.
7 Cornelia Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.7], geboren in 1711. Cornelia is overleden op 24-09-1771, 59 of 60 jaar oud.
Notitie bij Cornelia: Uit Ons Waardeel 82/3:
Uit het overlijdensbericht van haar, opgemaakt door haar zuster Henrica, blijk dat zij in een kwijnende staat heeft geleefd, maar boven verwachting ruim 60 jaar oud is geworden.
Cornelia bleef ongehuwd.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.5 Cristoffertien (Christophora) Lunsingh is geboren op 30-04-1637, dochter van Joachim Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Cristoffertien is overleden na 1693, minstens 56 jaar oud. Cristoffertien trouwde, ongeveer 26 jaar oud, omstreeks 1663 met Marcus Barelds, ongeveer 36 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Cristoffertien en Marcus: Huwelijkscontract 15-10-1663
Marcus is geboren in 1627. Marcus is overleden op 25-09-1714, 86 of 87 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Marcus: Begraven in de kerk van Oosterwolde.
Zie het boekje van Popping, Aantekeningen Ooststellingewerf; uitgave 1903.
Kinderen van Cristoffertien en Marcus:
1 Magdalena Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.5.1].
2 Elizabeth Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.5.2].
3 Jochem Lunsingh Barelds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.5.3]. Jochem is overleden op 23-06-1675.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6 Warmolt Lunsingh is geboren op 16-02-1651, zoon van Joachim Lunsche (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Warmolt is overleden op 12-11-1708, 57 jaar oud.
Notitie bij Warmolt: Koopt in 1700 de leenplichtigheid af van de Stichtse goederen van Gerard Sloet tot Canneveld en Singraven voor 75 car guldens.
Warmolt trouwde, 24 jaar oud, op 05-08-1675 in Gronigen, A-kerk met Henrica (Fockens) van Hoysum, 18 of 19 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Warmolt en Fockens: Huwelijkscontract opgemaakt 16 juli 1675 te Groningen. Aktenr. 1534.
Fockens is geboren in 1656, dochter van Focco van Hoysum en Frederika Alting. Fockens is overleden in 1724, 67 of 68 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Fockens:
1 Elisabeth Lunsingh. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.
2 Focco Lunsingh, geboren in 1677. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2 Frederik de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1) en Dorothea Jensema. Frederik is overleden vóór 1601. Frederik trouwde in 1590 met Oede Entens. Zij is een dochter van Peter Oede Entens en Bauwe Omteda.
Kinderen van Frederik en Oede Entens:
1 Dorothea de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.1.
2 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1590 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3 Rempt de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1) en Dorothea Jensema. Rempt is overleden in 1615 in Groningen. Hij is begraven in Martinikerk Groningen. Rempt trouwde in 1581 met Suzanne van Steenwijk.
Kinderen van Rempt en Suzanne:
1 Johan de Mepsche, geboren op 26-04-1592 in Leer. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.
2 Hidde de Mepsche, geboren op 09-05-1594 in Leer. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.1 Everhard (Evert) de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Everhard is overleden op 05-02-1646.
Notitie bij overlijden van Everhard: Anno 1646, den 5 feb, starft den weled. eerentfesten hoechachtbaeren enz. Joncker Everhardt D. Mepsche, op Tackenborch tot Garmerwolde, Teesinge ende Ten Bour enz. Hoevelinck.
Notitie bij Everhard: Woonde op de Takkenborg in Garmerwolde.
Everhard trouwde op 06-11-1596 in Groningen met Ida Broersma.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.2 Averarda (Ave) de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Ave trouwde met Frans Coenders. Frans is geboren omstreeks 1575 in Groningen, zoon van Tammo Coenders en Roelofje Sickinge.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3 Rudolf de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Rudolf is overleden vóór 04-1629. Rudolf ging in ondertrouw op 02-04-1603 in Groningen met Aeltien Schatter.
Kind van Rudolf en Aeltien:
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4 Remmert de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Remmert is overleden vóór 1649. Remmert trouwde op 28-08-1596 in Groningen met Tetke Entens.
Kind van Remmert en Tetke:
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.2 Catharina de Mepsche, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Catharina van Siegen. Catharina is overleden in 1624 in Brussel. Catharina trouwde met Antoine de Lockquenghien.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3 Rudolph de Mepsche is geboren omstreeks 1561 in Den Ham, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. Rudolph is overleden in 1628, ongeveer 67 jaar oud. Rudolph trouwde met Joachime Böselager.
Kinderen van Rudolph en Joachime:
1 Johan de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.
2 Anna de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.2].
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.4 Johanna de Mepsche is geboren omstreeks 1563, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. Johanna trouwde, ongeveer 30 jaar oud, in 1593 met Assuerus Clant.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.5 (Agnes) de Mepsche is geboren omstreeks 1565, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. (Agnes) trouwde met Abeko (Aepko) van Ewesum. Aepko is geboren omstreeks 1459, zoon van Onno van Ewesma en Gele Lutesdr Menninga. Aepko is overleden in 1505, ongeveer 46 jaar oud.
Notitie bij Aepko: Ridder, vermeld 16 september 1495; Heer Aebeko van Ewsum wordt, na de dood van zijn broer Hendrik van Ewsum, beleend met Mensingegoed te Roden met een volle waar en alle toebehoren.
1497 jul 9 (BE fol 23v)
Heer Abeko van Ewesum te Roden, ridder, verkrijgt Mensinge.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3 Annegijn (Annegien) Lunsingh is geboren omstreeks 1690, dochter van Herman Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1) en Lammechien Datema. Annegien trouwde, ongeveer 23 jaar oud, op 29-07-1713 met Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland), ongeveer 28 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats [bron: DTB deel 175 Groningen]. Gasparus is geboren omstreeks 1685 in Antwerpen, zoon van Johan Adriaan Wijlant (Wieland) en Maria Clara Gaspars Genoels.
Kinderen van Annegien en Gasparus:
1 Lammechien Wieland, geboren omstreeks 1715. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.1.
2 Hermannus Lunsingh Kaspers Wilant (Wieland) [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.2]. Hij is gedoopt op 23-01-1718 in Assen [bron: DTOB, inv.nr. 7 doopboek 1710-1768 folio 16]. Hermannus is overleden na 1742, minstens 24 jaar oud.
3 Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland), gedoopt op 16-02-1721 in Assen. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.
4 Maria Clara Gaspars Wijlant (Wieland), gedoopt op 19-12-1723 in Assen. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.4.
5 Joachimus Gaspars Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.5]. Hij is gedoopt op 20-10-1726 in Assen. Joachimus is overleden vóór 1768, ten hoogste 42 jaar oud. Joachimus bleef ongehuwd.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1 Elisabeth Lunsingh, dochter van Warmolt Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Elisabeth trouwde in 1709 met Johannes Tonckens, 33 of 34 jaar oud. Johannes is geboren in 1675, zoon van Wijncko Tonckens en Anna Blanckstein. Johannes is overleden in 1741, 65 of 66 jaar oud.
Adres:
Oosterstraat, Groningen (straat vermeld bij de geboorte van Adelgunda en Gerardus.)
Kinderen van Elisabeth en Johannes:
1 Warmolt Tonckens, geboren in 1710. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.
2 Adelgunda Lunsingh Tonckens, gedoopt op 05-04-1714 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.2.
3 Gerardus Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.3], geboren in Groningen, Oosterstraat. Hij is gedoopt op 07-07-1716 in Groningen [bron: DTB deel 129].
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.2 Focco Lunsingh is geboren in 1677, zoon van Warmolt Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Focco is overleden in 1755, 77 of 78 jaar oud. Focco trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1710 met Engelina Elisabeth Sichterman, 22 of 23 jaar oud. Engelina is geboren in 1687. Engelina is overleden in 1712, 24 of 25 jaar oud.
Kind van Focco en Engelina:
1 Warmolt Lunsingh [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.2.1], geboren in 1712. Warmolt is overleden in 1789, 76 of 77 jaar oud. Warmolt bleef ongehuwd.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.1 Dorothea de Mepsche, dochter van Frederik de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2) en Oede Entens. Dorothea trouwde op 31-03-1638 in Groningen met Harmen Ovingh.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1590 in Groningen, zoon van Frederik de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2) en Oede Entens. Johan is overleden omstreeks 1653, ongeveer 63 jaar oud. Johan trouwde, ongeveer 21 jaar oud, op 08-09-1611 in Groningen met Aijlcke tho Nansum.
Notitie bij het huwelijk van Johan en Aijlcke: Die edle ehrnfeste jonker Johan de Mepsche zalige Frederick de Mepsch unde Ude Entens ehelike soene daer voer die edele ehrentfeste Koppen Jarghes als voget compareerde und die edle ehrntrijke Aelke to Nanzum Wilke tho Nansums ehelijke dochter daer voer die edele ehrentfeste amptman Sijghers compareerde is die proclamatie geconstateert veneris 2 augusti 1611.
in margine: Martinikerk; per dominum Bern. 8 september 1611.
Aijlcke is geboren in Oldenzijl, dochter van Wilke tho Nansum.
Kind van Johan en Aijlcke:
1 Oede de Mepsche, geboren op 15-09-1612. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.1.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1 Johan de Mepsche is geboren op 26-04-1592 in Leer, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3) en Suzanne van Steenwijk. Johan is overleden op 07-09-1652 in Groningen, 60 jaar oud. Hij is begraven op 13-09-1652 in Groningen.
Notitie bij Johan: Johan de Mepsche is stadsrentmeester van Groningen (1627-1646). Op 26 mei 1631 verkoopt hij een huis aan de Leliestraat te Groningen. In 1632 koopt hij een huis aan de Brede Markt aan de Korenrijp, genaamd als ‘Huis met de Schone Gevel’.
Door zijn huwelijk met Helena Wicheringe verwierf Johan de borg Meininga te Niezijl. Zijn zonen Rempt en Gerard gebruiken de toevoeging ‘op Meininga’.
Johan trouwde, 31 jaar oud, op 28-09-1623 in Groningen met Helena Wicheringe, 29 jaar oud. Helena is geboren op 04-04-1594 in Harlingen, dochter van Gerhardus Wicheringe en Elizabeth Mattis Ruitenborgh.
Kinderen van Johan en Helena:
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2 Hidde de Mepsche is geboren op 09-05-1594 in Leer, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3) en Suzanne van Steenwijk. Hidde is overleden op 03-08-1662, 68 jaar oud.
Notitie bij Hidde: In 1634 wordt Hidde genoemd als schepper van Aduarderzijlvest.
Hidde trouwde, 28 jaar oud, op 16-02-1623 in Groningen met Catharina (Titia) Wicheringe, 32 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hidde en Titia: Saturni den 18 januari 1623
Den edelen eeruntfesten Hidde d’Mepsche und die edele eher- unt doegentrijcke juffer Teetke Wicheringe beide absent de edele ehrentfeste joncker Jan d’Mepsche daervoer compareerrende; is de proclomatie geconsenteert.
in margine: Martinikerk; Wesselus den 16 februarij 1623.
Titia is geboren op 18-10-1590 in Harlingen, dochter van Gerhardus Wicheringe en Elizabeth Mattis Ruitenborgh.
Kinderen van Hidde en Titia:
1 [waarschijnlijk] Gerard de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.
2 Rempt de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1 Coppen de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3) en Aeltien Schatter. Coppen is overleden vóór 1647. Coppen trouwde met Anna Hillebrandus. Anna is overleden in 1633 in Groningen.
Kinderen van Coppen en Anna:
1 Rudolph de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.1]. Rudolph is overleden op 31-12-1657 in Garmerwolde.
Notitie bij overlijden van Rudolph: Op zijn graf staat de volgende tekst:
den weledelgeboren Rudolf de Mepsche, op de Tackenborch tot Garmerwolde, ’t Sandt en Crewert met haer annexen Juncker en Hovelinck, is gestorven op den 31 december 1657.
kwartieren:
de Mepsche Hillebrandes van Harssens
van Berum Yminga
Schatter Fritema
Jarges Siaerda
2 Alegunda de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.2.
3 Anna Catharina de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.3.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4.1 Gelmer de Mepsche, dochter van Remmert de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4) en Tetke Entens. Gelmer trouwde met Theodorus Christoffer Grawijck.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1 Johan de Mepsche, zoon van Rudolph de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3) en Joachime Böselager. Johan is overleden vóór 1631. Johan trouwde met Lewe ten Holte. Lewe trouwde later in 1631 met Pieter Folckers.
Kinderen van Johan en Lewe:
1 Elteke de Mepsche. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.1.
2 Rudolf de Mepsche, geboren omstreeks 1620. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.1 Lammechien Wieland is geboren omstreeks 1715, dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3). Lammechien is overleden op 28-06-1802 in Norg, ongeveer 87 jaar oud.
Notitie bij Lammechien: Vestigt zich na de dood van haar man in Norg op 13-04-1781. Daar drijft zij een kleine boerderij. In 1792 verkoopt zij een huis met hof te Norg aan Luitien Hof.
Lammechien bleef kinderloos. Lammechien trouwde, ongeveer 62 jaar oud, op 31-03-1777 in Diever met Hendrik Borstius, 46 jaar oud. Hendrik is geboren op 25-06-1730 in Diever. Hendrik is overleden vóór 13-04-1781, ten hoogste 50 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3 Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland), zoon van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3). Hij is gedoopt op 16-02-1721 in Assen. Joannes is overleden in 1793, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Joannes: Ook vermeld als Jan en Jannes Wieland in doopaktes kinderen.
Woonde voor zijn huwelijk in Loon op het ouderlijke erf.
Na de dood van zijn tante Henrica in 1780 erft hij goederen en hij verkoopt zijn aandeel in zijn landschapsplaats in Loon en gaat een boerderij in Westervelde bewonen, afkomstig uit het Lunsingh bezit. In 1784 is hij in Westervelde al vol boer geworden.
Joannes trouwde, 35 jaar oud, op 29-02-1756 in Assen met Aaltje Jans, 20 of 21 jaar oud. Aaltje is geboren in 1735 in Assen, Steendijk. Zij is gedoopt op 18-12-1735 in Assen. Aaltje is overleden op 05-02-1810 in Assen, 74 of 75 jaar oud.
Kinderen van Joannes en Aaltje:
1 Annigje Lunsing Wieland, geboren op 05-02-1757 in Assen, Steendijk. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.1.
2 Lammigje Wieland, gedoopt op 30-12-1759 in Assen. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2.
3 Elisabeth Lunsingh Wieland, geboren op 28-07-1762 in Steendijk. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.
4 Johanna Wieland, geboren in Steendijk. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4.
5 Hermannus Lunsingh Wijlant (Wieland) [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.5], geboren op 31-07-1768 in Steendijk. Hij is gedoopt in Rolde. Hermannus is overleden vóór 1774, ten hoogste 6 jaar oud.
6 Jan Johannes Wieland, geboren op 19-07-1771 in Assen, Steendijk. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.
7 Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant), geboren op 07-09-1774 in Steendijk. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.
8 Aaltje Wieland, geboren in Loon. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.4 Maria Clara Gaspars Wijlant (Wieland), dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3). Zij is gedoopt op 19-12-1723 in Assen. Maria is overleden in 1787, 63 of 64 jaar oud. Maria trouwde met Jan Jacobs. Jan is overleden vóór 1811.
Notitie bij Jan: Noemt zich in 1784 Jan Jacobs Wieland en staat als halve boer in Loon te boek.
Het huwelijk van Maria en Jan bleef kinderloos.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1710, zoon van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1). Warmolt is overleden in 1782, 71 of 72 jaar oud. Warmolt trouwde, ongeveer 38 jaar oud, omstreeks 1748 met Trijntje Winters, ongeveer 38 jaar oud. Trijntje is geboren in 1710. Trijntje is overleden in 1790, 79 of 80 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Trijntje:
1 Wijncko Tonckens, geboren in 1749. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.
2 Johannes Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.2], geboren in 1750. Johannes is overleden in 1790, 39 of 40 jaar oud.
3 Joachimus Lunsingh Tonckens, geboren in 1753. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.2 Adelgunda Lunsingh Tonckens, dochter van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1). Zij is gedoopt op 05-04-1714 in Groningen. Adelgunda trouwde met Gerhardus van Langen.
Kind van Adelgunda en Gerhardus:
1 Johannes van Langen [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.2.1], geboren in Groningen bij de Akerk. Hij is gedoopt op 16-12-1733 in Groningen.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.1 Oede de Mepsche is geboren op 15-09-1612, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2) en Aijlcke tho Nansum. Oede is overleden op 03-05-1648, 35 jaar oud. Oede trouwde, 20 jaar oud, op 14-06-1633 met Albert Hooftman, ongeveer 23 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Oede en Albert: Huwelijkscontract tussen Albert Hooftman, zoon van Gilles H. en Fouwel Roltemans, en Oede de Mepsche, dochter van Johan de M. op den Ham en Aijlcke toe Nansum.
Getuigen zijn: Hildebrandt Entens, Wilhelm Conders van Helpen, Johan de Mepsche op den Ham, Gooszen Schaffer, Coppen Jarges en de rentmeester Johan de Mepsche, 1633. 14 juni .
Albert is geboren omstreeks 1610, zoon van Gilles Hooftman en Fouwel Roltemans. Albert trouwde later op 17-09-1651 in Groningen met Johanna Margaretha van Ewsum (geb. ±1630).
Notitie bij Albert: Was burgemeester van Groningen.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1 Gerard de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1) en Helena Wicheringe. Gerard is overleden vóór 1682.
Notitie bij Gerard: Jonker, hoofdman van stad Groningen, Rentmeester.
Gerard wordt evenals zijn vader genoemd als ‘op Meijninga’, verwijzend naar de borg Meijninga. Hij woont echter te Groningen, waar hij diverse functie’s bekleedt.
Hij wordt genoemd als Raadsheer en Hoofdman van de stad Groningen, en als Rentmeester tussen 1657 en 1672. In 1656 koopt hij een huis in de Boteringestraat van Rudolph d’Mepsche op Tackenborch.
Sappemeer - fol.26v - 24 april 1681 - 25 januari 1694 - Titia van Walta, weduwe van de Mepsche, als mede leg. tut. over haar minderjarige dochter, juffer Margarieta d’ Mepsche, jr. Sibrand de Mepsche, luitenant over een compagnie cavalerie, en Jan de Mepsche, kapitein van een compagnie infanterie, verkopen aan Geert Hilldebrants en Anna Everts (ehel.), en Jan Harmens Calck en Wijpke Jansen (ehel.) de overdracht van een halve wijk veen, in het oosten van Sappemeer. Prijs: 700 car.gld
Johan Bloemert als volmacht van Thitia van Walta, weduwe van de raadsheer Gerhard de Mepsche, haar zoon kapitein Johan de Mepsche en haar dochter Margareta de Mepsche, weduwe Krieckx, draagt het goed op aan de ambtman. Datering 1690 sep 2.
Gerard trouwde op 24-09-1655 in Groningen met Tieth van Walta.
Kinderen van Gerard en Tieth:
1 Jan de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.1]. Hij is gedoopt op 30-08-1657 in Groningen.
2 Arent de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.2]. Hij is gedoopt op 12-02-1660 in Groningen.
3 Geert de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.3]. Hij is gedoopt op 04-10-1661 in Groningen. Geert is overleden vóór 09-06-1664 in Groningen, ten hoogste 2 jaar oud.
4 Geert de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.4]. Hij is gedoopt op 09-06-1664.
5 Rempt de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.5]. Hij is gedoopt op 28-11-1665 in Groningen.
6 Margaretha de Mepsche, gedoopt op 20-11-1668 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.6.
7 Gerhard de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.7]. Hij is gedoopt op 25-11-1671 in Groningen.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.2 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1) en Helena Wicheringe. Johan is overleden vóór 1672.
Notitie bij overlijden van Johan: Verzegeling, waarbij Gerhardt de Mepsche en Titia van Walta, ehelieden, alsmede vrouwe Agnes Gruijs, weduwe van wijlen Johan de Mepsche, van Micheel Amija 6000 car. guldens op rente nemen, 1672-11-29.
Johan trouwde op 04-05-1662 in Aduard met Agnes Gruis.
Notitie bij Agnes: 29-11-1672: Verzegeling, waarbij Gerhardt de Mepsche en Titia van Walta, ehelieden, alsmede vrouwe Agnes Gruijs, weduwe van wijlen Johan de Mepsche, van Micheel Amija 6000 car. guldens op rente nemen.
Akte van verkoop door Agnes Gruys weduwe de Mepsche en de erven Johan de Mepsche aan Alderick van Ewsum en zijn vrouw J.E. Mackdowell en aan Everhard Ringels en zijn vrouw van een heerd land te Hoogkerk c.a. en de toerbeurt van de schepperij, 1692.
Kind van Johan en Agnes:
1 Helena de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.2.1]. Zij is gedoopt op 28-08-1665 in Aduard.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1 Gerard de Mepsche, zoon van [waarschijnlijk] Hidde de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2) en [waarschijnlijk] Catharina (Titia) Wicheringe.
Notitie bij Gerard: Nalatenschap van Titus van Ewsum en zijn vrouw Geertruid van Ewsum tussen Gerhard de Mepsche als voogd voor zijn dochter Geertruit de Mepsche, Ida de Mepsche, Ernest van Ewsum, Heero van Ewsum, Onno van Ewsum, Elisabeth van Ewsum, 1675 jul 16.
Gerard trouwde op 04-09-1652 in Groningen met Anna van Ewsum, ongeveer 22 jaar oud. Anna is geboren omstreeks 1630.
Kinderen van Gerard en Anna:
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2 Rempt de Mepsche, zoon van Hidde de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2) en Catharina (Titia) Wicheringe. Rempt is overleden vóór 05-1682. Rempt trouwde met Willemina Wicheringe. Willemina is een dochter van Bartholdus Wicheringe en Oede Sophia Clant.
Kinderen van Rempt en Willemina:
1 Teteke de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.1]. Zij is gedoopt op 26-05-1659 in Groningen. Teteke is overleden vóór 27-12-1661, ten hoogste 2 jaar oud.
2 Ode Sophia de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.2]. Zij is gedoopt op 03-08-1660 in Gronigen. Ode is overleden vóór 07-?-1667 v.Chr., minstens 3326 jaar oud.
3 Teteke de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.3]. Zij is gedoopt op 27-12-1661 in Gronigen.
4 Hidde de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.4]. Hij is gedoopt in 07-1664 in Gronigen.
5 Bartoldt de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.5]. Hij is gedoopt op 31-10-1665 in Gronigen.
6 Oede Sophia de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.6]. Zij is gedoopt op 27-07-1667.
7 Rempt de Mepsche, gedoopt op 23-07-1669 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.2 Alegunda de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1) en Anna Hillebrandus. Alegunda trouwde met Hillebrandt Entens op Luilema.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.3 Anna Catharina de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1) en Anna Hillebrandus. Anna is overleden na 1693. Anna trouwde met Ludolf Tjarda van Starkenborgh. Ludolf is een zoon van Lambert van Starkenborgh. Ludolf is overleden omstreeks 1686.
Notitie bij Ludolf: Heer van Wehe en Zuurdijk
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.1 Elteke de Mepsche, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1) en Lewe ten Holte. Elteke trouwde met Peter Folkerts. Peter is een zoon van Pieter Folckers en Dewertien Simons. Peter is overleden vóór 12-1644.
Notitie bij Peter: Uit: Het geslacht de Mepsche;
Raadsheer van Groningen, luitenant. Overleden voor december 1644.
In 1633 koopt Peter Folkerts de borg Duirsum te Den Ham van Evert, Johan en Rudolf de Mepsche.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2 Rudolf de Mepsche is geboren omstreeks 1620, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1) en Lewe ten Holte. Rudolf is overleden na 1650, minstens 30 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Uit: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/Rudolf%20de%20Mepche%20van%20Faan/Het%20geslacht%20de%20Mepsche.html
Verzegeling ener scheiding van in gemeenschap bezeten goederen tussen Assella Folkers en Rudolph Folkers, 1646 jan. 18.
Akte van ruil, waarbij Joost Lewe, jonker en hoveling ter Hansouw en Kantens c.a., aan zijn neef Rudolph de Mepsche, jonker en hoveling te Loppersum enz., en Assella Folckers e.l. overdraagt een heerd land onder Loppersum en Hellum, groot c. 46 grazen, en daarvoor in eigendom terug ontvangt een heerd land te Luddeweer onder Woltersum, groot 106 grazen, en 6 grazen land en ossenweide buiten de Boteringe-poort te Groningen benevens 1600 car. gulden, 1650
Rudolf trouwde met Assele Folkers. Assele is een dochter van Pieter Folckers en Dewertien Simons.
Kinderen van Rudolf en Assele:
1 Dewer Maryde de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.1].
2 Peter de Mepsche, gedoopt op 08-09-1650 in Loppersum. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.
3 Jan de Mepsche, gedoopt op 30-08-1657 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.1 Annigje Lunsing Wieland is geboren op 05-02-1757 in Assen, Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 12-02-1757 in Assen. Annigje is overleden op 18-05-1825 in Westervelde, 68 jaar oud.
Notitie bij Annigje: Bij haar overlijden woonde zij in huis nr. 6 te Norg. Dat huis is in 1808 aangekocht van de broers en zusters van Annigje. Twee vijfde deel van broer Jan en drie vijfde deel van de anderen.
Annigje bleef kinderloos. Annigje trouwde met Roelf Brink. Roelf is geboren op 15-12-1755 in Norg, zoon van Roelf Brink en Roelfje Luigies. Roelf is overleden op 31-08-1816 in Norg, 60 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2 Lammigje Wieland, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 30-12-1759 in Assen. Lammigje is overleden vóór 1820, ten hoogste 61 jaar oud.
Notitie bij Lammigje: Voor haar trouwe diensten verleend aan haar tante de weduwe Borstius kreeg Lammigje van haar een huis met hof cadeau.
Lammigje trouwde, 44 jaar oud, op 24-06-1804 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 30 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in Norg, zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3 Elisabeth Lunsingh Wieland is geboren op 28-07-1762 in Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 01-08-1762 in Rolde. Elisabeth is overleden op 11-07-1824 in Westervelde, 61 jaar oud. Elisabeth trouwde met Roelf Jans van der Velds. Roelf is geboren op 01-02-1761, zoon van Jan Everts van der Velds en Grietje Roelfs. Roelf is overleden op 26-02-1839 in Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Elisabeth en Roelf:
1 Aaltien van der Velds, geboren in 1781 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.1.
2 Joachimus van der Velds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.2]. Hij is gedoopt op 05-06-1791 in Norg.
3 Aaltjen van der Velds [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.3]. Zij is gedoopt op 02-01-1803 in Norg.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4 Johanna Wieland is geboren in Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-03-1765 in Rolde. Johanna is overleden op 07-11-1800 in Norg, 35 jaar oud. Johanna trouwde, 35 jaar oud, op 02-11-1800 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 26 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit trouwde later op 24-06-1804 in Norg met Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2. Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3.
Kind van Johanna en Gerrit:
1 Johannes Adrianus Klaasses [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4.1]. Hij is gedoopt op 09-11-1800 in Norg.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6 Jan Johannes Wieland is geboren op 19-07-1771 in Assen, Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Jan is overleden op 06-02-1830 in Westervelde, 58 jaar oud.
Notitie bij Jan: Woonde op de Grote Tempel, Westervelde nr. 122.
Na het overlijden van zijn ouders, neemt hij in 1810 de ouderlijke plaats over van zijn broer Hermannus.
Van de huisplaats krijgt zijn zwager Jan Roelfs een deel om er een huis naast te kunnen bouwen.
Jan trouwde, 25 jaar oud, op 24-07-1796 in Norg met Luichje Jans Pieters, 18 jaar oud. Luichje is geboren op 08-02-1778 in Yde. Luichje is overleden op 24-03-1840 in Westervelde, 62 jaar oud.
Kinderen van Jan en Luichje:
1 Annechje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.1]. Zij is gedoopt op 03-12-1797 in Norg. Annechje is overleden vóór 10-10-1802 in Norg, ten hoogste 4 jaar oud.
2 Johannes Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.2]. Hij is gedoopt op 14-04-1800 in Norg.
3 Annegjen Jans Wieland, geboren op 06-10-1802 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3.
4 Jan Pieter Wieland, geboren op 05-09-1805 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.
5 Hermanus Wieland, gedoopt op 26-03-1809 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.5.
6 Petrus Johannes Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.6], geboren op 06-05-1812. Petrus is overleden op 15-02-1826 in Westervelde, 13 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7 Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) is geboren op 07-09-1774 in Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Hij is gedoopt op 11-09-1774 in Rolde. Hermannus is overleden op 28-04-1850 in Westervelde, 75 jaar oud.
Notitie bij Hermannus: Woont op het ouderlijke huis nr 105 te Westervelde.
Hermannus trouwde, 27 jaar oud, op 05-05-1802 in Norg met Annechien Gerrits Mulder, 30 of 31 jaar oud. Annechien is geboren in 1771, dochter van Gerrit Stevens Mulder en Wemeltjen Barels. Annechien is overleden in 1827, 55 of 56 jaar oud.
Kinderen van Hermannus en Annechien:
1 Johannes Adrianus Wieland, geboren op 23-04-1803 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.
2 Gerrit Wieland, gedoopt op 23-02-1806 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.
3 Jan Wieland, gedoopt op 28-05-1809 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.
4 Wemeltjen Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.4]. Zij is gedoopt op 23-09-1810 in Norg. Wemeltjen is overleden op 17-02-1878 in Norg, 67 jaar oud. Wemeltjen bleef ongehuwd.
5 Aaltje Lunsingh Wieland, geboren op 10-10-1814 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.5.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8 Aaltje Wieland is geboren in Loon, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-05-1778 in Rolde. Aaltje is overleden op 26-02-1830 in Westervelde, 51 jaar oud. Aaltje trouwde, 28 jaar oud, op 10-05-1807 in Norg met Jan Roelfs Roelfsema.
Kinderen van Aaltje en Jan:
1 NN Jan Roelfs [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8.1], levenloos geboren kind, geboren op 22-03-1808 in Westervelde. Hij of zij is begraven in Norg.
2 Roelf Jan Roelfs [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8.2]. Hij is gedoopt op 23-04-1810 in Norg.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1 Wijncko Tonckens is geboren in 1749, zoon van Warmolt Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Wijncko is overleden in 1804, 54 of 55 jaar oud. Wijncko:
(1) trouwde met Claasje Elevelt. Claasje is geboren in 1761. Claasje is overleden in 1789, 27 of 28 jaar oud.
(2) trouwde, 41 of 42 jaar oud, in 1791 met Maria Vos, 21 of 22 jaar oud. Maria is geboren in 1769. Maria is overleden in 1805, 35 of 36 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Maria:
1 Hendrik Tonckens, geboren in 1793. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.1.
2 Wijncko Johannes Tonckens, geboren in 1804. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1753, zoon van Warmolt Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Joachimus is overleden in 1821, 67 of 68 jaar oud. Joachimus trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1781 met Maria Hellinga, 23 of 24 jaar oud. Maria is geboren in 1757. Maria is overleden in 1794, 36 of 37 jaar oud.
Kinderen van Joachimus en Maria:
1 Warmolt Tonckens, geboren in 1782. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.
2 Johannes Tonckens, geboren in 1784. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.
3 Elzo Tonckens, geboren in 1792. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.3.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.6 Margaretha de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1) en Tieth van Walta. Zij is gedoopt op 20-11-1668 in Groningen. Margaretha is overleden in 1738, 69 of 70 jaar oud. Margaretha trouwde, 15 jaar oud, op 20-09-1684 in Groningen met Gijsbert Mattheus Kriecks, 28 jaar oud. Gijsbert is geboren op 15-11-1655 in Utrecht, zoon van Justus Gijsbrechtsen Kriecks en Agnes de Milan.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.1 Geertruida de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1) en Anna van Ewsum.
Notitie bij Geertruida: 1681; Akte van verkoop door Elisabet van Ewsum en Geertruida de Mepsche, Ernst van Ewsum, Everarda Johanna van Berum en Onno van Ewsum aan Gerhardt Rudolph van Sissinck en diens vrouw Ida de Mepsche van hun aandeel in een mandelige plaats met de daartoe behorende goederen te Roderwolde, alsmede van een vierendeel waardeel in de marke van Peize.
Geertruida trouwde met Titus Ewsum. Titus is geboren omstreeks 1640. Titus is overleden in 1675, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Titus: Nalatenschap van Titus van Ewsum en zijn vrouw Geertruid van Ewsum tussen Gerhard de Mepsche als voogd voor zijn dochter Geertruit de Mepsche, Ida de Mepsche, Ernest van Ewsum, Heero van Ewsum, Onno van Ewsum, Elisabeth van Ewsum, 1675 jul 16.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.2 Ida de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1) en Anna van Ewsum. Ida is overleden in 1721.
Notitie bij Ida: 1681: Akte van verkoop door Elisabet van Ewsum en Geertruida de Mepsche, Ernst van Ewsum, Everarda Johanna van Berum en Onno van Ewsum aan Gerhardt Rudolph van Sissinck en diens vrouw Ida de Mepsche van hun aandeel in een mandelige plaats met de daartoe behorende goederen te Roderwolde, alsmede van een vierendeel waardeel in de marke van Peize.
1713; Akte van verpachting voor de tijd van 9 jaren met het recht redemptie door Ida de Mepsche, bijgestaan door haar man Lucas Adriaan van Lissebon, aan Maurits Clant van Hanckema van enige heemsteden en een tuin te Zuidhorn.
Ida:
(1) trouwde op 15-05-1675 in Groningen met Gerhard Rudolph van Sissinck.
(2) trouwde op 28-08-1693 in Groningen met Lucas Adriaan van Lissabon. Lucas is overleden vóór 1721.
Kind van Ida en Gerhard:
1 Evert van Sissinck [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.2.1].
Notitie bij Evert: 6 oktober 1721: Nalatenschappen van Hero en Onno van Ewsum tussen Titus van Ewsum en Evert van Sissinck als erfgenaam van zijn moeder Ida de Mepsche, weduwe Lissabon
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7 Rempt de Mepsche, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2) en Willemina Wicheringe. Hij is gedoopt op 23-07-1669 in Groningen. Rempt is overleden na 1732, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Rempt: Hij was artilleriemeester te Groningen.
Hij bouwde omstreeks 1655 de borg Croonhoven te Sappemeer.
Rempt:
(1) trouwde, 30 jaar oud, op 16-08-1699 in Groningen met Wija Hinrica van Julsingha. Wija is een dochter van Johan van Julsingha en Wija Hinrica Clinge.
(2) trouwde, 54 of 55 jaar oud, in 1724 in Groningen met Johanna de Mepsche, 36 of 37 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Rempt en Johanna: Akte van huwelijkse voorwaarden tussen Rempt d’ Mepsche, zoon van Rempt d’ Mepsche en Willemina Wicheringe, en Johanna d’ Mepsche, weduwe van Jan Clant en dochter van Jan d’ Mepsche en Juliana Verruci, 1724 (1724.06.01)
Vrouwe Johanna de Mepsche, weduwe van de raadsheer Rembt de Mepsche en Hendrik Knijpinga verklaren een ruiling van goederen te hebben aangegaan, waarbij wed. de Mepsche aan Knijpinga overdraagt:
1. het huis, gedurende de laatste tijd door haar persoonlijk bewoond in de Oude Kijk in ’t Jatstraat met een hofje, plaats en stal erachter met een vrije uitgang naar de Turftorenstraat en een vrije uitgang via de stal naar het mandelige gangetje;
2. de naast sub. 1. gelegen behuizing met een vrije uitgang door het mandelig gangetje met het recht op de mandelig put daarin, 16 juni 1755. Authenthiek afschrift
Zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4 voor persoonsgegevens van Johanna.
Kinderen van Rempt en Wija:
1 Willemijna de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.1]. Zij is gedoopt op 21-01-1703 in Groningen.
2 Wija de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.2]. Zij is gedoopt op 20-01-1704 in Groningen.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2 Peter de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2) en Assele Folkers. Hij is gedoopt op 08-09-1650 in Loppersum. Peter is overleden op 09-01-1710 in Groningen, 59 jaar oud.
Notitie bij Peter: Uit: Genealogie de Mepsche, Groninger tak.
Peter de Mepsche was Raadsheer te Groningen, hij bezat o.a. de Euckema en Ailckema borg. Zijn zoon Rudolph verkocht het ‘Aylkuma’-goed in 1727 met schuur, hovinge, geboomte, grachten, etc..
Akte van schenking door Aswerus Aldringa aan Geertruida Aldringa, weduwe van Peter de Mepsche, van de borg Byma te Faan en alle daaraan verbonden rechten en 77 grazen land, die op haar beurt hetzelfde schenkt aan haar zoon Rudolf de Mepsche, 1712 (1712.02.18)
Peter trouwde met Geertruida Aldringa. Geertruida is een dochter van Gerhard Aldringa en Catharina Croons. Zij is gedoopt op 21-07-1661 in Niekerk.
Kind van Peter en Geertruida:
1 Rudolf de Mepsche, gedoopt op 15-03-1695. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3 Jan de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2) en Assele Folkers. Hij is gedoopt op 30-08-1657 in Groningen.
Notitie bij Jan: Hij was kapitein.
Jan trouwde, 25 jaar oud, op 21-10-1682 in Groningen met Juliana Verruci. Juliana is een dochter van Petrus Verruci en Cornelia de Bergagne.
Kinderen van Jan en Juliana:
1 Gerard de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.1]. Hij is gedoopt op 27-03-1683 in Groningen.
2 Cornelia de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.2]. Zij is gedoopt op 23-11-1684 in Gronigen.
3 Amelia Hendriette de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.3]. Zij is gedoopt op 17-03-1686 in Gronigen.
4 Johanna de Mepsche, gedoopt op 10-04-1687 in Groningen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4.
5 Helena de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.5]. Zij is gedoopt op 15-07-1688 in Sappemeer.
6 Juliana de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.6]. Zij is gedoopt op 07-01-1690 in Groningen.
7 Sibrandina de Mepsche, gedoopt op 10-08-1693 in Gronigen. Volgt 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.7.
8 Peter Rempt de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.8]. Hij is gedoopt op 17-04-1696 in Gronigen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.1 Aaltien van der Velds is geboren in 1781 in Norg, dochter van Roelf Jans van der Velds en Elisabeth Lunsingh Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3). Zij is gedoopt op 02-01-1803 in Norg. Aaltien trouwde, 43 of 44 jaar oud, op 19-11-1825 in Norg [bron: Aktenr 17] met Arent Ottenhof de Wit, 34 jaar oud. Arent is een zoon van Albert de Wit en Trijntje Ottenhof. Hij is gedoopt op 08-12-1790 in Groningen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3 Annegjen Jans Wieland is geboren op 06-10-1802 in Westervelde, dochter van Jan Johannes Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Zij is gedoopt op 10-10-1802 in Norg. Annegjen is overleden op 06-08-1870 in Norg, 67 jaar oud. Annegjen trouwde, 27 jaar oud, op 21-11-1829 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 55 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in Norg, zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit is weduwnaar van Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), met wie hij trouwde op 24-06-1804 in Norg, zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4 Jan Pieter Wieland is geboren op 05-09-1805 in Westervelde, zoon van Jan Johannes Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 15-09-1805 in Norg. Jan is overleden op 21-03-1883 in Norg, 77 jaar oud.
Beroep:
bakker
Jan trouwde met Trijntien Klijn. Trijntien is geboren op 05-01-1801 in Winschoten. Trijntien is overleden op 04-03-1858 in Westervelde, 57 jaar oud.
Kinderen van Jan en Trijntien:
1 Jan Wieland, geboren op 22-06-1830 in Eelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.
2 Luichie Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.2], geboren op 06-06-1837 in Gasteren.
3 Eltje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.3], geboren op 15-05-1840 in Norg.
4 Hendrik Wieland, geboren op 01-11-1843 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.5 Hermanus Wieland, zoon van Jan Johannes Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 26-03-1809 in Norg. Hermanus is overleden op 02-03-1875 in Westervelde, 65 jaar oud. Hermanus trouwde met Grietje Geers. Zij is gedoopt op 23-12-1804 in Norg. Grietje is overleden op 13-05-1880 in Westervelde, 75 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1 Johannes Adrianus Wieland is geboren op 23-04-1803 in Westervelde, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 01-05-1803 in Norg. Johannes is overleden op 26-01-1852 in Veenhuizen, 48 jaar oud. Johannes trouwde, 28 of 29 jaar oud, in 1832 met Elisabeth Everdina Hubert, 19 of 20 jaar oud. Elisabeth is geboren op 10-12-1812 in Peize. Elisabeth is overleden na 1868 in Westervelde, minstens 56 jaar oud. Elisabeth trouwde later op 20-08-1859 in Norg met Jan Jans Oosting (geb. 1802).
Kinderen van Johannes en Elisabeth:
1 Hermannus Lunsingh Wieland, geboren op 08-10-1833 in Langelo. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1.
2 Betje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.2], geboren op 03-08-1835 in Norg.
3 Annigje Wieland, geboren in 1837 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.3.
4 Aaltje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.4], geboren op 27-01-1838 in Norg. Aaltje is overleden op 11-07-1842 in Norg, 4 jaar oud.
5 Henderika Wieland, geboren op 17-02-1842 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.5.
6 Hendrik Wieland, geboren op 05-05-1845 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.6.
7 Jan Wieland, geboren op 03-09-1849 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.7.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2 Gerrit Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 23-02-1806 in Norg. Gerrit is overleden op 23-02-1875 in Westervelde, 69 jaar oud. Gerrit trouwde, 29 jaar oud, op 07-01-1836 in Norg met Marrig Pieters Huls, 26 jaar oud. Marrig is geboren in Peest. Zij is gedoopt op 26-12-1809 in Norg. Marrig is overleden op 07-10-1888 in Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Gerrit en Marrig:
1 Pieter Wieland, geboren op 09-05-1836 in Langelo. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.
2 Herman Wieland, geboren op 16-02-1839 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.
3 Geesje Wieland, geboren op 30-01-1843 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3 Jan Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 28-05-1809 in Norg. Jan trouwde, 32 jaar oud, op 07-05-1842 in Norg met Grietien Barels, 12 jaar oud. Zij is gedoopt op 05-01-1830.
Kinderen van Jan en Grietien:
1 Geert Wieland, geboren op 11-02-1843 in Langelo. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.1.
2 Annechien Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.2], geboren op 06-02-1844 in Langelo. Annechien bleef ongehuwd.
3 Mans Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.3], geboren op 23-12-1848 in Langelo. Mans is overleden op 06-03-1901 in Langelo, 52 jaar oud.
4 Geesje Wieland, geboren op 16-12-1852 in Langelo. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.4.
5 Roelof Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.5], geboren op 12-11-1859 in Langelo.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.5 Aaltje Lunsingh Wieland is geboren op 10-10-1814 in Westervelde, dochter van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Aaltje is overleden op 12-08-1858 in Veenhuizen, 43 jaar oud. Aaltje trouwde met Sikke Jans Sikkens. Sikke is geboren op 07-05-1814 in Foxwolde. Sikke is overleden op 20-11-1869 in Foxwolde, 55 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.1 Hendrik Tonckens is geboren in 1793, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Hendrik is overleden in 1877, 83 of 84 jaar oud. Hendrik trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1826 met Catharina van Glockman, 29 of 30 jaar oud. Catharina is geboren in 1796. Catharina is overleden in 1836, 39 of 40 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2 Wijncko Johannes Tonckens is geboren in 1804, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Wijncko is overleden in 1875, 70 of 71 jaar oud. Wijncko trouwde met Gezina Hendrika van Baak. Gezina is geboren in 1807, dochter van Anthony van Baak en Harmina Aarsen. Gezina is overleden in 1868, 60 of 61 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Gezina:
1 Maria Wilhelmina Tonckens. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.1.
2 Anthony Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.2].
3 Wijncko Tonckens, geboren in 1837. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1782, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Warmolt is overleden in 1865, 82 of 83 jaar oud. Warmolt trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1806 met Froukje Heemstra.
Kinderen van Warmolt en Froukje:
1 Maria Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.1], geboren in 1813. Maria is overleden in 1887, 73 of 74 jaar oud.
2 Jan Hendrik Willinge Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.2], geboren in 1817. Jan is overleden in 1871, 53 of 54 jaar oud.
3 Warmolt Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.3], geboren in 1820. Warmolt is overleden in 1901, 80 of 81 jaar oud.
4 Adriaan johannes Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.4], geboren in 1827. Adriaan is overleden in 1903, 75 of 76 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2 Johannes Tonckens is geboren in 1784, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Johannes is overleden in 1857, 72 of 73 jaar oud. Johannes trouwde, 36 of 37 jaar oud, in 1821 met Gezina Kymmell, 25 of 26 jaar oud. Gezina is geboren in 1795, dochter van Lucas Oldenhuis Kymmell en Margaretha Willinge. Gezina is overleden in 1884, 88 of 89 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Gezina:
1 Joachimus Lunsingh Tonckens, geboren in 1822. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.1.
2 Lucas Oldenhuis Tonckens, geboren in 1823. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.2.
3 Jan Albert Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.3], geboren in 1828. Jan is overleden in 1859, 30 of 31 jaar oud.
4 Margaretha Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.4], geboren in 1830. Margaretha is overleden in 1912, 81 of 82 jaar oud.
5 Johannes Tonckens, geboren in 1834. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.3 Elzo Tonckens is geboren in 1792, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Elzo is overleden in 1870, 77 of 78 jaar oud. Elzo trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1816 met Elisabeth Nijensikkinge, 25 of 26 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1790. Elisabeth is overleden in 1861, 70 of 71 jaar oud.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1 Rudolf de Mepsche, zoon van Peter de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2) en Geertruida Aldringa. Hij is gedoopt op 15-03-1695. Rudolf is overleden in 12-1754 in Wedde, 59 jaar oud. Hij is begraven in Groningen, Martinikerk.
Notitie bij Rudolf: Hij was Heer van Faan in het Westerkwartier en later ook Drost van Westerwolde, benoemd door Stadhouder Willem IV in 1748.
Hij verkreeg via vererving de borgen Bijma en Bloemersma in het Westerkwartier. Hij was aanhanger van de Oranjepartij.
Rudolf trouwde, 23 jaar oud, op 08-04-1718 in Zandeweer met Susanna Elijsabeth Alberda, 18 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Rudolf en Susanna: Tekst huwelijksinschrijving:
De H.E.G.Hr. MijnHeer Rudolph De Mepsche, Hr.v.Bijma tot Faan
cop De H.E.G. Juff Mejuffer Susanna Elijsabeth Alberda, Juffr.v.SN
Susanna is een dochter van Onno Tamminga van Alberda en Josina Petronella Clant. Zij is gedoopt op 06-02-1700 in Groningen.
Kinderen van Rudolf en Susanna:
1 Peter Jebo de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.1], geboren in Aan de Grote Markt Groningen. Hij is gedoopt op 06-01-1719 in Groningen.
2 Onno Egbert de Mepsche [1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.2], geboren in Aan de Grote Markt Groningen. Hij is gedoopt op 17-03-1723 in Groningen.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4 Johanna de Mepsche, dochter van Jan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3) en Juliana Verruci. Zij is gedoopt op 10-04-1687 in Groningen. Johanna:
(1) trouwde met Jan Clant.
(2) trouwde, 36 of 37 jaar oud, in 1724 in Groningen met Rempt de Mepsche, 54 of 55 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Johanna en Rempt: Akte van huwelijkse voorwaarden tussen Rempt d’ Mepsche, zoon van Rempt d’ Mepsche en Willemina Wicheringe, en Johanna d’ Mepsche, weduwe van Jan Clant en dochter van Jan d’ Mepsche en Juliana Verruci, 1724 (1724.06.01)
Vrouwe Johanna de Mepsche, weduwe van de raadsheer Rembt de Mepsche en Hendrik Knijpinga verklaren een ruiling van goederen te hebben aangegaan, waarbij wed. de Mepsche aan Knijpinga overdraagt:
1. het huis, gedurende de laatste tijd door haar persoonlijk bewoond in de Oude Kijk in ’t Jatstraat met een hofje, plaats en stal erachter met een vrije uitgang naar de Turftorenstraat en een vrije uitgang via de stal naar het mandelige gangetje;
2. de naast sub. 1. gelegen behuizing met een vrije uitgang door het mandelig gangetje met het recht op de mandelig put daarin, 16 juni 1755. Authenthiek afschrift
Zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7 voor persoonsgegevens van Rempt.
1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.7 Sibrandina de Mepsche, dochter van Jan de Mepsche (zie 1.1.1.3.4.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3) en Juliana Verruci. Zij is gedoopt op 10-08-1693 in Gronigen. Sibrandina:
(1) trouwde, 28 jaar oud, op 10-08-1721 in Gronigen met Abel Jans Coenders, 27 of 28 jaar oud. Abel is geboren in 1693 in Gronigen, zoon van Joost Lewe Coenders van Vervou en Odilia Rengers. Abel is overleden in 09-1736, 42 of 43 jaar oud.
(2) trouwde, 61 jaar oud, op 28-12-1754 in Gronigen met Tjerk van Ommen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1 Jan Wieland is geboren op 22-06-1830 in Eelde, zoon van Jan Pieter Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Jan trouwde, 29 jaar oud, op 10-12-1859 met Margje Hilberts.
Kinderen van Jan en Margje:
1 Jan Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.1], geboren op 16-04-1860 in Kloosterveen.
2 Aaltien Wieland, geboren op 01-02-1864 in Vries. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.2.
3 Trientje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.3], geboren op 19-11-1866 in Vries.
4 Jantien Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.4], geboren op 31-01-1870 in Vries.
5 Janna Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.5], geboren op 14-03-1974 in Vries. Janna is overleden.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4 Hendrik Wieland is geboren op 01-11-1843 in Norg, zoon van Jan Pieter Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Hendrik trouwde, 20 jaar oud, op 14-05-1864 met Johanna Juliana Beins, 37 jaar oud. Johanna is geboren op 04-01-1827 in Emmen.
Kinderen van Hendrik en Johanna:
1 Jan Wieland, geboren op 16-03-1865 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.1.
2 Mans Wieland, geboren op 22-08-1866 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.2.
3 Hendrik Wieland, geboren op 01-10-1869 in Westervelde. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1 Hermannus Lunsingh Wieland is geboren op 08-10-1833 in Langelo, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hermannus is overleden op 30-12-1912 in Westervelde, 79 jaar oud. Hermannus trouwde, 37 jaar oud, op 05-05-1871 in Norg met Geertruida Kobus.
Kinderen van Hermannus en Geertruida:
1 Everdina Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1.1].
2 Aaltje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1.2].
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.3 Annigje Wieland is geboren in 1837 in Norg, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Annigje:
(1) trouwde, 24 of 25 jaar oud, op 05-05-1862 in Anloo met Jan Dijkema.
(2) trouwde, 47 of 48 jaar oud, op 05-12-1885 in Anloo met Lukas Schoemakers, 48 of 49 jaar oud. Lukas is geboren in 1836. Lukas trouwde voorheen met Jantien van Boven.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.5 Henderika Wieland is geboren op 17-02-1842 in Westervelde, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Henderika is overleden op 07-05-1919 om 17:30 in Kiel-Windeweer, 77 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Henderika: Overleden ten huize van de fam. ten Cate-Kremer.
Henderika trouwde, 26 jaar oud, op 09-05-1868 in Zuidlaren met Hendrik Kremer.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.6 Hendrik Wieland is geboren op 05-05-1845 in Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hendrik trouwde met Berendje Laan. Berendje is geboren op 20-07-1844 in Roden.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.7 Jan Wieland is geboren op 03-09-1849 in Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Jan is overleden op 16-12-1894 in Foxwolde, 45 jaar oud.
Beroep:
schoenmaker   [bron: huwelijksakte]
Jan trouwde met Harmtien Geersing. Harmtien is geboren op 30-04-1856 in Leutingewolde.
Kind van Jan en Harmtien:
1 Elizabeth Everdina Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.7.1], geboren op 14-10-1880.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1 Pieter Wieland is geboren op 09-05-1836 in Langelo, zoon van Gerrit Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Pieter trouwde, 30 jaar oud, op 10-08-1866 met Geertje Ferwerda, 23 of 24 jaar oud. Geertje is geboren in 1842 in Haren.
Kinderen van Pieter en Geertje:
1 Gerrit Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.1], geboren op 08-01-1868 in Norg.
2 Hendrikje Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.2], geboren op 05-11-1870 in Norg. Hendrikje is overleden op 01-09-1873, 2 jaar oud.
3 Hendrikje Wieland, geboren op 02-04-1874 in Norg. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2 Herman Wieland is geboren op 16-02-1839 in Westervelde, zoon van Gerrit Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Herman is overleden op 01-11-1893 in Westerbork, 54 jaar oud. Herman trouwde, 41 jaar oud, op 29-10-1880 in Norg met Jeltje Biemolt, 29 jaar oud. Jeltje is geboren op 20-08-1851 in Norg.
Kinderen van Herman en Jeltje:
1 Marchien Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.1], geboren op 27-02-1881. Marchien is overleden op 22-11-1892, 11 jaar oud.
2 Jan Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.2], geboren op 14-04-1882. Jan is overleden op 28-02-1883, 10 maanden oud.
3 Jan Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.3], geboren op 29-07-1885 in Norg.
Notitie bij Jan: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
4 Gerrit Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.4], geboren op 04-03-1889 in Norg.
Notitie bij Gerrit: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
5 Hendrik Wieland [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.5], geboren op 13-02-1892 in Norg.
Notitie bij Hendrik: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.3 Geesje Wieland is geboren op 30-01-1843 in Norg, dochter van Gerrit Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Geesje trouwde, 43 jaar oud, op 18-03-1886 in Norg met Willem Arends, 57 jaar oud. Willem is geboren op 02-04-1828 in Roden, zoon van Jan Jans Arends en Jantien Jannes Barkhuis.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.1 Geert Wieland is geboren op 11-02-1843 in Langelo, zoon van Jan Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geert bleef kinderloos. Geert trouwde, 47 jaar oud, op 17-05-1890 in Norg met Margien Eilema.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.4 Geesje Wieland is geboren op 16-12-1852 in Langelo, dochter van Jan Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geesje trouwde, 33 jaar oud, op 21-05-1886 in Norg met Pieter Smeenge, 30 jaar oud. Pieter is geboren op 16-02-1856 in Langelo.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.1 Maria Wilhelmina Tonckens, dochter van Wijncko Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Maria trouwde in 1872 met Benjamin Endtz, 30 of 31 jaar oud. Benjamin is geboren in 1841. Benjamin is overleden in 1920, 78 of 79 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3 Wijncko Tonckens is geboren in 1837, zoon van Wijncko Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Wijncko is overleden in 1871, 33 of 34 jaar oud. Wijncko trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1865 met Alida Blom, 23 of 24 jaar oud. Alida is geboren in 1841. Alida is overleden in 1929, 87 of 88 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Alida:
1 Wijncko Johannes Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.1], geboren in 1866. Wijncko is overleden in 1872, 5 of 6 jaar oud.
2 Nicolaas August Tonckens, geboren in 1867. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2.
3 Gezina Hendrika Tonckens, geboren in 1869. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.3.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.1 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1822, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Joachimus is overleden in 1892, 69 of 70 jaar oud. Joachimus trouwde, 33 of 34 jaar oud, in 1856 met Johanna van Sonsbeek, 30 of 31 jaar oud. Johanna is geboren in 1825. Johanna is overleden in 1903, 77 of 78 jaar oud.
Kind van Joachimus en Johanna:
1 Marius Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.1.1], geboren in 1865. Marius is overleden in 1957, 91 of 92 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.2 Lucas Oldenhuis Tonckens is geboren in 1823, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Lucas is overleden in 1888, 64 of 65 jaar oud. Lucas trouwde, 40 of 41 jaar oud, in 1864 met Elisabeth Bosman Tresling, 28 of 29 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1835. Elisabeth is overleden in 1925, 89 of 90 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5 Johannes Tonckens is geboren in 1834, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Johannes is overleden in 1908, 73 of 74 jaar oud. Johannes trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1862 met Hendrika Borgesius, 28 of 29 jaar oud. Hendrika is geboren in 1833. Hendrika is overleden in 1898, 64 of 65 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Hendrika:
1 Egbertus Roelinus Tonckens, geboren in 1869. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.1.
2 Jan Albert Tonckens, geboren in 1872. Volgt 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.2.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.2 Aaltien Wieland is geboren op 01-02-1864 in Vries, dochter van Jan Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1) en Margje Hilberts. Aaltien trouwde, 22 jaar oud, op 08-05-1886 in Vries met Martinus Koopman.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.1 Jan Wieland is geboren op 16-03-1865 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Jan trouwde met Janna Nessing. Janna is geboren op 28-03-1869 in Vries.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.2 Mans Wieland is geboren op 22-08-1866 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Mans trouwde met L Veenstra.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.3 Hendrik Wieland is geboren op 01-10-1869 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Hendrik trouwde, 32 jaar oud, op 12-07-1902 in Norg met Jantien Bruggink, 30 jaar oud. Jantien is geboren op 07-07-1872 in Norg.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.3 Hendrikje Wieland is geboren op 02-04-1874 in Norg, dochter van Pieter Wieland (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1) en Geertje Ferwerda. Hendrikje trouwde, 21 jaar oud, op 21-12-1895 in Norg met Pieter Reinder Hommes, 25 jaar oud. Pieter is geboren op 30-08-1870 in Assen.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2 Nicolaas August Tonckens is geboren in 1867, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Nicolaas is overleden in 1931, 63 of 64 jaar oud. Nicolaas trouwde met Elisabeth Eindhoven. Elisabeth is geboren in 1872. Elisabeth is overleden in 1962, 89 of 90 jaar oud.
Kind van Nicolaas en Elisabeth:
1 Wijncko Albertus Johannes Tonckens [1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2.1], geboren in 1899.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.3 Gezina Hendrika Tonckens is geboren in 1869, dochter van Wijncko Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Gezina is overleden in 1941, 71 of 72 jaar oud. Gezina trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1893 met Frnciscus van Nieuwkuyk, 29 of 30 jaar oud. Frnciscus is geboren in 1863. Frnciscus is overleden in 1948, 84 of 85 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.1 Egbertus Roelinus Tonckens is geboren in 1869, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Egbertus is overleden in 1943, 73 of 74 jaar oud. Egbertus trouwde, 31 of 32 jaar oud, in 1901 met Roelina Deodatus, 22 of 23 jaar oud. Roelina is geboren in 1878. Roelina is overleden in 1960, 81 of 82 jaar oud.
1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.2 Jan Albert Tonckens is geboren in 1872, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.1.1.3.1.3.1.1.2.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Jan is overleden in 1952, 79 of 80 jaar oud. Jan trouwde met Harmtine Deodatus. Harmtine is geboren in 1876. Harmtine is overleden in 1954, 77 of 78 jaar oud.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.1 op 01-01-2025 15:47:01 door A. Post