Parenteel van Folkert van Echten

1 Folkert van Echten is geboren omstreeks 1225 in Ansen, zoon van Frederik van Coevorden en NN van Ruinen?. Folkert is overleden na 1290, minstens 65 jaar oud.
Notitie bij Folkert: De eerste bewoner van een motte of burcht in Echten zal een dienstman van de Bisschop van Utrecht zijn geweest die een familieband had met de ridders van Coevorden.
ogd0130: 1262 Henricus Papinc verklaart met vrouw en onder toestemming van zijn leenheer Otto van Bentheim aan het klooster te Ruinen een hof te Eemster verkocht te hebben. Getuigen: de priesters Wilhelm van Deventer, Thithart van Dwingelo, Johannes van Beilen. Verder de ridders Bartholomeus van Ruinen, Rudolf van Ansen, Folkert van Echten en Helprich van Vollenhove.
ogd0133 19 juli 1263 Gerardus Clencke en zijn broer Rudolf en Hako van Hardenberg verklaren met Henricus, bisschop van Utrecht, een overeenkomst te hebben aangegaan over de bewaring van het kasteel Coevorden.
Getuigen: Heer Herman van Voorst, Gijsbert van Buchorst, Heer Hendrik van Almelo, Heer Albert van Gerner, ridder, Frederik Radinc, bijzonder dienaar van Drenthe, Heer Egbert van Groningen, Heer Mewekinus van Ruinen, Heer Rudolf van Ansen, Heer Volker van Echten, ridder, Rudolf van de Ese.
ogd0134 11 september 1263. Getuihen: Hendrik van Almelo, Herman van Voorst, Hendrik van Overberg, Hendrik van de Ese, Egbert van Groningen, Mewekinus van Ruinen, Hendrik van Kuinre, Volker van Echten, Hendrik schulte van Eelde, ridders en Elya van Rininge, onze rentmeester.
Ook in 1277 treedt Volkeer van Echten op als getuige en wel voor Sophia, weduwe van Roelof van Ansen, en haar drie zoons.
In 1290 tenslotte vinden wij hem vermeld als "Volkerus, miles de Echten", in welk jaar hij aan de bewoners van zijn land te Koekange een boterpacht en een geldpacht verkoopt.
Notitie bij publiceren van Folkert: Later genoemd van Echten
Folkert trouwde met NN van NN.
Kinderen van Folkert en NN:
1 NN van Echten van Coevorden. Volgt 1.1.
2 Rudolf van Echten, geboren omstreeks 1255. Volgt 1.2.
3 Godekin van Echten, geboren omstreeks 1265. Volgt 1.3.
1.1 NN van Echten van Coevorden, dochter van Folkert van Echten (zie 1) en NN van NN. NN trouwde met [waarschijnlijk] Johan Kalff.
1.2 Rudolf van Echten is geboren omstreeks 1255, zoon van Folkert van Echten (zie 1) en NN van NN. Rudolf is overleden na 1316, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: ogd0145 datum 30 april 1275. Hendrik van Borculo, burggraaf van Coevorden, verleent de grove en smalle tienden in Echterveen en Zuidwolde aan Rudolf van Echten, zoon van Volker van Echten, voorheen in leen bij Sophia en Hildeburgis van Echten. (zusters van Volker van Echten)
In 1316 koopt Rudolf van Echten van Berta, weduwe van Rudolf van Ansen, en haar twee minderjarige zoons een hoeve in Drogt onder Zuidwolde.
Rudolf:
(1) trouwde met Amele van NN.
Notitie bij Amele: Mogelijk ook vermeld als Helsedis 17 november 1325.
(Volkert, zoon van Helsedis met Johannes zoon van Volkert)
(2) trouwde met Jutta van Dedem.
Kinderen van Rudolf en Amele:
1 -Volkert van Echten, geboren omstreeks 1290. Volgt 1.2.1.
2 Roelof van Echten [1.2.2], geboren omstreeks 1292. Roelof is overleden na 1347, minstens 55 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker.
Zie ook corpus van Reenen-Mulder oorkonde G574r34701. jaar 1347.
Roelf, Volker en Godevard, broers van Echten.
"Allen denghenen , de dessen bref zolen zeen of horen lezen , do ic Roelf van Echten , Volkers ende Godevardes broder van Echten cundigh ende bythoge dat oppenbare in dessen breve , dat ic ende mine rechte ervande de vif + en + twintich marc ende de dertigh scillinghe , de ic des jares dar + of antvengh , ende al min vaderlic eerve Volkere van Echten minen broeder ende al sinen rechten aneervanden sunder allerhande arghelist hebbe quijt + ghescolden ende sceelt quiit in dessen breeve . Updat dit al stede ende vast bliven , soe ? ic Roelf van Echten vorghescreven beeden heer Reynalde , den heeren van Kovorde , ende Godevarde van Groninghe dessen breef mit mi to bizeghele . Ende wi Reynalt , heere tot Kovorde , ende ic Godevart van Groninghe umme beedde willen Roelves vorghescreven hebbet unse seghele mit den sinen ghehanghen in dessen breef in vastenisse aller dinghe . Gheven in daet jaer unses Heren ducent dre + hundert seven + an + vertich op suntte Lebuines dag in den wintter"
Roelof bleef ongehuwd. Roelof bleef kinderloos.
3 Godeken (Godevart) van Echten, geboren omstreeks 1294. Volgt 1.2.3.
1.3 Godekin van Echten is geboren omstreeks 1265, zoon van Folkert van Echten (zie 1) en NN van NN. Godekin is overleden in 1331, ongeveer 66 jaar oud.
Notitie bij Godekin: Volgt zijn schoonvader op als prefect van Groningen in 1301. Godekin was rechter in Groningen en Otto Buninc de scholte.
Zie MD Teenstra; Breedvoerig tijdrekenkundige tafel van Friesland, Groningen en Drenthe.
Godekin trouwde met Agnes van Groningen. Agnes is geboren omstreeks 1265, dochter van Egbert IV (de jonge) van Groningen en NN uit Friesland.
Notitie bij Agnes: Tussen 1328 en 1332 wordt een Agneza, Rechterse van Groningen vermeld, samen met Berthold van Gronebeke.
Kinderen van Godekin en Agnes:
1 Egbert van Echten. Volgt 1.3.1.
2 Folker van Echten [1.3.2], geboren omstreeks 1262. Folker is overleden na 1290, minstens 28 jaar oud.
Notitie bij Folker: Wordt vermeld in een oorkonde van 4 juli 1283 waarin Bernerus, abt van Ruinen, verklaart met de ingezetenen van Westerbork over het collatierecht der kerk aldaar, een overeenkomst te hebben gesloten. Ook vermeld wordt Rudolf Wege.
Vermeld in een oorkonde van 24 augustus 1290 als Volker, ridder van Echten, die aan de bewoners van zijn land in Koekange een boterpacht en geldpacht verkoopt, te heffen uit de tienden binnen en buiten huis.
Zie voor nakomelingen o.a. de website van Harm Hillenga: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/NazatenDeVriesWeb/huninga-033988-pframeset.htm?huninga-033988-p.htm
1.2.1 -Volkert van Echten is geboren omstreeks 1290, zoon van Rudolf van Echten (zie 1.2) en Amele van NN. -Volkert is overleden omstreeks 1362, ongeveer 72 jaar oud.
Notitie bij -Volkert: Volker van Echten en zijn broer Godeken hebben in 1331 een geschil met Henric heer van Borculo en zijn broer Johan. In 1342 ruilt Volker van Echten enige vaste jaarlijkse inkomsten tegen onroerend goed te Echten met de ambtman van de proost van St. Pieter te Utrecht. Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker. De laatste schenkt in 1350 een roggepacht aan de abdij te Dikninge en leent een jaar later een som geld aan Reijnold heer van Koevorden, terwijl hij in 1352 door laatstgenoemde wordt beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde etc., waarmee zijn vader Rudolf van Echten (II) in 1275 werd beleend.
Tenslotte zien wij Volker van Echten vermeld in 1353, in welk jaar hij op 1 mei van Henric van Koevorden en diens vrouw "de hofstede", enige goederen te Echten en een "kerckstoel" te Ruinen koopt.
Oorkonde van 1363 waarin Johan van den Clooster, ridder, en Johan van den Ese, knape, de scheiding regelen van de goederen van Volker van Echten, tussen de kinderen Roelof, Hendrik, Johan en Amele.
Roelof is de oudste broer.Tekst zie Corpus van Reenen-Mulder G574r36301.

Op 12 november 1347 doet Roelof van Echten afstand van zijn vaderlijk erfdeel ten behoeve van zijn broer Volker.
Zie ook corpus van Reenen-Mulder oorkonde G574r34701. jaar 1347.
Roelf, Volker en Godevard, broers van Echten.
"@ Allen denghenen , de dessen bref zolen zeen of horen lezen , do ic Roelf van Echten , Volkers ende Godevardes broder van Echten cundigh ende bythoge dat oppenbare in dessen breve , dat ic ende mine rechte ervande de vif + en + twintich marc ende de dertigh scillinghe , de ic des jares dar + of antvengh , ende al min vaderlic eerve Volkere van Echten minen broeder ende al sinen rechten aneervanden sunder allerhande arghelist hebbe quijt + ghescolden ende sceelt quiit in dessen breeve . Updat dit al stede ende vast bliven , soe ? ic Roelf van Echten vorghescreven beeden heer Reynalde , den heeren van Kovorde , ende Godevarde van Groninghe dessen breef mit mi to bizeghele . Ende wi Reynalt , heere tot Kovorde , ende ic Godevart van Groninghe umme beedde willen Roelves vorghescreven hebbet unse seghele mit den sinen ghehanghen in dessen breef in vastenisse aller dinghe . Gheven in daet jaer unses Heren ducent dre + hundert seven + an + vertich op suntte Lebuines dag in den wintter"
-Volkert trouwde met NN van NN.
Kinderen van -Volkert en NN:
1 Rudolf (Roelof) van Echten, geboren omstreeks 1308. Volgt 1.2.1.1.
2 Johan van Echten, geboren omstreeks 1315. Volgt 1.2.1.2.
3 Amele van Echten [1.2.1.3], geboren omstreeks 1320.
4 Hendrik de Mepsche van Echten, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.2.1.4.
1.2.3 Godeken (Godevart) van Echten is geboren omstreeks 1294, zoon van Rudolf van Echten (zie 1.2) en Amele van NN. Godeken is overleden na 1357, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Godeken: Godeken van Echten wordt in 1331 samen met zijn broer Volker (IIIa) genoemd in hun geschil met Henric heer van Borculo, en diens broer Johan.
In 1348 schenkt hij een boterpacht aan de abdij te Dikninge tot het houden van zielmissen voor wijlen zijn vrouw Margrete. Godeken van Echten verklaart in 1350 krachtens medezegeling in te stemmen met door de door zijn broer Volker (IIIa) aan de abdij te Dikninge gedane schenking. In 1355 treedt hij in eenzelfde kwaliteit op.
Blijkens akte van 5 februari 1357 schenkt Godeken van Echten een jaarlijkse opbrengst uit het onder IJhorst gelegen goed ter Hofstede aan de abdij te Dikninge, terwijl hij een jaar daarna 1358 opnieuw als medezegelaar optreedt.
In oorkonde corpus van Reenen-Mulder nr G574r34701 ook vermeld als Godevard van Groningen.
Godeken:
(1) trouwde met Margrete van NN. Margrete is overleden in 1348.
(2) trouwde met Kunne van NN.
Kinderen van Godeken en Margrete:
1 Jutta (Judith) van Echten. Volgt 1.2.3.1.
2 Amele van Echten [1.2.3.2].
1.3.1 Egbert van Echten, zoon van Godekin van Echten (zie 1.3) en Agnes van Groningen. Egbert is overleden vóór 1332.
Kind van Egbert uit onbekende relatie:
1 NN van Echten. Volgt 1.3.1.1.
1.2.1.1 Rudolf (Roelof) van Echten is geboren omstreeks 1308, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.2.1) en NN van NN. Rudolf is overleden op 27-09-1389, ongeveer 81 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Uit archief Drenthe.
Toen Volker van Echten in 1350 de roggepacht schonk aan de abdij te Dikninge, geschiedde dat met goedvinden van zijn zoon Roelof. In 1363 wordt overgegaan tot de scheiding van de door Volker van Echten nagelaten goederen en krijgt Roelof van Echten zo goed als alle goederen in de marke Echten en in het kerspel Zuidwolde. Een jaar later gaat hij een ruiling aan met Jonge Johan Sloet en diens vrouw en als de laatsten in 1365 een rente aan de abdij te Dikninge verkopen, treedt Roelof als medezegelaar op.
Op 21 juni 1367 lost Roelof van Echten een gedeelte van de schuld af die hij heeft bij Hessel Mulert. Wanneer zijn broer Hendric van Echten in 1370 tienden verkoopt aan Godeken ten Sconenvelde, is Roelof daarbij aanwezig. In 1381 vinden wij Roelof van Echten voor het laatst vermeld en wel als koper van een stuk land in de marke van Pesse.(Moet zijn Peize)
Komt voor in een oorkonde van 1381 waarin hij grond koopt, geheten de Blicmaat, hetwelk aan de westzijde grenst aan Roden, en gelegen is in de marke van Peize.
Rudolf trouwde, ongeveer 16 jaar oud, in 1324 met NN van Norch, ongeveer 14 jaar oud. NN is geboren omstreeks 1310, dochter van Otto van Norch (Orch) en Ida van Ruinen.
Notitie bij NN: 28-12-1324 betalen Otto van Norgh en zijn borgen een deel van de bruidschat voor zijn dochter aan Rodolfus van Echten. (zie ook: drs.O.D.J. Roemeling,’Adelijke geslachten in de ME van Drente’,NL1973).
Kind van Rudolf en NN:
1 Otto van Echten, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.2.1.1.1.
1.2.1.2 Johan van Echten is geboren omstreeks 1315, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.2.1) en NN van NN.
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1 Roelof van Echten, geboren omstreeks 1350. Volgt 1.2.1.2.1.
1.2.1.4 Hendrik de Mepsche van Echten is geboren omstreeks 1325, zoon van -Volkert van Echten (zie 1.2.1) en NN van NN. Hendrik is overleden op 22-06-1394, ongeveer 69 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Hendrik de Mepsche bezat een half achtendeel van den tienden to Dalen.
Verkrijgt in 1379 van de Bisschop van Utrecht in leen "Dat Houwingegoet, in de buerschap to Banlo, ghelegen in den kerspel van Rolde", als "borchleen to Vollenhove". Henric was dus verplicht om de Bisschop bij te staan, als dat nodig was, bij de verdediging van de burcht Vollenhove, eigendom van de Bisschop.
Het goed staat nu bekend als de "boerderij Kamps".
Henric de Mepsche zal een ridder zijn geweest, verwant aan of nazaat van de oudst bekende adellijke families in Drenthe.
Vermoedelijk is Henric de Mepsche dezelfde persoon als Hendrik van Echten, zoon van Volkert van Echten. Zijn oudst vermelde bezit en zijn familienaam duiden op een leefomgeving bij Meppen. De leenmannen van Echten hadden rond 1300 grote invloed gekregen op het gebied tussen Coevorden en Echten.
Een duidelijke aanwijzing dat Hendrik de Mepsche dezelfde persoon moet zijn als Hendrik van Echten is hetgeen vermeld staat bij Rudolf van Echten.
(Hendric van Echten verkoopt in 1370 tienden aan Godeken ten Sconenvelde, Roelof (Rudolf) is daarbij aanwezig. Rudolf komt ook voor in een oorkonde van 1381 waarin hij grond koopt in de marke van Peize, geheten de Blicmaat, hetwelk aan de westzijde grenst aan Roden. De van Echtens breiden hun bezit uit naar het noorden)
Na 1330 ging het bergafwaarts met de macht van de bisschop van Utrecht in Drenthe en hij deed alle moeite om mensen aan zich te binden door het in leen geven van goederen.
Zie ook: http://www.redmeralma.nl/garmerwolde.htm#1223
Hendrik trouwde met Agnesa.
Kinderen van Hendrik en Agnesa:
1 Johan de olde de Mepsche, geboren omstreeks 1350. Volgt 1.2.1.4.1.
2 Roelof de Mepsche [1.2.1.4.2], geboren omstreeks 1355. Roelof is overleden na 1395, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Vermeld in een oorkonde van 1395 van de Bisschop van Utrecht, waarin vermeld wordt welke ridders/leenmannen in Drenthe hem steunden.
Deze Roelof moet dan een zoon zijn van Henric, die in 1379 het goed Houwelinge, nu boerderij Kamps, in leen kreeg.
1.2.3.1 Jutta (Judith) van Echten, dochter van Godeken (Godevart) van Echten (zie 1.2.3) en Margrete van NN. Jutta trouwde met Wolter Utenweerde.
1.3.1.1 NN van Echten, zoon van Egbert van Echten (zie 1.3.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 Egbert van Echten. Volgt 1.3.1.1.1.
1.2.1.1.1 Otto van Echten is geboren omstreeks 1325, zoon van Rudolf (Roelof) van Echten (zie 1.2.1.1) en NN van Norch. Otto is overleden vóór 1368, ten hoogste 43 jaar oud. Otto trouwde met NN van NN.
Kind van Otto en NN:
1 Ghysele van Echten. Volgt 1.2.1.1.1.1.
1.2.1.2.1 Roelof van Echten is geboren omstreeks 1350, zoon van Johan van Echten (zie 1.2.1.2). Roelof trouwde met Beerte van der Ese. Beerte is geboren omstreeks 1355. Beerte is overleden vóór 1428, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Beerte: Vermeld in de inventaris van het Archief Dickninge onder nr. 24 als "oldemoeder" van Ludeken johanszoon c.s. en zusters Lutgart ter Hasselt en Aleit van Ghenne.
Kinderen van Roelof en Beerte:
1 Johan van Echten, geboren omstreeks 1375. Volgt 1.2.1.2.1.1.
2 Hendrick van Echten [1.2.1.2.1.2].
Notitie bij Hendrick: Vermeld tussen 1396 en 1420. Hij behoorde tot de Ridderschap van Drenthe. Hij woonde te Ruinen.
3 Reinoud van Echten, geboren omstreeks 1378. Volgt 1.2.1.2.1.3.
4 Mechteld van Echten, geboren omstreeks 1385. Volgt 1.2.1.2.1.4.
1.2.1.4.1 Johan de olde de Mepsche is geboren omstreeks 1350, zoon van Hendrik de Mepsche van Echten (zie 1.2.1.4) en Agnesa. Johan is overleden na 1395, minstens 45 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heeft in 1395 bezittingen in Dalen.
Johan trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1375 met NN.
Kind van Johan en NN:
1 Johan de jonge de Mepsche, geboren in 1375. Volgt 1.2.1.4.1.1.
1.3.1.1.1 Egbert van Echten, zoon van NN van Echten (zie 1.3.1.1). Egbert is overleden na 1396.
Notitie bij Egbert: Vermeld in de lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht uit 1379.
Egbert van Echten hout den tienden to Wesepe (Wezup), in den kerspel van Swelle (Zweelo), die tienden to Grimminghe, ende to Natinghe, over dat Broechuys, in den kerspel van Borck (Westerbork) ende drie mudde roggen to Lederbroke (Lheebroek), in den kerspel van Dwingelo.
4 juli 1396: Egbert van Echten met Volkier en Egbert, zijn kinderen, geeft aan heer Diderick van den Kampe, proost van den Zwartenwater, ten behoeve van het convent een vierendeel lands, gelegen op Iwehorstinge vene in ruil voor een vierendeel lands in de Helewede.
Ghegeven int jaer ons Heren dusent driehondert zees ende neghentich op Sente Mertens dach Translatio.
Kinderen van Egbert uit onbekende relatie:
1 Volkier van Echten [1.3.1.1.1.1].
2 Egbert van Echten [1.3.1.1.1.2].
1.2.1.1.1.1 Ghysele van Echten, dochter van Otto van Echten (zie 1.2.1.1.1) en NN van NN. Ghysele is overleden in 1368.
Notitie bij Ghysele: Vermeld in een oorkonde van 17 december 1374 waarin verklaard wordt dat Ghyssele in een testament een roggepacht heeft vermaakt aan het klooster Dickninge.(regestenlijst nr 95)
Ghysele trouwde met Boldewijn van den Clooster. Boldewijn is geboren omstreeks 1330, zoon van Johan van den Clooster en Agnes van den Rutenbergh. Boldewijn is overleden na 1378, minstens 48 jaar oud.
Notitie bij Boldewijn: Vermeld 27 juli 1378 als borg bij het huwelijk van jutte van den Rutenbergh met Johan Mensing van Haren.
Kind van Ghysele en Boldewijn:
1 Agnes van den Clooster, geboren omstreeks 1360. Volgt 1.2.1.1.1.1.1.
1.2.1.2.1.1 Johan van Echten is geboren omstreeks 1375, zoon van Roelof van Echten (zie 1.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Johan is overleden omstreeks 1460, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Johan: Wordt in 1414 namens zijn echtgenote beleend met Scherpenborg en Avereng onder Borculo.
Uit: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/NazatenDeVriesWeb/huninga-033988-gframeset.htm?huninga-033988-g.htm
Na het overlijden van (zijn vader) Roelof van Echten (IVa), dat vóór 27 september 1389 moet hebben plaatsgevonden, ontstaat een geschil tussen zijn weduwe Beerte en de vrouw van Roelf Guesinge. Beerte wijst als haar vertegenwoordiger in het gerecht aan haar zoon Johan van Echten (34). In 1390 wordt Johan beleend met de groffe en smalle tienden te Echten, Zuidwolde etc, die na het overlijden van zijn vader op hem zijn vererfd; een jaar later vindt opnieuw een belening plaats (35). Deze laatste belening geschiedt door Fredeerck, heer van Bro(n)chorst en Borcloe, welke enige jaren later (1403) ook Nese, de vrouw van Johan van Echten, met het vruchtgebruik van de tienden te Lhee beleent (36). In 1396 dragen Johan van Echten, zijn moeder Beerte en zijn broers Hendrik en Reynolt een rente over aan de abdij te Dikninge (37). In 1403 gaat Johan van Echten een financiële transactie aan met Bernd van Haren c.s, waarbij ook zijn beide broers en zijn zuster Mette zijn betrokken (38), terwijl hij in datzelfde jaar .krachtens medebezegeling, toestemt in de verkoop door zijn broers Hendrik en Reynolt aan de abdij te Dikninge van enig op stam staand hout in het kerspel Zuidwolde (39). Een jaar later draagt Johan van Echten tienden over aan diezelfde abdij (40).
Wanneer de pastoor van Koekange, Johannes Bastert, overlijdt wijst Johan van Echten als zijn opvolger aan Johannes Wolteri, welke keuze in 1404 door de proost en arehidiaken van de kerk van Sint Maria te Utrecht wordt bevestigd (41). Twee jaar later koopt Johan van Echten tienden in de marke van Pesse (42). Wanneer de kerspellieden van Zuidwolde in 1417 een overeenkomst sluiten met Henryck Bruynsteyn, pastoor aldaar, wordt deze overeenkomst door Johan van Echten bezegeld (42a). In 1420 gaan hij en zijn broers Hendrik en Reynolt over tot de scheiding van de door hun vader Roelof van Echten nagelaten goederen (43). Het is in datzelfde jaar dat Johan van Echten in conflict raakt met Rodolphus Ovinge, canonicus van de kerk van Sint Clemens te Steenwijk en officiaal te Utrecht (44) en met Johan Valken (45).
In 1439 legt Henric Ahuus, pastoor te Zuidwolde, een verklaring van gehoorzaamheid af ten overstaan van Johan van Echten (46).
Wanneer in 1447 de huwelijksvoorwaarden worden opgesteld tussen zijn dochter Grete van Echten en Steven ter Borch is hij daarbij aanwezig (47). Johan van Echten verklaart bij akte van 25 maart 1450 een som geld schuldig te zijn aan zijn zoon Frederik en zijn dochter Ludeke (48). Zeven jaar na het huwelijk van zijn dochter Grete ontstaat een geschil tussen Johan van Echten en zijn schoonzoon Steven ter Borch over de bruidsschat. Op 4 januari 1454 wordt daarover tussen de scheidslieden die namens Johan van Echten optreden en Steven ter Borch overeenstemming bereikt (49). Wij vinden Johan van Echten voor het laatst vermeld in 1459 in welk jaar een overeenkomst van afkoop plaatsvindt tussen hem en zijn neven Henric en Volkier, kinderen van Reynold van Echten en Aelbert (50).
Johan trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1400 met Else of Helst Radinc, ongeveer 20 jaar oud. Else is geboren omstreeks 1380, dochter van Johan Radinc en Swane Coerle.
Kinderen van Johan en Else:
1 Roelof van Echten, geboren omstreeks 1405. Volgt 1.2.1.2.1.1.1.
2 Zwene van Echten [1.2.1.2.1.1.2], geboren omstreeks 1425. Zwene is overleden in 1496, ongeveer 71 jaar oud.
Notitie bij Zwene: Vermeld in een oorkonde van 24 november 1496 als zijnde overleden als zuster van Johanna.
3 Grete van Echten, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.2.1.2.1.1.3.
4 Johanna van Echten, geboren omstreeks 1435. Volgt 1.2.1.2.1.1.4.
1.2.1.2.1.3 Reinoud van Echten is geboren omstreeks 1378, zoon van Roelof van Echten (zie 1.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Reinoud is overleden in 1459, ongeveer 81 jaar oud.
Notitie bij Reinoud: Reynolt van Echten draagt in 1396, samen met zijn moeder Beerte en zijn broers Hendrik en Johan van Echten, een rente over aan de abdij te Dikninge. Hij is in 1403 betrokken bij de financiële transactie met Bernd van Haren c.s. waarvan bij zijn broer Johan (Va) reeds melding is gemaakt en in datzelfde jaar verkopen hij en zijn broer Hendrik van Echten enig op stam staand hout in het kerspel Zuidwolde aan de abdij te Dikninge. In 1411 en 1414 draagt hij renten over aan diezelfde abdij. Reynolt van Echten koopt op 1 juli 1416 een losrente van Coenraat die Vos.
Zoals wij bij zijn broer Johan van Echten hebben gezien, is ook Reynolt in 1420 betrokken bij de scheiding van de door zijn vader Roelof van Echten nagelaten goederen. De laatste vermelding van Reynolt treffen wij aan in de akte waarbij zijn broer verklaart een som geld schuldig te zijn aan zijn zoon Frederik en zijn dochter Ludeke. Bij het opmaken van die verklaring treedt Reynolt op als erfbuur te Echten. Reynolt van Echten moet voor of in 1459 zijn overleden; in het laatste jaar wordt zijn vrouw nl. "Aelbert Reinolds weduwe" genoemd. Zeven jaar later verkoopt zij, met Roeloff Polman die als haar voogd optreedt, en haar beide zoons een stuk land te Echten.
Reinoud trouwde met Alberta Polman. Alberta is geboren omstreeks 1390. Alberta is overleden na 1466, minstens 76 jaar oud.
Notitie bij Alberta: Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten.
Kinderen van Reinoud en Alberta:
1 Beerte van Echten, geboren omstreeks 1413. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.
2 Henric van Echten [1.2.1.2.1.3.2].
3 Folker van Echten [1.2.1.2.1.3.3], geboren omstreeks 1420.
Notitie bij Folker: Stamvader van de tak op Oldengaerde.
4 Simon van Raesfeld van Echten [1.2.1.2.1.3.4].
1.2.1.2.1.4 Mechteld van Echten is geboren omstreeks 1385, dochter van Roelof van Echten (zie 1.2.1.2.1) en Beerte van der Ese. Mechteld trouwde, ongeveer 18 jaar oud, in 1403 met Johan Langhals.
1.2.1.4.1.1 Johan de jonge de Mepsche is geboren in 1375, zoon van Johan de olde de Mepsche (zie 1.2.1.4.1) en NN. Johan is overleden vóór 18-06-1411, ten hoogste 36 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermoedelijk vermeld als Jan de Mepsche in een oorkonde van 1395, waar hij staat vermeld als een vijand van de bisschop van Utrecht. Zijn oom Roelof staat hierin vermeld als vriend van de bisschop.
Johan trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1395 met NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Henric de Mepsche [1.2.1.4.1.1.1], geboren omstreeks 1395. Henric is overleden vóór 02-08-1433, ten hoogste 38 jaar oud.
2 Yeye de Mepsche [1.2.1.4.1.1.2], geboren omstreeks 1400. Yeye is overleden vóór 1478, ten hoogste 78 jaar oud.
Notitie bij Yeye: Ook Yeye Lunschen.
3 Johan de Mepsche [1.2.1.4.1.1.3], geboren omstreeks 1405. Johan is overleden in 1442, ongeveer 37 jaar oud.
4 Roelof de Mepsche, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.
1.2.1.1.1.1.1 Agnes van den Clooster is geboren omstreeks 1360, dochter van Boldewijn van den Clooster en Ghysele van Echten (zie 1.2.1.1.1.1). Agnes trouwde, ongeveer 19 jaar oud, in 1379 in Hertme? met Johan Hondeberg.
Notitie bij Johan: wordt in 1398 beleend met Sinkgraven bij Denekamp
1.2.1.2.1.1.1 Roelof van Echten is geboren omstreeks 1405, zoon van Johan van Echten (zie 1.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Roelof is overleden omstreeks 1485, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Roelof van Echten is hulder bij de belening van zijn moeder Helst Redinck, als weduwe, met Scherpenborch en Avereng in Borculo in 1444, waarmee haar man Johan, namens haar, door de Hertog van Gelre in 1414 was beleend.
In 1456 bevindt Roelof zich in Deventer om deze stad te helpen verdedigen tegen Hertog Philips van Bourgondië.
Bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden van zijn zuster Johanna van Echten en Frederik van Maerhulse in 1461 wordt Roelof van Echten als een der huwelijkslieden vermeld; in datzelfde jaar wordt hij beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz.
In 1462, hij is dan nog niet gehuwd, betaalt hij zijn zwager Steven ter Borch een geleende som geld terug.
Dan, in 1464, trouwt Roelof van Echten met Bate van Steenwijck, dochter van Johan van Steenwijck en Hedwig Mulert; op 19 juli van dat jaar worden de huwelijksvoorwaarden opgesteld.
Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten; twee jaar later koopt hij van Albert van Steenwijck "het vierendeel van Lubbynghe", waarvan het andere deel al in zijn bezit is.
In 1470 en in de jaren die daarop volgen zien we Roelof van Echten vermeld als koper van renten uit een in Drogt onder Zuidwolde gelegen erf, de "Steenwijckshoeve" genaamd, en van enig onroerend goed, o.a. in de marke van Echten gelegen.
Het huwelijk van Roelof van Echten met Catharina Stellinx moet voor 19 mei 1477 zijn gesloten. Van die datum dateert namelijk een verklaring van Rodolf van Laer, heer te Ruinen, waaruit blijk dat Roelof aan zijn vrouw Catharina vermaakt al hun goederen en renten in de Betuwe "in het land van Ghelre". Wij vinden Roelof voor het laatst vermeld in 1483, wanneer Bertolt Dunnyngen Evertsz. en diens moeder Fije een stuk bouwland en twee stukken hooiland in de marke Echten aan hem verpachten.
Roelof:
(1) trouwde, ongeveer 59 jaar oud, omstreeks 1464 met Bate van Steenwijck, ongeveer 19 jaar oud. Bate is geboren omstreeks 1445, dochter van Johan (de oude) van Steenwijck en Hadewich Mulert. Bate is overleden omstreeks 1470, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij Bate: Ook vermeld als Beatrix.
Was op huwelijkse voorwaarden gehuwd, opgemaakt op donderdag na st. margriet 1464. Ter bijstand aanwezig haar moeder en haar broer Egbert.
Uit: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I31533.php
Egbert van den Rutenberge, Arent Sloet en Tijman Morriaen als huwelijkslieden van Roleff van Echten en Albert van Steenwijck, Geryt van Yselmuden en Johan van den Cloester als huwelijkslieden van Bate Johansdochter van Steenwijck verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roleff en Bate. Aan Roleff zal betaald worden door Wolter Stellinck 300 herenponden, door Gheert Mulert de olde 200 herenponden, en 700 herenponden door Hadewych Mulert, weduwe Johan van Steenwijck. Bate zal enige kleding krijgen. Bezegeld door de huwelijkslieden en door Ceyne Mulert. Origineel, met zes van de zeven zegels. 1464 juli 19, sdonredges nae sant Margarieten daghe der hilliger jonckfrouwen.
(2) trouwde, ten hoogste 72 jaar oud, vóór 19-05-1477 met Catharina Stellinx. Catharina trouwde voorheen omstreeks 1460 met Brienen.
Kinderen van Roelof en Bate:
1 Helst van Echten, geboren omstreeks 1465. Volgt 1.2.1.2.1.1.1.2.
2 Johan van Echten [1.2.1.2.1.1.1.3], geboren omstreeks 1465. Johan is overleden omstreeks 1495, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Johan: Op 14 maart 1484 wordt Johan van Echten beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz. waarmee, zo hebben wij hiervoor gezien, zijn vader Roelof van Echten in 1461 werd beleend. Twee jaar later, in 1486, draagt Johan van Echten als opvolger van de overleden pastoor van Zuidwolde Henricus Aehuys voor aan de proost en aartsdiaken van de kerk van St. Marie te Utrecht, Rodolphus Stenberch.
Kind van Roelof en Catharina:
3 [misschien] Johan van Steygheren [1.2.1.2.1.1.1.1].
Notitie bij Johan: Johan van Steygheren verklaart gekweten te hebben zijn broer Johan van Echten wegens de afkoop van de Benemaeth, hem gegeven door zijn vader. Bezegeld door de oorkonder. Origineel, met beschadigde zegels. 1491 maart 24, des donredaghes nae der hillighen sondach inder vasten gheheten Judica
https://www.drentsarchief.nl/onderzoeken/archiefstukken?option=com_maisinternet&view=maisinternet&Itemid=180&mivast=34&mizig=210&miadt=34&miaet=1&micode=0614&minr=860518&miview=inv2&milang=nl
1.2.1.2.1.1.3 Grete van Echten is geboren omstreeks 1430, dochter van Johan van Echten (zie 1.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Grete is overleden omstreeks 1462, ongeveer 32 jaar oud. Grete bleef kinderloos. Grete trouwde, ongeveer 17 jaar oud, in 1447 met Steven ter Borch.
1.2.1.2.1.1.4 Johanna van Echten is geboren omstreeks 1435, dochter van Johan van Echten (zie 1.2.1.2.1.1) en Else of Helst Radinc. Johanna is overleden na 1496, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Johanna: De bisschop van Utrecht Frederik van Baden, beleend Johanna van Echten onder hulderschap van haar man, na de dood van haar zuster Zwene van Echten, met de boterpacht in ’t kerspel Wanneperveen. Gedaan te Deventer op 24 november 1496.
Johanna trouwde met Frederick van Maerhulse.
1.2.1.2.1.3.1 Beerte van Echten is geboren omstreeks 1413, dochter van Reinoud van Echten (zie 1.2.1.2.1.3) en Alberta Polman. Beerte is overleden omstreeks 1460, ongeveer 47 jaar oud. Beerte trouwde met Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck. Johan is geboren omstreeks 1420 in Putten, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijk en Margaretha van Uiterwijck. Johan is overleden na 1482, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck tot Batinge.
Wordt in 1482 genoemd in een oorkonde
Kinderen van Beerte en Johan:
1 Reynold de Vos van Steenwijck. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.1.
2 Agnes van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.2], geboren omstreeks 1450.
3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck, geboren na 1450. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.
4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.4.
5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck, geboren omstreeks 1462. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.5.
1.2.1.4.1.1.4 Roelof de Mepsche is geboren omstreeks 1410, zoon van Johan de jonge de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1) en NN. Roelof is overleden in 1453, ongeveer 43 jaar oud. Roelof trouwde met NN.
Kind van Roelof en NN:
1 Roelof de Mepsche, geboren omstreeks 1435. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.
1.2.1.2.1.1.1.2 Helst van Echten is geboren omstreeks 1465, dochter van Roelof van Echten (zie 1.2.1.2.1.1.1) en Bate van Steenwijck. Helst is overleden na 1527, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Helst: 1527: Proces voor de Etstoel over de erfenis van Arend van Steenwijck tussen Helst van Echten, g/m Jacob van Uiterwijck en de erven van Johan van Steenwijck. Helst is de dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arend en Egbert.
Helst trouwde met Jacob van Uterwijck.
1.2.1.2.1.3.1.1 Reynold de Vos van Steenwijck, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck en Beerte van Echten (zie 1.2.1.2.1.3.1).
Kind van Reynold uit onbekende relatie:
1 Roeloff de Vos van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.1.1], geboren in 1501.
Notitie bij Roeloff: 27-10-1537 te Brussel; De keizer (Karel V) legitimeert Roeloff de Vos, natuurlijke zoon van Reynolt de Vos van Steenwijck en ene niet genoemde moeder, beide destijds ongebonden ( ongehuwd), zijnde hij omstreeks 31 jaar oud,van goeden leven en conversatie, zodat hij van zijne ouders en magen zal kunnen erven, alsof hij wettige zoon was, en bij zijn dood ook zijn naaste magen van hem erven zullen, ofschoon hij een bastaard was. Voor deze gunst zal hij zekere som betalen in verhouding tot zijn vermogen, te begroten door de Rekenkamer in den Haag.
Hij betaalde 12 ponden van 40 grote Vlaamschen het stuk. Zijn ghele vermogen bedroeg omtrent 800 Car. gulden.
1.2.1.2.1.3.1.3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck is geboren na 1450, dochter van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck en Beerte van Echten (zie 1.2.1.2.1.3.1).
Notitie bij Lijsje: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Lijsje trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, in 1470 met Herman van den Clooster, ongeveer 45 jaar oud. Herman is geboren omstreeks 1425, zoon van Reynold van den Clooster en Straele van Voorst. Herman is overleden in 1495, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Herman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Clooster
De tak Van den Clooster tot Vleddering
Herman van de Clooster (1435-1495) is de zevende zoon van Reinold van den Clooster en N. van Voorst. Hij trouwt Lyse de Vos van Steenwijk. Zij was de dochter van Johan de Vos van Steenwijck tot Batinge en Beerte van Echten. In 1466 koopt hij het huis en het hof Vledderinge van Hendrik Mulert (tot de Marsch), schout te Hasselt, en zijn vrouw Bole (Boelmans). Zijn tweede zoon noemt zich als eerste Herman (’hermanszoon’) van den Clooster tot Vleddering.
Koopt op 21 april 1466 huis en hof de Vledderinghe bij Meppel van Hendrik Mulert en Bole zijn vrouw.

Op 19 mei 1479 kopen hij en zijn vrouw Lyse een huis te Colderveen.
In 1491 werd hij beleent met de Havixhorst, na afstand van zijn broeder Roelof.
Kinderen van Lijsje en Herman:
1 Reinoud van den Clooster, geboren omstreeks 1475. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.1.
2 Herman van den Clooster tot Vleddering [1.2.1.2.1.3.1.3.2], geboren omstreeks 1480.
Notitie bij Herman: Drost van Drenthe in 1516
1.2.1.2.1.3.1.4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck en Beerte van Echten (zie 1.2.1.2.1.3.1). Hendrick is overleden in 1502, ongeveer 42 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Hendrick trouwde, ongeveer 29 jaar oud, in 1489 met Everharda Kruse, ongeveer 29 jaar oud. Everharda is geboren omstreeks 1460 in Echten Dr., dochter van Herman Kruse. Everharda is overleden na 1512, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Everharda: Familienaam ook geschreven als Guers
1512-Akte waarbij Albert en Johan Kruse benevens hun zuster Evertje, weduwe van Hendrikde Vos, elkaar toestaan de goederen, die hun vader Herman Kruse zijn aanbestorven tebelasten met een bedrag van 500 gouden Rijnse gulden, dit in afwijking van een verbod daartoe, dat in de scheiding van het jaar 1499 was opgenomen.
Kinderen van Hendrick en Everharda:
1 Coenraad van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.1], geboren omstreeks 1492. Coenraad is overleden omstreeks 1549, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie bij Coenraad: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
2 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1495. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.4.2.
1.2.1.2.1.3.1.5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck en Beerte van Echten (zie 1.2.1.2.1.3.1). Roelof is overleden omstreeks 1492, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos van Steenwijck. huismaarschalk van de Bisschop van Utrecht.
Notitie bij publiceren van Roelof: Vrouwe van Entinge
Roelof trouwde, ongeveer 18 jaar oud, in 1480 met Judith (Jutte) Mulert, ongeveer 15 jaar oud. Jutte is geboren omstreeks 1465, dochter van Hessel Mulert en Agnes van den Ruijtenberg. Jutte is overleden omstreeks 1515, ongeveer 50 jaar oud.
Kind van Roelof en Jutte:
1 Rudolpha van Steenwijck, geboren omstreeks 1485. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.5.1.
1.2.1.4.1.1.4.1 Roelof de Mepsche is geboren omstreeks 1435, zoon van Roelof de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4) en NN. Roelof is overleden in 1493 in Groningen, ongeveer 58 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Uit: http://www.nazatendevries.nl/ Het Geslacht de Mepsche Groningen, met literatuurverwijzingen. (Geldt ook voor de beschrijviningen bij alle nazaten van Roelof de Mepsche)
Roelof was burgemeester te Groningen.
Het geslacht de Mepsche is van oorsprong een Drents geslacht, waarschijnlijk afkomstig uit Dalen (Mogelijk Meppen, vandaar ‘de Mepsche’). In Drente heeft dit geslacht o.a. bezittingen te Borger (Westrup). In de late Middeleeuwen vestigt een deel van deze familie zich in de provincie Groningen. In de navolgende eeuwen zullen de nakomelingen een stempel drukken op de Groningse geschiedenis, soms op een angstaanjagende manier.
In een oorkonde uit 1457 beleent de bisschop van Utrecht Lubbe ten Peerbome met het zestiende deel der tienden te Dalen, die den Mepschen tot Donderen plagten toe te behoren, als een vijfmarksleen.
Roelof trouwde met Wemele Lewe. Wemele is geboren omstreeks 1440. Wemele is overleden na 1512, minstens 72 jaar oud.
Notitie bij Wemele: 07-09-1512: Vrouwe Wemele Mepsche draagt over aan Hille, dochter van wijlen haar zoon Johan Mepsche, een halve heerd in Werffumer kerspel, geheten Wicbolthsheert, met heerlijhkheden, huis land enz..
Kind van Roelof en Wemele:
1 Johan de Mepsche, geboren in 1474 in Ulrum. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.
1.2.1.2.1.3.1.3.1 Reinoud van den Clooster is geboren omstreeks 1475, zoon van Herman van den Clooster en Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck (zie 1.2.1.2.1.3.1.3). Reinoud is overleden in 1550, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Reinoud: Heer van de Havixhorst vanaf 1495.
Reinoud:
(1) trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1500 met Agnes van Ittersum. Agnes is een dochter van Jacob Johansz van Ittersum en Maria Mom. Agnes is overleden in 1519.
(2) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1520 met Anna de Vos van Steenwijck, ongeveer 30 jaar oud. Anna is geboren omstreeks 1490, dochter van Hendrik van Steenwijck en Johanna van Heest. Anna is overleden omstreeks 1560, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Anna: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Kinderen van Reinoud en Agnes:
1 Johan van den Clooster, geboren in 1500. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.1.1.
2 Elisabeth van den Clooster, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.1.2.
Kinderen van Reinoud en Anna:
3 Herman van den Clooster, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.1.3.
4 Agnes van den Clooster, geboren in 1520. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.3.1.4.
1.2.1.2.1.3.1.4.2 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1495, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijck (zie 1.2.1.2.1.3.1.4) en Everharda Kruse. Johan is overleden omstreeks 1530, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Jacob Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.1].
Notitie bij Jacob: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
2 Mette Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.2].
Notitie bij Mette: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
3 Catharina Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.3].
Notitie bij Catharina: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
4 Hendrik Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.4], geboren omstreeks 1515.
Notitie bij Hendrik: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
5 Roelof Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.5], geboren omstreeks 1520.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
6 Herman Johansz van Steenwijck [1.2.1.2.1.3.1.4.2.6], geboren omstreeks 1540. Herman is overleden omstreeks 1614, ongeveer 74 jaar oud.
Notitie bij Herman: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Herman Johansz de Vos gezeit Hummelinck geboren in 1540 kan een zoon zijn van Johan de Vos geboren in 1495 in Vollenhove, maar zeker is dit niet.
1.2.1.2.1.3.1.5.1 Rudolpha van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, dochter van Roelof (de Vos van) van Steenwijck (zie 1.2.1.2.1.3.1.5) en Judith (Jutte) Mulert. Rudolpha is overleden omstreeks 1555, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Rudolpha: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Rudolpha trouwde, ongeveer 28 jaar oud, in 1513 met Bouchard van Westerholt, ongeveer 23 jaar oud. Bouchard is geboren omstreeks 1490, zoon van Herman van Westerholt en Maria van Keppel. Bouchard is overleden omstreeks 1540, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Dinkelborg, Brockhuis en Koppel, Stadhouder van Oostfriesland.
Kinderen van Rudolpha en Bouchard:
1 Bouchard van Westerholt, geboren omstreeks 1515. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.5.1.1.
2 Hendrik van Westerholt [1.2.1.2.1.3.1.5.1.2], geboren omstreeks 1520. Hendrik is overleden omstreeks 1570, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van Entinge
1.2.1.4.1.1.4.1.1 Johan de Mepsche is geboren in 1474 in Ulrum, zoon van Roelof de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1) en Wemele Lewe. Johan is overleden op 15-06-1501 in Appingedam, 26 of 27 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Gesneuveld in de strijd.
Johan trouwde, ongeveer 16 jaar oud, omstreeks 1490 met Deetje Huinga.
Notitie bij Deetje: Ook vermeld als Dietje Huizinga.
Kinderen van Johan en Deetje:
1 Johan de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.
2 Evert de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.
3 Rudolf de Mepsche, geboren omstreeks 1490. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.3.
4 Hille de Mepsche, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.4.
1.2.1.2.1.3.1.3.1.1 Johan van den Clooster is geboren in 1500, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.2.1.2.1.3.1.3.1) en Agnes van Ittersum. Johan is overleden in 1591, 90 of 91 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Overleden op 91 jarige leeftijd.
Johan trouwde met Anna Onsta.
1.2.1.2.1.3.1.3.1.2 Elisabeth van den Clooster is geboren omstreeks 1505, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.2.1.2.1.3.1.3.1) en Agnes van Ittersum. Elisabeth trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1530 met Roelof van Echten, ongeveer 25 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1505, zoon van Johan van Echten en Hermanna van de Rutenbergh.
1.2.1.2.1.3.1.3.1.3 Herman van den Clooster is geboren omstreeks 1510, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.2.1.2.1.3.1.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck.
Notitie bij Herman: Vermeld in 1532 Inventaris archief Dickninge nr 40.
1534: De abdis en het convent ter Hunnepe sluiten eene overeenkomst met Herman van den Cloester als gevolmachtigde van Barte van Echten, zijne echtgenoote, en Johan van Echtenn, gevolmachtigde van juffer Boldewijnen van Echtenn, zijne zuster, over achterstallige betaling.
Actum tho Deventer op dach Crispini et Crispiniani anno etc. XXXIIII.
Herman trouwde met Barte (Bertha) van Echten. Barte is geboren omstreeks 1510.
1.2.1.2.1.3.1.3.1.4 Agnes van den Clooster is geboren in 1520, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.2.1.2.1.3.1.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck. Agnes is overleden op 04-03-1562, 41 of 42 jaar oud. Zij is begraven in Dalfsen.
Notitie bij Agnes: Vermeld in een oorkonde van 22 maart 1562
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Agnes trouwde met Johan van Rechteren van de Bredenhorst en Almelo. Johan is geboren in 1505, zoon van NN (Zeiger?) van Rechteren. Johan is overleden in 1580, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van Rechteren. Oorkonde 22 maart 1562.
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Oorkonde van 26 december 1563.
Peter van Holthe, richter te Dalffzen, oorkondt, dat jonker Johan van Rechteren voor zichzelf en hopman Johan van Haersolthe, als momber van de minderjarige kinderen van wijlen joffer Agniese van den Cloester, vrouw van Johan van Rechteren voornoemd, en als gemachtigde van zijn medemombers Herman van den Cloester, prior "upten Berch" (Bergkerk) in Deventer en Erenst Mulerdt, schout te Hasselt, ten overstaan van hem en de keurnoten Adolph van Rechteren en Lambert Henricsen verkocht en overgedragen te hebben aan Bertolt Bertolsen en zijn vrouw Jutte een jaarlijkse rente van 15 mud winterrogge uit hun erve en goed, genoemd Het Velthuis, bewoond door Rotger Bensinck en gelegen in het kerspel van Dalffzen in de buurschap Rechteren, en verder uit al hun goederen in het genoemde kerspel, welke rente jaarlijks vervalt op Martini in den wynter (11 november) en losbaar is met 300 goudguldens, van 28 brabantse stuivers het stuk; onder medebezegeling van deze akte door Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe.
Origineel charter (inv. nr. 1160). Met het licht beschadigde zegel van Peter van Holthe en fragmenten van de zegels van Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe; alle zegels uithangend en in groene was.
Kinderen van Agnes en Johan:
1 Adolf van Bredenhorst en Almelo [1.2.1.2.1.3.1.3.1.4.1], geboren in 1545. Adolf is overleden in 1598, 52 of 53 jaar oud.
Notitie bij Adolf: Heer van Rechteren
2 Seger van Bredenhorst en Almelo [1.2.1.2.1.3.1.3.1.4.2], geboren in 1554. Seger is overleden in 1603, 48 of 49 jaar oud.
3 Otto van Rechteren [1.2.1.2.1.3.1.3.1.4.3], geboren in 1558.
4 Hendrik van Rechteren [1.2.1.2.1.3.1.3.1.4.4], geboren in 1560. Hendrik is overleden in 1595, 34 of 35 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van de Hoonhorst
1.2.1.2.1.3.1.5.1.1 Bouchard van Westerholt is geboren omstreeks 1515, zoon van Bouchard van Westerholt en Rudolpha van Steenwijck (zie 1.2.1.2.1.3.1.5.1). Bouchard is overleden omstreeks 1600, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Alst
Kind van Bouchard uit onbekende relatie:
1 Engelbert van Westerholt, geboren omstreeks 1570. Volgt 1.2.1.2.1.3.1.5.1.1.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga. Johan trouwde op 25-02-1527 in Groningen met Anna Omteda. Anna is een dochter van Fecko Omteda en Lucke Kater.
Kind van Johan en Anna:
1 Johan de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2 Evert de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga.
Notitie bij Evert: Burgemeester te Groningen, getrouwd op 6 augustus 1520 te Groningen met Anna Jarges, overleden in 1541, dochter van Coppen Jarges. Evert is net als zijn grootvader Burgemeester te Groningen. Zijn schoonvader Coppen Jarges wordt genoemd in 1490 te Groningen.
In 1527 is er een akte van verkoop door Evert Mepsche aan Hermannus Mepsche (broer ??) van een jaarlijkse rente uit een huis gelegen aan de Grote Markt, hoek Ebbingestraat.
In 1529 is er een akte waarin Evert de Mepsche zijn ‘Evertsheerd’ bij Usquert ruilt tegen ‘het voorwerk’ te Winsum van Johannieter commanderij te Warffum. Hiermee verwerft hij bezittingen in het klooster te Warfum.
Evert trouwde op 06-08-1520 in Groningen met Anna Jarges. Anna is overleden in 1541.
Kinderen van Evert en Anna:
1 Coppen de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.
2 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1520. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.3 Rudolf de Mepsche is geboren omstreeks 1490, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga. Rudolf is overleden vóór 1568, ten hoogste 78 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Rudolf de Mepsche is ridder. Hij wordt al in 1521 genoemd als pastoor te Bedum, later als Doctor en Pastoor.
Op 24 juni 1535 is er een verzegeling, waarbij hertog Karel van Gelre aan dr. Roloff Mepsche pastor te Bedum verpacht voor zijn leven "alle alsulcken volle waren, weydelant, heydelant, hoylant, bouwlant, vischerije", welke hij bezit in de marckten van Midlaren en Zuidlaren.
Op 22 september 1568 verklaart Frater Joannes Roest, procurator te Bentlage van de orde van het Heilige kruis, dat jonker Haye Addinge te Westerwolde, hoveling te Sandtweerd, namens zijn vrouw als erfgename van haar vader, heer Rodolff de Mepsche, ridder, de verschenen jaarlijkse rente an 5 goudgulden heeft betaald, welke heer Rodolff de Mepsche, doctor en pastoor te Bedum, zijn convent heeft toegezegd.
Rudolf trouwde met Ode Tamminga. Ode is een dochter van Allert Tamminga en NN Thedema.
Kinderen van Rudolf en Ode:
1 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1525. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.3.1.
2 Johanna de Mepsche, geboren omstreeks 1530. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.3.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.4 Hille de Mepsche is geboren omstreeks 1500, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1) en Deetje Huinga.
Notitie bij Hille: 07-09-1512:
Vrouwe Wemele Mepsche draagt over aan Hille, dochter van wijlen haar zoon Johan Mepsche, een halve heerd in Werffumer kerspel, geheten Wicbolthsheert, met heerlijkheden, huis land enz..
Hille trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, vóór 1520 met Geert Lewe. Geert is een zoon van Herman Lewe en Bauwe Tamminga.
1.2.1.2.1.3.1.5.1.1.1 Engelbert van Westerholt is geboren omstreeks 1570, zoon van Bouchard van Westerholt (zie 1.2.1.2.1.3.1.5.1.1). Engelbert is overleden omstreeks 1605, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van Alst en Lake
Kind van Engelbert uit onbekende relatie:
1 Sophia Anna van Westerholt [1.2.1.2.1.3.1.5.1.1.1.1], geboren omstreeks 1600.
Notitie bij Sophia: Vrouwe van Alst en Haselüne
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1) en Anna Omteda. Johan is overleden in 1588 in Gdansk.
Notitie bij Johan: Johan de Mepsche woont op de borg Piloersma te Den Ham. Hij is hoofdeling te Groningen, evenals zijn gelijknamige neef Johan. In tegenstelling tot zijn neef is hij echter staatsgezind. Door de Spaanse overheersing in de stad Groningen is hij genoodzaakt om te vluchten, hij overlijdt in ballinschap. Zijn schoonfamilie Jensema leeft al enige eeuwen op de Jensemaborg te Oldehove. Zijn schoonvader Rembt Jensema overlijdt eveneens in ballingschap, na 1580.

Piloersema bij Den Ham heeft de vorm van een steenhuis, het begin van vele borgen. Het huidige Piloersema is echter geen steenhuis.
Johan de Mepsche, lid van de Ommelander adel, erfde in 1576 Piloersema en heeft er gewoond. Zijn kleinzoon Johan de Mepsche is de bouwheer van het huidige huis in 1633. De gevelsteen in de stalmuur vermeldt dat de schuren in 1702 zijn gebouwd. De laatste eigenaren, J.T. Wierenga en zijn echtgenote hebben de borg in 1991 nagelaten aan de Wierenga van Hamsterborg Stichting. De borg is in 1998 gerestaureerd en in gebruik als vergadercentrum. Ook kan men er logeren in karakteristieke gastenverblijven. De Vrienden van de Hamsterborg verzorgen de levende have die nog in de boerderij aanwezig is.
Johan trouwde met Dorothea Jensema. Dorothea is geboren in Oldehove, dochter van Rempt Jensema en Frederica Gaykema.
Kinderen van Johan en Dorothea:
1 Johan de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.1]. Johan is overleden in 1598.
2 Frederik de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.
3 Rempt de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1 Coppen de Mepsche, zoon van Evert de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2) en Anna Jarges. Coppen is overleden in 1594. Hij is begraven in Thesinge, kerk.
Notitie bij Coppen: Woonde op de Takkenborg te Garmerwolde.
Coppen trouwde met Bywe van Berum.
Kinderen van Coppen en Bywe:
1 Everhard (Evert) de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.1.
2 Averarda (Ave) de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.2.
3 Rudolf de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.
4 Remmert de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1520, zoon van Evert de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2) en Anna Jarges. Johan is overleden op 07-04-1585, ongeveer 65 jaar oud. Hij is begraven in Loppersum.
Notitie bij Johan: Uit: Het geslacht de Mepsche;
Luitenant van de Stad Groningen.
Als Johan geboren wordt is Groningen nog een zelfstandige stad. In 1536 moet ook Groningen Karel V als landsheer erkennen. De Mepsche weet binnen de nieuwe staat carrière te maken als een trouw dienaar. Zijn financiële positie verbetert aanzienlijk door een verstandig huwelijk waardoor hij de borg Duirsum bij Loppersum verwerft.
In 1557 wordt hij door Arenberg benoemd tot luitenant-stadhouder in Groningen. In die rol onderscheidt hij zich als een fel katholiek die niet bereid is toe te geven aan de wensen van de protestanten. Als het stadsbestuur de Broerkerk ter beschikking van de protestanten wil stellen verzet hij zich daartegen.
Na de dood van Arenberg, die sneuvelt in de Slag bij Heiligerlee, hoopt de Mepsche zelf tot stadhouder bevorderd te worden, maar hij wordt gepasseerd. Zijn carrière lijkt voorbij als Groningen toetreedt tot de Pacificatie van Gent, maar na het verraad van Rennenberg keert hij terug in Groningen. Als uitvoerder van de Spaanse/katholieke plakkaten wordt hij zeer gevreesd. Hij sterft in 1585 aan de pest.
Uit 1561 is er een huwelijkscontract tussen Johan de Mepsche en Agnes Entens. Niet zeker dat dit het huwelijk tussen hem en Agnes van Munster betreft, maar het is wel zeer goed mogelijk. Het is niet geheel duidelijk wie de moeder is van de kinderen Evert Johan en Catharina.
Johan:
(1) trouwde met Catharina van Siegen. Catharina is een dochter van Arnold van Siegen en Catharina Wolff. Catharina is overleden vóór 1560.
(2) trouwde, ongeveer 41 jaar oud, omstreeks 1561 met Agnes van Munster. Agnes is een dochter van Roelof van Munster en Maria van Selbach.
Kinderen van Johan en Catharina:
1 Evert Johan de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.1]. Evert is overleden op 11-11-1642. Hij is begraven in Loppersum.
Notitie bij Evert: Begraven in de kerk van Loppersum:
Anno 1642, den 11 november, is in den Heeren gerustet de E.E. Manhaften Jr. Evert Johan De Mepsche, in tyt sines levendes gewesene Luitenant Ritmester end Cornet. Des Seele Godt genade.
2 Catharina de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.2.
Kinderen van Johan en Agnes:
3 Rudolph de Mepsche, geboren omstreeks 1561 in Den Ham. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.
4 Johanna de Mepsche, geboren omstreeks 1563. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.4.
5 (Agnes) de Mepsche, geboren omstreeks 1565. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.5.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.3.1 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1525, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.3) en Ode Tamminga. Johan trouwde, ongeveer 66 jaar oud, in 1591 met Anna Nanninga. Anna is een dochter van Doede Nanninga en Sophia Ripperda van Farmsum. Anna is weduwe van Egbert Clant (ovl. 1590).
1.2.1.4.1.1.4.1.1.3.2 Johanna de Mepsche is geboren omstreeks 1530, dochter van Rudolf de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.3) en Ode Tamminga. Johanna:
(1) trouwde met Haye Addinga. Haye is een zoon van Jurgen Addinga en Anna Thedema.
(2) trouwde met Adriaan Hickaart. Adriaan is een zoon van Anthony Hickaart en Adriana van Balveren.
(3) trouwde met Smulling NN.
(4) trouwde met Diederik Sonoy. Diederik is geboren in 1529 in Kalkar. Diederik is overleden op 02-06-1597 in Pieterburen, 67 of 68 jaar oud.
Notitie bij Diederik: Burgemeester van Enkhuizen (vanaf 1572), Gouverneur van het Noorderkwartier (Noord Holland).
Diederik Sonoy was de aanvoerder van de watergeuzen en gouverneur in Noord Holland. Hij kiest al op jonge leeftijd voor het protestantisme, en weigert in 1567 de eed van trouw af te leggen aan de koning van Spanje. In Januari 1568 onderteken Sonoy met Hendrik van Brederode en zeven andere opstandige edelen een compromis om de Spanjaarden met geweld uit de Lage Landen te verdrijven.
Op 1 juli 1568 ontvangt hij de eerste kaperbrieven van Lodewijk van Nassau. Dit gebeurt tijdens het beleg van Groningen, vlak na de slag bij Heiligerlee. Sonoy vecht negen dagen later als leider van 700 watergeuzen in zo’n zestien schepen tegen Boschuyzen bij Delfzijl. Willem van Oranje benoemt Sonoy in 1572 tot gouverneur van Noord Holland.
Meer info, zie de website: http://members.home.nl/tettero/ZuidHolland/Sonoy.htm
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2 Frederik de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1) en Dorothea Jensema. Frederik is overleden vóór 1601. Frederik trouwde in 1590 met Oede Entens. Zij is een dochter van Peter Oede Entens en Bauwe Omteda.
Kinderen van Frederik en Oede Entens:
1 Dorothea de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.1.
2 Johan de Mepsche, geboren omstreeks 1590 in Groningen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3 Rempt de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1) en Dorothea Jensema. Rempt is overleden in 1615 in Groningen. Hij is begraven in Martinikerk Groningen. Rempt trouwde in 1581 met Suzanne van Steenwijk.
Kinderen van Rempt en Suzanne:
1 Johan de Mepsche, geboren op 26-04-1592 in Leer. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.
2 Hidde de Mepsche, geboren op 09-05-1594 in Leer. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.1 Everhard (Evert) de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Everhard is overleden op 05-02-1646.
Notitie bij overlijden van Everhard: Anno 1646, den 5 feb, starft den weled. eerentfesten hoechachtbaeren enz. Joncker Everhardt D. Mepsche, op Tackenborch tot Garmerwolde, Teesinge ende Ten Bour enz. Hoevelinck.
Notitie bij Everhard: Woonde op de Takkenborg in Garmerwolde.
Everhard trouwde op 06-11-1596 in Groningen met Ida Broersma.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.2 Averarda (Ave) de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Ave trouwde met Frans Coenders. Frans is geboren omstreeks 1575 in Groningen, zoon van Tammo Coenders en Roelofje Sickinge.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3 Rudolf de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Rudolf is overleden vóór 04-1629. Rudolf ging in ondertrouw op 02-04-1603 in Groningen met Aeltien Schatter.
Kind van Rudolf en Aeltien:
1 Coppen de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4 Remmert de Mepsche, zoon van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1) en Bywe van Berum. Remmert is overleden vóór 1649. Remmert trouwde op 28-08-1596 in Groningen met Tetke Entens.
Kind van Remmert en Tetke:
1 Gelmer de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.2 Catharina de Mepsche, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Catharina van Siegen. Catharina is overleden in 1624 in Brussel. Catharina trouwde met Antoine de Lockquenghien.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3 Rudolph de Mepsche is geboren omstreeks 1561 in Den Ham, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. Rudolph is overleden in 1628, ongeveer 67 jaar oud. Rudolph trouwde met Joachime Böselager.
Kinderen van Rudolph en Joachime:
1 Johan de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.
2 Anna de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.2].
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.4 Johanna de Mepsche is geboren omstreeks 1563, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. Johanna trouwde, ongeveer 30 jaar oud, in 1593 met Assuerus Clant.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.5 (Agnes) de Mepsche is geboren omstreeks 1565, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2) en Agnes van Munster. (Agnes) trouwde met Abeko (Aepko) van Ewesum. Aepko is geboren omstreeks 1459, zoon van Onno van Ewesma en Gele Lutesdr Menninga. Aepko is overleden in 1505, ongeveer 46 jaar oud.
Notitie bij Aepko: Ridder, vermeld 16 september 1495; Heer Aebeko van Ewsum wordt, na de dood van zijn broer Hendrik van Ewsum, beleend met Mensingegoed te Roden met een volle waar en alle toebehoren.
1497 jul 9 (BE fol 23v)
Heer Abeko van Ewesum te Roden, ridder, verkrijgt Mensinge.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.1 Dorothea de Mepsche, dochter van Frederik de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2) en Oede Entens. Dorothea trouwde op 31-03-1638 in Groningen met Harmen Ovingh.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2 Johan de Mepsche is geboren omstreeks 1590 in Groningen, zoon van Frederik de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2) en Oede Entens. Johan is overleden omstreeks 1653, ongeveer 63 jaar oud. Johan trouwde, ongeveer 21 jaar oud, op 08-09-1611 in Groningen met Aijlcke tho Nansum.
Notitie bij het huwelijk van Johan en Aijlcke: Die edle ehrnfeste jonker Johan de Mepsche zalige Frederick de Mepsch unde Ude Entens ehelike soene daer voer die edele ehrentfeste Koppen Jarghes als voget compareerde und die edle ehrntrijke Aelke to Nanzum Wilke tho Nansums ehelijke dochter daer voer die edele ehrentfeste amptman Sijghers compareerde is die proclamatie geconstateert veneris 2 augusti 1611.
in margine: Martinikerk; per dominum Bern. 8 september 1611.
Aijlcke is geboren in Oldenzijl, dochter van Wilke tho Nansum.
Kind van Johan en Aijlcke:
1 Oede de Mepsche, geboren op 15-09-1612. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1 Johan de Mepsche is geboren op 26-04-1592 in Leer, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3) en Suzanne van Steenwijk. Johan is overleden op 07-09-1652 in Groningen, 60 jaar oud. Hij is begraven op 13-09-1652 in Groningen.
Notitie bij Johan: Johan de Mepsche is stadsrentmeester van Groningen (1627-1646). Op 26 mei 1631 verkoopt hij een huis aan de Leliestraat te Groningen. In 1632 koopt hij een huis aan de Brede Markt aan de Korenrijp, genaamd als ‘Huis met de Schone Gevel’.
Door zijn huwelijk met Helena Wicheringe verwierf Johan de borg Meininga te Niezijl. Zijn zonen Rempt en Gerard gebruiken de toevoeging ‘op Meininga’.
Johan trouwde, 31 jaar oud, op 28-09-1623 in Groningen met Helena Wicheringe, 29 jaar oud. Helena is geboren op 04-04-1594 in Harlingen, dochter van Gerhardus Wicheringe en Elizabeth Mattis Ruitenborgh.
Kinderen van Johan en Helena:
1 Gerard de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.
2 Johan de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2 Hidde de Mepsche is geboren op 09-05-1594 in Leer, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3) en Suzanne van Steenwijk. Hidde is overleden op 03-08-1662, 68 jaar oud.
Notitie bij Hidde: In 1634 wordt Hidde genoemd als schepper van Aduarderzijlvest.
Hidde trouwde, 28 jaar oud, op 16-02-1623 in Groningen met Catharina (Titia) Wicheringe, 32 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hidde en Titia: Saturni den 18 januari 1623
Den edelen eeruntfesten Hidde d’Mepsche und die edele eher- unt doegentrijcke juffer Teetke Wicheringe beide absent de edele ehrentfeste joncker Jan d’Mepsche daervoer compareerrende; is de proclomatie geconsenteert.
in margine: Martinikerk; Wesselus den 16 februarij 1623.
Titia is geboren op 18-10-1590 in Harlingen, dochter van Gerhardus Wicheringe en Elizabeth Mattis Ruitenborgh.
Kinderen van Hidde en Titia:
1 [waarschijnlijk] Gerard de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.
2 Rempt de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1 Coppen de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3) en Aeltien Schatter. Coppen is overleden vóór 1647. Coppen trouwde met Anna Hillebrandus. Anna is overleden in 1633 in Groningen.
Kinderen van Coppen en Anna:
1 Rudolph de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.1]. Rudolph is overleden op 31-12-1657 in Garmerwolde.
Notitie bij overlijden van Rudolph: Op zijn graf staat de volgende tekst:
den weledelgeboren Rudolf de Mepsche, op de Tackenborch tot Garmerwolde, ’t Sandt en Crewert met haer annexen Juncker en Hovelinck, is gestorven op den 31 december 1657.
kwartieren:
de Mepsche Hillebrandes van Harssens
van Berum Yminga
Schatter Fritema
Jarges Siaerda
2 Alegunda de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.2.
3 Anna Catharina de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.3.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4.1 Gelmer de Mepsche, dochter van Remmert de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.4) en Tetke Entens. Gelmer trouwde met Theodorus Christoffer Grawijck.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1 Johan de Mepsche, zoon van Rudolph de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3) en Joachime Böselager. Johan is overleden vóór 1631. Johan trouwde met Lewe ten Holte. Lewe trouwde later in 1631 met Pieter Folckers.
Kinderen van Johan en Lewe:
1 Elteke de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.1.
2 Rudolf de Mepsche, geboren omstreeks 1620. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2.1 Oede de Mepsche is geboren op 15-09-1612, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.2.2) en Aijlcke tho Nansum. Oede is overleden op 03-05-1648, 35 jaar oud. Oede trouwde, 20 jaar oud, op 14-06-1633 met Albert Hooftman, ongeveer 23 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Oede en Albert: Huwelijkscontract tussen Albert Hooftman, zoon van Gilles H. en Fouwel Roltemans, en Oede de Mepsche, dochter van Johan de M. op den Ham en Aijlcke toe Nansum.
Getuigen zijn: Hildebrandt Entens, Wilhelm Conders van Helpen, Johan de Mepsche op den Ham, Gooszen Schaffer, Coppen Jarges en de rentmeester Johan de Mepsche, 1633. 14 juni .
Albert is geboren omstreeks 1610, zoon van Gilles Hooftman en Fouwel Roltemans. Albert trouwde later op 17-09-1651 in Groningen met Johanna Margaretha van Ewsum (geb. ±1630).
Notitie bij Albert: Was burgemeester van Groningen.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1 Gerard de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1) en Helena Wicheringe. Gerard is overleden vóór 1682.
Notitie bij Gerard: Jonker, hoofdman van stad Groningen, Rentmeester.
Gerard wordt evenals zijn vader genoemd als ‘op Meijninga’, verwijzend naar de borg Meijninga. Hij woont echter te Groningen, waar hij diverse functie’s bekleedt.
Hij wordt genoemd als Raadsheer en Hoofdman van de stad Groningen, en als Rentmeester tussen 1657 en 1672. In 1656 koopt hij een huis in de Boteringestraat van Rudolph d’Mepsche op Tackenborch.
Sappemeer - fol.26v - 24 april 1681 - 25 januari 1694 - Titia van Walta, weduwe van de Mepsche, als mede leg. tut. over haar minderjarige dochter, juffer Margarieta d’ Mepsche, jr. Sibrand de Mepsche, luitenant over een compagnie cavalerie, en Jan de Mepsche, kapitein van een compagnie infanterie, verkopen aan Geert Hilldebrants en Anna Everts (ehel.), en Jan Harmens Calck en Wijpke Jansen (ehel.) de overdracht van een halve wijk veen, in het oosten van Sappemeer. Prijs: 700 car.gld
Johan Bloemert als volmacht van Thitia van Walta, weduwe van de raadsheer Gerhard de Mepsche, haar zoon kapitein Johan de Mepsche en haar dochter Margareta de Mepsche, weduwe Krieckx, draagt het goed op aan de ambtman. Datering 1690 sep 2.
Gerard trouwde op 24-09-1655 in Groningen met Tieth van Walta.
Kinderen van Gerard en Tieth:
1 Jan de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.1]. Hij is gedoopt op 30-08-1657 in Groningen.
2 Arent de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.2]. Hij is gedoopt op 12-02-1660 in Groningen.
3 Geert de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.3]. Hij is gedoopt op 04-10-1661 in Groningen. Geert is overleden vóór 09-06-1664 in Groningen, ten hoogste 2 jaar oud.
4 Geert de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.4]. Hij is gedoopt op 09-06-1664.
5 Rempt de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.5]. Hij is gedoopt op 28-11-1665 in Groningen.
6 Margaretha de Mepsche, gedoopt op 20-11-1668 in Groningen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.6.
7 Gerhard de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.7]. Hij is gedoopt op 25-11-1671 in Groningen.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.2 Johan de Mepsche, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1) en Helena Wicheringe. Johan is overleden vóór 1672.
Notitie bij overlijden van Johan: Verzegeling, waarbij Gerhardt de Mepsche en Titia van Walta, ehelieden, alsmede vrouwe Agnes Gruijs, weduwe van wijlen Johan de Mepsche, van Micheel Amija 6000 car. guldens op rente nemen, 1672-11-29.
Johan trouwde op 04-05-1662 in Aduard met Agnes Gruis.
Notitie bij Agnes: 29-11-1672: Verzegeling, waarbij Gerhardt de Mepsche en Titia van Walta, ehelieden, alsmede vrouwe Agnes Gruijs, weduwe van wijlen Johan de Mepsche, van Micheel Amija 6000 car. guldens op rente nemen.
Akte van verkoop door Agnes Gruys weduwe de Mepsche en de erven Johan de Mepsche aan Alderick van Ewsum en zijn vrouw J.E. Mackdowell en aan Everhard Ringels en zijn vrouw van een heerd land te Hoogkerk c.a. en de toerbeurt van de schepperij, 1692.
Kind van Johan en Agnes:
1 Helena de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.2.1]. Zij is gedoopt op 28-08-1665 in Aduard.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1 Gerard de Mepsche, zoon van [waarschijnlijk] Hidde de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2) en [waarschijnlijk] Catharina (Titia) Wicheringe.
Notitie bij Gerard: Nalatenschap van Titus van Ewsum en zijn vrouw Geertruid van Ewsum tussen Gerhard de Mepsche als voogd voor zijn dochter Geertruit de Mepsche, Ida de Mepsche, Ernest van Ewsum, Heero van Ewsum, Onno van Ewsum, Elisabeth van Ewsum, 1675 jul 16.
Gerard trouwde op 04-09-1652 in Groningen met Anna van Ewsum, ongeveer 22 jaar oud. Anna is geboren omstreeks 1630.
Kinderen van Gerard en Anna:
1 Geertruida de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.1.
2 Ida de Mepsche. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.2.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2 Rempt de Mepsche, zoon van Hidde de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2) en Catharina (Titia) Wicheringe. Rempt is overleden vóór 05-1682. Rempt trouwde met Willemina Wicheringe. Willemina is een dochter van Bartholdus Wicheringe en Oede Sophia Clant.
Kinderen van Rempt en Willemina:
1 Teteke de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.1]. Zij is gedoopt op 26-05-1659 in Groningen. Teteke is overleden vóór 27-12-1661, ten hoogste 2 jaar oud.
2 Ode Sophia de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.2]. Zij is gedoopt op 03-08-1660 in Gronigen. Ode is overleden vóór 07-?-1667 v.Chr., minstens 3326 jaar oud.
3 Teteke de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.3]. Zij is gedoopt op 27-12-1661 in Gronigen.
4 Hidde de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.4]. Hij is gedoopt in 07-1664 in Gronigen.
5 Bartoldt de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.5]. Hij is gedoopt op 31-10-1665 in Gronigen.
6 Oede Sophia de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.6]. Zij is gedoopt op 27-07-1667.
7 Rempt de Mepsche, gedoopt op 23-07-1669 in Groningen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.2 Alegunda de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1) en Anna Hillebrandus. Alegunda trouwde met Hillebrandt Entens op Luilema.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1.3 Anna Catharina de Mepsche, dochter van Coppen de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.1.3.1) en Anna Hillebrandus. Anna is overleden na 1693. Anna trouwde met Ludolf Tjarda van Starkenborgh. Ludolf is een zoon van Lambert van Starkenborgh. Ludolf is overleden omstreeks 1686.
Notitie bij Ludolf: Heer van Wehe en Zuurdijk
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.1 Elteke de Mepsche, dochter van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1) en Lewe ten Holte. Elteke trouwde met Peter Folkerts. Peter is een zoon van Pieter Folckers en Dewertien Simons. Peter is overleden vóór 12-1644.
Notitie bij Peter: Uit: Het geslacht de Mepsche;
Raadsheer van Groningen, luitenant. Overleden voor december 1644.
In 1633 koopt Peter Folkerts de borg Duirsum te Den Ham van Evert, Johan en Rudolf de Mepsche.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2 Rudolf de Mepsche is geboren omstreeks 1620, zoon van Johan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1) en Lewe ten Holte. Rudolf is overleden na 1650, minstens 30 jaar oud.
Notitie bij Rudolf: Uit: http://www.nazatendevries.nl/Genealogie/Rudolf%20de%20Mepche%20van%20Faan/Het%20geslacht%20de%20Mepsche.html
Verzegeling ener scheiding van in gemeenschap bezeten goederen tussen Assella Folkers en Rudolph Folkers, 1646 jan. 18.
Akte van ruil, waarbij Joost Lewe, jonker en hoveling ter Hansouw en Kantens c.a., aan zijn neef Rudolph de Mepsche, jonker en hoveling te Loppersum enz., en Assella Folckers e.l. overdraagt een heerd land onder Loppersum en Hellum, groot c. 46 grazen, en daarvoor in eigendom terug ontvangt een heerd land te Luddeweer onder Woltersum, groot 106 grazen, en 6 grazen land en ossenweide buiten de Boteringe-poort te Groningen benevens 1600 car. gulden, 1650
Rudolf trouwde met Assele Folkers. Assele is een dochter van Pieter Folckers en Dewertien Simons.
Kinderen van Rudolf en Assele:
1 Dewer Maryde de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.1].
2 Peter de Mepsche, gedoopt op 08-09-1650 in Loppersum. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.
3 Jan de Mepsche, gedoopt op 30-08-1657 in Groningen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1.6 Margaretha de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.1.1) en Tieth van Walta. Zij is gedoopt op 20-11-1668 in Groningen. Margaretha is overleden in 1738, 69 of 70 jaar oud. Margaretha trouwde, 15 jaar oud, op 20-09-1684 in Groningen met Gijsbert Mattheus Kriecks, 28 jaar oud. Gijsbert is geboren op 15-11-1655 in Utrecht, zoon van Justus Gijsbrechtsen Kriecks en Agnes de Milan.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.1 Geertruida de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1) en Anna van Ewsum.
Notitie bij Geertruida: 1681; Akte van verkoop door Elisabet van Ewsum en Geertruida de Mepsche, Ernst van Ewsum, Everarda Johanna van Berum en Onno van Ewsum aan Gerhardt Rudolph van Sissinck en diens vrouw Ida de Mepsche van hun aandeel in een mandelige plaats met de daartoe behorende goederen te Roderwolde, alsmede van een vierendeel waardeel in de marke van Peize.
Geertruida trouwde met Titus Ewsum. Titus is geboren omstreeks 1640. Titus is overleden in 1675, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Titus: Nalatenschap van Titus van Ewsum en zijn vrouw Geertruid van Ewsum tussen Gerhard de Mepsche als voogd voor zijn dochter Geertruit de Mepsche, Ida de Mepsche, Ernest van Ewsum, Heero van Ewsum, Onno van Ewsum, Elisabeth van Ewsum, 1675 jul 16.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.2 Ida de Mepsche, dochter van Gerard de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1) en Anna van Ewsum. Ida is overleden in 1721.
Notitie bij Ida: 1681: Akte van verkoop door Elisabet van Ewsum en Geertruida de Mepsche, Ernst van Ewsum, Everarda Johanna van Berum en Onno van Ewsum aan Gerhardt Rudolph van Sissinck en diens vrouw Ida de Mepsche van hun aandeel in een mandelige plaats met de daartoe behorende goederen te Roderwolde, alsmede van een vierendeel waardeel in de marke van Peize.
1713; Akte van verpachting voor de tijd van 9 jaren met het recht redemptie door Ida de Mepsche, bijgestaan door haar man Lucas Adriaan van Lissebon, aan Maurits Clant van Hanckema van enige heemsteden en een tuin te Zuidhorn.
Ida:
(1) trouwde op 15-05-1675 in Groningen met Gerhard Rudolph van Sissinck.
(2) trouwde op 28-08-1693 in Groningen met Lucas Adriaan van Lissabon. Lucas is overleden vóór 1721.
Kind van Ida en Gerhard:
1 Evert van Sissinck [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.1.2.1].
Notitie bij Evert: 6 oktober 1721: Nalatenschappen van Hero en Onno van Ewsum tussen Titus van Ewsum en Evert van Sissinck als erfgenaam van zijn moeder Ida de Mepsche, weduwe Lissabon
1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7 Rempt de Mepsche, zoon van Rempt de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2) en Willemina Wicheringe. Hij is gedoopt op 23-07-1669 in Groningen. Rempt is overleden na 1732, minstens 63 jaar oud.
Notitie bij Rempt: Hij was artilleriemeester te Groningen.
Hij bouwde omstreeks 1655 de borg Croonhoven te Sappemeer.
Rempt:
(1) trouwde, 30 jaar oud, op 16-08-1699 in Groningen met Wija Hinrica van Julsingha. Wija is een dochter van Johan van Julsingha en Wija Hinrica Clinge.
(2) trouwde, 54 of 55 jaar oud, in 1724 in Groningen met Johanna de Mepsche, 36 of 37 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Rempt en Johanna: Akte van huwelijkse voorwaarden tussen Rempt d’ Mepsche, zoon van Rempt d’ Mepsche en Willemina Wicheringe, en Johanna d’ Mepsche, weduwe van Jan Clant en dochter van Jan d’ Mepsche en Juliana Verruci, 1724 (1724.06.01)
Vrouwe Johanna de Mepsche, weduwe van de raadsheer Rembt de Mepsche en Hendrik Knijpinga verklaren een ruiling van goederen te hebben aangegaan, waarbij wed. de Mepsche aan Knijpinga overdraagt:
1. het huis, gedurende de laatste tijd door haar persoonlijk bewoond in de Oude Kijk in ’t Jatstraat met een hofje, plaats en stal erachter met een vrije uitgang naar de Turftorenstraat en een vrije uitgang via de stal naar het mandelige gangetje;
2. de naast sub. 1. gelegen behuizing met een vrije uitgang door het mandelig gangetje met het recht op de mandelig put daarin, 16 juni 1755. Authenthiek afschrift
Zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4 voor persoonsgegevens van Johanna.
Kinderen van Rempt en Wija:
1 Willemijna de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.1]. Zij is gedoopt op 21-01-1703 in Groningen.
2 Wija de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7.2]. Zij is gedoopt op 20-01-1704 in Groningen.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2 Peter de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2) en Assele Folkers. Hij is gedoopt op 08-09-1650 in Loppersum. Peter is overleden op 09-01-1710 in Groningen, 59 jaar oud.
Notitie bij Peter: Uit: Genealogie de Mepsche, Groninger tak.
Peter de Mepsche was Raadsheer te Groningen, hij bezat o.a. de Euckema en Ailckema borg. Zijn zoon Rudolph verkocht het ‘Aylkuma’-goed in 1727 met schuur, hovinge, geboomte, grachten, etc..
Akte van schenking door Aswerus Aldringa aan Geertruida Aldringa, weduwe van Peter de Mepsche, van de borg Byma te Faan en alle daaraan verbonden rechten en 77 grazen land, die op haar beurt hetzelfde schenkt aan haar zoon Rudolf de Mepsche, 1712 (1712.02.18)
Peter trouwde met Geertruida Aldringa. Geertruida is een dochter van Gerhard Aldringa en Catharina Croons. Zij is gedoopt op 21-07-1661 in Niekerk.
Kind van Peter en Geertruida:
1 Rudolf de Mepsche, gedoopt op 15-03-1695. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3 Jan de Mepsche, zoon van Rudolf de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2) en Assele Folkers. Hij is gedoopt op 30-08-1657 in Groningen.
Notitie bij Jan: Hij was kapitein.
Jan trouwde, 25 jaar oud, op 21-10-1682 in Groningen met Juliana Verruci. Juliana is een dochter van Petrus Verruci en Cornelia de Bergagne.
Kinderen van Jan en Juliana:
1 Gerard de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.1]. Hij is gedoopt op 27-03-1683 in Groningen.
2 Cornelia de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.2]. Zij is gedoopt op 23-11-1684 in Gronigen.
3 Amelia Hendriette de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.3]. Zij is gedoopt op 17-03-1686 in Gronigen.
4 Johanna de Mepsche, gedoopt op 10-04-1687 in Groningen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4.
5 Helena de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.5]. Zij is gedoopt op 15-07-1688 in Sappemeer.
6 Juliana de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.6]. Zij is gedoopt op 07-01-1690 in Groningen.
7 Sibrandina de Mepsche, gedoopt op 10-08-1693 in Gronigen. Volgt 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.7.
8 Peter Rempt de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.8]. Hij is gedoopt op 17-04-1696 in Gronigen.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1 Rudolf de Mepsche, zoon van Peter de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2) en Geertruida Aldringa. Hij is gedoopt op 15-03-1695. Rudolf is overleden in 12-1754 in Wedde, 59 jaar oud. Hij is begraven in Groningen, Martinikerk.
Notitie bij Rudolf: Hij was Heer van Faan in het Westerkwartier en later ook Drost van Westerwolde, benoemd door Stadhouder Willem IV in 1748.
Hij verkreeg via vererving de borgen Bijma en Bloemersma in het Westerkwartier. Hij was aanhanger van de Oranjepartij.
Rudolf trouwde, 23 jaar oud, op 08-04-1718 in Zandeweer met Susanna Elijsabeth Alberda, 18 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Rudolf en Susanna: Tekst huwelijksinschrijving:
De H.E.G.Hr. MijnHeer Rudolph De Mepsche, Hr.v.Bijma tot Faan
cop De H.E.G. Juff Mejuffer Susanna Elijsabeth Alberda, Juffr.v.SN
Susanna is een dochter van Onno Tamminga van Alberda en Josina Petronella Clant. Zij is gedoopt op 06-02-1700 in Groningen.
Kinderen van Rudolf en Susanna:
1 Peter Jebo de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.1], geboren in Aan de Grote Markt Groningen. Hij is gedoopt op 06-01-1719 in Groningen.
2 Onno Egbert de Mepsche [1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.2.1.2], geboren in Aan de Grote Markt Groningen. Hij is gedoopt op 17-03-1723 in Groningen.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.4 Johanna de Mepsche, dochter van Jan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3) en Juliana Verruci. Zij is gedoopt op 10-04-1687 in Groningen. Johanna:
(1) trouwde met Jan Clant.
(2) trouwde, 36 of 37 jaar oud, in 1724 in Groningen met Rempt de Mepsche, 54 of 55 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Johanna en Rempt: Akte van huwelijkse voorwaarden tussen Rempt d’ Mepsche, zoon van Rempt d’ Mepsche en Willemina Wicheringe, en Johanna d’ Mepsche, weduwe van Jan Clant en dochter van Jan d’ Mepsche en Juliana Verruci, 1724 (1724.06.01)
Vrouwe Johanna de Mepsche, weduwe van de raadsheer Rembt de Mepsche en Hendrik Knijpinga verklaren een ruiling van goederen te hebben aangegaan, waarbij wed. de Mepsche aan Knijpinga overdraagt:
1. het huis, gedurende de laatste tijd door haar persoonlijk bewoond in de Oude Kijk in ’t Jatstraat met een hofje, plaats en stal erachter met een vrije uitgang naar de Turftorenstraat en een vrije uitgang via de stal naar het mandelige gangetje;
2. de naast sub. 1. gelegen behuizing met een vrije uitgang door het mandelig gangetje met het recht op de mandelig put daarin, 16 juni 1755. Authenthiek afschrift
Zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.1.1.3.2.2.7 voor persoonsgegevens van Rempt.
1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3.7 Sibrandina de Mepsche, dochter van Jan de Mepsche (zie 1.2.1.4.1.1.4.1.1.2.2.3.1.2.3) en Juliana Verruci. Zij is gedoopt op 10-08-1693 in Gronigen. Sibrandina:
(1) trouwde, 28 jaar oud, op 10-08-1721 in Gronigen met Abel Jans Coenders, 27 of 28 jaar oud. Abel is geboren in 1693 in Gronigen, zoon van Joost Lewe Coenders van Vervou en Odilia Rengers. Abel is overleden in 09-1736, 42 of 43 jaar oud.
(2) trouwde, 61 jaar oud, op 28-12-1754 in Gronigen met Tjerk van Ommen.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.1 op 01-01-2025 12:00:51 door A. Post