Parenteel van Roelof van Steenwijck
1 Roelof van Steenwijck is geboren in 1331 in
Steenwijk, zoon van
Coenraed van de Ghore van Kuinre en
NN van Ansen. Roelof is overleden op 06-12-1387, 55 of 56 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore of de Vos van Steenwijck
Andere bronnen:
Hij is geboren rond 1331 in Steenwijk, Overijssel, Nederland.
Hij is overleden op 6 december 1387, hij was toen 56 jaar oud.
Heeft zich gevestigd op familiebezit (bij Coevorden, vermoedelijk Bensingegoed te Dalen). Opsomming van goederen die hij in leen had, vindt men in het "Registrum feodalium honorum ecclesie Trajectensis": "item Rolof van Steenwijc hout Bensinge goet te Dalen. Item dat vierdel van den tienden to Dalen. Item die twe olden hove to Norch, ende dat huys to Schultinghe mit al sinen toebehoren, alsie geleghen sijn in den kerspel to Norch. Item dat Eden in den kerspel to Norch, dat huys to Zibertinghe, dat huys to Hagheninghe, dat huys to Willemynge, ende dat huys to Weretinghe mit horen toebehoren. Item den berch (burcht) to Norch ende die watermole mit horen toebehoren. Item die boterpacht to Fenehusen. Item dat goet gheleghen is in der noerderziit der Nijer Ae mit sinen toebehoren. Item dat goet, dat Evert van Wilre te holden plach van heren Heynen van Norch. Item dat huys to Hesselinghe op Steenwikerwolt. Item die twe hove van Anlo; ende daertoe dat broec, dat gheleghen is tusschen Eden ende Westerlande, dat gheheten is Edermark, myt al horen toebehoren". De Norchse goederen zal hij verkregen hebben door zijn huwelijk met Lamme van Norch, de enige overgebleven erfgename van deze goederen.
(O.B.G.D. nr. 699)
(Uit: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I16227.php)
In het leenregister der goederen van de Utrechtse kerk blijkt, dat hij de voornaamste Norchse goederen heeft geerfd. Dit en het feit dat hij ambtman van Drenthe is, doet mij aannemen, dat hij de oudste der drie broers is. Uit genoemd leenregister 28) blijkt dat hij in leen hield Bensigegoet to Dalen. Item dat vierde1 van den tienden to Dalen. Item die twe olden hove to Norch ende dat huys to Schultinghe met al sinen toebehoren, alsie gelegen siin in den kerspel to Norch. Item dat Eden, in den kerspel to Norch, dat huys to Zibertinghe, dat huys to Hagheninghe, dat huys to Willemijnge ende dat huys to Weteringhe, mit horen toebehoren. Item clie boterpacht to Fenehusen. Item dat goet dat ghelegen is in der noerder ziit der nyer Ae, mit sinen toebehoren. Item dat goet dat Evert van Wilre te holden plach van Heren Heynen van Norch. Item dat huys to Hesselinghe op Steenwiker Wolt. Item die twe hove van Anlo ende daartoe dat broec, dat ghelegen is tusschen Ede en Westerlande, dat gheheten is Edermarke, myt al horen toebehoren”.
Als getuige zien we hem optreden in akten van 1363, 1375, 1376, 1379, 1380, 1382 en 1384.
Hij komt hierin veelvuldig voor met Reinold IV van Coevorden en als diens leenman.
In 1375 zien we hem vermeld als "ambtman des landes van Drenthe” 29), een functie die later drost zou heten, vervolgens gouverneur en thans commissaris des Konings.
Op 7 september 1376 wordt hij genoemd in een oorkonde van Reinold van Coevorden.
Reinold van Coevorden verklaart Johan ter Hansouwe beleend te hebben met de tienden te Noordsleen.
Naar het origineel in het archief van het Huis te Peize, inv. no. 85, reg. 1 (R.A. Drenthe).
Wy Reynolt, juncker van Kovorden bekennet, dat in dessen opene breve, dat voer uns quam Goedert van den Hove unde heft uns upgedraghen den alinghen tenden tot Noertsclene, also de ghelegen is, den he holt van uns unde van unser herscap van Kovorde to vif markenleen, welken tenden vorscreven wy voert belenen met dessen openen breve Johanne tho der Hansouwe unde sijnen erfghenamen van uns unde van der herschap van Kovorde to holdene eerflike unde ummermeer tho Sutphenschen leen ende tot enen Sutphenschen punde. In orcunde unser manne Roloff van Steenwijc, Herdert de Rotinghe unde Herman Staels; hier waren voert an und over daer dit geschede Herman van Covorde, juncker van Selewert, Ecbert van den Grymberghe. In een tuych der waerheyt so hebben wy Reynolt vorscreven, unse seghele an dessen breef
ghehangen vor uns unde voer unse rechte erfghenamen vorghescreven. Ghegheven int jaer uns Heren dusent drehondert ses ende tseventich op unsen Vrowen avont nativitatis.
Aan het stuk hangt het geschonden zegel van Reinold van Coevorden.
1382; ogd699; Rolof van Steenwijc houd zijn leengoed (lijst leenmannen van het Sticht)
In 1387 wordt zijn zoon Arent als zijn leenopvolger door de bisschop van Utrecht beleend 30).
Hij zegelt met het huidige familiewapen en omschrift: S. Roelof de Steenwic. ----------------
28) O.B.G.D. no. G99.
29) O.B.G.D. -no. 638.
30) Bissch. arch. no. 272. Roelof trouwde, 18 of 19 jaar oud, in 1350 met
Lamme van Norch van Kuinre, ongeveer 25 jaar oud. Lamme is geboren omstreeks 1325, dochter van
Arnoldus (Arend) van Norch en
NN van NN.
Notitie bij de geboorte van Lamme: geboortejaar aangenomen maar is onbekend
Kinderen van Roelof en Lamme:
1 Coenraad van Steenwijck [
1.1], geboren omstreeks 1360 in
Dalen.
Notitie bij Coenraad: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)(van den Goer)
Pastoor te Dalen.
Request van 1 juli 1416 archief Dickninghe.
Coenraat die Vos draagt voor erfburen te Leggelo over aan Reynold van Echten een losrente van 6 stede Groninger mudden rogge uit het goed van Ymme Nisinghe in de marke te Leggelo.
2 Amele van Steenwijck, geboren omstreeks 1362.
Volgt 1.2.
3 Arent van Steenwijck, geboren omstreeks 1364 in
Dalen.
Volgt 1.3.
4 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1370.
Volgt 1.4.
5 Hendrick van Steenwijck [
1.5].
|
1 Goesinghe 0100 |
1.2 Amele van Steenwijck is geboren omstreeks 1362, dochter van Roelof van Steenwijck (zie
1) en Lamme van Norch van Kuinre. Amele trouwde, ongeveer 46 jaar oud, in 1408 met
Cyso Geusinge (afb. 1), ongeveer 18 jaar oud. Cyso is geboren omstreeks 1390.
Notitie bij Cyso: Request van 5 mei 1413 archief Dickninghe.
Syso Geusinge en Amelt van Steenwijc, echtelieden, dragen voor buren te Ruinen voor een vrij edel eigen over aan de abdij te Dickninghe 3 akkers land in de marke van Ruinen op Noordes resp. tussen akkers behorende tot Middendorp en de Nyenhove, Middendorp en Hadeblinge, en Hadeblinge en de Mudder.
Zie verder nr 198 dd 6 februari 1414, nr 199 dd 7 februari 1414. 218 18 mei 1420.
Op 7 september 1424 dragen Cyzo en Amele voor buren te Eelde over aan de abdij van Dickninghe een pacht van 4 stede Groningermaat mudden rogge uit hun goed Weygeringhe in de marke van Eelde, binnen 10 jaren te lossen met land in de marke te Ruinen op de Zuides en in de Oostermaden en in de Elsbroek tegen hun wil in gebruik bij Hendrik Capperdes.
Uit een oorkonde van 15 juni1413, archief Huis Westervelde:
Syze Goes(inge) verklaart te hebben verkocht aan Allard Gademinghe en zijn vrouw Yda te Donderen een rente uit Hovinge-goed te Vries, bestaande uit twee mud winterrogge, drie kannen wijn, een spint en een half mud zomerrogge en vijf schat en een spint havermolt. Bovendien verklaart hij hem nog een rente te hebben verkocht uit Bensinge-goed te Vries, bestaande uit vijf kannen winterrogge, een achtste deel zomerrogge en vijf spint havermolt Voor deze twee renten heeft hij Allard de stok gelegd voor buren uit Vries. Bezegeld door Syze Goesinge.
1.3 Arent van Steenwijck is geboren omstreeks 1364 in
Dalen, zoon van Roelof van Steenwijck (zie
1) en Lamme van Norch van Kuinre. Arent is overleden in 1433, ongeveer 69 jaar oud.
Notitie bij Arent: Extra informatie .
In 1387 wordt hij vermeld als broer van Johan van Steenwijck en neef van Johan de Vos van Steenwijck en diens zoon Coenraad 47)
Na de dood van zijn vader in 1387 wordt hij beleend met de Norgse goederen. “Het zijn de goederen, die heer Hendrik van Norch van het sticht te houden placht” 48)
In 1395 is hij onder de Drenten, die de bisschop van Utrecht als hun heer huldigen 56)
In 1402 treedt hij op als getuige van zijn zwager ("boele") Albert van Ansen 49)
Hij behoort tot de schildboortige mannen”, die in 1408 op 5 februari moeten getuigen in het proces van Mensinge te Roden50)
Met zijn neven Coenraad en Reinolt de Vos behoort hij tot de Vetkoopers die op zondag na L.Vr. Exaltatio 1415 Groningen veroveren op de Schieringers. Ze waren uit deze stad verbannen en naar Emden uitgeweken, toen de Schieringers op 23 okt. 1413 deze stad in hun macht brachten 51)
Op 3 november 1415 beloven Coenraad de Vos, Arent van Steenwijck e.a. burgemeesteren, Reynalt de Vos e.a. raadslieden der stad Groningen aan bisschop Frederik van Blankenheim niet meer te zullen toelaten de heren, die het Sticht kwaad kunnen doen, b.v. Reinold van Coevorden, Menno van den Broeke, de gemene Friesen of het een of ander land van Friesland, en dat de stad Groningen niets vijandigs zal aanvangen tegen zijn heerschappij over Coevorden of het land van Drenthe, blijvende echter alle vroegere overeenkomsten tussen den bisschop en de stad van kracht 52).
Hierop volgt een nieuw conflict van de Groningse Vetkoopers met de bisschop van Utrecht. Laatste weet de keizer voor zijn belangen te winnen, die de rijksban uitspreekt over de Groningers.
Op 15 mei 1419 heeft de verzoening tussen de Vetkoopers en de bisschop plaats en wordt de ban opgeheven. Te vinden in Ostfriesisches Urkundenbuch nr. 268. Schiedsgesprech zwischen Otto ten Brook und andere und die acht befindliche fetkoopers und die volmachten des Könogs Sigismund. Aanwezigen o.a. Dodo provoost van Hemelen, Jacobus Tuynenman kanunnik te Deventer, Syward Wyarda, Tydeko Uninghe, Petrus van Aersen, als minnelijke scheidsmannen vanwege heren Syfrido van Wemdingen, ridders en de heer Nicolas Bontzlow enz. enz. verder, Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winden, Cyse Guesing.
Op 7 augustus 1425 zegelt hij met anderen namens de Ridderschap van Drenthe het verbond met Salland, Twenthe en Vollenhove tot steun aan de postulaat Rudolf van Diepbolt. Wederom treedt hij op voor de Ridderschap van Drenthe als op 6 okt. 1426 ook het Nedersticht zich met het Oversticht ten dezen verbindt en de tegencandidaat, Sweder van Culemborch als bisschop ontzegt 53)
In 1428 en 1431 komen we hem nog tegen als leenheer van en getuige voor Hendrik de Vos van Steenwijck, zijn neef.
--- 47) O.B.G.D. no. 778. 48) Bissch. arch. no. 272. 49) Magnin. Onderzoek naar de adel van het geslacht de Vos van Steenwijk in de drie laatste jaren der XIVde eeuw, p. 49. 50) Tijdrekenkundig register op het Oud Provinciaal Archief van Overijssel (T.R.O.) B p. 162. 51) Nieuwe Drentse Volks Almanak (N.D.V.A.) lS91 n. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen. ’ 52) T.R.O. F o. 223. 5aj N.D.V.A. 3591, 13. 224 e.o. 54) Arch. Dikninge R 245 en 258.
Hij is geboren rond 1364 in Dalen, Drenthe, Nederland.
Hij is overleden voor 2 augustus 1433, hij was toen 69 jaar oud.
Werd na de dood van zijn vader beleend met de goederen te Norch en Dalen.
Wordt vermeld sedert 1382.
Hij trad op namens de Ridderschap van Drente, toen deze een verdrag aanging in 1425 met de Ridderschappen van Salland, Twenthe en Vollenhove, waarbij deze Ridderschappen hun steun toezegden aan Rudolph van Diepholt, bij diens strijd om de bisschoppelijke stoel.
De bisschop van Utrecht schold hem in 1417, die aan de zijde van de Schieringers stond, kwijt wat hij had misdaan. Door de keizer werd hij in de Rijksban gedaan, uit welke hij na lange onderhandelingen in 1419 werd ontslagen.
1408: Hij was een van de schildboortige mannen, die uitspraak moest doen in het proces -Mensinge te Roden. (Tijdrekenkundig register op het Oud Provincaal Archief van Overijssel T.R.O. B p. 162)
1415: Hij nam onder leiding van zijn neef Coenraad de Vos van Steenwijck, zij behoorden tot de Vetkopers, deel aan de verovering van Groningen en behoorde evenals deze enkele jaren tot de burgemeesters van die stad.
(Nieuwe Drentse Volksalmanak N.D.V.A. 1891 p. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen)
(Uit: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I16208.php)
Een brieff mit een uijthangend segel in dato 1439, waerbij Arent de Vos quijtscheldet Hendrick de Vos van Steenwijck van alle anspraecke, soo hij suslange wegens momberschap ende anders tegens hem gehadt hadde., 1439.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Uit Ostftirsisches Urkundenbuch:
Schiedsspruch zwischen Ocko tom Brock, Groningen und andern in der Acht befindlichen Vetkopern und den Bevolmächtigten des Könings Sigismund. Kampen 30 november 1419. Onder de aanwezigen o.a. Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winde, Bruno Clinge en Cyse Guesing. Arent trouwde, ongeveer 42 jaar oud, in 1406 met
Femme van Ansen, ongeveer 41 jaar oud. Femme is geboren omstreeks 1365, dochter van
Cyse (Cizo) van Ansen en
Beatrix van NN.
Kinderen van Arent en Femme:
1 Johan (de oude) van Steenwijck, geboren omstreeks 1407.
Volgt 1.3.1.
2 NN (1) van Steenwijk, geboren omstreeks 1410.
Volgt 1.3.2.
3 Albert van Steenwijck tot de Scheer, geboren omstreeks 1415.
Volgt 1.3.3.
4 NN (2) van Steenwijck, geboren omstreeks 1410.
Volgt 1.3.4.
5 Johan (de jonge) van Steenwijck, geboren omstreeks 1420.
Volgt 1.3.5.
6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk, geboren omstreeks 1415.
Volgt 1.3.6.
1.4 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1370, zoon van Roelof van Steenwijck (zie
1) en Lamme van Norch van Kuinre. Johan is overleden omstreeks 1445, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermeld in een oorkonde van 1395 als trouw aan de bisschop van Utrecht, samen met zijn broer Arent.
Johan trouwde met
NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Roelof van Steenwijck [
1.4.1], geboren omstreeks 1400.
Notitie bij Roelof: Een machgescheitsbrief met vief uijthangende segelen in dato 1436 op Mijchaelisdach, opgerichtet tusschen Johan ende Roelef de Vos van Steenwijck, gebroederen, van alsulcke goederen ende erffenissen als haer van haer zalliger moeder angeërvet sijn, ende haer noch compstich van haer vader anerven moegen met 3 bijgaende doorgesteeckene transfixbrieven, elck met een uijthangend segel, continerende die 2 eerste een confirmatie van ’t vorschreven maechgescheit bij twe bisschoppen van Utrecht verleent ende die 3e die nadere bewilligunge van Jan de Vos van Steenwijck de Olde., 1436 september 29.
NB Lembeck, Urkunden, nrs. 308, 309.
2 Johan van Steenwijck [
1.4.2], geboren omstreeks 1402.
1.3.1 Johan (de oude) van Steenwijck is geboren omstreeks 1407, zoon van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. Johan is overleden in 1460, ongeveer 53 jaar oud.
Notitie bij Johan: Florens Van Wevelichoeven bisschop te Utreght bekrachtigt de stichting door Johan de Vos van Steenwijck en Hedewigh e.l. van het O.L.V.-altaar in de kerspelkerk te Dwingelo; - de begiftiging ervan met 15 mudden rogge groninger maat en 18 mudden gerst als voren en een halve maat ?de Brasen geheten waert?, jaarlijks ?wth andelinge van tho twee huijsen? in het kerspel Beijlen; verder 3 mudden rogge en 3 mudden gerst groninger maat gelegen in Voeren op Buddingewolt, welke 6 mudden jaarlijks te Dwingelo moeten worden betaald voor of op St. Petri ad Cathedram op straffe van verdubbeling; 12 hoenders en 5 mudden rogge deventer maat uit ?dat gewende knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit eenen parden? bij de kerk te Dwingelo; ¿ mud rogge groninger maat uit het goed Witmertigh te Dijveren; 1 mud rogge als voren uit ?dat genomden mente-guet Odinghe?; 2 stukken land op den kamp of de esch te Leede ?tho landt tot XII voeder hoijs? in de marke Dwingelo; -het voorbehouden door J. d. V. v. S. voor zich en zijne nakomelingen van het recht van presentatie, mits met goedvinden van den pastoor;
NB: en verklaart de geschonken goederen ?gestelijck te wesen? en kerkelijk recht te zullen genieten.
..... gegeven in ?t jaer ons Heeren duijsent drijhondert ende LXXXVIII, in der maendt September op den XXIe.
Verkoopt in 1441 aan het convent van Assen de halve tiende grof en smal in de marke van Grollo in de buurtschap Schoonlo, een Borkels (Borculo) leengoed.
Verkoopt in 1443 een voet waardeel in de Dalermarke aan Egbert Buser.
Wordt op 22 oktober 1456 herbeleend met de lenen die in 1387 zijn voorvader Arend van Steenwijck hield, de twee olde hoven te Norch enz., terwijl na zijn dood 23 oktober 1460 zijn zoon Egbert werd beleend.
Johan trouwde, ongeveer 29 jaar oud, omstreeks 1436 met
Hadewich Mulert.
Notitie bij Hadewich: 25 maart 1404: Een brief met een uijthangend segel in dato 1404 des dinssedaegs nae Palm, waerbij Reinolt Huijginck vercoft heeft joffer Hadewijck Vosses van Dwingeloe dat erve ende goet toe Dwingeloe gelegen die Oesterhoff geheiten., 1404 maart 25.
NB Lembeck, Urkunden nr. 199.
Kinderen van Johan en Hadewich:
2 Egbert van Steenwijck [
1.3.1.2], geboren omstreeks 1448. Egbert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Egbert: Is in 1460 nog onmondig om hulde te doen t.a.v. de lenen die hij erft van zijn vader. Daarom brengt zijn oom Albert de hulde. In 1464 brengt hij zelf hulde en is dus mondig.
Oorkonde 23 oktober 1460: De Bisschop beleend Egbert van Steenwijk, na de dood van zijn vader Johan van Steenwijk, onder momberschap van zijn oom Albert van Steenwijk, met dezelfde lenen als wijlen zijn vader had op 22 oktober 1456. 17 december 1464: Egbert van Steenwijk doet zelf als leenman hulde en eed van de twee Olde hoven te Norg.
Egbert bleef kinderloos.
3 Arend van Steenwijck [
1.3.1.3], geboren omstreeks 1450. Arend is overleden vóór 1527, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Arend: Was priester. Krijgt op 12 augustus 1485 de goederen in leen van zijn overleden broer Egbert. Gaat uit die lenen ten behoeve van Herman van Voerst. In 1527 wordt er een proces gevoerd voor de etstoel over zijn erfenis tussen Jacob van Uterwijck g/m Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arendt en de erven van Johan van Steenwijck.
Arend bleef ongehuwd. Arend bleef kinderloos.
1.3.2 NN (1) van Steenwijk is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. NN trouwde met
Roelof Knasse. Roelof is geboren omstreeks 1400 in
Veenhuizen/Een, zoon van
Bertold Roelofs Knasse en
Yde van NN.
Notitie bij de geboorte van Roelof: geboortedatum ook vermeld als ± 1390
Roelof is overleden vóór 1477, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genoemd Roelof Knasse ter Venne.
Genoemd in een oorkonde van 1440 als buur.
Omstreeks 1450 vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Roelof Kysemer of Coseman.
Kinderen van NN en Roelof:
1 Bartold Knasse, geboren omstreeks 1425 in
Westervelde.
Volgt 1.3.2.1.
1.3.3 Albert van Steenwijck tot de Scheer is geboren omstreeks 1415, zoon van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. Albert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 70 jaar oud.
Notitie bij Albert: Ook genoemd van den Goer of Ghoer of Gore en ook tot de Scheer.
Extra informatie. Zie nieuwe drentse volksalmanak 1893 blz 229.
Uit www.zwiebelfam.nl/gendata/roland/i299283.htm
22 okt. 1456 komt hii voor als hulder van zijn vrouw bij de belening met het goed Geerding 92).
Als gerichtsman van Eininghen wordt hij vermeld van 1459-1473 93).
In 1460 zien wij Egbert van Steenwijck beleend, na dood van zijn vader en onder momberschap van zijn oom Albert 94).
Als huweliiksvriend van zijn nicht Bate, die trouwt met Roelof van Echten, treedt hij op in 1464 91).
In 1470 is hij borg bij de huwelijksovereenkomst tussen Hendrik van der Ese van Gramsbergen (voor diens dochter Sophia) en Roelof van Coevorden 95).
Met zijn vrouw verkoopt hij in 1473 een opbrengst uit hun goed Aveking te Beerte 96).
9 augustus 1473: Wessel Peperlaken, richter te Ummen, oorkondt dat Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johan verkocht hebben aan heer Johan den Boezen, priester, een rente van 16 mud winterrogge Zwolse maat uit hun erf Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het gericht Ummen; en dat verkopers die rente met hand en mond geleverd hebben. Dat dit erf een leen is van Jonfer Agnes van Gramsberghe, die haar consent tot deze koop gegeven heeft.
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 69 vs. (blz. 138), in het archief van het klooster Sibculo.
9 augustus 1473: Albert van Steenwyck, Johan Stellynck zoon van wijlen Wolter Stellinghe, en Heyne van den Laer verklaren dat, wanneer de rente van 16 mud rogge, door heer Johan den Bozen gekocht (no. 116), niet aan hem betaald wordt en zij daartoe gemaand worden, zij in een herberg te Aldenzaele of Oetmersem zullen inrijden.
25 maart 1479: Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johanna verklaren, dat heer Joahn die Boeze, priester, hun overgedragen heeft een brief waarin "heer Johan vors. afghekortet hevet van Johannes Stael 13 mudde rogge", en dat die brief niet van invloed zal zijn op ander kwesties.
Op 6 maart 1482 beleent de bissehop hem uit zonderlinge gunst met het kerkerecht van Emmen, Odoorn en Schonebeke, een vijfmarksleen 97).
In 1484 treffen we hem nog aan bij de Klaringen te Deventer en Kampen 98).
Hij moet overleden zijn in 1485, daar dan zijn zoon Johan met de kerkerechten wordt beleend 99). Uit een akte van 1487 leert men zijn kinderen kennen.Het zijn Johan, Hendrik, Arend, Mechtelt gehuwd met Wolter van Lennep en Femme. Op 3 mei 1487 verkopen zij Hoeijngheerve in de marke van Een aan Bartold Knasse. De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans (van Steenwijk). Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens (=Roelof Knasse, de vader van Bartold), Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans (van Steenwijk), de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
In 1514 hertrouwt zijn weduwe met Johan Santinck 101) ; zij moet vóór 30 jan. 1525 overleden zijn, daar dan haar zoon Henric met haar goederen beleend wordt 102). 93)Arch. Sibculo p. 95, 97. 94) T.R.O.-D, p. 128. 95) Arch. Rechteren. 96) Arch. Sibeulo. 97) N.D.V.A. 1892 p. 229. 98) Nagge p. 294. 99) N.D.V.A. 1892 p. 229 100) Idem 101) T.R.O.- E p. 522. 102) T.R.O.-E p. 357. Albert trouwde met
Johanna van Selwerd. Johanna is geboren omstreeks 1440 in
Hardenberg, dochter van
Hendrik van Selwerd en
Mechteld. Johanna is overleden in 1524, ongeveer 84 jaar oud.
Johanna trouwde later in 1514 met
Johan Santinck.
Notitie bij Johanna: Vermeld in een oorkonde van 22 oktober 1456, waarin Johanna van Selwerd, Hendriks dochter, onder hulderschap van haar echtgenoot Albert van Steenwijk, beleend wordt met Gerding, Tiating en Alberding in de buurtschap Geesteren onder het kerspel Ootmarsum, Clawesing, Nijehof, Werning, Thusinc en Gerning in de buurtschap Wilsum onder het kerspel Ulsen, Mijnolding te Holtheme in het kerspel van Hardenberg, Wolberting te Manre in het kerspel Ootmardum, Watering met toebehoren, de grove en smalle tienden over des Buwenhuis, van Bennekinck, Koedterdinck, Levering, Werngering, Boninc en Rengering onder het kerspel Ulsen, voorts het goed Clawesing, den Nijenhof, Werning, Tiasing en des Grevenhuis met turf, twijg, aller slagter nut en toebehoor in de marke van Wilsum onder het kerspel van Ulsen, verder Kerkhoftererve met toebehoren in het kerspel en buurtschap Emlicheim, eindelijk de grote en keline Buggenberg. Getuigen: Wolter Stelling en Evert Freijse van Stroewijk.
Kinderen van Albert en Johanna:
2 Hindrik van Steenwijck [
1.3.3.2], geboren omstreeks 1460.
Notitie bij Hindrik: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
4 Mechteld van Steenwijck, geboren omstreeks 1464.
Volgt 1.3.3.4.
5 Femme van Steenwijck [
1.3.3.5], geboren omstreeks 1468.
Notitie bij Femme: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
1.3.4 NN (2) van Steenwijck is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. NN trouwde met
NN (de Vos van) de Zuere.
1.3.5 Johan (de jonge) van Steenwijck is geboren omstreeks 1420, zoon van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. Johan is overleden na 1462, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Johan: Woonde in 1440 vermoedelijk op het erf Weretinghe te Een, een deel van het leengoed Eyen. Vermeld als Johan Wicking in de oorkonde als buur.
Vermoedelijk woonde zijn zoon Bareld bij hem in en werd de grond bewerkt door zoon Roelof die meier was van Hageninghe.
27 maart 1447 verwerft hij kwijtschelding wegens doodslag van Egbert Esking (Eising) van de vrienden van het klooster te Assen.
Wordt in 1462 vermeld samen met Steven ter Borch.
Kinderen van Johan uit onbekende relatie:
1 Bareld van Steenwijck [
1.3.5.1]. Bareld is overleden na 1487.
Notitie bij Bareld: Vermeld in een oorkonde van 1440 als buur.
2 Roelof van Steenwijck [
1.3.5.2], geboren omstreeks 1435. Roelof is overleden na 1487, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Mogelijk vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht van omstreeks 1450 als Roelof Wicking. (Roelof op Weretinghe)
In 1450 vermeld als belastingplichtige van Hageninghe als Roelof Mages.
Was in 1487 meier van Hageninghe.
Vermeld in een oorkonde van 1487, waarin Bartold Knasse van de gebrouders Johan, Hendrik en Arent van Steenwijck en hun zusters het Hoeyngheerf (Hageninghe) te Een verkrijgt, dat nu in pacht is bij Roelof jonge Johans. Bij de stoklegging waren aanwezig de buren van Een, Roelof Baijens, Johan Bareldszoon, Hendrik Martens of Mettens, Barelt jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen.
1.3.6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk is geboren omstreeks 1415, dochter van Arent van Steenwijck (zie
1.3) en Femme van Ansen. NN is overleden in 1465, ongeveer 50 jaar oud.
NN trouwde, ongeveer 19 jaar oud, in 1434 met
Reinoud van den Clooster, ongeveer 24 jaar oud. Reinoud is geboren omstreeks 1410, zoon van
Cyse van den Clooster en
Liutgarde van Cameerbeke (Kampferbeek). Reinoud is overleden na 1484, minstens 74 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Reinoud: Na 1480 maar voor 1491
Notitie bij Reinoud: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=141&micode=0223.1 milang=nl&miview=inv2#inv3t1
Akte, waarbij Roelof van den Clooster zich garant stelt voor de helft van de bruidschat, door zijn broer Reinolt van den Clooster toegezegd mee te geven aan Reinolts dochter Arentje bij haar huwelijk met Herman Hagen, 1454. Met een akte van approbatie van de leenkamer van het huis Ruinen, voor wat betreft de Ruinense leengoederen. Regest nrs. 70 en 72, 1454.
Vermeld in 1458 samen met zijn broer Roelof in de inventaris van het Archief Dickninge nr. 35.
Woont in 1480 op de Havixhorst.
Kwijting van Geert en Reinold van den Clooster voor Gese, vrouw van Hendrik Berniers, en haar zoons, wegens de aflossing van een jaarlijkse rente uit Dysynge-erve in de marke van Westervelde, 1484. Regest 5
Kinderen van NN en Reinoud:
1 Derck van den Clooster [
1.3.6.1].
Notitie bij Derck: SEYNE MÜLERT richter te Vmmen oorkondt, dat DERCK VAN DEN CLOSTER vestigde voor zijne zuster joffer LÜTGHERT "ene joffer to Dickelingen, met oeren convent’, eene lijfrente van 5 goudguldens uit zijn erf c.a. Welmerdynck in ’t gerecht van Vmmen in de buurschap te Zeese tot afkoop van haar recht op de nalatenschap van hunnen broeder ZYSE VAN DEN CLOSTER; met belofte van levering eener acte van goedkeuring door DERCK’S proost. Gegeven in den jaer ons Heren dusent vyfhondert ende negentyne op suncte Peter ende Pauwels avent. Oorspr. (Inv. No. 25). Het zegel van den richter is verloren.
Datering:
1519, Juni 28
2 Zyse van den Clooster [
1.3.6.2]. Zyse is overleden vóór 1519.
Notitie bij Zyse: Vermelde in de inventaris van het klooster Dickningen onder nr. 25.
3 [waarschijnlijk]
Johan van den Clooster [
1.3.6.3].
Notitie bij Johan: Bezit in 1465 een goed in Veenhuizen, door Staele nagelaten aan Reinoud van den Clooster.
4 Lutgerd van den Clooster, geboren omstreeks 1460.
Volgt 1.3.6.4.
1.3.1.1 Bate van Steenwijck is geboren omstreeks 1445, dochter van Johan (de oude) van Steenwijck (zie
1.3.1) en Hadewich Mulert. Bate is overleden omstreeks 1470, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij Bate: Ook vermeld als Beatrix.
Was op huwelijkse voorwaarden gehuwd, opgemaakt op donderdag na st. margriet 1464. Ter bijstand aanwezig haar moeder en haar broer Egbert.
Uit: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I31533.php
Egbert van den Rutenberge, Arent Sloet en Tijman Morriaen als huwelijkslieden van Roleff van Echten en Albert van Steenwijck, Geryt van Yselmuden en Johan van den Cloester als huwelijkslieden van Bate Johansdochter van Steenwijck verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roleff en Bate. Aan Roleff zal betaald worden door Wolter Stellinck 300 herenponden, door Gheert Mulert de olde 200 herenponden, en 700 herenponden door Hadewych Mulert, weduwe Johan van Steenwijck. Bate zal enige kleding krijgen. Bezegeld door de huwelijkslieden en door Ceyne Mulert. Origineel, met zes van de zeven zegels. 1464 juli 19, sdonredges nae sant Margarieten daghe der hilliger jonckfrouwen. Bate trouwde, ongeveer 19 jaar oud, omstreeks 1464 met
Roelof van Echten, ongeveer 59 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1405, zoon van
Johan van Echten en
Else of Helst Radinc. Roelof is overleden omstreeks 1485, ongeveer 80 jaar oud.
Roelof trouwde later vóór 19-05-1477 met
Catharina Stellinx.
Notitie bij Roelof: Roelof van Echten is hulder bij de belening van zijn moeder Helst Redinck, als weduwe, met Scherpenborch en Avereng in Borculo in 1444, waarmee haar man Johan, namens haar, door de Hertog van Gelre in 1414 was beleend.
In 1456 bevindt Roelof zich in Deventer om deze stad te helpen verdedigen tegen Hertog Philips van Bourgondië.
Bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden van zijn zuster Johanna van Echten en Frederik van Maerhulse in 1461 wordt Roelof van Echten als een der huwelijkslieden vermeld; in datzelfde jaar wordt hij beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz.
In 1462, hij is dan nog niet gehuwd, betaalt hij zijn zwager Steven ter Borch een geleende som geld terug.
Dan, in 1464, trouwt Roelof van Echten met Bate van Steenwijck, dochter van Johan van Steenwijck en Hedwig Mulert; op 19 juli van dat jaar worden de huwelijksvoorwaarden opgesteld.
Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten; twee jaar later koopt hij van Albert van Steenwijck "het vierendeel van Lubbynghe", waarvan het andere deel al in zijn bezit is.
In 1470 en in de jaren die daarop volgen zien we Roelof van Echten vermeld als koper van renten uit een in Drogt onder Zuidwolde gelegen erf, de "Steenwijckshoeve" genaamd, en van enig onroerend goed, o.a. in de marke van Echten gelegen.
Het huwelijk van Roelof van Echten met Catharina Stellinx moet voor 19 mei 1477 zijn gesloten. Van die datum dateert namelijk een verklaring van Rodolf van Laer, heer te Ruinen, waaruit blijk dat Roelof aan zijn vrouw Catharina vermaakt al hun goederen en renten in de Betuwe "in het land van Ghelre". Wij vinden Roelof voor het laatst vermeld in 1483, wanneer Bertolt Dunnyngen Evertsz. en diens moeder Fije een stuk bouwland en twee stukken hooiland in de marke Echten aan hem verpachten.
Kinderen van Bate en Roelof:
2 Johan van Echten [
1.3.1.1.2], geboren omstreeks 1465. Johan is overleden omstreeks 1495, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Johan: Op 14 maart 1484 wordt Johan van Echten beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz. waarmee, zo hebben wij hiervoor gezien, zijn vader Roelof van Echten in 1461 werd beleend. Twee jaar later, in 1486, draagt Johan van Echten als opvolger van de overleden pastoor van Zuidwolde Henricus Aehuys voor aan de proost en aartsdiaken van de kerk van St. Marie te Utrecht, Rodolphus Stenberch.
1.3.2.1 Bartold Knasse is geboren omstreeks 1425 in
Westervelde, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie
1.3.2). Bartold is overleden in 1492, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Bartold: 1480. Vermeld in een oorkonde van de abdij te Assen als schulte van Norch.
15 mei 1484: De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Was schulte van Norg 1487-1491.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
In 1700 wordt de leenplicht afgekocht door Warmolt Lunsingh van Gerhard Sloet tot Canneveld en Singraven, met de Oldenhof, Oosterhavinge en Westerhavinge.
Bartold bleef kinderloos. Bartold trouwde met
Gese Egberts.
1.3.2.2 Johan (de oude) Knasse is geboren omstreeks 1427, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie
1.3.2). Johan is overleden omstreeks 1502, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: In 1450 vermeld; woonde op het erf Zybertinghe te Een. Vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Jan Bagiens of Baijens.
12 maart 1481; Johan Knasse en zijn vrouw zijn erfgenamen van Henrick Brinckinge en verkrijgen grond op de es van Vries van Ludekin Levinge van Zeyen. Johan Knasse bezit daar ook al grond.
9 juni 1484: David van Bourgondië, bisschop van Utrecht, beleent Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van Timan Avinge) met Wrentinge-goed te IJde, ten behoeve van de Onze Lieve Vrouwe- en St. Bonifacius-vicariën in de kerk van Vries. Van deze belening worden uitgesloten de penningenpacht en het reeds verkochte erf, dat vroeger tot het goed behoorde. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Johan Stelling, Albert van Steenwijk en anderen. Bezegeld door de bisschop.
Oorkonde 15 mei 1484:
De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Verkrijgt na de dood van zijn broer Bartold in 1492 het leengoed in Een.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Oorkonde van 29 april 1498;
Johan Knasse verklaart verkocht te hebben aan zijn vrouw Henrick een half waardeel in de marke Lieveren, behorend tot het erf te Langelo dat hij reeds aan haar verkocht had. Maar aangezien er bij de stoklegging voor het erf te Langeloo geen buren uit Lieveren aanwezig waren, verklaart hij nu de stok wel aan haar gelegd te hebben voor buren van Lieveren, te weten Albert Sinninge, oude Johan Sinninge en anderen. Bezegeld door Johan Knasse en Luyken Campinge.
Johan trouwde, ongeveer 33 jaar oud, omstreeks 1460 met
Hendrikje Tymens Aving, ongeveer 30 jaar oud. Hendrikje is geboren omstreeks 1430, dochter van
Tideman (Tymen) Avinge. Hendrikje is overleden na 1505, minstens 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde 25 april 1502:
Wigbold Lewe verklaart overgegeven te hebben aan Henrick Knasse (is weduwe van Johan Knasse) twee akkers op de es van Zeijen, waartegenover Henrick aan Wigbold afstaat Vordinghe-kamp. Wigbold verklaart voor zichzelf en voor zijn pachters zich het recht van overweg te hebben voorbehouden. Hij verklaart haar de stok hiervoor gelegd te hebben voor buren van Zeijen, te weten Henrick Levinge en Johan Levinge. Bezegeld door Johan ter Borch.
Oorkonde van 14 maart 1505:
Johan Schaffer, burgemeester van Groningen, oorkondt dat Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaard hebben voldaan te zijn door Rene, weduwe van Vreest, voor de helft van een rente van tien mud rogge,die wijlen Johan Knasse ten behoove van Vreest en zijn vrouw Reneke gevestigd had op al zijn goederen te Donderen in het kerspel Vries. De andere helft van die rente mag Rene innen, totdat Johan Knasse of zijn erfgenamen hem aflossen. Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaren Rene daarop te kwijten en tevens dat de weduwe van Johan Knasse, Hendrick Knasse, aan hen de andere helft van die rente heeft afgelost met 20 Bourgondische golden Rijns guldens en 20 Overlansche guldens en met de volle pacht (deze halve rente was Eetke aangeërfd door de dood van haar oom Vreest). Zij verklaren Henrick Knasse hiervoor te kwijten en haar de stok daarvoor gelegd te hebben voor buren van Donderen, te weten Johan Lunsche en Roelof Leerdinghe. Bezegeld door Johan Schaffer, burgemeester van Groningen.
Kinderen van Johan en Hendrikje:
2 Willem Knasse [
1.3.2.2.2], geboren omstreeks 1460. Willem is overleden na 1529, minstens 69 jaar oud.
Notitie bij Willem: Vermeld 1520-1529
1.3.2.3 NN Knasse is geboren omstreeks 1430, dochter van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie
1.3.2). NN trouwde met
Johan Barelds. Johan is geboren omstreeks 1420.
Notitie bij Johan: De Barelds familie heeft haar bezit voornamelijk in Oosterwolde. Bareldsburg, later Oostenburg genoemd. Het is (was) een leengoed van de bisschop van Utrecht. De eerste leenmannen waren verwant aan de ridders van Norch en van Steenwijk.
Kinderen van NN en Johan:
2 Roelof Barelds [
1.3.2.3.2], geboren omstreeks 1455.
1.3.3.1 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1457, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie
1.3.3) en Johanna van Selwerd. Johan is overleden in 1519, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Wordt beleend met het goed Hering met de grove en smalle tienden in Zees in 1472, waar Rutger van den Buggenberge is uitgegaan.
Wordt beleend met de kerkerechten op 12 augustus 1485, na sde dood van zijn vader.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Krijgt op 20 maart 1501 de leengoederen in Norch die daarvoor in leen waren bij Herman van Voorst als opvolger van priester Arent van Steenwijk.
9 november 1487 tuchtigt hij zijn echtgenote in Oldenhuis in Zeese.
Tussen zijn erven en Jacob van Uterwijck is in 1527 een proces gevoerd voor de etstoel over de goederen van zalige Heer Arendt van Steenwijck.
Jacob van Uterwijck was getrouwd met Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck en Roelof van Echten.
Johan trouwde met
Lutgerd van den Clooster. Zie
1.3.6.4 voor persoonsgegevens van Lutgerd.
Kinderen van Johan en Lutgerd:
3 Albert van Steenwijck [
1.3.3.1.3], geboren omstreeks 1490. Albert is overleden na 1551, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Albert: Vermeld 1551 zie bij Bertha van Vilsteren.
1.3.3.3 Arent van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie
1.3.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Arent: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Kinderen van Arent uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk]
Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck, geboren in 1495 in
Vollenhove.
Volgt 1.3.3.3.1.
2 [waarschijnlijk]
Coenraedt van Steenwijck [
1.3.3.3.2], geboren omstreeks 1495.
1.3.3.4 Mechteld van Steenwijck is geboren omstreeks 1464, dochter van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie
1.3.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Mechteld: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore.
26 juli 1440: Mechtelt van Zeelwert verklaart, met toestemming van haar man Henrick van Zeelwert, verkocht te hebben aan Johan van Reddese een rente van 2 mud winterrogge Zwolse marktmaat uit haar goed Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het kerspel Ummen; waarop de leenheer Henrick van Gramsberghe op verzoek van Henrick van Zeelweert zijn goedkeuring hecht aan die verkoop.
Hs: Afschrift in Cartularium II, fol. 124 vs. (blz. 248), in het archief van het klooster Sibculo.
25 mei 1492: Wolter van Lenep en zijn vrouw Mechtelt van Steenwyck verklaren verkocht te hebben aan prior en convent van Zybekeloe de rente van 2 mud rogge uit het goed Avekinck (zie no. 193).
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 125 (blz. 249), in het archief van het klooster Sibculo.
Mechteld trouwde met
Wolter van Lennep.
Notitie bij Wolter: Is in 1503 schout van Ommen
1.3.6.4 Lutgerd van den Clooster is geboren omstreeks 1460, dochter van [waarschijnlijk] Reinoud van den Clooster en NN (3) (Straele?) van Steenwijk (zie
1.3.6). Lutgerd is overleden na 1519, minstens 59 jaar oud.
Notitie bij Lutgerd: Vermeld in de inventaris van het archief Dickninge in 1519, als non in het klooster. Haar broer Derck van den Clooster geeft een lijfrentebrief aan het klooster ten behoeve van zijn zuster Lutgert en waarbij Lutgert afziet van haar recht op de nalatenschap van hun broer Zyse.
Lutgerd trouwde met
Johan van Steenwijck. Zie
1.3.3.1 voor persoonsgegevens van Johan.
Kinderen van Lutgerd en Johan: zie
1.3.3.1.
1.3.1.1.1 Helst van Echten is geboren omstreeks 1465, dochter van Roelof van Echten en Bate van Steenwijck (zie
1.3.1.1). Helst is overleden na 1527, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Helst: 1527: Proces voor de Etstoel over de erfenis van Arend van Steenwijck tussen Helst van Echten, g/m Jacob van Uiterwijck en de erven van Johan van Steenwijck. Helst is de dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arend en Egbert.
Helst trouwde met
Jacob van Uterwijck.
1.3.2.2.1 Arend Knasse, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie
1.3.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Arend is overleden na 1548.
Arend trouwde met
N Hiddingh.
Kind van Arend en N:
1 Hendrikje Knasse [
1.3.2.2.1.1].
1.3.2.2.3 Johan (de jonge) Knasse is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie
1.3.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Johan is overleden na 1531, minstens 71 jaar oud.
Notitie bij Johan: 31 mei 1511: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse de jonge (na de dood van zijn vader Johan Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Boldewijn van Voorst, Geerloch Putzeler en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
In 1524 verkoopt hij land in Roden samen met zijn vrouw Grete.
Is in 1531 lid van de etstoel van Drenthe namens Noordenveld en voert in dat jaar een proces met de buren van Norg.
Johan trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1490 met
Grete Hiddingh. Grete is een dochter van
NN Hiddingh en
Wobbe Avinge.
Kinderen van Johan en Grete:
1.3.2.3.1 Jonge Johan Barelds is geboren omstreeks 1450, zoon van Johan Barelds en NN Knasse (zie
1.3.2.3).
Kinderen van Jonge uit onbekende relatie:
1 Roelof Jonge Johans Barelds [
1.3.2.3.1.1].
2 Bareld jonge Johans Barelds [
1.3.2.3.1.2].
1.3.3.1.1 Dirk (Derck) van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, zoon van Johan van Steenwijck (zie
1.3.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie
1.3.6.4). Dirk is overleden na 1525, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Dirk: Vermeld 9-12-1525.
Leenaktenboeken van het vorstendom Gelre en graafschap Zutphen’
Drentsche leenen, die van den Bisschoppen Fredrick ende Philips van Baden ontfangen sijn, ende daervan die vasallen opt vorderen van hertog Carl eedt vernijt hebben.
2 Oldehoeven tot Norch, item dat huys tot Schultinge, die gelegen sijn in den kerspel van Norch; item dat huys tot Zijwerling, dat huys Hagenenge, dat huys to Willeminge, dat huys to Weremtinge, met heuren tobehoor; den Berch to Norch ende die watermole, met heuren tobehoor; die botterpacht to Venehuisen; dat goet dat gelegen is an de noortsijde der Nyerde, met sijnen tobehoor; dat goet dat Evert de Wilde te holden plach van heeren Heynen van Norch; dat huys to Hesselinge op Steenwickerwolde; die 2 hoeven to Anloe ende daerto dat broick dat gelegen is tuschen Ode ende Westerlant, geheyten Oodermarcke, met allen sijnen tobehoren; Besingegoet to Dalen ende dat ¼ van den thienden to Dalen, ontfinck met lediger hant Derck van Steenwijck , 9 Decembris 1525.
Dirk trouwde met
Bertha van Vilsteren. Bertha is een dochter van
Otto van Vilsteren en
Hille van Ittersum.
Bertha is overleden in 1558.
Notitie bij Bertha: 1551 (HCO archief huis Oldhagensdorp No 1051)
Akte van transport door Albert van Steenwijk aan Beerte van Vilsteren, weduwe van Derk van Steenwijk, en haar dochters Johanna en Femme van Steenwijk van een jaarlijkse rente, gaande uit het erve en goed Clauwsinck te Wilsum, kerspel Ulsen, in het graafschap Bentheim. Regest nr. 288
1551 (up Vridestach nae Lucie Virginae) 18 December 1551
Johan Krull, geograaf toe Ulsen vanwege Arent, Graaf van Benthem ende toe Stenforden (Steinfurt) Heer toe Wevelinckshaven, oorcondt dat Albert van Steenwick ende seyne vroue Messe, ten overstaan van hem ende Ceurnooten; Albert Stocke ende Rutghert van Rynchen; ende met toestemminghe van Hinrick Brockelmann toe Brockel, gevestight hebben ten behoeve van Berthe van Vylsteren, weduwe van Derrick van Steenwick ende haere dochters: Johanna ende Femme, eene rente van 7 golt-guldens; jaerlycksch te betaelen uyt hun erve ende godt het Clauwesynck toe Wylssum in het Cerspel Ulsen, welcke rente magh worden afgelost met 150 golt-guldens; ende welcke akte mede door Albert van Steenwick ende Hinrick Brockelmann toe Brockel voore den Heere Bisschop als vrede-righter beseeghelt wordt.
Kinderen van Dirk en Bertha:
1 Johanna van Steenwijck [
1.3.3.1.1.1].
1.3.3.1.2 Johan van Steenwijck is geboren in 1487, zoon van Johan van Steenwijck (zie
1.3.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie
1.3.6.4). Johan is overleden in 1559, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van de Grote Schere
14 oktober 1539 Jan van Steenwick na de dood van zijn broer Dirck van Steenwick onder
voorbehoud van het recht van lijftucht van Jans moeder Luytgart van den Cloester,
dat haar door haar overleden man Jan van Steenwick "nae vermoegen zegele ende
brieve gemaickt" was.
Johan trouwde met
Johanna van Heeckeren van Dorth. Johanna is geboren omstreeks 1500. Johanna is overleden omstreeks 1555, ongeveer 55 jaar oud.
Kind van Johan en Johanna:
1.3.3.3.1 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck is geboren in 1495 in
Vollenhove, zoon van [waarschijnlijk] Arent van Steenwijck (zie
1.3.3.3). Johan trouwde met
NN van NN.
1.3.2.2.3.1 Johanna Knasse is geboren omstreeks 1495, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie
1.3.2.2.3) en Grete Hiddingh. Johanna is overleden na 1573, minstens 78 jaar oud.
Johanna trouwde met
Aloff van Limborch.
1.3.2.2.3.2 Bertha Knasse is geboren omstreeks 1500, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie
1.3.2.2.3) en Grete Hiddingh. Bertha is overleden vóór 29-06-1573, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Bertha: Vermeld 29 juni 1573; Verdeling nalatenschap van haar overleden kind Joost Valcke dor haar zusters. Bertha en haar man zijn dan al overleden.
Bertha trouwde met
B Valcke. B is overleden vóór 1573.
Kind van Bertha en B:
1 Joest Valcke [
1.3.2.2.3.2.1]. Joest is overleden in 1573.
1.3.2.2.3.3 Hendrikje Knasse is geboren omstreeks 1505, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie
1.3.2.2.3) en Grete Hiddingh. Hendrikje is overleden omstreeks 1580, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde van 1 juli 1569:
Henrick Knasse, weduwe van Joachim Lunsche, enerzijds en de kerspellieden van Norg anderzijds, zijn overeengekomen aangaande de collatie van de vicarie te Norg als volgt: (1) Henrick Knasse en haar erfgenamen zullen eeuwig de "voorstemme" hebben, (2) de buren zullen de voorgedragene aannemen, wanneer hij een eerbaar en bekwaam persoon is, (3) de buren zullen niemand mogen nomineren, die niet door Henrick Knasse of haar erfgenamen is voorgedragen, (4) de buren zullen, wanneer zij een zoon of vriend benoemd wensen te zien, de "voorstemme" van Henrick Knasse vragen, (5) niemand mag zijn stem uitbrengen, voordat men in vergadering op het kerkhof bijeengekomen is, op straffe van verlies van die stem. Met ondertekening door de voogd van Henrick Knasse, Johan Hidding en de volmachten van de buren, te weten Hindrick Hiddinck, Jacob Willems, Egbert Pelinck, Jan Barels, Johan Fellens, Florijs Hanghe en Geert Wiltens.
Oorkonde van 29 juni 1573:
Henrick Lunsche, weduwe van Joachim Lunsche, met haar voogd Johan Hiddinge, enerzijds en Alof van Limborg en zijn vrouw Johanna, zuster van Henrick anderzijds, verklaren te zijn overeengekomen de nalatenschap van het overleden kind Joost van wijlen hun zuster Bertha Valcken samen te verdelen. Bezegeld door Dirck Huigen en ondertekend door de partijen.
Oorkonde van 2 oktober 1575:
Henrick Lunsche stelt samen met de gemeente van Norg aan Johan Knijff, bisschop van Groningen. voor om ten behoeve van de St. Maarten- en St. Nicolaas-vicarie in de kerk van Norg (waarvan Everardus Luffog afstand had gedaan) als vicaris te benoemen Roelof Eisinge. Gezegeld en ondertekend door Haco Hinricks, schulte van Norg en Veenhuizen.
Notitie bij publiceren van Hendrikje: 1573 reqest 28. Overeenkomst met haar zuster Johanna omtrent de nalatenschap van het kind van wijlen hun zuster Bertha. (was gehuwd met B Valcke)
Hendrikje trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1545 met
Joachim Lunsche, ongeveer 45 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hendrikje en Joachim:
Datum huwelijk bij benadering.
Joachim is geboren omstreeks 1500, zoon van [misschien]
Johan Lunsche.
Notitie bij de geboorte van Joachim: Datum geboorte bij benadering.
Joachim is overleden omstreeks 1567, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Joachim: De familienaam Lunsche is waarschijnlijk afgeleid van Lünscher.
Dat betekent afkomstig uit Lüdenscheid = Lünscher in het Neder Saksisch.
Lüdenscheid ligt in Westfalen. In de middeleeuwen hebben meerdere adellijke families en kloosters uit Westfalen leengoederen verkregen in Noord Nederland en Noord Duitsland. (Zie ook bij Johannes Lunsche 1419)
29 juni 1559: Joachim Lunsche en zijn vrouw Henrick enerzijds en Johan Hanghe Florijs met zijn vrouw Lamme en Florijs Hanghe en zijn vrouw Marie anderzijds verklaren met elkaar overeengekomen te zijn dat Joachim Lunsche zal verkrijgen de hoogte en de laagte in Pokeshoef en van het begraven stuk veen die helft, die Hanghe en Florijs van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hebben en waarvan Joachim de andere helft al bezit, die hij op zijn beurt weer heeft gekocht van Roelof Dykers en zijn vrouw Lutgert. Hier tegenover verklaren Hanck en Florijs van Joachim verkregen te hebben de helft van het huis met tuin c.a¿ waarvan zij de andere helft van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hadden. Vervolgens verklaren zij overeengekomen te zijn, dat wanneer Joachim Lunsche een huis op het veen of de Pokeshoef zal bouwen, hij dan het recht van overpad over de gronden van Hanck en Florijs zal hebben. Ook is overeengekomen dat de kerkenpacht of herenschatting op het huis blijft rusten, zodat de Pokeshoef en het veen daarmee niet belast zijn en dat Johan Kornelis, meijer van Joachim Lunsche, de weg van het erf zal mogen blijven gebruiken. De partljen hebben elkaar voor deze overeenkomst van ruiling de stok gelegd voor erfburen, te weten Jacob Willems, Freek Bolens en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks, schulte van Norg.
Kinderen van Hendrikje en Joachim:
1.3.3.1.1.2 Femme van Steenwijck is geboren omstreeks 1545, dochter van Dirk (Derck) van Steenwijck (zie
1.3.3.1.1) en Bertha van Vilsteren. Femme is overleden in 1631, ongeveer 86 jaar oud.
Notitie bij Femme: ’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
25 augustus 1563: Fenne van Steenwyck, naar haar zeggen een dochter van Derick van Steenwyck, tot haar goede recht. Hulder haar man Jacob van Uuyterwyck.
Femme trouwde met
Jacob van Uyterwijck.
1.3.3.1.2.1 Johan van Steenwijck is geboren in 1532, zoon van Johan van Steenwijck (zie
1.3.3.1.2) en Johanna van Heeckeren van Dorth. Johan is overleden in 1610, 77 of 78 jaar oud.
Notitie bij Johan: 28 maart 1559: Volgt zijn vader op als leenman van al zijn lenen.
Op 25 april 1604 (OC3 fol 72) belastte Johan van Steenwyck ter Groeter
Scheeren zijn leengoederen met een jaarrente van 77 daler van 30 stuiver het stuk.
Johan trouwde met
Margaretha van Iselmuden.
Kind van Johan en Margaretha:
1.3.2.2.3.3.1 NN Lunsinge is geboren omstreeks 1520, dochter van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie
1.3.2.2.3.3). NN is overleden vóór 1553, ten hoogste 33 jaar oud.
NN trouwde met
Harmen Hendriks Hiddingh. Harmen is geboren omstreeks 1515, zoon van
Hendrik Hiddingh. Harmen is overleden vóór 1553, ten hoogste 38 jaar oud.
Harmen trouwde later met
Arnt Zellen (±1525-na 1566).
Kinderen van NN en Harmen:
1 Hendrick Hiddinge [
1.3.2.2.3.3.1.1], geboren omstreeks 1535.
Notitie bij Hendrick: Oorkonde van 28 april 1553:
Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Hendrik en zijn zusters waren in 1553 nog jong, woonden in Veenhuizen, maar hun ouderlijk huis stond in Norg en was ook nog hun bezit.
11 juli 1566: Arent Zellen, weduwe van Roelof Hiddinge, als moeder en voogdes, en Jacob Willems, mede namens de andere voogden over de kinderen van Roelof Hiddinge,namelijk Johan en Reinier, verklaren verkocht te hebben aan Wigbold van Ewsum, heer van Nienoord, de landerijen die zij via uitpanding verkregen hebben van de erven van Reinold van Burmania. Ze verklaren hiervoor de stok gelegd te hebbenaan de volmacht van Wigbold van Ewsum voor de erfburen, te weten Hindrik Hiddinck, Evert Eising, Haijnghe Florijs en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks,schulte van Norg en Veenhuizen.
2 NN Hiddingh [
1.3.2.2.3.3.1.2], geboren omstreeks 1537.
3 NN Hiddingh [
1.3.2.2.3.3.1.3], geboren omstreeks 1540.
4 NN Hiddingh [
1.3.2.2.3.3.1.4], geboren omstreeks 1542.
1.3.2.2.3.3.2 Johan Lunsche (Lunsinge) is geboren omstreeks 1530, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie
1.3.2.2.3.3). Johan is overleden omstreeks 1603, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Datum overlijden bij benadering.
Notitie bij Johan: 28 april 1553: Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Johan trouwde met
Gille Ulgers. Gille is een dochter van
Ulger Ulgers en
Evert(je) Grevinge.
1.3.2.2.3.3.3 NN Lunsche is geboren omstreeks 1540, dochter van Joachim Lunsche en [waarschijnlijk] Hendrikje Knasse (zie
1.3.2.2.3.3). NN trouwde met
Arent Barelds. Arent is geboren omstreeks 1550. Arent is overleden na 1630, minstens 80 jaar oud.
Notitie bij Arent: Door E Pelinck vermeld als Arend Barelds
In 1630 eigenaar van meerdere erven in Een.
1.3.2.2.3.3.4 Herman Lunsche is geboren omstreeks 1550, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie
1.3.2.2.3.3).
Notitie bij de geboorte van Herman: Datum geboorte bij benadering.
Herman is overleden in 1635, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Herman: 1604 overeenkomst met Gille Ulgers, weduwe van zijn broer Johan, waarbij Gille Ulgers afstand doet van de nalatenschap tegen 31 goudguldens per jaar.
10 april 1616 wordt hij beleend met de Stichtse goederen door Engelbert van Ensse ter Grote Schere, wegens zijn huisvrouw Anna van Steenwijk. Opmaak akte van scheiding van de nalatenschap van Herman Lunsche in 1635. Na het overlijden van Herman wordt Arent Barelds uit Oosterwolde aangesteld als voogd over de kinderen. Bezit in 1630 een erf/leengoed waar hij zelf op woont, twee erven in Norg die verhuurt zijn, drie in Westervelde, waarvan twee verhuurt en drie in Een die ook verhuurt zijn.
Herman trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1590 met
Frekyen Brunniger, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Herman en Frekyen:
Datum huwelijk bij benadering
Frekyen is geboren omstreeks 1565, dochter van
Warmolt Brunniger.
Notitie bij de geboorte van Frekyen: Datum geboorte bij benadering.
Frekyen is overleden omstreeks 1630, ongeveer 65 jaar oud.
Notitie bij Frekyen: Afkomstig van Gasselte, het erf Hoeftinge (Hovinge)
Kinderen van Herman en Frekyen:
2 Warmolt Lunsche [
1.3.2.2.3.3.4.2]. Warmolt is overleden in 1649.
4 Hendrik Lunsche [
1.3.2.2.3.3.4.4]. Hendrik is overleden in 1651.
Notitie bij overlijden van Hendrik: Datum overlijden bij benadering.
Hendrik bleef ongehuwd.
6 Jantien Lunsche [
1.3.2.2.3.3.4.6]. Jantien is overleden in 1650.
1.3.3.1.2.1.1 Anna van Steenwijck is geboren in 1585, dochter van Johan van Steenwijck (zie
1.3.3.1.2.1) en Margaretha van Iselmuden. Anna is overleden in 1625, 39 of 40 jaar oud.
Notitie bij Anna: 13 december 1612: Anna van Steenwyck na de dood van haar vader Johan van Steenwyck. Hulder haar man Engelbert van Ensse.
In 1630 vermeld als eigenaren van een erf in Een. Meier is Egbert Lamens.
Anna:
(1) trouwde, 20 of 21 jaar oud, in 1606 met
Gerrit Sloet, 40 of 41 jaar oud. Gerrit is geboren in 1565.
(2) trouwde, 26 of 27 jaar oud, in 1612 met
Engelbert van Ensse, 31 of 32 jaar oud. Engelbert is geboren in 1580. Engelbert is overleden in 1636, 55 of 56 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van de Heest
’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
Kind van Anna en Gerrit:
1 Gerard Sloet [
1.3.3.1.2.1.1.3], geboren in 1610.
Kinderen van Anna en Engelbert:
2 Johan Godfried van Ensse [
1.3.3.1.2.1.1.1].
3 Johanna Margaretha van Ensse [
1.3.3.1.2.1.1.2].
1.3.2.2.3.3.4.1 Joachim Lunsche is geboren omstreeks 1612, zoon van Herman Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Joachim is overleden omstreeks 1674, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Joachim: Wordt in 1632 beleend met de Stichtse goederen.
Rochtbrief van 1652 met de eis van Rolof Alting namens zijn vrouw Hinderkien Lunsche en haar zuster Grietien Lunsche om over te gaan tot de scheiding van de nalatenschap van Hindrik Lunsche.
In 1659 wordt overeenstemming verkregen.
In mei 1657 sloeg hij een zekere Rien Lamberts uit Norg dood.
Op 23 februari 1658 werd hij door de Landdag gerehabiliteerd, als hebbende gehandeld in noodweer. In 1662 werd hem weer zitting verleend in de Landdag.
Zijn kinderen noemden zich sinds die tijd Lunsingh.
Joachim trouwde, ongeveer 23 jaar oud, in 1635 met
Elisabeth Woltheri (Wolters), ongeveer 20 jaar oud. Elisabeth is geboren omstreeks 1615, dochter van
Wouter (Wolter} Anthonissen (Teunis) en
Geertje Suinge. Elisabeth is overleden omstreeks 1673, ongeveer 58 jaar oud.
Kinderen van Joachim en Elisabeth:
2 Wolter (Woltherus) Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.2], geboren op 03-06-1642. Wolter is overleden in 04-1680, 37 jaar oud.
Wolter bleef ongehuwd.
3 Joachimus Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.3]. Joachimus is overleden na 1707.
4 Frederika Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.4], geboren op 09-03-1636. Frederika is overleden omstreeks 1675, ongeveer 39 jaar oud.
7 Hermannus Lunsche [
1.3.2.2.3.3.4.1.7], geboren op 20-09-1639. Hermannus is overleden in 10-1639, 10 dagen oud.
1.3.2.2.3.3.4.3 Grietje Lunsche, dochter van Herman Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Grietje is overleden in 1655.
Grietje:
(1) trouwde in 1634 met
Richard Luilofs. Richard is overleden vóór 1638.
(2) trouwde in 1638 met
Roelof Schuiringe.
1.3.2.2.3.3.4.5 Hinderkien Lunsche is geboren omstreeks 1600, dochter van Herman Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4) en Frekyen Brunniger. Hinderkien trouwde, ongeveer 35 jaar oud, in 1635 met
Roelof Alting. Roelof is overleden na 1668.
1.3.2.2.3.3.4.1.1 Herman Lunsingh is geboren omstreeks 1647, zoon van Joachim Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Herman is overleden vóór 13-06-1724, ten hoogste 77 jaar oud.
Herman trouwde, ten hoogste 38 jaar oud, vóór 1685 met
Lammechien Datema, ten hoogste 25 jaar oud. Lammechien is geboren omstreeks 1660, dochter van
Himme Datema en
Annegien Schuiringe. Zij is gedoopt in
Roderwolde. Lammechien is overleden in 1726, ongeveer 66 jaar oud.
Kinderen van Herman en Lammechien:
1 Joachimus Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.1], geboren omstreeks 1686. Joachimus is overleden vóór 23-03-1723, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Joachimus: Uit Ons Waardeel 82/3:
Joachimus Lunsingh, overleden voor 23 maart 1723. Vermoedelijk niet gehuwd. Legt op 20 maart 1714 de eed af als landdagscomparant. Moet dan tenminste 25 jaar oud zijn. Werd op die dag benoemd tot luitenant in de compagnie van majoor Kettel. Werd geen kapitein en ook geen ritmeester. Op voorstel van zijn vader werd hij luitenant-kapitein in de compagnie van de kolonel van Echten.
2 Elisabeth Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.2], geboren omstreeks 1690. Elisabeth is overleden in 04-1760, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Elisabeth: Uit Ons Waardeel 82/3:
Elisabeth Lunsingh bleef ongehuwd.
Elisabeth bleef ongehuwd.
4 Margrieta Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.4], geboren omstreeks 1695. Margrieta is overleden omstreeks 1745, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Margrieta: Overleden tussen 1739 en 1749.
Margrieta bleef ongehuwd.
5 Frederika (Frerikjen) Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.5], geboren omstreeks 1695. Frerikjen is overleden op 01-04-1758, ongeveer 63 jaar oud.
Notitie bij Frerikjen: Op 8 april 1758 betalen haar zusters voor het zwarte laken. Zij zal dan even daarvoor zijn overleden.
Frerikjen bleef ongehuwd.
6 Henrica (Hinderica) (Hendrikje) Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.6], geboren omstreeks 1700. Hendrikje is overleden in 01-1780, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Uit Ons Waardeel 82/3:
Zij maakt op 7 augustus 1755 een wederkerig testament met haar zusters Elisabeth, Cornelia en Frederica.
Met haar zuster Cornelia alleen, nogmaals een wederkerig testament op 7 oktober 1771.
Henrica geeft op eind december 1771 het overlijden aan van haar zuster (Cornelia) en haar knecht.
Het opmaken van een wederkerig testament door de 4 ongetrouwde zusters Lunsingh in 1755 had kennelijk tot doel om het familiebezit uit handen te houden van Gasparus Wylant, die getrouwd was met hun zuster Annechien Lunsingh. en hun kinderen. Dit is echter slechts deels gelukt.
De reden daartoe is niet te achterhalen.
Henrica was kennelijk de sterkste en had het heft in handen bij het doen van zaken. Zij is van de 4 ongetrouwde zusters ook het laatst overleden.
7 Cornelia Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.7], geboren in 1711. Cornelia is overleden op 24-09-1771, 59 of 60 jaar oud.
Notitie bij Cornelia: Uit Ons Waardeel 82/3:
Uit het overlijdensbericht van haar, opgemaakt door haar zuster Henrica, blijk dat zij in een kwijnende staat heeft geleefd, maar boven verwachting ruim 60 jaar oud is geworden.
Cornelia bleef ongehuwd.
1.3.2.2.3.3.4.1.5 Cristoffertien (Christophora) Lunsingh is geboren op 30-04-1637, dochter van Joachim Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Cristoffertien is overleden na 1693, minstens 56 jaar oud.
Cristoffertien trouwde, ongeveer 26 jaar oud, omstreeks 1663 met
Marcus Barelds, ongeveer 36 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Cristoffertien en Marcus:
Huwelijkscontract 15-10-1663
Marcus is geboren in 1627. Marcus is overleden op 25-09-1714, 86 of 87 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Marcus: Begraven in de kerk van Oosterwolde.
Zie het boekje van Popping, Aantekeningen Ooststellingewerf; uitgave 1903.
Kinderen van Cristoffertien en Marcus:
1 Magdalena Barelds [
1.3.2.2.3.3.4.1.5.1].
2 Elizabeth Barelds [
1.3.2.2.3.3.4.1.5.2].
3 Jochem Lunsingh Barelds [
1.3.2.2.3.3.4.1.5.3]. Jochem is overleden op 23-06-1675.
1.3.2.2.3.3.4.1.6 Warmolt Lunsingh is geboren op 16-02-1651, zoon van Joachim Lunsche (zie
1.3.2.2.3.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Warmolt is overleden op 12-11-1708, 57 jaar oud.
Notitie bij Warmolt: Koopt in 1700 de leenplichtigheid af van de Stichtse goederen van Gerard Sloet tot Canneveld en Singraven voor 75 car guldens.
Warmolt trouwde, 24 jaar oud, op 05-08-1675 in
Gronigen, A-kerk met
Henrica (Fockens) van Hoysum, 18 of 19 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Warmolt en Fockens:
Huwelijkscontract opgemaakt 16 juli 1675 te Groningen. Aktenr. 1534.
Fockens is geboren in 1656, dochter van
Focco van Hoysum en
Frederika Alting. Fockens is overleden in 1724, 67 of 68 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Fockens:
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3 Annegijn (Annegien) Lunsingh is geboren omstreeks 1690, dochter van Herman Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1) en Lammechien Datema. Annegien trouwde, ongeveer 23 jaar oud, op 29-07-1713 met
Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland), ongeveer 28 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats [
bron: DTB deel 175 Groningen]. Gasparus is geboren omstreeks 1685 in
Antwerpen, zoon van
Johan Adriaan Wijlant (Wieland) en
Maria Clara Gaspars Genoels.
Kinderen van Annegien en Gasparus:
2 Hermannus Lunsingh Kaspers Wilant (Wieland) [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.2]. Hij is gedoopt op 23-01-1718 in
Assen [
bron: DTOB, inv.nr. 7 doopboek 1710-1768 folio 16]. Hermannus is overleden na 1742, minstens 24 jaar oud.
5 Joachimus Gaspars Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.5]. Hij is gedoopt op 20-10-1726 in
Assen. Joachimus is overleden vóór 1768, ten hoogste 42 jaar oud.
Joachimus bleef ongehuwd.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1 Elisabeth Lunsingh, dochter van Warmolt Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Elisabeth trouwde in 1709 met
Johannes Tonckens, 33 of 34 jaar oud. Johannes is geboren in 1675, zoon van
Wijncko Tonckens en
Anna Blanckstein. Johannes is overleden in 1741, 65 of 66 jaar oud.
Adres:
| |
Oosterstraat, Groningen (straat vermeld bij de geboorte van Adelgunda en Gerardus.) |
| |
Kinderen van Elisabeth en Johannes:
3 Gerardus Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.3], geboren in
Groningen, Oosterstraat. Hij is gedoopt op 07-07-1716 in
Groningen [
bron: DTB deel 129].
1.3.2.2.3.3.4.1.6.2 Focco Lunsingh is geboren in 1677, zoon van Warmolt Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Focco is overleden in 1755, 77 of 78 jaar oud.
Focco trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1710 met
Engelina Elisabeth Sichterman, 22 of 23 jaar oud. Engelina is geboren in 1687. Engelina is overleden in 1712, 24 of 25 jaar oud.
Kind van Focco en Engelina:
1 Warmolt Lunsingh [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.2.1], geboren in 1712. Warmolt is overleden in 1789, 76 of 77 jaar oud.
Warmolt bleef ongehuwd.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.1 Lammechien Wieland is geboren omstreeks 1715, dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3). Lammechien is overleden op 28-06-1802 in
Norg, ongeveer 87 jaar oud.
Notitie bij Lammechien: Vestigt zich na de dood van haar man in Norg op 13-04-1781. Daar drijft zij een kleine boerderij. In 1792 verkoopt zij een huis met hof te Norg aan Luitien Hof.
Lammechien bleef kinderloos. Lammechien trouwde, ongeveer 62 jaar oud, op 31-03-1777 in
Diever met
Hendrik Borstius, 46 jaar oud. Hendrik is geboren op 25-06-1730 in
Diever. Hendrik is overleden vóór 13-04-1781, ten hoogste 50 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3 Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland), zoon van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3). Hij is gedoopt op 16-02-1721 in
Assen. Joannes is overleden in 1793, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Joannes: Ook vermeld als Jan en Jannes Wieland in doopaktes kinderen.
Woonde voor zijn huwelijk in Loon op het ouderlijke erf.
Na de dood van zijn tante Henrica in 1780 erft hij goederen en hij verkoopt zijn aandeel in zijn landschapsplaats in Loon en gaat een boerderij in Westervelde bewonen, afkomstig uit het Lunsingh bezit. In 1784 is hij in Westervelde al vol boer geworden.
Joannes trouwde, 35 jaar oud, op 29-02-1756 in
Assen met
Aaltje Jans, 20 of 21 jaar oud. Aaltje is geboren in 1735 in
Assen, Steendijk. Zij is gedoopt op 18-12-1735 in
Assen. Aaltje is overleden op 05-02-1810 in
Assen, 74 of 75 jaar oud.
Kinderen van Joannes en Aaltje:
5 Hermannus Lunsingh Wijlant (Wieland) [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.5], geboren op 31-07-1768 in
Steendijk. Hij is gedoopt in
Rolde. Hermannus is overleden vóór 1774, ten hoogste 6 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.4 Maria Clara Gaspars Wijlant (Wieland), dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3). Zij is gedoopt op 19-12-1723 in
Assen. Maria is overleden in 1787, 63 of 64 jaar oud.
Maria trouwde met
Jan Jacobs. Jan is overleden vóór 1811.
Notitie bij Jan: Noemt zich in 1784 Jan Jacobs Wieland en staat als halve boer in Loon te boek.
Het huwelijk van Maria en Jan bleef kinderloos.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1710, zoon van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1). Warmolt is overleden in 1782, 71 of 72 jaar oud.
Warmolt trouwde, ongeveer 38 jaar oud, omstreeks 1748 met
Trijntje Winters, ongeveer 38 jaar oud. Trijntje is geboren in 1710. Trijntje is overleden in 1790, 79 of 80 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Trijntje:
2 Johannes Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.2], geboren in 1750. Johannes is overleden in 1790, 39 of 40 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.2 Adelgunda Lunsingh Tonckens, dochter van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1). Zij is gedoopt op 05-04-1714 in
Groningen. Adelgunda trouwde met
Gerhardus van Langen.
Kind van Adelgunda en Gerhardus:
1 Johannes van Langen [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.2.1], geboren in
Groningen bij de Akerk. Hij is gedoopt op 16-12-1733 in
Groningen.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.1 Annigje Lunsing Wieland is geboren op 05-02-1757 in
Assen, Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 12-02-1757 in
Assen. Annigje is overleden op 18-05-1825 in
Westervelde, 68 jaar oud.
Notitie bij Annigje: Bij haar overlijden woonde zij in huis nr. 6 te Norg. Dat huis is in 1808 aangekocht van de broers en zusters van Annigje. Twee vijfde deel van broer Jan en drie vijfde deel van de anderen.
Annigje bleef kinderloos. Annigje trouwde met
Roelf Brink. Roelf is geboren op 15-12-1755 in
Norg, zoon van
Roelf Brink en
Roelfje Luigies. Roelf is overleden op 31-08-1816 in
Norg, 60 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2 Lammigje Wieland, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 30-12-1759 in
Assen. Lammigje is overleden vóór 1820, ten hoogste 61 jaar oud.
Notitie bij Lammigje: Voor haar trouwe diensten verleend aan haar tante de weduwe Borstius kreeg Lammigje van haar een huis met hof cadeau.
Lammigje trouwde, 44 jaar oud, op 24-06-1804 in
Norg met
Gerrit Klaasses Slenema, 30 jaar oud. Gerrit is geboren in
Zwartendijksterschans, zoon van
Klaas Gerrits Slenema en
Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in
Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud.
Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in
Norg, zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in
Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3 Elisabeth Lunsingh Wieland is geboren op 28-07-1762 in
Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 01-08-1762 in
Rolde. Elisabeth is overleden op 11-07-1824 in
Westervelde, 61 jaar oud.
Elisabeth trouwde met
Roelf Jans van der Velds. Roelf is geboren op 01-02-1761, zoon van
Jan Everts van der Velds en
Grietje Roelfs. Roelf is overleden op 26-02-1839 in
Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Elisabeth en Roelf:
2 Joachimus van der Velds [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.2]. Hij is gedoopt op 05-06-1791 in
Norg.
3 Aaltjen van der Velds [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.3]. Zij is gedoopt op 02-01-1803 in
Norg.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4 Johanna Wieland is geboren in
Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-03-1765 in
Rolde. Johanna is overleden op 07-11-1800 in
Norg, 35 jaar oud.
Johanna trouwde, 35 jaar oud, op 02-11-1800 in
Norg met
Gerrit Klaasses Slenema, 26 jaar oud. Gerrit is geboren in
Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in
Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud.
Gerrit trouwde later op 24-06-1804 in
Norg met Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2.
Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in
Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3.
Kind van Johanna en Gerrit:
1 Johannes Adrianus Klaasses [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4.1]. Hij is gedoopt op 09-11-1800 in
Norg.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6 Jan Johannes Wieland is geboren op 19-07-1771 in
Assen, Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Jan is overleden op 06-02-1830 in
Westervelde, 58 jaar oud.
Notitie bij Jan: Woonde op de Grote Tempel, Westervelde nr. 122.
Na het overlijden van zijn ouders, neemt hij in 1810 de ouderlijke plaats over van zijn broer Hermannus.
Van de huisplaats krijgt zijn zwager Jan Roelfs een deel om er een huis naast te kunnen bouwen.
Jan trouwde, 25 jaar oud, op 24-07-1796 in
Norg met
Luichje Jans Pieters, 18 jaar oud. Luichje is geboren op 08-02-1778 in
Yde. Luichje is overleden op 24-03-1840 in
Westervelde, 62 jaar oud.
Kinderen van Jan en Luichje:
1 Annechje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.1]. Zij is gedoopt op 03-12-1797 in
Norg. Annechje is overleden vóór 10-10-1802 in
Norg, ten hoogste 4 jaar oud.
2 Johannes Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.2]. Hij is gedoopt op 14-04-1800 in
Norg.
6 Petrus Johannes Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.6], geboren op 06-05-1812. Petrus is overleden op 15-02-1826 in
Westervelde, 13 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7 Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) is geboren op 07-09-1774 in
Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Hij is gedoopt op 11-09-1774 in
Rolde. Hermannus is overleden op 28-04-1850 in
Westervelde, 75 jaar oud.
Notitie bij Hermannus: Woont op het ouderlijke huis nr 105 te Westervelde.
Hermannus trouwde, 27 jaar oud, op 05-05-1802 in
Norg met
Annechien Gerrits Mulder, 30 of 31 jaar oud. Annechien is geboren in 1771, dochter van
Gerrit Stevens Mulder en
Wemeltjen Barels. Annechien is overleden in 1827, 55 of 56 jaar oud.
Kinderen van Hermannus en Annechien:
4 Wemeltjen Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.4]. Zij is gedoopt op 23-09-1810 in
Norg. Wemeltjen is overleden op 17-02-1878 in
Norg, 67 jaar oud.
Wemeltjen bleef ongehuwd.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8 Aaltje Wieland is geboren in
Loon, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-05-1778 in
Rolde. Aaltje is overleden op 26-02-1830 in
Westervelde, 51 jaar oud.
Aaltje trouwde, 28 jaar oud, op 10-05-1807 in
Norg met
Jan Roelfs Roelfsema.
Kinderen van Aaltje en Jan:
1 NN Jan Roelfs [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8.1], levenloos geboren kind, geboren op 22-03-1808 in
Westervelde. Hij of zij is begraven in
Norg.
2 Roelf Jan Roelfs [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.8.2]. Hij is gedoopt op 23-04-1810 in
Norg.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1 Wijncko Tonckens is geboren in 1749, zoon van Warmolt Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Wijncko is overleden in 1804, 54 of 55 jaar oud.
Wijncko:
(1) trouwde met
Claasje Elevelt. Claasje is geboren in 1761. Claasje is overleden in 1789, 27 of 28 jaar oud.
(2) trouwde, 41 of 42 jaar oud, in 1791 met
Maria Vos, 21 of 22 jaar oud. Maria is geboren in 1769. Maria is overleden in 1805, 35 of 36 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Maria:
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1753, zoon van Warmolt Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Joachimus is overleden in 1821, 67 of 68 jaar oud.
Joachimus trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1781 met
Maria Hellinga, 23 of 24 jaar oud. Maria is geboren in 1757. Maria is overleden in 1794, 36 of 37 jaar oud.
Kinderen van Joachimus en Maria:
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3.1 Aaltien van der Velds is geboren in 1781 in
Norg, dochter van Roelf Jans van der Velds en Elisabeth Lunsingh Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.3). Zij is gedoopt op 02-01-1803 in
Norg. Aaltien trouwde, 43 of 44 jaar oud, op 19-11-1825 in
Norg [
bron: Aktenr 17] met
Arent Ottenhof de Wit, 34 jaar oud. Arent is een zoon van
Albert de Wit en
Trijntje Ottenhof.
Hij is gedoopt op 08-12-1790 in
Groningen.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.3 Annegjen Jans Wieland is geboren op 06-10-1802 in
Westervelde, dochter van Jan Johannes Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Zij is gedoopt op 10-10-1802 in
Norg. Annegjen is overleden op 06-08-1870 in
Norg, 67 jaar oud.
Annegjen trouwde, 27 jaar oud, op 21-11-1829 in
Norg met
Gerrit Klaasses Slenema, 55 jaar oud. Gerrit is geboren in
Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in
Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud.
Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in
Norg, zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit is weduwnaar van Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), met wie hij trouwde op 24-06-1804 in
Norg, zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.2.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4 Jan Pieter Wieland is geboren op 05-09-1805 in
Westervelde, zoon van Jan Johannes Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 15-09-1805 in
Norg. Jan is overleden op 21-03-1883 in
Norg, 77 jaar oud.
Jan trouwde met
Trijntien Klijn. Trijntien is geboren op 05-01-1801 in
Winschoten. Trijntien is overleden op 04-03-1858 in
Westervelde, 57 jaar oud.
Kinderen van Jan en Trijntien:
2 Luichie Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.2], geboren op 06-06-1837 in
Gasteren.
3 Eltje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.3], geboren op 15-05-1840 in
Norg.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.5 Hermanus Wieland, zoon van Jan Johannes Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 26-03-1809 in
Norg. Hermanus is overleden op 02-03-1875 in
Westervelde, 65 jaar oud.
Hermanus trouwde met
Grietje Geers. Zij is gedoopt op 23-12-1804 in
Norg. Grietje is overleden op 13-05-1880 in
Westervelde, 75 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1 Johannes Adrianus Wieland is geboren op 23-04-1803 in
Westervelde, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 01-05-1803 in
Norg. Johannes is overleden op 26-01-1852 in
Veenhuizen, 48 jaar oud.
Johannes trouwde, 28 of 29 jaar oud, in 1832 met
Elisabeth Everdina Hubert, 19 of 20 jaar oud. Elisabeth is geboren op 10-12-1812 in
Peize. Elisabeth is overleden na 1868 in
Westervelde, minstens 56 jaar oud.
Elisabeth trouwde later op 20-08-1859 in
Norg met
Jan Jans Oosting (geb. 1802).
Kinderen van Johannes en Elisabeth:
2 Betje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.2], geboren op 03-08-1835 in
Norg.
4 Aaltje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.4], geboren op 27-01-1838 in
Norg. Aaltje is overleden op 11-07-1842 in
Norg, 4 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2 Gerrit Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 23-02-1806 in
Norg. Gerrit is overleden op 23-02-1875 in
Westervelde, 69 jaar oud.
Gerrit trouwde, 29 jaar oud, op 07-01-1836 in
Norg met
Marrig Pieters Huls, 26 jaar oud. Marrig is geboren in
Peest. Zij is gedoopt op 26-12-1809 in
Norg. Marrig is overleden op 07-10-1888 in
Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Gerrit en Marrig:
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3 Jan Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 28-05-1809 in
Norg. Jan trouwde, 32 jaar oud, op 07-05-1842 in
Norg met
Grietien Barels, 12 jaar oud. Zij is gedoopt op 05-01-1830.
Kinderen van Jan en Grietien:
2 Annechien Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.2], geboren op 06-02-1844 in
Langelo. Annechien bleef ongehuwd.
3 Mans Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.3], geboren op 23-12-1848 in
Langelo. Mans is overleden op 06-03-1901 in
Langelo, 52 jaar oud.
5 Roelof Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.5], geboren op 12-11-1859 in
Langelo.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.5 Aaltje Lunsingh Wieland is geboren op 10-10-1814 in
Westervelde, dochter van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Aaltje is overleden op 12-08-1858 in
Veenhuizen, 43 jaar oud.
Aaltje trouwde met
Sikke Jans Sikkens. Sikke is geboren op 07-05-1814 in
Foxwolde. Sikke is overleden op 20-11-1869 in
Foxwolde, 55 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.1 Hendrik Tonckens is geboren in 1793, zoon van Wijncko Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Hendrik is overleden in 1877, 83 of 84 jaar oud.
Hendrik trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1826 met
Catharina van Glockman, 29 of 30 jaar oud. Catharina is geboren in 1796. Catharina is overleden in 1836, 39 of 40 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2 Wijncko Johannes Tonckens is geboren in 1804, zoon van Wijncko Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Wijncko is overleden in 1875, 70 of 71 jaar oud.
Wijncko trouwde met
Gezina Hendrika van Baak. Gezina is geboren in 1807, dochter van
Anthony van Baak en
Harmina Aarsen. Gezina is overleden in 1868, 60 of 61 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Gezina:
2 Anthony Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.2].
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1782, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Warmolt is overleden in 1865, 82 of 83 jaar oud.
Warmolt trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1806 met
Froukje Heemstra.
Kinderen van Warmolt en Froukje:
1 Maria Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.1], geboren in 1813. Maria is overleden in 1887, 73 of 74 jaar oud.
2 Jan Hendrik Willinge Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.2], geboren in 1817. Jan is overleden in 1871, 53 of 54 jaar oud.
3 Warmolt Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.3], geboren in 1820. Warmolt is overleden in 1901, 80 of 81 jaar oud.
4 Adriaan johannes Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.1.4], geboren in 1827. Adriaan is overleden in 1903, 75 of 76 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2 Johannes Tonckens is geboren in 1784, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Johannes is overleden in 1857, 72 of 73 jaar oud.
Johannes trouwde, 36 of 37 jaar oud, in 1821 met
Gezina Kymmell, 25 of 26 jaar oud. Gezina is geboren in 1795, dochter van
Lucas Oldenhuis Kymmell en
Margaretha Willinge. Gezina is overleden in 1884, 88 of 89 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Gezina:
3 Jan Albert Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.3], geboren in 1828. Jan is overleden in 1859, 30 of 31 jaar oud.
4 Margaretha Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.4], geboren in 1830. Margaretha is overleden in 1912, 81 of 82 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.3 Elzo Tonckens is geboren in 1792, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Elzo is overleden in 1870, 77 of 78 jaar oud.
Elzo trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1816 met
Elisabeth Nijensikkinge, 25 of 26 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1790. Elisabeth is overleden in 1861, 70 of 71 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1 Jan Wieland is geboren op 22-06-1830 in
Eelde, zoon van Jan Pieter Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Jan trouwde, 29 jaar oud, op 10-12-1859 met
Margje Hilberts.
Kinderen van Jan en Margje:
1 Jan Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.1], geboren op 16-04-1860 in
Kloosterveen.
3 Trientje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.3], geboren op 19-11-1866 in
Vries.
4 Jantien Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.4], geboren op 31-01-1870 in
Vries.
5 Janna Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.5], geboren op 14-03-1974 in
Vries. Janna is overleden.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4 Hendrik Wieland is geboren op 01-11-1843 in
Norg, zoon van Jan Pieter Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Hendrik trouwde, 20 jaar oud, op 14-05-1864 met
Johanna Juliana Beins, 37 jaar oud. Johanna is geboren op 04-01-1827 in
Emmen.
Kinderen van Hendrik en Johanna:
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1 Hermannus Lunsingh Wieland is geboren op 08-10-1833 in
Langelo, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hermannus is overleden op 30-12-1912 in
Westervelde, 79 jaar oud.
Hermannus trouwde, 37 jaar oud, op 05-05-1871 in
Norg met
Geertruida Kobus.
Kinderen van Hermannus en Geertruida:
1 Everdina Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1.1].
2 Aaltje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.1.2].
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.3 Annigje Wieland is geboren in 1837 in
Norg, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Annigje:
(1) trouwde, 24 of 25 jaar oud, op 05-05-1862 in
Anloo met
Jan Dijkema.
(2) trouwde, 47 of 48 jaar oud, op 05-12-1885 in
Anloo met
Lukas Schoemakers, 48 of 49 jaar oud. Lukas is geboren in 1836. Lukas trouwde voorheen met
Jantien van Boven.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.5 Henderika Wieland is geboren op 17-02-1842 in
Westervelde, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Henderika is overleden op 07-05-1919 om 17:30 in
Kiel-Windeweer, 77 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Henderika: Overleden ten huize van de fam. ten Cate-Kremer.
Henderika trouwde, 26 jaar oud, op 09-05-1868 in
Zuidlaren met
Hendrik Kremer.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.6 Hendrik Wieland is geboren op 05-05-1845 in
Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hendrik trouwde met
Berendje Laan. Berendje is geboren op 20-07-1844 in
Roden.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.7 Jan Wieland is geboren op 03-09-1849 in
Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Jan is overleden op 16-12-1894 in
Foxwolde, 45 jaar oud.
Beroep:
| |
schoenmaker |
| [bron: huwelijksakte] |
Jan trouwde met
Harmtien Geersing. Harmtien is geboren op 30-04-1856 in
Leutingewolde.
Kind van Jan en Harmtien:
1 Elizabeth Everdina Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.1.7.1], geboren op 14-10-1880.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1 Pieter Wieland is geboren op 09-05-1836 in
Langelo, zoon van Gerrit Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Pieter trouwde, 30 jaar oud, op 10-08-1866 met
Geertje Ferwerda, 23 of 24 jaar oud. Geertje is geboren in 1842 in
Haren.
Kinderen van Pieter en Geertje:
1 Gerrit Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.1], geboren op 08-01-1868 in
Norg.
2 Hendrikje Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.2], geboren op 05-11-1870 in
Norg. Hendrikje is overleden op 01-09-1873, 2 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2 Herman Wieland is geboren op 16-02-1839 in
Westervelde, zoon van Gerrit Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Herman is overleden op 01-11-1893 in
Westerbork, 54 jaar oud.
Herman trouwde, 41 jaar oud, op 29-10-1880 in
Norg met
Jeltje Biemolt, 29 jaar oud. Jeltje is geboren op 20-08-1851 in
Norg.
Kinderen van Herman en Jeltje:
1 Marchien Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.1], geboren op 27-02-1881. Marchien is overleden op 22-11-1892, 11 jaar oud.
2 Jan Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.2], geboren op 14-04-1882. Jan is overleden op 28-02-1883, 10 maanden oud.
3 Jan Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.3], geboren op 29-07-1885 in
Norg.
Notitie bij Jan: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
4 Gerrit Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.4], geboren op 04-03-1889 in
Norg.
Notitie bij Gerrit: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
5 Hendrik Wieland [
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.2.5], geboren op 13-02-1892 in
Norg.
Notitie bij Hendrik: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.3 Geesje Wieland is geboren op 30-01-1843 in
Norg, dochter van Gerrit Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Geesje trouwde, 43 jaar oud, op 18-03-1886 in
Norg met
Willem Arends, 57 jaar oud. Willem is geboren op 02-04-1828 in
Roden, zoon van
Jan Jans Arends en
Jantien Jannes Barkhuis.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.1 Geert Wieland is geboren op 11-02-1843 in
Langelo, zoon van Jan Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geert bleef kinderloos. Geert trouwde, 47 jaar oud, op 17-05-1890 in
Norg met
Margien Eilema.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3.4 Geesje Wieland is geboren op 16-12-1852 in
Langelo, dochter van Jan Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geesje trouwde, 33 jaar oud, op 21-05-1886 in
Norg met
Pieter Smeenge, 30 jaar oud. Pieter is geboren op 16-02-1856 in
Langelo.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.1 Maria Wilhelmina Tonckens, dochter van Wijncko Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Maria trouwde in 1872 met
Benjamin Endtz, 30 of 31 jaar oud. Benjamin is geboren in 1841. Benjamin is overleden in 1920, 78 of 79 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3 Wijncko Tonckens is geboren in 1837, zoon van Wijncko Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Wijncko is overleden in 1871, 33 of 34 jaar oud.
Wijncko trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1865 met
Alida Blom, 23 of 24 jaar oud. Alida is geboren in 1841. Alida is overleden in 1929, 87 of 88 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Alida:
1 Wijncko Johannes Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.1], geboren in 1866. Wijncko is overleden in 1872, 5 of 6 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.1 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1822, zoon van Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Joachimus is overleden in 1892, 69 of 70 jaar oud.
Joachimus trouwde, 33 of 34 jaar oud, in 1856 met
Johanna van Sonsbeek, 30 of 31 jaar oud. Johanna is geboren in 1825. Johanna is overleden in 1903, 77 of 78 jaar oud.
Kind van Joachimus en Johanna:
1 Marius Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.1.1], geboren in 1865. Marius is overleden in 1957, 91 of 92 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.2 Lucas Oldenhuis Tonckens is geboren in 1823, zoon van Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Lucas is overleden in 1888, 64 of 65 jaar oud.
Lucas trouwde, 40 of 41 jaar oud, in 1864 met
Elisabeth Bosman Tresling, 28 of 29 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1835. Elisabeth is overleden in 1925, 89 of 90 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5 Johannes Tonckens is geboren in 1834, zoon van Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Johannes is overleden in 1908, 73 of 74 jaar oud.
Johannes trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1862 met
Hendrika Borgesius, 28 of 29 jaar oud. Hendrika is geboren in 1833. Hendrika is overleden in 1898, 64 of 65 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Hendrika:
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1.2 Aaltien Wieland is geboren op 01-02-1864 in
Vries, dochter van Jan Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.1) en Margje Hilberts. Aaltien trouwde, 22 jaar oud, op 08-05-1886 in
Vries met
Martinus Koopman.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.1 Jan Wieland is geboren op 16-03-1865 in
Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Jan trouwde met
Janna Nessing. Janna is geboren op 28-03-1869 in
Vries.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.2 Mans Wieland is geboren op 22-08-1866 in
Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Mans trouwde met
L Veenstra.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4.3 Hendrik Wieland is geboren op 01-10-1869 in
Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Hendrik trouwde, 32 jaar oud, op 12-07-1902 in
Norg met
Jantien Bruggink, 30 jaar oud. Jantien is geboren op 07-07-1872 in
Norg.
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1.3 Hendrikje Wieland is geboren op 02-04-1874 in
Norg, dochter van Pieter Wieland (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.1.3.3.7.2.1) en Geertje Ferwerda. Hendrikje trouwde, 21 jaar oud, op 21-12-1895 in
Norg met
Pieter Reinder Hommes, 25 jaar oud. Pieter is geboren op 30-08-1870 in
Assen.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2 Nicolaas August Tonckens is geboren in 1867, zoon van Wijncko Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Nicolaas is overleden in 1931, 63 of 64 jaar oud.
Nicolaas trouwde met
Elisabeth Eindhoven. Elisabeth is geboren in 1872. Elisabeth is overleden in 1962, 89 of 90 jaar oud.
Kind van Nicolaas en Elisabeth:
1 Wijncko Albertus Johannes Tonckens [
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2.1], geboren in 1899.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3.3 Gezina Hendrika Tonckens is geboren in 1869, dochter van Wijncko Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Gezina is overleden in 1941, 71 of 72 jaar oud.
Gezina trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1893 met
Frnciscus van Nieuwkuyk, 29 of 30 jaar oud. Frnciscus is geboren in 1863. Frnciscus is overleden in 1948, 84 of 85 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.1 Egbertus Roelinus Tonckens is geboren in 1869, zoon van Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Egbertus is overleden in 1943, 73 of 74 jaar oud.
Egbertus trouwde, 31 of 32 jaar oud, in 1901 met
Roelina Deodatus, 22 of 23 jaar oud. Roelina is geboren in 1878. Roelina is overleden in 1960, 81 of 82 jaar oud.
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5.2 Jan Albert Tonckens is geboren in 1872, zoon van Johannes Tonckens (zie
1.3.2.2.3.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Jan is overleden in 1952, 79 of 80 jaar oud.
Jan trouwde met
Harmtine Deodatus. Harmtine is geboren in 1876. Harmtine is overleden in 1954, 77 of 78 jaar oud.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.0 op 30-09-2024 17:38:14 door A. Post