Parenteel van Hendrik van Steenwijck

1 Hendrik van Steenwijck is geboren omstreeks 1165, zoon van [misschien] Hendrik van Cunre van Urk en NN van NN. Hendrik is overleden vóór 1218, ten hoogste 53 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Vermeld in een oorkonde van 1206 als priesters/getuige, samen met Johan van Vollenhove. Aanwezige ridders: Wolter van Coevorden, de broers Menzo en Roelof van Peize, Arnold van Ruinen, Otto van de Polle, Hugo Sturm (Calthorne bij Diever), Gerard Lewe, Hugo Donker, de broers Egbert en Menso van Groningen, Wicher Lapinch (Radinc?), Rudolf, Hendrik van Norch, Walter Radink, schulte Bartold (van Eelde), Gelmer van Ide, Werenzoon van Bunne, Egbert van Hof, Otto van Ruinen en Jacob ter A.
Mogelijk ook vermeld als Hendrick van Oric.
Vermeld staat een Heinricus Oric in een oorkonde van omstreeks 1219 uit het Donaugebied.
In een oorkonde van omstreeks 1220 uit dezelfde streek, waarin veel dezelfde getuigen voorkomen, wordt vermeld een Heinrich Nagelle. In een derde oorkonde, ook uit 1220 staat vermeld Nagillin als plaatsaanduiding.
De vermelde personen kunnen eventueel gelezen worden als Hendrik van Urk en Hendrik van Nagele en zijn dan waarschijnlijk één en dezelfde persoon. Nagele was omstreeks die tijd de havenplaats van het gebied Urk.
De oorkonden staan vermeld in de Monumenta Boica, volumen primum, monumenta Garsensia, codex traditionum op blz 45 en 46.
De hoofdpersoon in de eerst vermelde oorkonde is ridder Wernher van Berg, die voor het zieleheil van zijn vrouw Gertrudis 13 solidi schenkt aan de kerk/klooster van Garzense. (Garst of Carsten onder Passau) (Vrije vertaling, er kan wat anders bedoeld zijn)
De heren van Berg hadden belangen in dit gebied. In een oorkonde van 1150 ontneemt de hertog van Beieren, op verzoek van zijn broer Koenraad, bisschop van Passau, Adelbert van Berg de voogdij van St Pölten en geeft hem hier andere goederen voor terug. (Urkundenbuch des Landes ob der Enns volume 2; 777-1189)
Als getuigen in de oorkonden van 1219/1220 worden behalve Werner van Berg en Hendrik van Oric/Nagele nog heren van Tanne, van Aich, van Gibinge, Perkheim, Chazbach, genoemd, allen uit het gebied Passau. De oorkonde zal dus waarschijnlijk in dat gebied zijn opgemaakt.
In "Ostereichischer"Geschichtsforscher"1841 staat een artikel van Viktor Freiherr Handel-Mazzetti over "Uber die Vögte von Perg" , en hieruit mogen we opmaken dat de hierboven vermelde Adelbert van Berg tot de familie Perg behoort.
Onduidelijke naamsvermelding in oorkonden kunnen tot verwarring leiden.
Uit andere stukken blijkt dat de naam Nageli als familienaam ook in het bisdom Passau voorkomt. We mogen dan ook aannemen dat Hendrik van Oric een verschrijving is in deze oorkonden en dat er geen banden bestaan tussen het gebied Urk en het gebied Passau.
Hendrik trouwde met [misschien] Evese van Oosterwolde. Evese is geboren omstreeks 1170.
Notitie bij Evese: In een oorkonde van 1218 vermeld als weduwe van Ostwalt. Ds. J W Schaap zegt in zijn artikel over het adellijke geslacht Reding, gepubliceerd in 1966, dat met Ostwalt Oosterwolde wordt bedoeld.
Vermeld in een oorkonde van 1 januari 1219 waarin de bisschop van Utrecht de schenking goedkeurt van een hoeve in Middelbrink, gelegen aan de oostzijde, aan het klooster te Ruinen, door Eveze, weduwe Ostwalt (Oosterwolde) en Ida, de vrouw van Nicolaas, zoon van Eveze die in het Heilige Land is gestorven, waarvan de voogden van de zoon van Nicolaas en Ida hierbij aanwezig zijn en hiermee instemmen.
Getuigen: Rudolf van Coevorden, Egbert van Groningen, Rudolf van Norch, en de voogden van de zoon van Nicolaas en Ida: Gijsbert (van Steenwijck), Hugo Dunker (van Steenwijck), Herman Clincke (van Ruinen), Rudolf Rocke (van Ruinen)
Herman Clencke en Rudolf Rocke zijn, op basis van de volgorde van vermelding, dan verwant aan Ida van Ruinen en zeer waarschijnlijk broers.
Kinderen van Hendrik en Evese:
1 [waarschijnlijk] Ghiselbertus van Steenwijck [1.1].
Notitie bij Ghiselbertus: In een oorkonde van 1218 staan als voogden van de zoon van Nicolaas en Ida vermeld: Ghiselbertus, Hugo Dunker, Hermannus Clince en Rodulfus Rocke. Deze personen zijn dus verwanten van beide, waarschijnlijk broers van beide of van beide ouders. Op basis van de vermelde volgorde zijn Gijsbert en Hugo een van Steenwijck en Herman en Rudolf van dezelfde familie als Ida.
2 [waarschijnlijk] Hugo Dunker van Steenwijck [1.2].
Notitie bij Hugo: In een oorkonde van 1218 staan als voogden van de zoon van Nicolaas en Ida vermeld: Ghiselbertus, Hugo Dunker, Hermannus Clince en Rodulfus Rocke. Deze personen zijn dus verwanten van beide, waarschijnlijk broers van beide of van beide ouders. Op basis van de vermelde volgorde zijn Gijsbert en Hugo een van Steenwijck en Herman en Rudolf van dezelfde familie als Ida.
3 [waarschijnlijk] Johan van Steenwijck [1.3].
Notitie bij Johan: Vermeld als getuige in een oorkonde van 1235 als Johannes de Stenwic, kanunnik te Deventer.
4 [waarschijnlijk] Engelbert van Steenwijck [1.4], geboren omstreeks 1185. Engelbert is overleden na 1213, minstens 28 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: De naam Engelbert wijst op een afstamming van Horne, via Engelbert van Ramelo.
Vermeld in een oorkonde van 1212-1213 als getuige.
Volker, ridder van Coevorden, verklaart, dat hij met zijn zoon Rodolphus aan het klooster te Ruinen tienden in Spier en in Echten verpand heeft. Getuigen Egbert van Groningen, Rudolf van Peize, Johannes van Ruinen, schulte Bertold, Engelbert van Steenwijck.
5 [waarschijnlijk] Coenraet van Steenwijck, geboren omstreeks 1200. Volgt 1.5.
6 [waarschijnlijk] Nicolaas van Steenwijck, geboren omstreeks 1200. Volgt 1.6.
7 [misschien] Reinerius van Orio (Oric) [1.7], geboren omstreeks 1220. Reinerius is overleden na 1280, minstens 60 jaar oud.
Notitie bij Reinerius: Uit: Het bisdom Utrecht en het graafschap Holland onder kerkelijke ban (1280-1283) G H M Delprat; Naar onuitgegeven bescheiden berustend in het rijksarchief.
Vermeld in het najaar van 1275 als praepositus clavarii collectorum decimarum, (busbewaarder van de inzamelaars der tienden) over de aartsbisdommem Keulen, Maagdenburg, Bremen en de Pommerse diocese Kamin. Krachtens een pauselijke lastbrief was deze hoge kerkambtenaar mede belast met de invordering der tienden in ons land. Uit het bewaard gebleven register blijkt dat hij de tienden inde over de archidiaconaten Oldenzaal, van Deventer, van Emmerik, waaronder de abdij Elten; over de decanaten van Zuid Holland, van Tiel, van Kennemerland, van Zuid Beveland, van de Betuwe, van de Schelde, van Noord Holland, van Sommerland waaronder Oost Voorne, Niland en Sommerland met West Voorne, over het kapittel van Zutfen, de proosdij van Sint Pieter, van de Domkerk, van St Salvator, van St Marie, van St Jan, over het monasterium St Pauli, de abt van Oostbroek, de grootste proosdij bij Utrecht, de abdij van Middelburg, Drenthe en over het choorepiscopaat, waaronder Benscoep en Judifaas (Jutfaas). Uit Friesland en Groningen worden geen opgaven vermeld.
Hij is mogelijk een verwant van Coenraad van Oric. Hij is hier vermeld om hem in beeld te houden.
Oorkonde nr. 1836 Sticht Utrecht dd 24 september 1276; Reynerius de Orio, door de paus tot collector der tienden benoemd in de provincieen Keulen enz.; bepaalt het bedrag er van voor de vijf kapittelen en de abdij van St Paulus te Utrecht, op aanwijzing van de elect Jan en de aartsdiaken Engelbert van Luik, op 200 ponden goede Stichtse penningen.
28 februari 1277; Paus Johannes XXI stelt Reinier de Orio, proost te Chiavasso, aan tot collecteur der tienden van het Heilige Land in de kerkprovincieen Keulen, Bremen en Maagdenburg en in het bisdom Kamin.
5 mei 1280: Reynerus de Orio, pauselijk collecteur, ontslaat de elect Jan van het banvonnis, hem opgelegd wegens het inhouden van tiendgelden.
1.5 Coenraet van Steenwijck is geboren omstreeks 1200, zoon van [waarschijnlijk] Hendrik van Steenwijck (zie 1) en [misschien] Evese van Oosterwolde. Coenraet is overleden in 1227, ongeveer 27 jaar oud.
Notitie bij Coenraet: Een Coenraet van den Ghore wordt voor het eerst vermeld in de "Narracio", ridder onder bisschop Otto van Utrecht en gesneuveld in de slag bij Ane in 1227.
Ook vermeld als Coenraad van den G(h)oere / Utengore.
Kinderen van Coenraet uit onbekende relatie:
1 Arnoldus (Arent) van Steenwijck [1.5.1].
Notitie bij Arnoldus: Vermeld in een oorkonde van 1260, waarin hij het goed de Ghore verkrijgt van de bisschop van Utrecht. Hij was priester van de kerk van Steenwijk.
2 Hendrick Papinc van Steenwijck, geboren vóór 1225. Volgt 1.5.2.
1.6 Nicolaas van Steenwijck is geboren omstreeks 1200, zoon van [waarschijnlijk] Hendrik van Steenwijck (zie 1) en [waarschijnlijk] Evese van Oosterwolde. Nicolaas is overleden vóór 1218, ten hoogste 18 jaar oud.
Notitie bij Nicolaas: Vermeld in een oorkonde van 1218, schenking van een huis te Middelbrink aan de kerk van Ruinen, door Evese, weduwe van Ostwalt (Oosterwolde). Nicolaas, zoon van Evese, is in het Heilige Land gestorven en was getrouwd met Ida.
Nicolaas trouwde met Ida van Ruinen. Ida is geboren omstreeks 1200, dochter van [waarschijnlijk] Arnold II van Ruinen.
Notitie bij Ida: In een oorkonde van 1218 staan als voogden van de zoon van Nicolaas en Ida vermeld: Ghiselbertus, Hugo Dunker, Hermannus Clince en Rodulfus Rocke. Deze personen zijn dus verwanten van beide, waarschijnlijk broers van beide of van beide ouders. Op basis van de vermelde volgorde zijn Gijsbert en Hugo een van Steenwijck en Herman en Rudolf van dezelfde familie als Ida.
Kind van Nicolaas en Ida:
1 NN van Steenwijck [1.6.1], geboren omstreeks 1216.
1.5.2 Hendrick Papinc van Steenwijck is geboren vóór 1225, zoon van Coenraet van Steenwijck (zie 1.5). Hendrick is overleden na 1262, minstens 37 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Vermeld in een oorkonde van omstreeks 1225 in een lijst van inkomsten van het kapittel van de Dom te Utrecht. Vermelde personen:
Egbert van Groningen, Rudolf, Leffert, Menzo, Thezo, Johannes, (allen van Groningen?), Johannes van Haerlo (Peest), Stephan van Tuten, (Gieten, de Veenhof) Herman van Laar, Johannes van Ruinen, Lubbert van Dalen, Philip, Otto van Zeegse, Menso van Roden, Rudolf van Langelo, Albert van Huffelt (Uffelte), Rudolf van Norch, Herman van Voorst, Theodericus van Boekhorst, (Zalk), Rudolf van Peedse (Peize), Menso, Rudolf Rogge, Rudolf van Coevorden, schulte Bartold,(van Eelde), Bernard ten Roden, Hendrik Papinck, (van Steenwijck) Ludolf de Crunen (Cunre?), Lubbert van Banen, (Bunne), Egbert van Haerlo en Lubbert van Ring.
Zie ook GENI.com. Resultaten niet voorzien van bronnen.
Vermeld in een oorkonde van 15 augustus 1251, regest nr 26 archief Dickninge, waarin Hendricus, bisschop van Utrecht verklaart dat Henricus, gezegd Pape, en Bernardus Benzinc aan hem opdragen de tienden van het huis van Henricus en het huis van Fredericus bij Appelscha, die hij in eigendom schenkt aan de abdij in Ruinen; en in ruil daarvoor aan hem overdragen het huis Plunpinc bij Paaslo, dat hij daarop in leen geeft aan Bernardus Benzinc.
Komt als getuige voor in een oorkonde van 1258, betreft verkoop tienden aan het klooster te Ruinen van Rentinghegoed, bezit van Arnold genoemd Wilde van Vollenhove, verder vermeld Theodericus genoemd Wilde van Vollenhove en getuigen Herman van Voorst, Hendrik van Almelo, Gijsbert van Buckhorst en Arnold van Almelo, allen ridders.
Komt voor in een oorkonde van 1262, waarin hij verklaart met vrouw en zoon onder toestemming van zijn leenheer Otto van Bentheim aan het klooster te Ruinen een hof te Eemster verkocht te hebben, in gebruik bij Nicolaus. Getuigen de priesters Willem van Diever, Thithard van Dwingelo en Johan van Beilen, de ridders Bartholomeus van Ruinen, Roelof van Ansen, Folker van Echten en Helprich van Vollenhove.
Hendrick trouwde met Swaneke.
Kinderen van Hendrick en Swaneke:
1 Resindis van Steenwijck [1.5.2.1], geboren omstreeks 1250.
Notitie bij Resindis: Vermeld in een oorkonde van opbrengsten van het kapittel van de Dom te Utrecht, OGD083, welke gedateerd is omstreeks 1225, maar zeker van latere datum is.
2 Herdradus van den Ghore van Steenwijck, geboren omstreeks 1260. Volgt 1.5.2.2.
1.5.2.2 Herdradus van den Ghore van Steenwijck is geboren omstreeks 1260, zoon van Hendrick Papinc van Steenwijck (zie 1.5.2) en Swaneke.
Notitie bij Herdradus: Zie Middelnederlandse Geografie op www.rodinbook.nl
De naam Herdradus of Herdrad is nauw verbonden aan het klooster Bloemkamp, gesticht in 1191 vanuit het klooster Klaarkamp. De monniken Tethardus, Herdradus en Sybold staan vermeld als de stichters.De eerste twee namen komen we tot nu toe in oorkonden verder niet tegen. Mogelijk is Herdradus hetzelfde als Gerhardus.
Kinderen van Herdradus uit onbekende relatie:
1 [misschien] Andreas Papinck [1.5.2.2.1].
Notitie bij Andreas: Vermeld in een oorkonde van 6 augustus 1309, samen met Alardus en Wecherus, als burgers en kooplieden van Groningen, die samen 272 pond sterling schuldig zijn aan de koning van Engeland. Hun voornamen komen voor in de genealogie van Steenwijk en van Norch. Het is niet ondenkbeeldig dat deze drie nazaten zijn van Hendrick Papinck die goederen in leen had van de bisschop van Utrecht. Niet alle nazaten werden leenman of dienstman, maar velen zochten hun toekomst in de steden als bestuurder of koopman.
2 [misschien] Alardus Papinck [1.5.2.2.2].
3 [misschien] Wecherus Papinck [1.5.2.2.3].
4 Johan Pipe van Steenwijck, geboren omstreeks 1270. Volgt 1.5.2.2.4.
5 Engbert van Steenwijck [1.5.2.2.5], geboren omstreeks 1285. Engbert is overleden na 1311, minstens 26 jaar oud.
Notitie bij Engbert: Vermeld in een oorkonde van 16 februari 1311 als één van de zes gestelde borgen voor de Westerpartie in Groningen.
6 Coenraed van de Ghore van Kuinre, geboren omstreeks 1300. Volgt 1.5.2.2.6.
7 Elisabeth van Steenwijck, geboren omstreeks 1311. Volgt 1.5.2.2.7.
8 Wibbe van de Ghore van Steenwijck, geboren omstreeks 1315 in Steenwijk?. Volgt 1.5.2.2.8.
1.5.2.2.4 Johan Pipe van Steenwijck is geboren omstreeks 1270, zoon van Herdradus van den Ghore van Steenwijck (zie 1.5.2.2). Johan is overleden vóór 06-05-1337, ten hoogste 67 jaar oud.
Notitie bij Johan: Johan zal dezelfde persoon zijn als Johan Pipe, vermeld in een oorkonde van 1327, goederenlijst van de bisschop van Utrecht, bij de verdeling van de opbrengsten van de Norgse leengoederen als gevolg van het overlijden van Hendrik van Norch, broer van Johanna van Norch., zijn vrouw.
Oorkonde van 24 juli 1331. Wy, Willem, Grave enz.maken cond enz. dat wij Heren Janne van Kuynre, Ridder, verleen al zulc goed, alse Heynric (Heyne) van Kuynre, zijn neve, van ons te lene hield, dats te wetenen, al dat gheregt van Kuynre.
Item dat gheregte van Emlairden half; voerst dat overste recht tote Orc; item al ’t gheregte van Orc, drie weken voir Zente Michiels daghe, ende drie weken dairna; voirt in ’t dorp tot Espel, die zeevond, ende ’t verval van vechtelrie, ende van rove; item ’t gheregte te Vene; item ’t gheregte te Monike Kuynre, dat in Stellinghewerve ghelegen is, ende XVII hoeven lands in denzelve gheregte; item dat erve toit Oisterzee, dat men hiet Penningenhure; item die grute te Kuynre; item die berch, die leghet ten ? van den dorpe te Kuynre, ende hiet die Aldeberch. Van wilken goede voirszeit wij Heren Janne voirszeit zulke gratie ghedaen hebben, dat na ziene doid comen zal op Harmen ende Janne, zienen kinderen, ghezamenderhand, in manieren dat Harman van ons ontfaen (ontvangen) zal, ende hij zalre Jan uyt verzien bij vrienden, dat alse weseliken is, ende dat zal Jan van Harman houden. Ende al dat goid voirszeit zullen zij van ons houden ten rechten liene. In oorkonde enz. Ghegeven in den Haghe, des Woensdaghes za Zenten Margrieten dach, in ’t jaer ons Heren MCCCXXXI. (Perkament Register van de Charterkamer van Holland)
Vermeld als getuige in een oorkonde van 26 maart 1336 waarin Paaslo van de bisschop vergunning krijgt om een kerk te bouwen.
Blijkt uit een schriftelijk stuk van 6 mei 1337, waarin de "bestierders"van de landen van het klooster Hemelum en die van Kuinre en Veenhuizen de graaf van Holland om bescherming verzoeken tegen de graaf van Gelre, niet meer in leven te zijn en dat zijn zoon niet in staat is de macht in het graafschap Kuinre ter hand te nemen. Zoon Herman moet dan overleden zijn en zoon Johan (tijdelijk) verdreven?
Waarom Johan Pipe omstreeks 1295 zijn vader niet direct is opgevolgd is niet duidelijk. Johan trouwde omstreeks 1290 met zijn nicht Johanna, een zuster van neef Heyne. Misschien problemen omtrent het huwelijk?
Zijn neef Hendrik (Heyne), zoon van zijn vaders broer Hendrik, werd toen, in 1290, Heer van Kuinre. Deze neef Hendrik hield zich, evenals zijn broer Otto, voornamelijk bezig met de Norgse goederen. Bij diens dood in 1331 is Kuinre teruggegaan naar de nazaten van Volrad (Wouter) in casu Janne (Johan) van Kuinre.
Van omstreeks 1335 (1327) dateert een register van inkomsten van het Dom-kapittel te Utrecht, vermeldend dat Johannes Pipe, de bonis dictis Battinc betaalt 2 solidi en een halve cop. Het archief van het Dom-kapittel geeft niet aan waar dit goed is gelegen. Het is een goed uit de erfenis van Hendrik van Norch en op grond van latere vermeldingen betreft het een huis in Westervelde, bekend als "de jufferen Lunsingh".
Folkert van Dwingelo, wonend op de Oldegaerde, was getrouwd met Ermgard van Norch, de zuster van Johanna van Norch.
Johan trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1290 met Johanna van Norch, ongeveer 18 jaar oud. Johanna is geboren omstreeks 1272, dochter van Hendrik II van Kuinre van Norch en NN van (Ruinen). Johanna is overleden na 1327, minstens 55 jaar oud.
Notitie bij Johanna: In 1327 blijkt uit een register van inkomsten van het Domkapittel te Utrecht dat zij moet betalen voor het bezit van het goed Battinc. Uit latere stukken blijkt dat dit goed in Westervelde ligt en nu bekend is als "de jufferen Lunsingh"
Zeer waarschijnlijk ook bezitter van het Tybingegoed in Norg.
Kind van Johan en Johanna:
1 Herman? Pipe van Steenwijk, geboren omstreeks 1300. Volgt 1.5.2.2.4.1.
1.5.2.2.6 Coenraed van de Ghore van Kuinre is geboren omstreeks 1300, zoon van Herdradus van den Ghore van Steenwijck (zie 1.5.2.2). Coenraed is overleden na 1354, minstens 54 jaar oud.
Notitie bij Coenraed: Coenraad bezat vele goederen in en om Steenwijk., zoals de Coenraedshof en de Coenraedsmate. Hij noemde zich naar het aan Steenwijk grenzende goed "De Goere". Een oorkonde van 22 maart 1260 vermeld dat bisschop Henrick van Vianden de "Gore" schonk aan meester Arnold, hoofdpriester van de kerk te Steenwijk, om er een huis te bouwen. Hij is het waarschijnlijk die later de deken van Oldenzaal wordt. De Gore zal als een landgoed zijn ontwikkeld en als leengoed terecht gekomen bij Coenraed, een nazaat van de heren van Kuinre, Orch en Emelweert.
Het leven van Coenraad stond in het teken van oorlog en partijtwisten. Steenwijk raakte in handen van de Friezen en in Drenthe kalfde de invloed van de bisschop af, waardoor degenen die hem steunden het land moesten verlaten, terwijl hun goederen verbeurd werden verklaard.
Een oorkonde van 07-09-1324 vermeld de namen van Drentse edelen die bisschop Jan van Diest steunden tegen de Drenten. Het waren Henric van Norch, ridder, diens zonen Arend, Henric en Roelof, Roelof van Langelo, Menso van Echten, Gerrit Clencke en diens broer Jan, Otto van Norch, Volcker (van Dwingelo), de zoon van vrouw Ermgard, en diens broer Rutger, Coenraad van den Ghoere (van Steenwijk) en diens broer Jan en Echbrecht van Echten, knapen. Zij zouden de bisschop van Utrecht en het Sticht van Utrecht trouw dienen en bijstaan. Zij zouden de oorlogsbuit met de bisschop delen en nooit een overeenkomst met de Drenthen aangaan buiten de bisschop om. De bisschop beloofde op zijn beurt hetzelfde met twee aanvullende getuigen, Henric van Eelde en Herman Polman. Vele jaren moesten de ondertekenaars buiten Drenthe blijven. Ze werden "die lieden van Norch" genoemd. Zij stonden aan de zijde van de bisschop en Reinald van Coevorden was duidelijk hun tegenpartij.
Op 10-10-1340 verklaren Bertold Knas van Eelde, Bertold van Ansen, Otto Haertinghe van Haren, Otto Dusewolt van Dilgt, Alf Mensinge en Coenraed van den Ghoere dat zij 1000 mark vredegeld van de stad Groningen hebben ontvangen vanwege de Friezen die hun vriend upper Borch hadden "doodgeslaghen".
Coenraad van STEENWIJK (van Ghore),
07-09-1324 belooft hij met zijn broer Jan en andere Drentse edelen, bisschop Jan van Diest (1322-1340) bij te staan in de strijd tegen de Drenten wegens het geweld door hen aan het land van Drente aangedaan.
24-11-1325 is hij getuige als de bisschop van Utrecht het over de Drenten geveld vonnis laat aflezen.
25-03-1334 verkoopt Otto van Norch de tienden te Hooghalen, hij verzoekt zijn ’maghen’ Coenraad van den Goer en Herman Polleman mede te zegelen.
10-10-1340 verklaart hij met Bertold van Eelde en Bertold van Ansen van de stad Groningen het vredegeld te hebben ontvangen vanwege doodslag.
Kinderen:
1. Wibbe (van Ghore)
2. Roelof. Gegoed te Norch. 1375 ambtman van Drente. Gehuwd met Lamme Arentsdr. van Norch.
3. Jan VOS van de GOER. Noemt zich later de Vos van Steenwijk. Gehuwd 02-04-1354 met Hadewich van Ansen, Bertoldsdr.
4. Egbert van den GHORE (van Steenwijk). Pastoor te Westerhesselen (Havelte) en kanunnik te Steenwijk (1360-1386).
5. Agnes de GORE. Canonica van het Stift Vreden.
(J. de Groot, ’Het geslacht de Vos van Steenwijk’, NL 1937; J.W.Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981 en mr. A.N. baron de Vos van Steenwijk ’Het geslacht de Vos van Steenwijk’, NL 1959).
(Uit: http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html)

Coenraad van den Goer.
Coenraad, zich noemende ,,in den Ghore” naar het gelijknamige goed bij Steenwijk en voorkomende in de akten met de namen. in den Ghore, van den Ghore, Utengore, de Gore, en van den Goer. Hij wordt vermeld van 1318 -1340 en is vermoedelijk nog in leven in 1354. Althans wordt dan zijn zoon Johan Vos van den Goer, later zich noemend Vos van Steenwijck, domicellus genoemd. Zijn zegel is gedeeld. De heraldische rechterhelft vertoont een palen-wapen met schildhoofd, de heraldische linkerhelft vertoont het huidige wapen van het geslacht de Vos van Steenwijck, een wapen waarmee reeds eerder de van Norch’s zegelen, als eerst bekenden, ridder Hendrik van Norch 1302-24 en Otto van Norch 1316-35. Volgens de regelen van de heraldiek is in het algemeen de heraldische rechterhelft het vaderswapen, de heraldische linkerhelft het moederswapen. De moeder van deze Coenraad zou dus een Norch geweest zijn, waarmede tevens de verwantschap tussen Coenraad en Otto van Norch verklaard is 17). Daar waar de kinderen van Coenraad de naam van den Goer laten varen en de naam van Steenwijck aannemen, ligt het om deze en andere redenen voor de hand in het vaderswapen het wapen der 13de eeuwse Steenwijck’s te zien. De geslachtsnaam van den Goer komt in de 13de eeuw niet voor, echter wel een goed van die naam gelegen bij Steenwijk. Ook thans nog ligt er een gehucht Goor onder Steenwijkerwold. Op 22 maart 1260 schenkt bisschop Hendrik van Vianden aan meester Arnoldus, hoofdpriester der kerk te Steenwijk, het land genaamd Gore om daarop een huis met toebehoren te bouwen 18). Niet onmogelijk acht ik het, dat deze Arnoldus ( = Arent) tot het geslacht der Steenwijck’s behoorde en dezelfde is als de magister Arnoldus de Steenwijck, die deel uitmaakte van het kapittel van de St. Plechelmikerk te Oldenzaal 19).

In de Kamper Schepen Akten komen we Coenraad niet minder dan 11 maal tegen in de periode 1318-1327, altijd in gezelschap uan Norch’s en Clenke’s.
In 1324 beloven hij, zijn broer Jan, vele Norchen en andere Drentse edelen, bisschop Jan van Diest bij te staan in de striid tegen de Drenten ..wegens het geweld hun door het land van Drenthe aangedaan 20).
In 1325 is hij getuige als de bisschop van Utrecht het over, de Drenten gevelde vonnis laat aflezen 21).
Dat de strijd hiermee niet geëindigd was blijkt o.m. uit een akte van 10 oktober 1340 waarin hij met Bertold Knas van Eelde, Bertold van Ansen e.a. verklaart van de stad Groningen het vredegeld te hebben ontvangen wegens een doodslag 22).
Als Otto van Noch 25 maart 1334 zijn tienden verkoopt aan de abt van Ruinen en Dikninge verzoekt deze zijn ,,maghen” (verwanten) Herman Polleman en Coenrade van den Goer mede te zegelen 23).
Dat we in Coenraad van den Goer de vader moeten zien van de broers Johan Vos van den Gore alias Vos van Steenwijk, Roelof van Steenwijck en Egbert van de Ghore alias van Steenwijck, priester, acht ik bewezen op grond van de volgends gegevens:
a. zowel Johan als Roelof noemen een zoon Coenraad, naar het gebruik van die tijd de oudste zoon de voornaam van vaders vader te geven. Van Coenrand Johanszoon is het bekend, dat hij inderdaad de oudste zoon was. De voornaam Coenraad kwam in geen andere Drentse en Overijsselse adellijke geslachten van die tijd voor;
b. de overgang van de naam Goer in Steenwijck bij althans twee broeders ;
c. het vererven van Batinghe, dat in leen werd gehouden door Jan Pipe, Coenraad’s broer, aan zoon Johan;
d. een mededeling van Picardt 24), dat een Coenraed de Vos van Steenwijck in 1315 Batinghe zou hebben gesticht;
e. een mededeling van van Rhemen 25), dat een Conraedt de Vos van Steenwijck in 1330 oorlog voerde tegen de Drenten en Friezen.
In ,De Ned. Leeuw” 1937 komt J. de Groot tot de conclusie, dat Coenraad van der Goer stamde uit het geslacht der graven van Goor. In ,,De Ned. Leeuw” december 1938 bestrijdt Jhr. Dr. Th. van Rheineek Leyssius deze conclusie terecht. Niets wijst op deze afstamming behalve een zekere overeenkomst tussen het palenwapen uit het zegel van Coenraad en het wapen van de gemeente Ameyde, oudtijds een bezit der graven van Goor.

07-09-1324 belooft hij met zijn broer Jan en andere Drentse edelen, bisschop Jan van Diest (1322-1340) bij te staan in de strijd tegen de Drenten wegens het geweld door hen aan het land van Drente aangedaan.
24-11-1325 is hij getuige als de bisschop van Utrecht het over de Drenten geveld vonnis laat aflezen.
25-03-1334 verkoopt Otto van Norch de tienden te Hooghalen, hij verzoekt zijn ’maghen’ Coenraad van den Goer en Herman Polleman mede te zegelen.
10-10-1340 verklaart hij met Bertold van Eelde en Bertold van Ansen van de stad Groningen het vredegeld te hebben ontvangen vanwege doodslag.

17) O.B.G.D. no. 336.
18) O.B.U. 111 no. 1518.
19) Geerdink, Calendarium en Necrologium van de St. Plechelmikerk te Oldenzaal.
20) O.B.G.D. no. 282 en 253.
21) O.B.G.D. no. 293.
22) O.B.%.D. n o . 3 6 2 .
23) O.B.G.D. no. 336.
24) J. Picardt. Chronyk der Lantschap Drent11 p. 208
(Uit: http://www.zwiebelfam.nl/gendata/roland/i182898.htm )
Coenraed trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1330 met NN van Ansen, ongeveer 30 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in Peize. NN is geboren omstreeks 1300, dochter van NN (Cyse??) van Ansen.
Kinderen van Coenraed en NN:
1 Wibbe van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.1.
2 Roelof van Steenwijck, geboren in 1331 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.6.2.
3 Johan de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1333 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.6.3.
4 Egbert Van de Ghore van Steenwijck [1.5.2.2.6.4], geboren omstreeks 1343. Egbert is overleden in 1386, ongeveer 43 jaar oud.
Notitie bij Egbert: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Uit: windgenealogie.org
Egbert van den GHORE, priester te Westerhesselen (Havelte), geboren ca 1325, zoon van Coenraad van den GOERE / UTENGORE (zie 6411) en N.N. van ANSEN.
Zie ook: CorpusRoemelingGroningenDrenthe.pdf
Egbert bleef kinderloos.
5 Agnes de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1350 in Coevorden. Volgt 1.5.2.2.6.5.
1.5.2.2.7 Elisabeth van Steenwijck is geboren omstreeks 1311, dochter van Herdradus van den Ghore van Steenwijck (zie 1.5.2.2).
Notitie bij Elisabeth: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Elisabeth trouwde, ten hoogste 24 jaar oud, vóór 1335 in Norg of Ruinen met Johan van Ruinen van Norch, ten hoogste 25 jaar oud. Johan is geboren omstreeks 1310 in Norg, zoon van Otto van Norch (Orch) en Ida van Ruinen. Johan is overleden vóór 1380, ten hoogste 70 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermeld in een oorkonde van het jaar 1334 samen met zijn broer Herman.
Johan van Norch werd ook wel Johan van Ruinen genoemd.
Andere bronnen: http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
137544 Johan van NORG, zoon van Otto van NORG (zie 275088) en Ida van RUINEN (zie 275089).
Kinderen:
1. Arend NORG (Huys/Huzeken) (zie 68772).
2. Otto, Clericus Trajectensis, overleden op 15-01-1370,
19-11-1362 geeft paus Urbanus V (1362-1370) opdracht een benificium van het kapittel St. Marie te Utrecht beschikbaar te houden (J.W.Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981).
Kinderen van Elisabeth en Johan:
1 Arend Huys (van Norch) van Ruinen, geboren omstreeks 1335 in Ruinen. Volgt 1.5.2.2.7.1.
2 Otto van Norch [1.5.2.2.7.2], geboren omstreeks 1333 in Norg. Otto is overleden op 15-01-1370, ongeveer 37 jaar oud.
Notitie bij Otto: 19-11-1362 geeft paus Urbanus V (1362-1370) opdracht een benificium van het kapittel St. Marie te Utrecht beschikbaar te houden; uit: J.W. Schaap, De heren van Ruinen en hun heerlijkheid,(Nederlandse Leeuw CD-Rom, ISBN 90-800382-8-8), 1981, kol. 304, 15-3-1360, Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, Postbus 85630, 2508 CH ’s-Gravenhage.
Notitie bij publiceren van Otto: In 1362 vermeld als clericus dioc. traj.
Otto bleef ongehuwd. Otto bleef kinderloos.
3 [misschien] NN van Norch. Volgt 1.5.2.2.7.3.
1.5.2.2.8 Wibbe van de Ghore van Steenwijck is geboren omstreeks 1315 in Steenwijk?, dochter van Herdradus van den Ghore van Steenwijck (zie 1.5.2.2). Wibbe trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1335 met Wernbold van Gasselte.
Notitie bij Wernbold: 137546 Wernbold van GASSELTE.
Gehuwd met
137547 Wibbe van STEENWIJK (van Ghore),
(J.W. Schaap, ’De heren van Ruinen en hun heerlijkheid’, NL 1981,281).
Dochter van Coenraad van STEENWIJK (van Ghore) (zie 275094).
Uit dit huwelijk:
1. Lamme (zie 68773).
Kind van Wibbe en Wernbold:
1 Lamme van Gasselte, geboren omstreeks 1338 in Gasselte. Volgt 1.5.2.2.8.1.
1.5.2.2.4.1 Herman? Pipe van Steenwijk is geboren omstreeks 1300, zoon van Johan Pipe van Steenwijck (zie 1.5.2.2.4) en Johanna van Norch. Herman? is overleden omstreeks 1355, ongeveer 55 jaar oud.
Notitie bij Herman?: Een mogelijke nazaat kan zijn : Wicher Pippinges te Zuidvelde, vermeld in het erfbelastingregister van omstreeks 1450.
Ook de vermelde Cone Pedeling (Coenraad Pelinck) is vermoedelijk een nazaat van Steenwijk of van Kuinre.
Herman? trouwde, ongeveer 55 jaar oud, in 1355 met Fosse Syghers, ongeveer 20 jaar oud. Fosse is geboren omstreeks 1335 in Roden, dochter van Sygher. Fosse is overleden in 1408, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij Fosse: Ook vermeld als Fosse Pypers tot Vollenhove in een oorkonde van 09-01-1394; hulder Aernt Moriaen.
Kind van Herman? en Fosse:
1 Ghysele Pipe van Steenwijk, geboren omstreeks 1355. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.
1.5.2.2.6.1 Wibbe van Steenwijck, dochter van Coenraed van de Ghore van Kuinre (zie 1.5.2.2.6) en NN van Ansen.
Notitie bij Wibbe: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Wibbe trouwde met NN van NN.
1.5.2.2.6.2 Roelof van Steenwijck is geboren in 1331 in Steenwijk, zoon van Coenraed van de Ghore van Kuinre (zie 1.5.2.2.6) en NN van Ansen. Roelof is overleden op 06-12-1387, 55 of 56 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore of de Vos van Steenwijck
Andere bronnen:
Hij is geboren rond 1331 in Steenwijk, Overijssel, Nederland.
Hij is overleden op 6 december 1387, hij was toen 56 jaar oud.
Heeft zich gevestigd op familiebezit (bij Coevorden, vermoedelijk Bensingegoed te Dalen). Opsomming van goederen die hij in leen had, vindt men in het "Registrum feodalium honorum ecclesie Trajectensis": "item Rolof van Steenwijc hout Bensinge goet te Dalen. Item dat vierdel van den tienden to Dalen. Item die twe olden hove to Norch, ende dat huys to Schultinghe mit al sinen toebehoren, alsie geleghen sijn in den kerspel to Norch. Item dat Eden in den kerspel to Norch, dat huys to Zibertinghe, dat huys to Hagheninghe, dat huys to Willemynge, ende dat huys to Weretinghe mit horen toebehoren. Item den berch (burcht) to Norch ende die watermole mit horen toebehoren. Item die boterpacht to Fenehusen. Item dat goet gheleghen is in der noerderziit der Nijer Ae mit sinen toebehoren. Item dat goet, dat Evert van Wilre te holden plach van heren Heynen van Norch. Item dat huys to Hesselinghe op Steenwikerwolt. Item die twe hove van Anlo; ende daertoe dat broec, dat gheleghen is tusschen Eden ende Westerlande, dat gheheten is Edermark, myt al horen toebehoren". De Norchse goederen zal hij verkregen hebben door zijn huwelijk met Lamme van Norch, de enige overgebleven erfgename van deze goederen.
(O.B.G.D. nr. 699)
(Uit: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I16227.php)
In het leenregister der goederen van de Utrechtse kerk blijkt, dat hij de voornaamste Norchse goederen heeft geerfd. Dit en het feit dat hij ambtman van Drenthe is, doet mij aannemen, dat hij de oudste der drie broers is. Uit genoemd leenregister 28) blijkt dat hij in leen hield Bensigegoet to Dalen. Item dat vierde1 van den tienden to Dalen. Item die twe olden hove to Norch ende dat huys to Schultinghe met al sinen toebehoren, alsie gelegen siin in den kerspel to Norch. Item dat Eden, in den kerspel to Norch, dat huys to Zibertinghe, dat huys to Hagheninghe, dat huys to Willemijnge ende dat huys to Weteringhe, mit horen toebehoren. Item clie boterpacht to Fenehusen. Item dat goet dat ghelegen is in der noerder ziit der nyer Ae, mit sinen toebehoren. Item dat goet dat Evert van Wilre te holden plach van Heren Heynen van Norch. Item dat huys to Hesselinghe op Steenwiker Wolt. Item die twe hove van Anlo ende daartoe dat broec, dat ghelegen is tusschen Ede en Westerlande, dat gheheten is Edermarke, myt al horen toebehoren”.
Als getuige zien we hem optreden in akten van 1363, 1375, 1376, 1379, 1380, 1382 en 1384.
Hij komt hierin veelvuldig voor met Reinold IV van Coevorden en als diens leenman.
In 1375 zien we hem vermeld als "ambtman des landes van Drenthe” 29), een functie die later drost zou heten, vervolgens gouverneur en thans commissaris des Konings.

Op 7 september 1376 wordt hij genoemd in een oorkonde van Reinold van Coevorden.
Reinold van Coevorden verklaart Johan ter Hansouwe beleend te hebben met de tienden te Noordsleen.
Naar het origineel in het archief van het Huis te Peize, inv. no. 85, reg. 1 (R.A. Drenthe).
Wy Reynolt, juncker van Kovorden bekennet, dat in dessen opene breve, dat voer uns quam Goedert van den Hove unde heft uns upgedraghen den alinghen tenden tot Noertsclene, also de ghelegen is, den he holt van uns unde van unser herscap van Kovorde to vif markenleen, welken tenden vorscreven wy voert belenen met dessen openen breve Johanne tho der Hansouwe unde sijnen erfghenamen van uns unde van der herschap van Kovorde to holdene eerflike unde ummermeer tho Sutphenschen leen ende tot enen Sutphenschen punde. In orcunde unser manne Roloff van Steenwijc, Herdert de Rotinghe unde Herman Staels; hier waren voert an und over daer dit geschede Herman van Covorde, juncker van Selewert, Ecbert van den Grymberghe. In een tuych der waerheyt so hebben wy Reynolt vorscreven, unse seghele an dessen breef
ghehangen vor uns unde voer unse rechte erfghenamen vorghescreven. Ghegheven int jaer uns Heren dusent drehondert ses ende tseventich op unsen Vrowen avont nativitatis.
Aan het stuk hangt het geschonden zegel van Reinold van Coevorden.

1382; ogd699; Rolof van Steenwijc houd zijn leengoed (lijst leenmannen van het Sticht)

In 1387 wordt zijn zoon Arent als zijn leenopvolger door de bisschop van Utrecht beleend 30).
Hij zegelt met het huidige familiewapen en omschrift: S. Roelof de Steenwic. ----------------
28) O.B.G.D. no. G99.
29) O.B.G.D. -no. 638.
30) Bissch. arch. no. 272.
Roelof trouwde, 18 of 19 jaar oud, in 1350 met Lamme van Norch van Kuinre, ongeveer 25 jaar oud. Lamme is geboren omstreeks 1325, dochter van Arnoldus (Arend) van Norch en NN van NN.
Notitie bij de geboorte van Lamme: geboortejaar aangenomen maar is onbekend
Kinderen van Roelof en Lamme:
1 Coenraad van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.1], geboren omstreeks 1360 in Dalen.
Notitie bij Coenraad: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)(van den Goer)
Pastoor te Dalen.
Request van 1 juli 1416 archief Dickninghe.
Coenraat die Vos draagt voor erfburen te Leggelo over aan Reynold van Echten een losrente van 6 stede Groninger mudden rogge uit het goed van Ymme Nisinghe in de marke te Leggelo.
2 Amele van Steenwijck, geboren omstreeks 1362. Volgt 1.5.2.2.6.2.2.
3 Arent van Steenwijck, geboren omstreeks 1364 in Dalen. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.
4 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1370. Volgt 1.5.2.2.6.2.4.
5 Hendrick van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.5].
vosvansteenwijk_0100.jpg
1 VosVanSteenwijk 0100
1.5.2.2.6.3 Johan de Vos van Steenwijck (afb. 1) is geboren omstreeks 1333 in Steenwijk, zoon van Coenraed van de Ghore van Kuinre (zie 1.5.2.2.6) en NN van Ansen. Johan is overleden in 1397, ongeveer 64 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genoemd als Vos van den Goer of Ghoer of Gore of Vos van Steenwijck
Uit windgenealogie.org:
Johannes VOS van den GOER (Vos van Steenwijck), geboren ca 1325, overleden 00-00-1397. Paus Innocentius VI verleent via een beschikking op 02-04-1354 dispensatie voor het huwelijk van "Johan van den GOER met Hadewig van ANSHEM", nicht in de vierde graad, dochter van Bertolt van ANSEN.
De kannonieke vierde graad is naar huidige begrippen de achtste graad, dus kleinkinderen van volle neven.De maatstaf lag dus erg hoog.
Na deze acte wordt Johan overal de Vos van STEENWIJCK genoemd.Hij was de eerste met die naam. Vanwege zijn rode haar werd hij "de Vos" genoemd.
Hij treedt voor velen op als getuige in gedingen en werd door allen zeer hoog geacht.
In 1369 kocht hij het goed Scheerhorn in de kerspel Emlicheim.
In een lijst van 1383 van leenmannen van het Sticht vindt men onder het hoofd: "Dit sijn de manne in Drenthe" (leenmannen)
Jan de Vos van STEENWIC hout den Hof to Dwinghelo,Batingergoet,ende Watermole mit haren toebehoren,Endelingher ende Smedinghergoet ende den vriën tienden to Lede ende to Dwinghelo, smal ende grof,mit sinen toebehoren." Johan trad hier als leenman voor zijn vrouw op.
Hoe groot het bezit van Johan moet zijn geweest blijkt uit een boedelscheiding van 1408 tussen de zoons van Johan te weten Coenraad en Reynolt en de kinderen van de overleden broer Bertolt.
De laatsten kregen toebedeeld de Coenraadshof te Steenwijk, met al zijn toebehoren, alle hofsteden binnen Steenwijk, die aan Johan en Hadwig toebehoorden enland aan de andere zijde van de A strekkende tot Eesveen genaamd de Coenraad´s mate en de Coenraad´s weide, verder nog de Hof te Ansen en een groot aantal goederen en pachten.
Als men bedenkt dat Johan´s broers Roelof en Egbert ook landgoederen bezaten te Steenwijk, dan kan men concluderen dat het bezit van de familie daar ter plaatse zeer omvangrijk is geweest. Zoon van Coenraad van den GOERE / UTENGORE (zie 6411) en N.N. van ANSEN (zie 6421).
Gehuwd 00-00-1354 met Hadewich van ANSEN (zie 6410).
Uit dit huwelijk: 3 kinderen.

30 november 1382. Vermeld als leenman van Batinge.
Berent, pastoor te Dwingelo, verleent Johan de Vos van Steenwijk en Hadewych van Ansen toestemming voor het stichten van een altaar in zijn kerk.
Naar het origineel in het archief van graaf van Merveldt op het slot Lembeck (archief Westerwinkel), Urk. no. 117.
Allen luden, de desen brief zullen zijen ofte huren lesen, doe ic verstaen Berent, cureijt der kerken van Dwingelo, dat ic mijt mijnen vrien willen hebbe ghegheven ende gheve mijt desen open breve mijen consent daertho, dat Johan dije Vos van Steenwiic, Hadewiich van Ansen hebben ghemaket ende gherent een altaer in de kercke tho Dwingelo in sunte Marien ere doer God ende umme oere zielen willen tot eenre eweliken memorien, als wellic altaer Johan Hadewiich voerscr. ende oer gherecht eerfghenamen dije gave daeraf hebben zolen ende gheven moghen den se willen eerfliken ende ummermeer
sunder ijenegherhande wedersegghen van mij ofte van ijenegherhande cureijten der kerken van Dwingelo, dije na mij comen moghen up dat dije vast, stede ende unghebroken blive, so hebbic mijen zeghel an desen brijef ghehanghen tot enen eweliken tughe deser waerheijt. Ghegeven in den jaer uns Heren dusent drehundert twe ende tachtentich up sente Andreasdach eens apostels.

In 1395 wordt hij vermeld in een oorkonden van Drenten (leenmannen) die de bisschop van Utrecht hebben gehuldigd.

25 maart 1404
Reynolt Hughinc, burger te Groningen, verklaart aan Hadewich (de) Vos van Dwingelo en haar zoons Coenraad en Reynolt verkocht te hebben de Oesterhof te Dwingeloo.
Naar het origineel in het archief van de graaf van Merveldt op het slot Lembeck (archief Westerwinkel), Urk. no. 199.
Ick, Reynolt Hughinc, borgher in Groninghen, doe kundich allen leden, de dezen openen breef zullen zien of horen lezen, dat ick hebbe vercoft vor mij ende vor mijne erfghenamen joncfrouwe Hadewich Vosses van Dwinghelo, Coenraet ende Reynolt Vos, ghebroders, horen zoens ende horen erfghenamen dat erve met zinen tobehoren, dat to Dwinghelo gheleghen is, dat van der buer mande ghebroken was, dat mij de vors. buer afghetreddet hadden ende dat ick teghen de vorsz. buer gecoft hebbe, dat de Oesterhof gheheten is, in allen ghevoghe als dat daer gheleghen is vor ene summe gheldes, de mij
joncfrouwe Hadewich, Coenraet ende Reynolt vorsz. vol ende al wal betaelt hebben ende des so hebbe ick Reynolt vors. Hadewige, Coenrade ende Reynolde vors. ende horen erfnamen dit vorsz. erve upghedraghe met hande ende met monde vor mij ende mijne erfnamen vrij ende quiit met allen rechte ende eghendome eweliken ende erfliken to bruken ende to besitten, to setten ende to verkopen ende horen vrijen wille mede to done. Sunder al arghelist. In orkunde der waerheijt so hebbe ick Reynolt vorsz. mijnen seghel an dezen breef ghehanghen;
ghegeven in den jaer ons Heren dusent vijerhondert ende vijer des dinxedaghes na Palmezoendach.
Aan het stuk hangt het zegel van Reynolt Hughinc.
Johan trouwde, ongeveer 21 jaar oud, in 1354 met Hadewich van Ansen, 15 of 16 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats omstreeks 1354.
Notitie bij het huwelijk van Johan en Hadewich: P
Hadewich is geboren in 1338 in Ansen, dochter van Berthold van Ansen en Elsabe van NN. Hadewich is overleden in 1406, 67 of 68 jaar oud.
Kinderen van Johan en Hadewich:
1 Coenraad de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1355 in Dwingelo. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.
2 Bertold de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1360. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.
3 Reinold van Steenwijck, geboren omstreeks 1365 in Dwingelo. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.
1.5.2.2.6.5 Agnes de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1350 in Coevorden, dochter van Coenraed van de Ghore van Kuinre (zie 1.5.2.2.6) en NN van Ansen. Agnes is overleden na 1421 in Ruinen, minstens 71 jaar oud.
Notitie bij Agnes: Arent Huys hertrouwt met Agnes de Vos van Steenwijk, wed. van Gerardus Clencke.
07-07-1421 draagt Agnese, wed. van Arnolt Huzeke een boterrente, uit het bezit van Arnolt, over aan de abdij te Dikninge. Haar zoon Johan Clencke (uit haar eerste huwelijk) is getuige.
Agnes:
(1) trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1370 met Gerard Clencke, ongeveer 20 jaar oud. Gerard is geboren omstreeks 1350, zoon van Johan Clencke. Gerard is overleden vóór 1380, ten hoogste 30 jaar oud.
(2) trouwde, ongeveer 30 jaar oud, in 1380 in Coevorden met Arend Huys (van Norch) van Ruinen, ongeveer 45 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Agnes en Arend: Ook genaamd Agnes de Vos van Steenwijk
Zie 1.5.2.2.7.1 voor persoonsgegevens van Arend.
Kind van Agnes en Gerard:
1 Johan (de jonge van Ruinen) Clencke [1.5.2.2.6.5.1], geboren omstreeks 1370. Johan is overleden vóór 1428, ten hoogste 58 jaar oud.
Notitie bij Johan: Wordt in 1427 door zijn (stief)broer Roelof aangeduid als Johan Klencken en in 1438 door zijn (stief)broer Steven eveneens als Johan Klencken. Johan de jonge is overleden voor 1427.
Hij zal bezitter van de Clencke zijn geweest en jong overleden. De Clencke komt daarna in bezit van nazaten van Otto van Welvelde, welke een broer is van Johan II van Ruinen en Ida van Ruinen die gehuwd was met Otto van Norch.
Uit een oorkonde van 26 februari 1426 blijkt dat alleen zijn broers Steven en Roelof van Ruinen nog in leven zijn.
1.5.2.2.7.1 Arend Huys (van Norch) van Ruinen is geboren omstreeks 1335 in Ruinen, zoon van Johan van Ruinen van Norch en Elisabeth van Steenwijck (zie 1.5.2.2.7). Arend is overleden in 1395 in Gasselte, ongeveer 60 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Arend: Magnin vermeld 1401 als jaar van overlijden.
Notitie bij Arend: Ook vermeld als Huys/Huzeken van Ruinen en Arnold Huus.
In 1380 beleend met Ruinen en vermeld als Heer van Ruinen. In 1395 opnieuw bevestigd.
In de lijst van leenmannen van het Sticht (1379-1382) is Arend Huys ook vermeld als leenman vanhet goed Nydinck in het kerspel Norch. Dit goed moet een vervanging zijn van het goed Gruedelinc waarvoor Otto van Norch werd aangeslagen en dat te herleiden is tot het pand nu Hoofdweg 19-21 Westervelde, ook wel de Borg genoemd.
Oorkonde van 1365 waarin Arnold Hus van Gasselte als getuige wordt vermeld.
Arend NORG (Huys/Huzeken),
1360 en 1376 verkocht Arend de tienden te Lhee resp. kocht een aantal roggepachten (oork.boek Gr. en Dr. I, nr. 478 en II nr. 641).
(ogd0478 en ogd0641)
05-05-1362 Arend en Lamme, zijn vrouw, stichten met Wibbe, wed. van Wernbold van Gasselte een altaar in de kerk van Gasselte, zoals Wernbold had beschikt (Oork.boek Gr. en Dr. I nr. 513);
21-02-1365 is hij getuige en wordt genoemd Arnolt Hus van Gasselte, waaruit blijkt dat hij en zijn vrouw zich in Gasselte hebben gevestigd; (ogd0534)
03-09-1380 verzoekt hij bisschop Floris van Wevelinkhoven (1379-1393) om belening van het goed hem aangeërfd van Johan III van Ruinen (Stevenszoon) te weten: die gerechte to Ruenen, to Buddingwolde, to Haexwolde ende to Bulinge met alle oeren toebehoren;
(Oork.boek Gr. en Dr. II nr. 684);
akte van 11 juli 1380.
Arend Huus en Roelof Polman verklaren gedeeld te hebben de nalatenschap van heer Johan van Ruinen.
Naar het origineel in het archief van het geslacht van Munster en de heerlijkheid Ruinen. inv. no. 14, reg. 1 (R.A. Drenthe).
Wij Aernd Huus ende Rolof Polmans maken kenlic allen luden rnit desen openen brieve, dat wy enes alinghes scheydes ghebleven zyn alse van erfnysse de ons angheervet is vermyds doede heren Johannes, heer van Runen, den God ghenedich zy, an heren Herman, cureyt van Peijse, in der tijt deken in Drenthe, Rolove van Steenwijc, Johan den Vos van Steenwijc, Henric Polman ende an Johan van Haren Mensing in allen manyeren ende vorwarden alse hierna bescreven staet. Inteerste also dat Arend Huus voers. zal hebben den Oldenhof mitter wonynghe mit holte, mit torve, mit twyghe, rnit fene, rnit maeden, to water ende to weyde, alse de gheleghen is ende dat gherychte hoech ende leech alset heren Johanne van Rune voers. to behoerde, doe he levede. ende de gruet ende de pacht ende tyns ende de hofsteden, daer de pacht ende tyns uutghaet, ho ze gheleghen zyn in den daerpe to Rune, den teenden grof ende smal in den darpe to Rune voers. ende de moelne. Voertmer zo zal Arnd Huus voers. beholden den camp, de gheheten is de Veryert, de gheleghen is voer den Oldenhove voers. ende daer zal Rolof Polman voers. weder entieghen hebben uut horen zameliken goede also vele goede rnit husen, rnit hofsteden, rnit waere, rnit schare, mit torve, mit twyghe, mit fene, mit maeden, to water ende to weyde ende rnit horen tobehoren, de also vele mudden jaerlix doen moghen alsulkes zaedes als de Veryert voers. jaerlix doen mach, in der tijt der scheydinghe. Voertmer alle goet ende gulde, dat hem van deser erfnysse angheervet is, zo waer dat gheleghen is, dat zolen ze ende hoer erfghenamen ghelike entwe scheyden. beholdelic elken man des scheydes, dat dese brief tevoren begrepen hevet. Voertmer zo zal Arnd Huus voers. of zijn erfghenamen van onsen heren van Utrecht ende van den Stychte holdne alsodanyghe goede ende gulde alse heer Johan van Rune voers. to holden plach in zijn tijt van onsen heren van Utrecht ende den Stichte voers. Voertmer zo zal Rolof Polman voers. of zijn erfghenamen dit voers. goet, dat hem angheervet is van heren Johanne van Rune voers., den God ghenedich zy, holden van Aernde Huus of van zijn erfghenamen to Stichtes rechte rnit dren punden to verhenverden. Voertmer zo heb ic Arnd Huus voers. ende mijn erfghenamen Rolove Polman ende zijn erfghenamen ghegheven ende gheve alsodaen goet rnit husinghe ende mit hofsteden als ic nu in der tijt to Peyse hebbe rnit alle zynen tobehoren also alse dat Johan Mensinghe van Haren gehecoft hadde tieghens heren Johanne van Rune voers., daer Johanne Mensinghe voers. de stoc af gheleghet is ende des dezelve Johan Mensinghe enen open breef hevet, alse van heren Johan van Runen voers. ende des zal Arnd Huus voers. of zijn erghenamen voer dat voers. goet to Peyse also vele gulde anders van Rolofs andeel Polman voers. uut horen zamelike goede, waer ze dat hebben alse dat goet to Peyse voers. jaerlix doen mach by zegghen twier oP vierer buren van Peyse, de ze beyde eendrachtlike daer to zetten ende wanneer God zynen willen doet mitter vrouwen van Rune, zo zal Rolof Polman voers. ende zijn erfghenamen des goedes to Peyse bruken erflike zunder enigherhande wederborynghe Arndes Huses of zijn erfghenamen voers. van Rolofs goede Polman voers. of zijn erfghenamen ende weert zake dat ienich man Arnde Huus ende Rolove Polman voers. of horen erfghenamen des voers. erfnysse mit rechte af wonne. zo were Arnd voers. of zijn erfghenamen onverteghen zijns erves ende zijn gulde to Peyse voers. Alle arghelyst in desen voers. puncten uutghesproken. In oercunde der waerheyt zo hebbe wy Arnd Huus ende Rolof Polman voers. want ons des scheydes wal ghenoghet, onze zeghele an desen breef ghehanghen ende wij, Herman, cureyt to Peyse, Rolof van Steenwijc, Johan de Vos van Steenwijc, Henric Polman ende Johan van Haren Mensing alse scheydeslude omme merre vestenysse onse zeghele mede an desen breef ghehanghen.
Ghegheven int jaer ons Heren dusent drehundert ende tachtentich des wonysdaghes na zynte Mertensdach translatio.
Aan het stuk de zegels van Arend Huus, Roelof Polman en Johan van Haren Mensing en het beschadigd zegel van Roelof van Steenwijc; de overige zegels zijn afgevallen.

1382 bij de belening van het bezit van Ruinen blijkt dit te bestaan uit het stamslot de Oldenhof, een groot aantal hoeven in en rond Ruinen, alsmede het dagelijks gericht en vele tienden aldaar; (o.a. 7 hoeven met land in Zuidwolde)

1395 waren Arend en zoon Johan onder de Drenten, die bisschop Frederik van Blankenheim (1393-1425) als hun landheer erkenden.
(ogd0902)
Elders vermeld:
Hij hertrouwt met Agnes de Vos van Steenwijk, wed. van Gerardus Clencke.
07-07-1421 draagt Agnese, wed. van Arnolt Huzeke een boterrente, uit het bezit van Arnolt, over aan de abdij te Dikninge. Haar zoon Johan Clencke (uit haar eerste huwelijk) is getuige. Arnolt of Arent is een zoon van Johan van Norch.

Gehuwd met Lamme van GASSELTE, dochter van Wernbold van GASSELTE en Wibbe van STEENWIJK (van Ghore)
Uit dit huwelijk:
1. Johan IV van RUINEN
2. Steven DROST van RUINEN.
3. Roelof, overleden op 05-01-1442,
(J.W.Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981).

Gehuwd met Agnes.
13 en 31-10-1412, na de dood van Johan IV, zijn broer, gheboren mombaer (Arch. Dikninge nr. 1.156).

EGBERT PiGGEN en Ghertrud. dragen voor buren te Runen voor een vrij edel eigen over aan de abdij te Dyckenyngen
2 akkers land geheeten de Wekewercke op Noertessche te Runen, vermeld in de doorstoken brieven (zie regesten Nr*. 180 en 186).
Met medebezegeling door jonker Stephan van Bunen „gheboren „mombaer" der heerlijkheid Runen. Ghegheven int jaer ons Heren dusent vijerhondert ende tuaelf up Al Godes Heilyghen avent.
Oorspr. (Inv. N°. 156). De zegels van E. P. en S. v. E. zijn
verloren. ) Elektronische vertaling!!!)

andere bronnen; http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
68772 Arend NORG (Huys/Huzeken),
1360 en 1376 kocht Arend de tienden te Lhee resp. een aantal roggepachten (oork.boek Gr. en Dr. I, nr. 478 en II nr. 641).
05-05-1362 Arend en Lamme, zijn vrouw, stichten met Wibbe, wed. van Wernbold van Gasselte een altaar in de kerk van Gasselte, zoals Wernbold had beschikt (Oork.boek Gr. en Dr. I nr. 513);
21-02-1365 is hij getuige en wordt genoemd Arnolt Hus van Gasselte, waaruit blijkt dat hij en zijn vrouw zich in Gasselte hebben gevestigd;
03-09-1380 verzoekt hij bisschop Floris van Wevelinkhoven (1379-1393) om belening van het goed hem aangeërfd van Johan III van Ruinen (Stevenszoon) te weten: die gerechte to Ruenen, to Buddingwolde, to Haexwolde ende to Bulinge met alle oeren toebehoren;
11-11-1380 passeert de scheidingsakte m.b.t. de erfenis van Johan III van Ruinen tussen Arend Huijs en Roelof Polman (Oork.boek Gr. en Dr. II nr. 684);
1382 bij de belening van het bezit van Ruinen blijkt dit te bestaan uit het stamslot de Oldenhof, een groot aantal hoeven in en rond Ruinen, alsmede het dagelijks gericht en vele tienden aldaar;
1395 waren Arend en zoon Johan onder de Drenten, die bisschop Frederik van Blankenheim (1393-1425) als hun landheer erkenden. Daarna volgt Roelof Huisinge to Bargum (Emmen). (Leenregister F. van Blankenheim folio 28).
Hij hertrouwt met Agnes de Vos van Steenwijk, wed. van Gerardus Clencke.
07-07-1421 draagt Agnese, wed. van Arnolt Huzeke een boterrente, uit het bezit van Arnolt, over aan de abdij te Dikninge. Haar zoon Johan Clencke (uit haar eerste huwelijk) is getuige. Zoon van Johan van NORG (zie 137544).
Gehuwd met
68773 Lamme van GASSELTE, dochter van Wernbold van GASSELTE (zie 137546) en Wibbe van STEENWIJK (van Ghore) (zie 137547).
Uit dit huwelijk:
1. Johan IV van RUINEN (NORG) (zie 34386).
2. Steven DROST van RUINEN.

Gehuwd met Agnes.
13 en 31-10-1412, na de dood van Johan IV, zijn broer, gheboren mombaer (Arch. Dikninge nr. 1.156).
3. Roelof, overleden op 05-01-1442,
(J.W.Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981).
Arend:
(1) trouwde, ongeveer 24 jaar oud, in 1359 in Gasselte met Lamme van Gasselte, ongeveer 21 jaar oud. Zie 1.5.2.2.8.1 voor persoonsgegevens van Lamme.
(2) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1380 in Coevorden met Agnes de Vos van Steenwijck, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Arend en Agnes: Ook genaamd Agnes de Vos van Steenwijk
Zie 1.5.2.2.6.5 voor persoonsgegevens van Agnes.
Kinderen van Arend en Lamme:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1360. Volgt 1.5.2.2.7.1.1.
2 Johan IV van Ruinen, geboren omstreeks 1362 in Gasselte. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.
3 Steven van Ruinen, geboren omstreeks 1365. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.
4 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1367. Volgt 1.5.2.2.7.1.4.
5 Roelof van Ruinen [1.5.2.2.7.1.5], geboren omstreeks 1369. Roelof is overleden op 05-01-1442, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Request van 12 januari 1428 archief Dickninghe.
Roelof van Ruinen geeft aan de priesters, indertijd te Ruinen, 1 akker land op de Zuides in de marke en de buurtschap Ruinen, "tot enen rechten testamente voor mij ende voor mijne vrunde en sonderlinghe (in het bijzonder) voor Johan Klencken mijnen broeder" (stiefbroer) opdat zij delen mogen in de missen, vigilien, memorien en alle andere goede werken, "die ghescheen solen" (zullen geschieden) in de kerk van Ruinen, en bepaaldelijk opdat de priester ene bijzondere memorie viere n.l. des zondags voor sint Thomas, des avonds ene vigilie (nachtwake) van 9 lessen en den volgende dag ene mis.
6 Boldewijn van Ruinen [1.5.2.2.7.1.6], geboren omstreeks 1371. Boldewijn is overleden vóór 1426, ten hoogste 55 jaar oud.
1.5.2.2.7.3 NN van Norch, dochter van [misschien] Johan van Ruinen van Norch en [misschien] Elisabeth van Steenwijck (zie 1.5.2.2.7). NN trouwde met Roelof Polman. Roelof is geboren omstreeks 1330, zoon van [waarschijnlijk] Herman Polleman. Roelof is overleden na 1382, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Vermeld in een oorkonde van 1382 als erfgenaam van Johan van Ruinen, samen met Arend Huys van Ruinen. Roelof moet dan getrouwd zijn met een zuster van Arend Huys.
Vermeld in de lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht uit 1379: siin aandeel van de gherichte van Drenthe; de gruit tot Ide; Wrentyngegoet tot Ide, gheleghen in de kerspel van Vrees (Vries); dat swanevlot gelegen in Drenthe ende een deel om Groningen ende oppen Goe. een tiende tot Haren, grof ende smal ende den hof to Hempne (Hemmen-Haren), gheleghen in de kerspel van Haren. De tienden van Anderen, gheleghen in den kerspel van Rolde.
Het hofgoed te Hemmen lag in het noordelijk deel van het huidige Haren. Waarschijnlijk ter plaatse waar in de 18e eeuw een nieuw Hof van Hemmen is gebouwd, nu in gebruik bij het Instituut voor Doven.
Evenals zijn zwager Arend Huys was Roelof Polman in zijn tijd een man met veel macht in Drenthe. Waar hij zijn domicili had is tot nu toe niet duidelijk.
Kinderen van NN en Roelof:
1 Luitgard Polman [1.5.2.2.7.3.1]. Luitgard is overleden na 1416.
Notitie bij Luitgard: 23 juni 1416: Lutgard Polmans, abdisse, en het convent van het klooster te Assen, verklaart, na bekomen toestemming van den visitator en het gemeene capittel hunner orde, verkocht te hebben aan Prior en Convent van Galilea in Zebekelo, het erve en goed geheeten de Barlehaer en het erve te Schultinch, met alle toebehooren en onder garantie tegen storing in het gebruik onder voorwaarde dat Prior en Convent jaarlijks zullen betalen aan Weringer Wulbeding, zoolang hij leeft, 4 mudden rogge uit het erve te Schultinch.
Luitgard bleef kinderloos.
2 Herman Polman [1.5.2.2.7.3.2].
Notitie bij Herman: 1405 08-04-1405 Herman en Symon Polleman, gebroeders, verklaren het recht om zwanen te houden in Drenthe en Selwerd, en wat hun verder aldaar in gerichte ende heerlicheit" toekwam, verkocht en bij stoklegging te hebben overgedragen aan bisschop Frederik van Blankenheim.
3 Symon Polman [1.5.2.2.7.3.3].
Notitie bij Symon: Zie bij broer Herman.
1.5.2.2.8.1 Lamme van Gasselte is geboren omstreeks 1338 in Gasselte, dochter van Wernbold van Gasselte en Wibbe van de Ghore van Steenwijck (zie 1.5.2.2.8). Lamme is overleden vóór 1380, ten hoogste 42 jaar oud. Lamme trouwde, ongeveer 21 jaar oud, in 1359 in Gasselte met Arend Huys (van Norch) van Ruinen, ongeveer 24 jaar oud. Zie 1.5.2.2.7.1 voor persoonsgegevens van Arend.
Kinderen van Lamme en Arend: zie 1.5.2.2.7.1.
1.5.2.2.4.1.1 Ghysele Pipe van Steenwijk is geboren omstreeks 1355, dochter van Herman? Pipe van Steenwijk (zie 1.5.2.2.4.1) en Fosse Syghers. Ghysele is overleden in 1433, ongeveer 78 jaar oud. Zij is begraven op 02-08-1433.
Notitie bij Ghysele: Vermeld op 14-06-1408 als Ghyszele Hiddinges als opvolgster van haar moeder die het Mensingegoed in Roden in leen had. Hulder is haar zoon Herman Hidding.
Ghysele trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, vóór 1375 met Johan Alards Hiddingh, ten hoogste 20 jaar oud. Johan is geboren omstreeks 1355, zoon van Allardus Hiddingh. Johan is overleden vóór 01-11-1406, ten hoogste 51 jaar oud.
Kinderen van Ghysele en Johan:
1 Herman Hiddingh, geboren omstreeks 1376. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.
2 Johan Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.2], geboren omstreeks 1378. Johan is overleden na 1440, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermeld in 1419 als pastoor in Ruinen.
3 Arp Johans Hiddingh, geboren omstreeks 1380. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.
goesinghe_0100.jpg
2 Goesinghe 0100
1.5.2.2.6.2.2 Amele van Steenwijck is geboren omstreeks 1362, dochter van Roelof van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2) en Lamme van Norch van Kuinre. Amele trouwde, ongeveer 46 jaar oud, in 1408 met Cyso Geusinge (afb. 2), ongeveer 18 jaar oud. Cyso is geboren omstreeks 1390.
Notitie bij Cyso: Request van 5 mei 1413 archief Dickninghe.
Syso Geusinge en Amelt van Steenwijc, echtelieden, dragen voor buren te Ruinen voor een vrij edel eigen over aan de abdij te Dickninghe 3 akkers land in de marke van Ruinen op Noordes resp. tussen akkers behorende tot Middendorp en de Nyenhove, Middendorp en Hadeblinge, en Hadeblinge en de Mudder.
Zie verder nr 198 dd 6 februari 1414, nr 199 dd 7 februari 1414. 218 18 mei 1420.
Op 7 september 1424 dragen Cyzo en Amele voor buren te Eelde over aan de abdij van Dickninghe een pacht van 4 stede Groningermaat mudden rogge uit hun goed Weygeringhe in de marke van Eelde, binnen 10 jaren te lossen met land in de marke te Ruinen op de Zuides en in de Oostermaden en in de Elsbroek tegen hun wil in gebruik bij Hendrik Capperdes.
Uit een oorkonde van 15 juni1413, archief Huis Westervelde:
Syze Goes(inge) verklaart te hebben verkocht aan Allard Gademinghe en zijn vrouw Yda te Donderen een rente uit Hovinge-goed te Vries, bestaande uit twee mud winterrogge, drie kannen wijn, een spint en een half mud zomerrogge en vijf schat en een spint havermolt. Bovendien verklaart hij hem nog een rente te hebben verkocht uit Bensinge-goed te Vries, bestaande uit vijf kannen winterrogge, een achtste deel zomerrogge en vijf spint havermolt Voor deze twee renten heeft hij Allard de stok gelegd voor buren uit Vries. Bezegeld door Syze Goesinge.
1.5.2.2.6.2.3 Arent van Steenwijck is geboren omstreeks 1364 in Dalen, zoon van Roelof van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2) en Lamme van Norch van Kuinre. Arent is overleden in 1433, ongeveer 69 jaar oud.
Notitie bij Arent: Extra informatie .
In 1387 wordt hij vermeld als broer van Johan van Steenwijck en neef van Johan de Vos van Steenwijck en diens zoon Coenraad 47)
Na de dood van zijn vader in 1387 wordt hij beleend met de Norgse goederen. “Het zijn de goederen, die heer Hendrik van Norch van het sticht te houden placht” 48)
In 1395 is hij onder de Drenten, die de bisschop van Utrecht als hun heer huldigen 56)
In 1402 treedt hij op als getuige van zijn zwager ("boele") Albert van Ansen 49)
Hij behoort tot de schildboortige mannen”, die in 1408 op 5 februari moeten getuigen in het proces van Mensinge te Roden50)
Met zijn neven Coenraad en Reinolt de Vos behoort hij tot de Vetkoopers die op zondag na L.Vr. Exaltatio 1415 Groningen veroveren op de Schieringers. Ze waren uit deze stad verbannen en naar Emden uitgeweken, toen de Schieringers op 23 okt. 1413 deze stad in hun macht brachten 51)
Op 3 november 1415 beloven Coenraad de Vos, Arent van Steenwijck e.a. burgemeesteren, Reynalt de Vos e.a. raadslieden der stad Groningen aan bisschop Frederik van Blankenheim niet meer te zullen toelaten de heren, die het Sticht kwaad kunnen doen, b.v. Reinold van Coevorden, Menno van den Broeke, de gemene Friesen of het een of ander land van Friesland, en dat de stad Groningen niets vijandigs zal aanvangen tegen zijn heerschappij over Coevorden of het land van Drenthe, blijvende echter alle vroegere overeenkomsten tussen den bisschop en de stad van kracht 52).
Hierop volgt een nieuw conflict van de Groningse Vetkoopers met de bisschop van Utrecht. Laatste weet de keizer voor zijn belangen te winnen, die de rijksban uitspreekt over de Groningers.
Op 15 mei 1419 heeft de verzoening tussen de Vetkoopers en de bisschop plaats en wordt de ban opgeheven. Te vinden in Ostfriesisches Urkundenbuch nr. 268. Schiedsgesprech zwischen Otto ten Brook und andere und die acht befindliche fetkoopers und die volmachten des Könogs Sigismund. Aanwezigen o.a. Dodo provoost van Hemelen, Jacobus Tuynenman kanunnik te Deventer, Syward Wyarda, Tydeko Uninghe, Petrus van Aersen, als minnelijke scheidsmannen vanwege heren Syfrido van Wemdingen, ridders en de heer Nicolas Bontzlow enz. enz. verder, Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winden, Cyse Guesing.
Op 7 augustus 1425 zegelt hij met anderen namens de Ridderschap van Drenthe het verbond met Salland, Twenthe en Vollenhove tot steun aan de postulaat Rudolf van Diepbolt. Wederom treedt hij op voor de Ridderschap van Drenthe als op 6 okt. 1426 ook het Nedersticht zich met het Oversticht ten dezen verbindt en de tegencandidaat, Sweder van Culemborch als bisschop ontzegt 53)
In 1428 en 1431 komen we hem nog tegen als leenheer van en getuige voor Hendrik de Vos van Steenwijck, zijn neef.
--- 47) O.B.G.D. no. 778. 48) Bissch. arch. no. 272. 49) Magnin. Onderzoek naar de adel van het geslacht de Vos van Steenwijk in de drie laatste jaren der XIVde eeuw, p. 49. 50) Tijdrekenkundig register op het Oud Provinciaal Archief van Overijssel (T.R.O.) B p. 162. 51) Nieuwe Drentse Volks Almanak (N.D.V.A.) lS91 n. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen. ’ 52) T.R.O. F o. 223. 5aj N.D.V.A. 3591, 13. 224 e.o. 54) Arch. Dikninge R 245 en 258.
Hij is geboren rond 1364 in Dalen, Drenthe, Nederland.
Hij is overleden voor 2 augustus 1433, hij was toen 69 jaar oud.
Werd na de dood van zijn vader beleend met de goederen te Norch en Dalen.
Wordt vermeld sedert 1382.
Hij trad op namens de Ridderschap van Drente, toen deze een verdrag aanging in 1425 met de Ridderschappen van Salland, Twenthe en Vollenhove, waarbij deze Ridderschappen hun steun toezegden aan Rudolph van Diepholt, bij diens strijd om de bisschoppelijke stoel.
De bisschop van Utrecht schold hem in 1417, die aan de zijde van de Schieringers stond, kwijt wat hij had misdaan. Door de keizer werd hij in de Rijksban gedaan, uit welke hij na lange onderhandelingen in 1419 werd ontslagen.
1408: Hij was een van de schildboortige mannen, die uitspraak moest doen in het proces -Mensinge te Roden. (Tijdrekenkundig register op het Oud Provincaal Archief van Overijssel T.R.O. B p. 162)
1415: Hij nam onder leiding van zijn neef Coenraad de Vos van Steenwijck, zij behoorden tot de Vetkopers, deel aan de verovering van Groningen en behoorde evenals deze enkele jaren tot de burgemeesters van die stad.
(Nieuwe Drentse Volksalmanak N.D.V.A. 1891 p. 209 en Diest Lorgion, Gesch. der Stad Groningen)
(Uit: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-gorcum/I16208.php)
Een brieff mit een uijthangend segel in dato 1439, waerbij Arent de Vos quijtscheldet Hendrick de Vos van Steenwijck van alle anspraecke, soo hij suslange wegens momberschap ende anders tegens hem gehadt hadde., 1439.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Uit Ostftirsisches Urkundenbuch:
Schiedsspruch zwischen Ocko tom Brock, Groningen und andern in der Acht befindlichen Vetkopern und den Bevolmächtigten des Könings Sigismund. Kampen 30 november 1419. Onder de aanwezigen o.a. Arent van Steenwijck, Reynold Vos, Herman Hiddingh, Johan die Lunsche van Winde, Bruno Clinge en Cyse Guesing.
Arent trouwde, ongeveer 42 jaar oud, in 1406 met Femme van Ansen, ongeveer 41 jaar oud. Femme is geboren omstreeks 1365, dochter van Cyse (Cizo) van Ansen en Beatrix van NN.
Kinderen van Arent en Femme:
1 Johan (de oude) van Steenwijck, geboren omstreeks 1407. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.1.
2 NN (1) van Steenwijk, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.
3 Albert van Steenwijck tot de Scheer, geboren omstreeks 1415. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.
4 NN (2) van Steenwijck, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.4.
5 Johan (de jonge) van Steenwijck, geboren omstreeks 1420. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.5.
6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk, geboren omstreeks 1415. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.6.
1.5.2.2.6.2.4 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1370, zoon van Roelof van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2) en Lamme van Norch van Kuinre. Johan is overleden omstreeks 1445, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermeld in een oorkonde van 1395 als trouw aan de bisschop van Utrecht, samen met zijn broer Arent.
Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Roelof van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.4.1], geboren omstreeks 1400.
Notitie bij Roelof: Een machgescheitsbrief met vief uijthangende segelen in dato 1436 op Mijchaelisdach, opgerichtet tusschen Johan ende Roelef de Vos van Steenwijck, gebroederen, van alsulcke goederen ende erffenissen als haer van haer zalliger moeder angeërvet sijn, ende haer noch compstich van haer vader anerven moegen met 3 bijgaende doorgesteeckene transfixbrieven, elck met een uijthangend segel, continerende die 2 eerste een confirmatie van ’t vorschreven maechgescheit bij twe bisschoppen van Utrecht verleent ende die 3e die nadere bewilligunge van Jan de Vos van Steenwijck de Olde., 1436 september 29.
NB Lembeck, Urkunden, nrs. 308, 309.
2 Johan van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.4.2], geboren omstreeks 1402.
1.5.2.2.6.3.1 Coenraad de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1355 in Dwingelo, zoon van Johan de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3) en Hadewich van Ansen.
Notitie bij Coenraad: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
In 1406 beleent met de hof te Dwingelo
Coenraad trouwde met Agnes van Buckhorst. Agnes is geboren omstreeks 1380, dochter van Johan II van Buckhorst en Ermgard van Hackfort.
Kind van Coenraad en Agnes:
1 Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge, geboren vóór 1407. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.
1.5.2.2.6.3.2 Bertold de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1360, zoon van Johan de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3) en Hadewich van Ansen. Bertold is overleden in 1408, ongeveer 48 jaar oud.
Notitie bij Bertold: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Bertold trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1380 met NN van Ruinen, ongeveer 13 jaar oud. Zie 1.5.2.2.7.1.4 voor persoonsgegevens van NN.
Kinderen van Bertold en NN:
1 Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.1.
2 Mechteld de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.2.
3 Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck, geboren omstreeks 1387. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.3.
1.5.2.2.6.3.3 Reinold van Steenwijck is geboren omstreeks 1365 in Dwingelo, zoon van Johan de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3) en Hadewich van Ansen. Reinold is overleden in 1448, ongeveer 83 jaar oud.
Notitie bij Reinold: Ook Vos van Steenwijkck van de Ghoere.
Reinold de VOS van STEENWIJK, raadsman van Groningen, geboren ca 1360, overleden 00-00-1448. In 1393 aanvaardt hij met vele andere Drenten,(als opvolger van Floris van WEVELICHOVEN) Frederik van BLANKENHEIM,bisschop van Utrecht, als landsheer. Frederik maakte een einde aan de heerschappij van de Heren van Coeverden.
Hij behoort tot de raadslieden van Groningen die de bisschop beloven de stad te bewaken tegen de vijanden van het Sticht en hem erkennen als de heer van Coevorden en Drenthe.
In 1428 keert hij zich tegen de bisschop van Utrecht ten gunste van hertog Amoud van EGMONT. Hij werd opgenomen in de ridderschap van Veluwe en in 1436 zegelt hij met zijn zoon Hendrik verbond tussen de ridderschap en de steden Arnhem, Harderwijk, Wageningen, Hattem en Elburg. Zoon van Johannes VOS van den GOER (Vos van Steenwijck) en Hadewich van ANSEN.
Gehuwd voor de kerk ca 1390 met Alyt van PUTTEN.
Uit dit huwelijk: 3 kinderen.
Een brief mit 4 uijthangende segels in dato 1426 op St. Gallenavont, waerbij Reinolt de Vos met sijnen neef Hendrick de Vos avercomen is, dat Hendrick die Vos vorschreven voor een tijt van 6 jaren sal gebruken alle sijne goederen in Drente gelegen ende dat Reinolt daer tegens Hendricx goederen in Veluwen gelegen., 1426 november 15 (?).
NB Niet meer aanwezig.
Reinold trouwde, ongeveer 34 jaar oud, omstreeks 1399 met Alyt van Putten, ongeveer 34 jaar oud. Alyt is geboren omstreeks 1365, dochter van Pelgrim van Putten en Katharina van Zinderen. Alyt is overleden omstreeks 1449, ongeveer 84 jaar oud.
Notitie bij Alyt: Was de oudste dochter van Pelgrim van Putten
Kinderen van Reinold en Alyt:
1 Herbrande van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.1], geboren omstreeks 1390. Herbrande is overleden vóór 1442, ten hoogste 52 jaar oud.
Notitie bij Herbrande: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Trad in 1416 in als non in het klooster van de abdij te Assen.Op 6 januari 1416 schonk haar vader aan het klooster een rente uit bezit in Rolde, als prebende voor haar. Zij had toen de gelofte nog niet afgelegd en was dus nog jong.
Notitie bij publiceren van Herbrande: Trad in 1416 op jonge leeftijd in in de Abdij te Assen.
2 Mechteld van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.2], geboren omstreeks 1390.
Notitie bij Mechteld: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Trad in 1430 als non in het klooster te Assen. Op 4 april 1430 schonk haar vader als medegave een roggerente van goed onder Rolde aan het klooster.
Notitie bij publiceren van Mechteld: Trad in 1430 in als non in de Abdij te Assen.
3 Hadewich van Steenwijck, geboren omstreeks 1400. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.3.
4 Hendrick (de Vos) van Steenwijk, geboren vóór 1435 in Putten. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.
1.5.2.2.7.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1360, dochter van Arend Huys (van Norch) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1) en Lamme van Gasselte (zie 1.5.2.2.8.1). NN trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1380 met Johan van den Clooster, ongeveer 25 jaar oud. Johan is geboren omstreeks 1355, zoon van Reynold van den Clooster en Margaretha van Ansen. Johan is overleden in 1426, ongeveer 71 jaar oud. Johan trouwde later omstreeks 1390 met Mechteld van Oostenwolde.
Notitie bij Johan: Heer van de Havixhorst.
Vermeld in een oorkonde van 26 februari 1426 als zwager en neef van Berend van Munster, g/m Johanna van Ruinen
Kind van NN en Johan:
1 Reynold van den Clooster, geboren in 1385. Volgt 1.5.2.2.7.1.1.1.
1.5.2.2.7.1.2 Johan IV van Ruinen is geboren omstreeks 1362 in Gasselte, zoon van Arend Huys (van Norch) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1) en Lamme van Gasselte (zie 1.5.2.2.8.1). Johan is overleden in 1410 in Ruinen, ongeveer 48 jaar oud.
Notitie bij Johan: 02-05-1397 beleend met de Heerlijkheid Ruinen. Magnin vermeld 1402.
Noemt zich daarna Johan van Ruinen
Request van 27 oktober 1403 archief Dickninghe.
Johan, heer van Ruinen, knape, en zijn gebroeders Steven, Johan, Boldewijn en Roelof dragen voor buren te Lede over aan de abdij te Dickninghe hunne grove tienden over Nyen Boeldinghegoed en over Wermbold des Pelsers goed in de marke te Lede "ghedynghet" resp. op 2 stede Groninger mudden en op een half schat rogge.
Request van 31 oktober 1407 archief Dickninghe.
Johan heer van Ruinen, knape, draagt voor buren te Orvelte over aan de abdij te Dickninghe een rente van 7 stede Groninger mudden rogge, waarvan 5 mudde en 1 schat uit Renwerdighegoed, anderhalf mud uit Bennynghegoed en 1 schat uit Poppinghegoed, alle in de buurschap en de marke te Orvelte in het kerspel Bork.
1 juli 1408. Johan van Ruinen, knape, draagt voor buren te Ruinen over aan de abdij te Dickninghen zijn grove en smalle tienden over Nyssinghegoed c.a. en al de goederen der abdij in de marke te Ruinen (behalve de smalle tiend over Rensinghe-hofstede, de halve grove tiend over de akker ten oosten daarvan, over die Batue, over Swanikenakker op zuides en over de Hortenberg op Wildenkamp.
3 juli 1408. Johan, heer van Ruinen geeft aan de abdij te Dickninghe de akker, vroeger behorend tot het Hadeblinghegoed, door hem gekocht van Herman Polman en gelegen te Ruinen op de Zuides, in ruil voor een akker van Nyssinghegoed te Ruinen op de Zuides. Met verklaring van beiden, dat beide akkers tiendvrij zullen zijn en dat zij de akkers hebben overgedragen voor buren te Ruinen; en verklaring van de heer van Ruinen dat hij geen tienden trekt van goederen der abdij in de marke en het dorp Ruinen, behalve op de smalle tienden over Renssinghe-hofstede en de halve grove tienden over de 4 akkers Renssinghewoert, die Batue Swanickenakker op de Zuides en de Hortenberg op Wildkamp.
2 augustus 1408. Johan heer van Ruinen draagt voor gerecht en buren te Buddingwolde over aan de abdij te Dickninghe een rente van zes vierendeel boter, waarvan 3 over de hof en weere van Coep Mewes in het Westeind van de grote Oosterbuurschap en de andere 3 over over de hof en weere van Johan Bauwekens in de Nederbuurschap bij de Koekangerdijk in het kerspel Blijdenstein.
19 oktober 1408. Johan, heer van Ruinen, draagt voor gerecht en buren te Buddingwolde over aan de abdij te Dickninghen een rente van 6 vierendeel boter, waarvan 2 vierendeel en 1 kop uit Frederik Mathias weer (nu bewoond door Roelof Stelling) 2 vierendeel en 1 kop uit Zywert Nesens weer, beide in de Kaelre buurschap, een hal vierendeel over Heyne Lubbikens weer en 1 vierendeel uit Johan Volkers weer, beide in de Grote Oosterbuurschap in het kerspel Blijdenstein.
24 juni 1409.Johan heer van Ruinen draagt voor buren van Ruinen over aan de abdij van dickninghen 1 maat in de Ghoermaden opgaande tegen die Rethe en Zuides in de marke van Ruinen.
21 september 1409 Johan heer van Ruinen, knape, en Mechteld, echteleiden, verkopen voor een vrij en eigen aan Gosen Johanszoon en Alle, echtelieden, een rente van 2 vierendeel boter uit een halve hoeve land te Buddingwolde in de Ruwe boerschap.

Andere bronnen: http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
34386 Johan IV van RUINEN (NORG), overleden 1410,
28-08-1392 koopt hij van de abdij te Dikninge de molen te Blijdenstede.
02-05-1397 wordt hij beleend met de heerlijkheid Ruinen (J.W. Schaap, ’De heren van Ruinen en hun heerlijkheid’, NL 1981, 288);
27-10-1403 verkopen de gebroeders Jan van Ruinen IV, knape, Steven, Boldewijn, Johan (de jonge) en Rolef de grove tienden te Lhee aan de abdij te Dikninge (Oork.boek Gr. en Dr. II, nr. 1162);
31-10-1407 t/m 24-06-1409 verkoopt hij aan Dikninge een boterrente onder Blijdenstede, een roggerente onder Orvelte, land en tienden onder Ruinen. Zoon van Arend NORG (Huys/Huzeken) (zie 68772) en Lamme van GASSELTE (zie 68773).
Gehuwd op 27-12-1404 met
34387 Mechteld MULERT.
Zij hertrouwt Jan Oving.
30-10-1416 bekrachtigen Johan Oving van Pesse en Machteld Mulert een landverkoop aan Dikninge door Jan Oving. Uit de tekst blijkt, dat Mechteld, dochter van Egbert Mulert en Hadewich, wed. van Jan IV en echtgenote van Jan Oving is (J.W. Schaap, ’De heren van Ruinen’, NL 1981).
20-02-1426 genoemd met haar dochter Johanna, gehuwd met Berent van Munster (Karel de Grote, beginreeks 22/217).
Dochter van Egbert MULERT (zie 68774) en Hadewich van ISSELMUDEN (zie 68775).
Uit dit huwelijk:
1. Johanna (zie 17193).
2. dochter,
gehuwd met Johan van den Clooster, Johanszn.
Notitie bij publiceren van Johan: Johan IV van RUINEN (NORG), overleden 1410,
28-08-1392 koopt hij van de abdij te Dikninge de molen te Blijdenstede.
02-05-1397 wordt hij beleend met de heerlijkheid Ruinen (J.W. Schaap, ’De heren van Ruinen en hun heerlijkheid’, NL 1981, 288);
27-10-1403 verkopen de gebroeders Jan van Ruinen IV, knape, Steven, Boldewijn, Johan (de jonge) en Rolef de grove tienden te Lhee aan de abdij te Dikninge (Oork.boek Gr. en Dr. II, nr. 1162);
31-10-1407 t/m 24-06-1409 verkoopt hij aan Dikninge een boterrente onder Blijdenstede, een roggerente onder Orvelte, land en tienden onder Ruinen. Zoon van Arend NORG (Huys/Huzeken) (zie 68772) en Lamme van GASSELTE (zie 68773).
Gehuwd op 27-12-1404 met
34387 Mechteld MULERT.
Zij hertrouwt Jan Oving.
30-10-1416 bekrachtigen Johan Oving van Pesse en Machteld Mulert een landverkoop aan Dikninge door Jan Oving. Uit de tekst blijkt, dat Mechteld, dochter van Egbert Mulert en Hadewich, wed. van Jan IV en echtgenote van Jan Oving is (J.W. Schaap, ’De heren van Ruinen’, NL 1981).
20-02-1426 genoemd met haar dochter Johanna, gehuwd met Berent van Munster (Karel de Grote, beginreeks 22/217).
Dochter van Egbert MULERT (zie 68774) en Hadewich van ISSELMUDEN (zie 68775).
Uit dit huwelijk:
1. Johanna (zie 17193).

2. dochter,
gehuwd met Johan van den Clooster, Johanszn.
Johan trouwde, ongeveer 42 jaar oud, op 07-12-1404 met Mechteld Mulert, ongeveer 34 jaar oud. Mechteld is geboren omstreeks 1370 in Hasselt, dochter van Egbertus Mulert en Hadewich van NN. Mechteld is overleden na 1416, minstens 46 jaar oud. Mechteld trouwde later met Johan Oving (±1366-na 1434).
Kind van Johan en Mechteld:
1 Johanna van Ruinen, geboren omstreeks 1405 in Ruinen. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.
1.5.2.2.7.1.3 Steven van Ruinen is geboren omstreeks 1365, zoon van Arend Huys (van Norch) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1) en Lamme van Gasselte (zie 1.5.2.2.8.1). Steven is overleden in 1437, ongeveer 72 jaar oud.
Notitie bij Steven: Vermeld in een oorkonde van 1395 van de bisschop van Utrecht als zijn vijand, samen met broer Roelof van Ruinen.
Steven, ook genaamd van Ruinen. Is zijn broer Johan, na diens dood in 1410, opgevolgd als momber van de Heerlijkheid Ruinen, vanwege de minderjarigheid van Johans dochter Johanna.
Request van 9 november 1410 archief Dickninghe.
Symon Polman en Steven (later, 17 juli 1412, ook vermeld als Stephen), echtelieden, dragen voor buren over aan Egbert Piggen en Geertruid, echtelieden, 1 akker land op Noordes, geheten dat Weekeweerck. Met medebezegeling door Steven, heer van Ruinen.
13 oktober 1412. Roelof Hake, vicaris te Ruinen, draagt, in overleg met de collator der vicarie, voor buren te Ruinen over aan de abdij te Dickninghe 1 akker land op Zuides te Ruinen. Met medebezegeling en bekrachtiging door jonker Stephan van Ruinen als momber der heerlijkheid Ruinen en collator der vicarie.
31 oktober 1412. Egbert Piggen en Geertruid, echtelieden, dragen voor buren te Ruinen voor een vrij edel eigen over aan de abdij te Dickninghe 2 akkers land, geheten de Wekewercke op Noordes te Ruinen, vermeld in de doorstoken brieven (zie requesten 180 en 185 archief Dickninghe). Met medebezegeling door jonker Stephan van Ruinen "gheboren mombaer" der heerlijkheid Ruinen.
23 april 1437 archief Dickninge. Steven van Ruinen draagt over aan de "priesteren indertijd tot Ruinen" een rente van 2 Groninger mudden rogge uit zijn goed Olde Lantsinghe in de marke en buurtschap Ruinen "tot enen rechten testament voor mij ende voor Agnese mijnen huisvrouw ende voor Arent mijn zoon ende voor Johan Klencken mijnen broeder opdat zij delen mogen in de missen, vigilien, memorien en alle andere goede werken die geschieden zullen in de kerk van Ruinen, en bepaaldelijk opdat priesters een bijzondere memorie houden, des avonds ene vigilie van 9 lessen en den volgende dag een mis.
(Hieruit zou men kunnen afleiden dat Johan Klencke een bijzondere plaats innam onder de broers, daar ook broer Roelof een gelijksoortig testament had opgemaakt. Zie bij Roelof)
Steven trouwde, ongeveer 15 jaar oud, omstreeks 1380 met Agnes van NN.
Kind van Steven en Agnes:
1 Arent van Ruinen, geboren omstreeks 1380. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.
1.5.2.2.7.1.4 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1367, dochter van Arend Huys (van Norch) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1) en Lamme van Gasselte (zie 1.5.2.2.8.1). NN is overleden vóór 1408, ten hoogste 41 jaar oud.
Notitie bij NN: Dochter van Arend Huys of Huzeken.
NN trouwde, ongeveer 13 jaar oud, omstreeks 1380 met Bertold de Vos van Steenwijck, ongeveer 20 jaar oud. Zie 1.5.2.2.6.3.2 voor persoonsgegevens van Bertold.
Kinderen van NN en Bertold: zie 1.5.2.2.6.3.2.
1.5.2.2.4.1.1.1 Herman Hiddingh is geboren omstreeks 1376, zoon van Johan Alards Hiddingh en Ghysele Pipe van Steenwijk (zie 1.5.2.2.4.1.1). Herman is overleden in 1433, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie bij Herman: Leenman van Mensingegoed te Roden.
Vermeld in 1408 als hulder voor zijn moeder Ghijssele Hiddinges.
Vermeld in 1424 als wonende in Rolde. In 1428 wordt vermeld dat Herman Hiddinge Pypen en Herman Ottens een geschil hebben met Arent den Boezen over een erfenis te Groningen. In 1431 heeft Herman Hiddinge een geschil met Johan Pypen. In 1433 is hij kennelijk overleden, wanneer er wordt gesproken van een brief die Herman Hidding bezegeld zou hebben.
Kinderen van Herman uit onbekende relatie:
1 Herman Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.1], geboren omstreeks 1400. Herman is overleden in 1453, ongeveer 53 jaar oud.
Notitie bij Herman: Volgt in 1433 zijn vader op als leenman van Mensinge te Roden.
In 1443 vermeld als getuige.
2 Johan (Pipe) Hiddingh, geboren omstreeks 1405. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.
3 Fosse Hiddingh, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.3.
1.5.2.2.4.1.1.3 Arp Johans Hiddingh is geboren omstreeks 1380, zoon van Johan Alards Hiddingh en Ghysele Pipe van Steenwijk (zie 1.5.2.2.4.1.1). Arp is overleden na 1415, minstens 35 jaar oud.
Notitie bij Arp: Woonde op Mensingegoed in Roden.
Kinderen van Arp uit onbekende relatie:
1 Johan Arps (Allards) Hiddingh, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.
2 Hindrik Hiddingh, geboren omstreeks 1412. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.2.
1.5.2.2.6.2.3.1 Johan (de oude) van Steenwijck is geboren omstreeks 1407, zoon van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. Johan is overleden in 1460, ongeveer 53 jaar oud.
Notitie bij Johan: Florens Van Wevelichoeven bisschop te Utreght bekrachtigt de stichting door Johan de Vos van Steenwijck en Hedewigh e.l. van het O.L.V.-altaar in de kerspelkerk te Dwingelo; - de begiftiging ervan met 15 mudden rogge groninger maat en 18 mudden gerst als voren en een halve maat ?de Brasen geheten waert?, jaarlijks ?wth andelinge van tho twee huijsen? in het kerspel Beijlen; verder 3 mudden rogge en 3 mudden gerst groninger maat gelegen in Voeren op Buddingewolt, welke 6 mudden jaarlijks te Dwingelo moeten worden betaald voor of op St. Petri ad Cathedram op straffe van verdubbeling; 12 hoenders en 5 mudden rogge deventer maat uit ?dat gewende knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit knijplandes guet? gelegen op den Staphaerst; een huis ?mit eenen parden? bij de kerk te Dwingelo; ¿ mud rogge groninger maat uit het goed Witmertigh te Dijveren; 1 mud rogge als voren uit ?dat genomden mente-guet Odinghe?; 2 stukken land op den kamp of de esch te Leede ?tho landt tot XII voeder hoijs? in de marke Dwingelo; -het voorbehouden door J. d. V. v. S. voor zich en zijne nakomelingen van het recht van presentatie, mits met goedvinden van den pastoor;
NB: en verklaart de geschonken goederen ?gestelijck te wesen? en kerkelijk recht te zullen genieten.
..... gegeven in ?t jaer ons Heeren duijsent drijhondert ende LXXXVIII, in der maendt September op den XXIe.
Verkoopt in 1441 aan het convent van Assen de halve tiende grof en smal in de marke van Grollo in de buurtschap Schoonlo, een Borkels (Borculo) leengoed.
Verkoopt in 1443 een voet waardeel in de Dalermarke aan Egbert Buser.
Wordt op 22 oktober 1456 herbeleend met de lenen die in 1387 zijn voorvader Arend van Steenwijck hield, de twee olde hoven te Norch enz., terwijl na zijn dood 23 oktober 1460 zijn zoon Egbert werd beleend.
Johan trouwde, ongeveer 29 jaar oud, omstreeks 1436 met Hadewich Mulert.
Notitie bij Hadewich: 25 maart 1404: Een brief met een uijthangend segel in dato 1404 des dinssedaegs nae Palm, waerbij Reinolt Huijginck vercoft heeft joffer Hadewijck Vosses van Dwingeloe dat erve ende goet toe Dwingeloe gelegen die Oesterhoff geheiten., 1404 maart 25.
NB Lembeck, Urkunden nr. 199.
Kinderen van Johan en Hadewich:
1 Bate van Steenwijck, geboren omstreeks 1445. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.1.1.
2 Egbert van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.1.2], geboren omstreeks 1448. Egbert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Egbert: Is in 1460 nog onmondig om hulde te doen t.a.v. de lenen die hij erft van zijn vader. Daarom brengt zijn oom Albert de hulde. In 1464 brengt hij zelf hulde en is dus mondig.
Oorkonde 23 oktober 1460: De Bisschop beleend Egbert van Steenwijk, na de dood van zijn vader Johan van Steenwijk, onder momberschap van zijn oom Albert van Steenwijk, met dezelfde lenen als wijlen zijn vader had op 22 oktober 1456. 17 december 1464: Egbert van Steenwijk doet zelf als leenman hulde en eed van de twee Olde hoven te Norg.
Egbert bleef kinderloos.
3 Arend van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.1.3], geboren omstreeks 1450. Arend is overleden vóór 1527, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Arend: Was priester. Krijgt op 12 augustus 1485 de goederen in leen van zijn overleden broer Egbert. Gaat uit die lenen ten behoeve van Herman van Voerst. In 1527 wordt er een proces gevoerd voor de etstoel over zijn erfenis tussen Jacob van Uterwijck g/m Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arendt en de erven van Johan van Steenwijck.
Arend bleef ongehuwd. Arend bleef kinderloos.
1.5.2.2.6.2.3.2 NN (1) van Steenwijk is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. NN trouwde met Roelof Knasse. Roelof is geboren omstreeks 1400 in Veenhuizen/Een, zoon van Bertold Roelofs Knasse en Yde van NN.
Notitie bij de geboorte van Roelof: geboortedatum ook vermeld als ± 1390
Roelof is overleden vóór 1477, ten hoogste 77 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genoemd Roelof Knasse ter Venne.
Genoemd in een oorkonde van 1440 als buur.
Omstreeks 1450 vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Roelof Kysemer of Coseman.
Kinderen van NN en Roelof:
1 Bartold Knasse, geboren omstreeks 1425 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.1.
2 Johan (de oude) Knasse, geboren omstreeks 1427. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.2.
3 NN Knasse, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.3.
1.5.2.2.6.2.3.3 Albert van Steenwijck tot de Scheer is geboren omstreeks 1415, zoon van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. Albert is overleden vóór 12-08-1485, ten hoogste 70 jaar oud.
Notitie bij Albert: Ook genoemd van den Goer of Ghoer of Gore en ook tot de Scheer.
Extra informatie. Zie nieuwe drentse volksalmanak 1893 blz 229.
Uit www.zwiebelfam.nl/gendata/roland/i299283.htm
22 okt. 1456 komt hii voor als hulder van zijn vrouw bij de belening met het goed Geerding 92).
Als gerichtsman van Eininghen wordt hij vermeld van 1459-1473 93).
In 1460 zien wij Egbert van Steenwijck beleend, na dood van zijn vader en onder momberschap van zijn oom Albert 94).
Als huweliiksvriend van zijn nicht Bate, die trouwt met Roelof van Echten, treedt hij op in 1464 91).
In 1470 is hij borg bij de huwelijksovereenkomst tussen Hendrik van der Ese van Gramsbergen (voor diens dochter Sophia) en Roelof van Coevorden 95).
Met zijn vrouw verkoopt hij in 1473 een opbrengst uit hun goed Aveking te Beerte 96).
9 augustus 1473: Wessel Peperlaken, richter te Ummen, oorkondt dat Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johan verkocht hebben aan heer Johan den Boezen, priester, een rente van 16 mud winterrogge Zwolse maat uit hun erf Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het gericht Ummen; en dat verkopers die rente met hand en mond geleverd hebben. Dat dit erf een leen is van Jonfer Agnes van Gramsberghe, die haar consent tot deze koop gegeven heeft.
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 69 vs. (blz. 138), in het archief van het klooster Sibculo.
9 augustus 1473: Albert van Steenwyck, Johan Stellynck zoon van wijlen Wolter Stellinghe, en Heyne van den Laer verklaren dat, wanneer de rente van 16 mud rogge, door heer Johan den Bozen gekocht (no. 116), niet aan hem betaald wordt en zij daartoe gemaand worden, zij in een herberg te Aldenzaele of Oetmersem zullen inrijden.
25 maart 1479: Albert van Steenwyck en zijn vrouw Johanna verklaren, dat heer Joahn die Boeze, priester, hun overgedragen heeft een brief waarin "heer Johan vors. afghekortet hevet van Johannes Stael 13 mudde rogge", en dat die brief niet van invloed zal zijn op ander kwesties.
Op 6 maart 1482 beleent de bissehop hem uit zonderlinge gunst met het kerkerecht van Emmen, Odoorn en Schonebeke, een vijfmarksleen 97).
In 1484 treffen we hem nog aan bij de Klaringen te Deventer en Kampen 98).
Hij moet overleden zijn in 1485, daar dan zijn zoon Johan met de kerkerechten wordt beleend 99). Uit een akte van 1487 leert men zijn kinderen kennen.Het zijn Johan, Hendrik, Arend, Mechtelt gehuwd met Wolter van Lennep en Femme. Op 3 mei 1487 verkopen zij Hoeijngheerve in de marke van Een aan Bartold Knasse. De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans (van Steenwijk). Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens (=Roelof Knasse, de vader van Bartold), Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans (van Steenwijk), de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
In 1514 hertrouwt zijn weduwe met Johan Santinck 101) ; zij moet vóór 30 jan. 1525 overleden zijn, daar dan haar zoon Henric met haar goederen beleend wordt 102). 93)Arch. Sibculo p. 95, 97. 94) T.R.O.-D, p. 128. 95) Arch. Rechteren. 96) Arch. Sibeulo. 97) N.D.V.A. 1892 p. 229. 98) Nagge p. 294. 99) N.D.V.A. 1892 p. 229 100) Idem 101) T.R.O.- E p. 522. 102) T.R.O.-E p. 357.
Albert trouwde met Johanna van Selwerd. Johanna is geboren omstreeks 1440 in Hardenberg, dochter van Hendrik van Selwerd en Mechteld. Johanna is overleden in 1524, ongeveer 84 jaar oud. Johanna trouwde later in 1514 met Johan Santinck.
Notitie bij Johanna: Vermeld in een oorkonde van 22 oktober 1456, waarin Johanna van Selwerd, Hendriks dochter, onder hulderschap van haar echtgenoot Albert van Steenwijk, beleend wordt met Gerding, Tiating en Alberding in de buurtschap Geesteren onder het kerspel Ootmarsum, Clawesing, Nijehof, Werning, Thusinc en Gerning in de buurtschap Wilsum onder het kerspel Ulsen, Mijnolding te Holtheme in het kerspel van Hardenberg, Wolberting te Manre in het kerspel Ootmardum, Watering met toebehoren, de grove en smalle tienden over des Buwenhuis, van Bennekinck, Koedterdinck, Levering, Werngering, Boninc en Rengering onder het kerspel Ulsen, voorts het goed Clawesing, den Nijenhof, Werning, Tiasing en des Grevenhuis met turf, twijg, aller slagter nut en toebehoor in de marke van Wilsum onder het kerspel van Ulsen, verder Kerkhoftererve met toebehoren in het kerspel en buurtschap Emlicheim, eindelijk de grote en keline Buggenberg. Getuigen: Wolter Stelling en Evert Freijse van Stroewijk.
Kinderen van Albert en Johanna:
1 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1457. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.
2 Hindrik van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.3.2], geboren omstreeks 1460.
Notitie bij Hindrik: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
3 Arent van Steenwijck, geboren omstreeks 1462. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.3.
4 Mechteld van Steenwijck, geboren omstreeks 1464. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.4.
5 Femme van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.3.5], geboren omstreeks 1468.
Notitie bij Femme: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
1.5.2.2.6.2.3.4 NN (2) van Steenwijck is geboren omstreeks 1410, dochter van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. NN trouwde met NN (de Vos van) de Zuere.
1.5.2.2.6.2.3.5 Johan (de jonge) van Steenwijck is geboren omstreeks 1420, zoon van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. Johan is overleden na 1462, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Johan: Woonde in 1440 vermoedelijk op het erf Weretinghe te Een, een deel van het leengoed Eyen. Vermeld als Johan Wicking in de oorkonde als buur.
Vermoedelijk woonde zijn zoon Bareld bij hem in en werd de grond bewerkt door zoon Roelof die meier was van Hageninghe.
27 maart 1447 verwerft hij kwijtschelding wegens doodslag van Egbert Esking (Eising) van de vrienden van het klooster te Assen.
Wordt in 1462 vermeld samen met Steven ter Borch.
Kinderen van Johan uit onbekende relatie:
1 Bareld van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.5.1]. Bareld is overleden na 1487.
Notitie bij Bareld: Vermeld in een oorkonde van 1440 als buur.
2 Roelof van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.5.2], geboren omstreeks 1435. Roelof is overleden na 1487, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Mogelijk vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht van omstreeks 1450 als Roelof Wicking. (Roelof op Weretinghe)
In 1450 vermeld als belastingplichtige van Hageninghe als Roelof Mages.
Was in 1487 meier van Hageninghe.
Vermeld in een oorkonde van 1487, waarin Bartold Knasse van de gebrouders Johan, Hendrik en Arent van Steenwijck en hun zusters het Hoeyngheerf (Hageninghe) te Een verkrijgt, dat nu in pacht is bij Roelof jonge Johans. Bij de stoklegging waren aanwezig de buren van Een, Roelof Baijens, Johan Bareldszoon, Hendrik Martens of Mettens, Barelt jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen.
1.5.2.2.6.2.3.6 NN (3) (Straele?) van Steenwijk is geboren omstreeks 1415, dochter van Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3) en Femme van Ansen. NN is overleden in 1465, ongeveer 50 jaar oud. NN trouwde, ongeveer 19 jaar oud, in 1434 met Reinoud van den Clooster, ongeveer 24 jaar oud. Reinoud is geboren omstreeks 1410, zoon van Cyse van den Clooster en Liutgarde van Cameerbeke (Kampferbeek). Reinoud is overleden na 1484, minstens 74 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Reinoud: Na 1480 maar voor 1491
Notitie bij Reinoud: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=141&micode=0223.1 milang=nl&miview=inv2#inv3t1
Akte, waarbij Roelof van den Clooster zich garant stelt voor de helft van de bruidschat, door zijn broer Reinolt van den Clooster toegezegd mee te geven aan Reinolts dochter Arentje bij haar huwelijk met Herman Hagen, 1454. Met een akte van approbatie van de leenkamer van het huis Ruinen, voor wat betreft de Ruinense leengoederen. Regest nrs. 70 en 72, 1454.
Vermeld in 1458 samen met zijn broer Roelof in de inventaris van het Archief Dickninge nr. 35.
Woont in 1480 op de Havixhorst.
Kwijting van Geert en Reinold van den Clooster voor Gese, vrouw van Hendrik Berniers, en haar zoons, wegens de aflossing van een jaarlijkse rente uit Dysynge-erve in de marke van Westervelde, 1484. Regest 5
Kinderen van NN en Reinoud:
1 Derck van den Clooster [1.5.2.2.6.2.3.6.1].
Notitie bij Derck: SEYNE MÜLERT richter te Vmmen oorkondt, dat DERCK VAN DEN CLOSTER vestigde voor zijne zuster joffer LÜTGHERT "ene joffer to Dickelingen, met oeren convent’, eene lijfrente van 5 goudguldens uit zijn erf c.a. Welmerdynck in ’t gerecht van Vmmen in de buurschap te Zeese tot afkoop van haar recht op de nalatenschap van hunnen broeder ZYSE VAN DEN CLOSTER; met belofte van levering eener acte van goedkeuring door DERCK’S proost. Gegeven in den jaer ons Heren dusent vyfhondert ende negentyne op suncte Peter ende Pauwels avent. Oorspr. (Inv. No. 25). Het zegel van den richter is verloren.
Datering:
1519, Juni 28
2 Zyse van den Clooster [1.5.2.2.6.2.3.6.2]. Zyse is overleden vóór 1519.
Notitie bij Zyse: Vermelde in de inventaris van het klooster Dickningen onder nr. 25.
3 [waarschijnlijk] Johan van den Clooster [1.5.2.2.6.2.3.6.3].
Notitie bij Johan: Bezit in 1465 een goed in Veenhuizen, door Staele nagelaten aan Reinoud van den Clooster.
4 Lutgerd van den Clooster, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.6.4.
1.5.2.2.6.3.1.1 Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge is geboren vóór 1407, zoon van Coenraad de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.1) en Agnes van Buckhorst. Hendrick is overleden in 1457, minstens 50 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Een brief mit een uijthangend segel in dato 1410, waerbij Harmen Polman gelavet heeft Hendrick van Steenwijck toe waeren ende te vestijgen den tende toe Geess, leenruijrich den bisschop van Utrecht. Met noch een brief in dato als voren ende van gelijcken inholt geteijckent eodem, 1410 [juli 7].
NB Lembeck, Urkunden nr. 209.
Een brief mit een uijthangend segel in dato 1411 op Johannesdach evangeliste, waerbij Harmen Polmans vercoft heeft an Hendrick de Vos van Steenwijck twe deel van den alingen tiende toe Geess, groff ende smal, gelegen in den kerspel van Asterhessel., 1411 juni 24.
NB Lembeck, Urkunden nr. 213.
Een brief mit 4 uijthangende segels in dato 1426 op St. Gallenavont, waerbij Reinolt de Vos met sijnen neef Hendrick de Vos avercomen is, dat Hendrick die Vos vorschreven voor een tijt van 6 jaren sal gebruken alle sijne goederen in Drente gelegen ende dat Reinolt daer tegens Hendricx goederen in Veluwen gelegen., 1426 november 15 (?).
NB Niet meer aanwezig.
Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Request van 11 april 1428 archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijc draagt over aan de abdij van Dickninghe 2/3e van de halve grove tiend over de Stapelinger, Emptener en Holeweder marken, over de hof in de Holewede en over Hendrik Lubbertszoon marke in de kerspelen van de Overreest, Yhorst, en Blijdenstein, tussen de Reesterstroom en de marke van Echten en tussen de Ae te Blijdenstede en de Havixster en Schiphorster marken; en van de halve grove tiend over Blomendale, de Rumte, de Ramhorst, Vlederyngen, de Vaart en de Cralinger marke in de kerspelen van Meppel en de Yhorst, tussen de Ae te Blijdenstede en de Reesterstroom, met uitzondering van de tienden in de Meppeler marke; - waarvan 1/3e is van Bertold Hagens. Met medebezegeling ten teken van goedkeuring door de leenheer, Arent van Steenwijck.
5-10 maart 1431, archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijck draagt over aan de abdij te Dickninge zijn smalle tienden nl. 1/3e van de halve tiend (waarvan 1/3e behoort aan zijn neef Arent de Vos van Steenwijck en 1/3e aan Bertold Haxens en diens zuster) bij de Reesterstroom van Meppeler marke hent in (overgaand in) Stapelinger marke en voort over Emptinge marke, de Haleweide en de Hof over dunninge marke met de Wijk, en voort over Haverstinge en Cralinge marke, als deze marken voornoemd gelegen zijn in het kerspel van de Yhorst; en voort over Waardinge en Rumptinge marke en de Ramhorst, Vledderinge en in de Bloeminger marke, zoals die gelegen zijn in het kerspel Meppel; en voorts over Broekhuizer marke, die voornoemde abt toebehoort en gelegen is in het kerspel Blijdenstede; voorzover deze voormelde marken gelegen zijn tussen de Reesterstroom en de Ae bij Blijdenstede en de Koekanger Ae en de Reesterstroom voornoemd en de marke van Echten. En deze voornoemde smalle tienden met alles wat erbij behoort en de tienden over de Schiphorster marke in het kerspel Yhorst voornoemd, daarvan zullen de abt en de kloosterlieden voornoemd en al hun nakomelingen jaarlijks en tot in eeuwen van dagen bezitten, gebruiken en ontvangen uit alle huizen, hoeven en hofsteden die nu tyer tijd in deze marken en kerspelen aanwezig zijn en die er hierna nog bij zullen komen.
Met verklaring van de koper dat hij vroeger aan de abdij verkocht 2/3e van de halve grove tienden enz (zie hierboven 11-04-1428)
4 april 1432 archief Dickninghe.
Hendrik de Vos van Steenwijck verkoopt aan de abdij Dickninghe zijn smalle tiend bij de Reest in de kerspelen Overreest (Avereest) Yhorst, Blijdenstede en Meppel, behoudens detiend in de marke van Meppel; onder voorwaarde dat de opbrengst der tienden de eerste 2 jaren geschat zal worden en Hendrik de eventuele overwaarde zal ontvangen.
Hendrick:
(1) trouwde met Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck. Zie 1.5.2.2.6.3.2.3 voor persoonsgegevens van Lyse.
(2) trouwde met Mechteld (Mette) van Gheesteren.
Kinderen van Hendrick en Lyse:
1 Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.
2 Johanna de Vos van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.1.1.2].
Notitie bij Johanna: 1458 priorin van Dickninge
3 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck tot Batinge. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.3.
1.5.2.2.6.3.2.1 Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen, zoon van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2) en NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.4). Arent is overleden na 1432.
Notitie bij Arent: Request van 21 oktober 1420 archief Dickninghe. Arent de Vos van Steenwic draagt over aan de abdij te Dickninghen de helft van de halve grove en smalle tienden over tybertus huus c.a. over het huis c.a. ten Velde ten westen daarvan en over Henric Bolikens huus c.a. genaamd de Ghere in het karspel van Blijdenstein in de marke van de Broekhuizen nu bewoond door Grote Lubbert, Henric Neygemygers en Henric Bolikens voornoemd. Zie ook request van 7 november 1421, 4 juni 1423,
Request van 14 april of 11 augustus 1432 archief Dickninghe.
Arend de Vos van Steenwijck en zijn echtgenote Beerte Mulaers dragen over aan de abdij te Dickninge een rente van 4 Groninger mudden rogge uit de grove tienden en "mudden van garven" gelegen in de marke van Ansen, die zij heffen uit "onsen lijfdynge erf en goed" geheten Nye Astebrynge, waarop nu Roelof Arendszoon des meyers woont. en een akker land geheten de Drieling in dezelfde marke aan de Gronenweg (Groningerweg?); welke 4 mudden de eerste pacht zullen zijn, naast 4 stede mudden rogge voor de abdij.
10 november 1432. Arent de Vos van Steenwijck en Beerte, echtelieden dragen in de marke van Ansen over aan de abdij van Dickninge een rente van 4 stede Groninger mudden rogge uit grove tienden, "garfdeel"en stede mudden die zij heffen uit önsen lijfdynge ende pachtgoede ende erf"geheten Nye Astebrynge in de marke te Ansen (waarvan de beterscap behoort aan Roelf Arent des meyers zone) als eerste pacht naast 8 stede mudden rogge, door Arent en Beerte reeds vroeger aan de abdij verkocht.
Arent trouwde met Beerte Mulert. Beerte is een dochter van [waarschijnlijk] Geert Mulert en [waarschijnlijk] NN van Heerde.
Notitie bij Beerte: ook vermeld als Mulaers
Kinderen van Arent en Beerte:
1 Bertold de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.1.1.
2 Johan de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.1.2.
1.5.2.2.6.3.2.2 Mechteld de Vos van Steenwijck, dochter van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2) en NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.4). Mechteld is overleden vóór 1492.
Notitie bij Mechteld: Akte van scheiding en deling van de nalatenschappen van Herman Hagen, zijn vrouw Arentje van den Clooster en van Mechteld de Vos van Steenwijk, weduwe van Bertold Hagen, tussen hun kinderen en haar kleinkinderen. Authentiek afschrift, ongedateerd (1492). Regest nr. 135, 1492.
Mechteld trouwde met Bertold Hagen. Bertold is geboren omstreeks 1350, zoon van Herman Hagen en Griete van Ansen. Bertold is overleden omstreeks 1437, ongeveer 87 jaar oud. Bertold is weduwnaar van Aleid van Buckhorst (geb. ±1350).
Notitie bij Bertold: Vermeld als "Olde" Bertold Hagen. Was in 1434 kastelein van Kuinre.
Bezitter van het Huis Oldhagendsdorp te Vollenhove.
1437: Akte, waarbij de magistraat van Vollenhove uitspraak doet in een geschil tussen de kinderen van Bertold Hagen en Gyssele, dochter van Engbert Dillens, over een som gelds. Regest nr. 53, 1437.
1438: Akte van scheiding en deling van de nalatenschap van Bertold Hagen tussen Gyssele, dochter van Engbert Dillens, weduwe Hagen, en Herman Hagen, zijn zusters Griete en Johanna Hagen, vrouw van Gerrit Stelling. Regest nr. 55, 1438.
1.5.2.2.6.3.2.3 Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck is geboren omstreeks 1387, dochter van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2) en NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.4). Lyse is overleden in 1418, ongeveer 31 jaar oud.
Notitie bij Lyse: In 1408 verklaren de kinderen van Berthold de Vos dat zij hun aandeel in de erfenis van hun grootouders de Vos/van Ansen hebben ontvangen.
Lyse trouwde met Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge. Zie 1.5.2.2.6.3.1.1 voor persoonsgegevens van Hendrick.
Kinderen van Lyse en Hendrick: zie 1.5.2.2.6.3.1.1.
1.5.2.2.6.3.3.3 Hadewich van Steenwijck is geboren omstreeks 1400, dochter van Reinold van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3) en Alyt van Putten. Hadewich is overleden na 1442, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Hadewich: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Op 24 juli 1442 wordt zij vermeld als Johans des basters weduwe van Beieren.
Hadewich:
(1) trouwde met Johan bastaard van Beieren.
(2) trouwde met Henrick Bentinck.
1.5.2.2.6.3.3.4 Hendrick (de Vos) van Steenwijk is geboren vóór 1435 in Putten, zoon van Reinold van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3) en Alyt van Putten. Hendrick is overleden in 1477, minstens 42 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Komt vanaf 1435 in oorkonden voor.
Landdrost van de Veluwe.
Uit www.windgenealogie.org :
6402 Henrick Reinolds de VOS van STEENWIJK, richter, ritmeester, landdrost en burgemeester van Elburg, geboren ca 1395, overleden 00-00-1478. Henrick houdt in 1438 enige burgers in Hattem in arrest.In 1446 cedeert zijn zuster Hadewich al haar rechten op Putten en Drempt en in 1447 wordt hij ritmeester van Harderwijk.In 1450 is hij erfgenaam van zijn moeder.
Van 1468-1474 heeft hij een geschil met Elburg over de gruit en het gruitgeld, hij is daar burgemeester 1464 en 1477. Zoon van Reinold de VOS van STEENWIJK (zie 6405) en Alyt van PUTTEN (zie 6406).
Gehuwd voor de kerk 00-00-1438 te Kampen met Margaretha Hermans van UTERWIJCK (Margariete) (zie 6403).
Uit dit huwelijk: 7 kinderen.
Notitie bij publiceren van Hendrick: Landdrost op de Veluwe
Hendrick trouwde, minstens 3 jaar oud, in 1438 met Margaretha van Uiterwijck. Het kerkelijk huwelijk vond plaats omstreeks 1438 in Kampen. Margaretha is geboren in Kampen, dochter van Herman van Uiterwijck en Berta van Rees. Zij is gedoopt in 1481.
Notitie bij Margaretha: Ook vermeld als van Uterwijck van Putten.
Kinderen van Hendrick en Margaretha:
1 Aleid van Steenwijk [1.5.2.2.6.3.3.4.1], geboren in 1439.
Notitie bij Aleid: Trad in 1460 in het klooster St. Agnesconvent te Kampen.
2 Herman van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.2], geboren in Putten. Herman is overleden na 1499.
Notitie bij Herman: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Werd in 1478 beleend met de vaderlijke goederen beleend.
3 Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck, geboren omstreeks 1420 in Putten. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.
4 Pelgrim van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.4], geboren omstreeks 1444 in Putten. Pelgrim is overleden na 1499, minstens 55 jaar oud.
Notitie bij Pelgrim: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
5 Dirk van Steenwijk [1.5.2.2.6.3.3.4.5], geboren omstreeks 1446. Dirk is overleden na 1497, minstens 51 jaar oud.
Notitie bij Dirk: Wordt in 1488,1489,1490,1491 en 1497 genoemd in oorkonden.
6 Frans van Steenwijk, geboren omstreeks 1448. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.6.
7 Berta van Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.7.
1.5.2.2.7.1.1.1 Reynold van den Clooster is geboren in 1385, zoon van Johan van den Clooster en NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.1). Reynold is overleden in 1464, 78 of 79 jaar oud.
Notitie bij Reynold: Bezit de Havixhorst als leenman van de Heren van Ruinen.
Reynold trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1410 met Straele van Voorst, ongeveer 20 jaar oud. Straele is geboren omstreeks 1390, dochter van Herman (de jonge) van Voorst en Agnes van den Clooster.
Kinderen van Reynold en Straele:
1 Arnolda (Arentje) van den Clooster. Volgt 1.5.2.2.7.1.1.1.1.
2 Johan van den Clooster [1.5.2.2.7.1.1.1.2], geboren in 1415. Johan is overleden in 1490, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Clooster
Hij had het bezit van de Havixhorst. Hij stierf in 1490 en de allodiale bezittingen van de Van Oostenwolde’s kwamen in 1491 eerst bij zijn broer Roelof die ze meteen overdroeg aan zijn jongste broer Herman.
Hij wordt in 1465 beleend met een erf in Veenhuizen, behorend tot de Heerlijkheid Ruinen, nagelaten door zijn moeder Straele van Voorst, door Johanna van Ruinen g/m Roelof van Laer, Heer van Ruinen
Johan bleef ongehuwd. Johan bleef kinderloos.
3 Roelof van den Clooster [1.5.2.2.7.1.1.1.3], geboren omstreeks 1417. Roelof is overleden na 1490, minstens 73 jaar oud.
Notitie bij Roelof: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Clooster
Roelof van den Clooster Reinoldszoon was de stamvader van de tak van den Clooster tot Rheebruggen. Rheebruggen was reeds in het bezit van zijn grootvader Johan van den Clooster en verdeeld onder diens nazaten. In 1468-1478 kocht Roelof het bezit van de nazaten en bouwde hij de havezate Rheebruggen.
Roelof bleef ongehuwd. Roelof bleef kinderloos.
4 Steven van den Clooster [1.5.2.2.7.1.1.1.4], geboren omstreeks 1419.
5 Boldewijn van den Clooster [1.5.2.2.7.1.1.1.5], geboren omstreeks 1421.
6 Cyse van den Clooster [1.5.2.2.7.1.1.1.6], geboren omstreeks 1423.
7 Herman van den Clooster, geboren omstreeks 1425. Volgt 1.5.2.2.7.1.1.1.7.
1.5.2.2.7.1.2.1 Johanna van Ruinen is geboren omstreeks 1405 in Ruinen, dochter van Johan IV van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.2) en Mechteld Mulert. Johanna is overleden omstreeks 1478, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij Johanna: Request van 26 februari 1426 archief Dickninghe.
Jonkvrouwe Johanna van Ruinen en haar man Berend van Munster dragen voor een vrij edel eigen over aan Egbert Piggen en Geertruid, echtelieden, een rente van 16 blauwe goudguldens uit hun goed Schonegangesgoed c.a. te den Twele in het karspel Blijdenstein, gelijk Schoneganc placht te gebruiken en bracht aan den Oldenhof, en uit hun huis c.a. op Buddingwolde tussen de Boeksteeg en hun windmolen in genoemd karspel; met verklaring dat zij de koopprijs gaven aan hunne moeder Mechteld Mulert tot teruggave van haar bruidschat, die zij aan de heerlijkheid Ruinen aanbracht. Met medebezegeling ten teken van goedkeuring door hunne ooms Steven van Ruinen en Roelof van Ruinen en van hun neef en zwager Johan van den Clooster.
Van dezelfde datum: Egbert Piggen en Geertruid, echtelieden, geven aan Berend van Munster en juffer Johanna van Ruinen, echtelieden, het recht van aflossing binnen 50 jaar naar de penning 25 van de rente van 16 blauwe guldens, door Berend en johanna aan hen verkocht uit hun goed te den Twele in het karspel Blijdenstede, gelijk Schoneganc placht te gebruiken en bracht aan de Oldehof, en uit hun huis c.a. op Buddingewolde, in genoemd kerspel, tussen de Boeksteeg en de windmolen, vermeld in de daarvoor gegeven brief.
1443: Een brief mit een uijthangend segel in dato 1443 des daeges nae Laurentij, waerbij Johanna, weduwe Berents van Munster, vrouw tot Ruinen, vergunt heeft an Jan de Vos van Steenwijck opruckinge van die lheenverheffinge des theindes toe Gees., 1443 augustus 11.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
1457; Word beleend met de Heerlijkheid Ruinen, gelijk haar vader Johan van Ruinen van des Bisschops voorzaten en het Sticht van Utrecht te leen pleegden te houden.
Request van 18 oktober 1473 archief Dickninge.
Berent ter Maat, kerkheer te Diever en deken van het land van Drenthe, mr. Johan Gheye kerkheer te Hasselt en Johan Boelmans bepalen - als scheidsrechters tussen de abdij te Dickninge en Johan Oving: dat over de achterstallige stede mudden niet verder gesproken zal worden; dat de abdij zal blijven gebruiken en Johan zal vrijwaren al het goed dat gescheiden is van zijn bezittingen; dat de abdij niet zal genieten ene rente van 14 maar ene rente van 5 Groninger mudden rogge uit Johans erf Broextinghegoed, bij hemzelf in gebruik, welke Johan zal vrijwaren; waarna Johan Oving aan de abdij het bewuste goed en de rente overdraagt voor buren van Ruinen. Met goedkeuring dezer overdracht en medebezegeling door de leenvrouwe joffer Johanna vrouw te Ruinen, haren voogd en man Roelof van der Laer heer te Ruinen knape, Hendrik van Munster en Johan Oving.

andere bronnen:
17192 Berend von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR, overleden 1442-1444,
26-02-1426 verkopen Johanna en haar man Berend van Munster een goed. Als getuigen zijn aanwezig haar ooms Roelof en Steven van Ruinen, drost van Ruinen. (J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981).
(Karel de Grote, beginreeks 22/217). Zoon van Heinrich von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR, SELM (zie 34384) en Elisabeth (Elsebe) von BODELSCHWINGH (zie 34385).
Gehuwd op 11-02-1425 met
17193 Johanna van RUINEN (NORG), overleden 1478.
Zij hertrouwt 1444 met Roelof van Laer, schildknaap graafschap Bentheim.
21-04-1457 wordt zij als echtgenoot van Roelof van Laer beleend met de heerlijkheid Ruinen, gelijk haar vader Johan van Ruynen dat bezeten had (J.D. Wagner, ’Munster’, De Navorscher 1912).
27-05-1465 herbeleent bisschop David van Bourgondië (1457-1496) Johanna van Ruinen, vrouw van Roelof van Laer, met de heerlijkheid Ruinen, omdat haar neef, graaf Hoya, door Johan van Munster, haar zoon, gevangen is genomen. (J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981)
Dochter van Johan IV van RUINEN (NORG) (zie 34386) en Mechteld MULERT (zie 34387).
Uit dit huwelijk:
1. Johan van MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR (zie 8596).

2. Elsabe van MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR.
Gehuwd 1458 met Wolf van Ittersum, zoon van Johannes van Ittersum en Agnes Campferbeke.
(Karel de Grote, beginreeks 23/217).

3. Hendrick von MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR,
03-06-1478 beleend met de heerlijkheid Ruinen.
Gehuwd 1456 met Alexandrine van de Dorneburg, genoemd von Aschebroick.
Hij hertrouwt 1471 met Agnes de Vos van Steenwijk (NL 1969).
Johanna:
(1) trouwde, ongeveer 20 jaar oud, op 10-02-1425 met Berend van Munster, ongeveer 27 jaar oud. Berend is geboren omstreeks 1398 in Ruinen, zoon van Heinrich van Munster en Elizabeth von Bodil-Schoring/Bodelschwing. Berend is overleden vóór 1443, ten hoogste 45 jaar oud.
Notitie bij Berend: Request van 4 februari 1442 archief Dickninge.
Berendt van Munster heer te Ruinen, knape, verpacht aan Hendrik ten Coerne en Heyle, echtelieden, en Hendriks zusterkinderen Heymen en Hendrik voor hun leven zijne hofstede c.a. ten Tweele, bewoond door Hendrik, Andries en Bette, tegen 16 blauwe guldens des jaars. Met bepalingen dat herstellingen aan het huis zullen zijn ten laste van de pachter doch de verpachter zal hout daarvoor leveren.

http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
17192 Berend von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR, overleden 1442-1444,
26-02-1426 verkopen Johanna en haar man Berend van Munster een goed. Als getuigen zijn aanwezig haar ooms Roelof en Steven van Ruinen, drost van Ruinen. (J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981).
(Karel de Grote, beginreeks 22/217). Zoon van Heinrich von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR, SELM (zie 34384) en Elisabeth (Elsebe) von BODELSCHWINGH (zie 34385).
Gehuwd op 11-02-1425 met
17193 Johanna van RUINEN (NORG), overleden 1478.
Zij hertrouwt 1444 met Roelof van Laer, schildknaap graafschap Bentheim.
21-04-1457 wordt zij als echtgenoot van Roelof van Laer beleend met de heerlijkheid Ruinen, gelijk haar vader Johan van Ruynen dat bezeten had (J.D. Wagner, ’Munster’, De Navorscher 1912).
27-05-1465 herbeleent bisschop David van Bourgondië (1457-1496) Johanna van Ruinen, vrouw van Roelof van Laer, met de heerlijkheid Ruinen, omdat haar neef, graaf Hoya, door Johan van Munster, haar zoon, gevangen is genomen. (J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981)
Dochter van Johan IV van RUINEN (NORG) (zie 34386) en Mechteld MULERT (zie 34387).
Uit dit huwelijk:
1. Johan van MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR (zie 8596).
2. Elsabe van MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR.
Gehuwd 1458 met Wolf van Ittersum, zoon van Johannes van Ittersum en Agnes Campferbeke.
(Karel de Grote, beginreeks 23/217).
3. Hendrick von MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR,
03-06-1478 beleend met de heerlijkheid Ruinen.
Gehuwd 1456 met Alexandrine van de Dorneburg, genoemd von Aschebroick.
Hij hertrouwt 1471 met Agnes de Vos van Steenwijk (NL 1969).
(2) trouwde, ongeveer 39 jaar oud, in 1444 met Roelof van Laer, ongeveer 44 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1400, zoon van NN van Laer. Roelof is overleden na 1468, minstens 68 jaar oud.
Notitie bij Roelof: 22 februari 1418: Evert en Enghelbert van Heest, gebroeders verklaren Prior en Convent van Galilea in Zebekeloe als erfgenamen te hebben ingesteld van de 10 mudden Rogge, die zij jaarlijks en erfelijk hebben van Roeloff van Laer anders geheeten van Heest, uit de erven de Groote en Lutteke Heest en uit Rosemanshuijss.
Roelof van Laer heer te Ruynen en Johanna vrouwe van Ruynen verklaren, Johan van den Cloester te hebben beleend met een erf in het kerspel Norch in de buurschap Ede, onder de kerk van Venhuysen, behorend tot de heerlijkheid Ruinen, welk erf door Straele was nagelaten aan Reynolt van den Cloester, en geven hem kwijting voor het heergewaad.
In een oorkonde van 8 januari 1468 vermeld als knape en Heer van Ruinen, voogd en man van juffer Johanna van Ruinen.
18 oktober 1470: Derck van Voirst, ambtman van Zallant, oorkondt dat Roleff van den Laer, heer van Runen, verklaarde schuldig te zijn aan zijn zuster Mye, weduwe van Herman van Voirst, 6 1/2 mud winterrogge Zwolse maat uit zijn goed die Voghelzanck en Eescherinck, gelegen te Emnynchem, uit hoofde van geleende gelden.
Kinderen van Johanna en Berend:
1 Hendrik van Munster, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.
2 Johan van Munster, geboren omstreeks 1435. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.2.
3 Mechteld Elizabeth (Elsabe) van Munster, geboren omstreeks 1438 in Meinhövel, Hannover. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.3.
4 Matheus van Munster, geboren omstreeks 1440. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.4.
1.5.2.2.7.1.3.1 Arent van Ruinen is geboren omstreeks 1380, zoon van Steven van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3) en Agnes van NN.
Kind van Arent uit onbekende relatie:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2 Johan (Pipe) Hiddingh is geboren omstreeks 1405, zoon van Herman Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1). Johan is overleden in 1478, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij Johan: Uit de aantekeningen van Egbert Pelinck te Norg:
Johan Hiddinck, geheten Pipe, verkrijgt in 1439 "dat erve geheiten Tybbinge guet gelegen in den kerspel van Norch, myt allen sijnen thoebehoren".
Uit een oorkonde van 1440:
Johan Hiddinge verklaart te hebben verkocht aan Clauweze Florisz., zijn vrouw Marie en hun beider kinderen een jaarlijkse rente van drie mud rogge uit een kwart van Helminge-goed, gelegen aan de noordkant van de buurschap Een. Tevens verklaart hij hem daarvoor de stok gelegd te heb-ben voor buren van Een, te weten Bartolt Maghes, Johan Wickinge, Roelof Kijsemer en anderen. Als scheidslieden waren daarbij aanwezig Wigbolt Heijnens en Johan Hidding, de zoon van Pijpe. Bezegeld door Evert Everdinge, vice-cureit van Norg.
Volgt in april 1454 zijn overleden broer Herman op als leenman van Mensingegoed te Roden.
Oorkonde van 21-04-1457: Johan Hidding wordt beleend met Mensinggoed te Roden met een volle waar en alle toebehoor.
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1 Johan de jonge Hiddingh, geboren omstreeks 1425. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.3 Fosse Hiddingh is geboren omstreeks 1410, dochter van Herman Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1). Fosse is overleden in 1485, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Fosse: Verkrijgt in 1478 het landgoed Mensinge te Roden van haar overleden broer Johan.
David van Bourgondien beleend Vosse Wigbolds, na dode van haren broeder johan Hidding, onder hulderschap van haren zoon Wigbold, met Mensinge te Roden, met een volle waar en alle toebehoren.
Fosse trouwde met Wigbold Sijghers. Wigbold is een zoon van Steven Sijghers.
Kind van Fosse en Wigbold:
1 Wigbold Wigboldes [1.5.2.2.4.1.1.1.3.1].
Notitie bij Wigbold: 1485 okt 2 (BD fol 154)
Wigbolt Wigboldes na de dood van zijn moeder Vosse Wibboldes beleent met Mensingegoet.
In dezelfde oorkonde verkoopt Wigbolt zijn rechten op Mensinge aan ridder Onno Ewesma.
1.5.2.2.4.1.1.3.1 Johan Arps (Allards) Hiddingh is geboren omstreeks 1410, zoon van Arp Johans Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3). Johan is overleden vóór 1483, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Johan: Was schulte van Rolde tussen 1462 en 1469.
In een oorkonde van 1492 wordt een verdeling van de goederen vermeld.
Johan trouwde met Aleit.
Notitie bij Aleit: Zij hertrouwd na de dood van haar man Johan met zijn broer Hindrik.
Kinderen van Johan en Aleit:
1 Johan Hiddingh, geboren omstreeks 1420. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.
2 NN Hiddingh, geboren omstreeks 1432. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.
1.5.2.2.4.1.1.3.2 Hindrik Hiddingh is geboren omstreeks 1412, zoon van Arp Johans Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3). Hindrik trouwde met Aleijt.
1.5.2.2.6.2.3.1.1 Bate van Steenwijck is geboren omstreeks 1445, dochter van Johan (de oude) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.1) en Hadewich Mulert. Bate is overleden omstreeks 1470, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij Bate: Ook vermeld als Beatrix.
Was op huwelijkse voorwaarden gehuwd, opgemaakt op donderdag na st. margriet 1464. Ter bijstand aanwezig haar moeder en haar broer Egbert.
Uit: https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I31533.php
Egbert van den Rutenberge, Arent Sloet en Tijman Morriaen als huwelijkslieden van Roleff van Echten en Albert van Steenwijck, Geryt van Yselmuden en Johan van den Cloester als huwelijkslieden van Bate Johansdochter van Steenwijck verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roleff en Bate. Aan Roleff zal betaald worden door Wolter Stellinck 300 herenponden, door Gheert Mulert de olde 200 herenponden, en 700 herenponden door Hadewych Mulert, weduwe Johan van Steenwijck. Bate zal enige kleding krijgen. Bezegeld door de huwelijkslieden en door Ceyne Mulert. Origineel, met zes van de zeven zegels. 1464 juli 19, sdonredges nae sant Margarieten daghe der hilliger jonckfrouwen.
Bate trouwde, ongeveer 19 jaar oud, omstreeks 1464 met Roelof van Echten, ongeveer 59 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1405, zoon van Johan van Echten en Else of Helst Radinc. Roelof is overleden omstreeks 1485, ongeveer 80 jaar oud. Roelof trouwde later vóór 19-05-1477 met Catharina Stellinx.
Notitie bij Roelof: Roelof van Echten is hulder bij de belening van zijn moeder Helst Redinck, als weduwe, met Scherpenborch en Avereng in Borculo in 1444, waarmee haar man Johan, namens haar, door de Hertog van Gelre in 1414 was beleend.
In 1456 bevindt Roelof zich in Deventer om deze stad te helpen verdedigen tegen Hertog Philips van Bourgondië.
Bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden van zijn zuster Johanna van Echten en Frederik van Maerhulse in 1461 wordt Roelof van Echten als een der huwelijkslieden vermeld; in datzelfde jaar wordt hij beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz.
In 1462, hij is dan nog niet gehuwd, betaalt hij zijn zwager Steven ter Borch een geleende som geld terug.
Dan, in 1464, trouwt Roelof van Echten met Bate van Steenwijck, dochter van Johan van Steenwijck en Hedwig Mulert; op 19 juli van dat jaar worden de huwelijksvoorwaarden opgesteld.
Op 24 juni 1466 koopt Roelof van Echten van zijn tante Albert, weduwe van Reynolt van Echten, en zijn neven Henric en Volkeer een stuk land te Echten; twee jaar later koopt hij van Albert van Steenwijck "het vierendeel van Lubbynghe", waarvan het andere deel al in zijn bezit is.
In 1470 en in de jaren die daarop volgen zien we Roelof van Echten vermeld als koper van renten uit een in Drogt onder Zuidwolde gelegen erf, de "Steenwijckshoeve" genaamd, en van enig onroerend goed, o.a. in de marke van Echten gelegen.
Het huwelijk van Roelof van Echten met Catharina Stellinx moet voor 19 mei 1477 zijn gesloten. Van die datum dateert namelijk een verklaring van Rodolf van Laer, heer te Ruinen, waaruit blijk dat Roelof aan zijn vrouw Catharina vermaakt al hun goederen en renten in de Betuwe "in het land van Ghelre". Wij vinden Roelof voor het laatst vermeld in 1483, wanneer Bertolt Dunnyngen Evertsz. en diens moeder Fije een stuk bouwland en twee stukken hooiland in de marke Echten aan hem verpachten.
Kinderen van Bate en Roelof:
1 Helst van Echten, geboren omstreeks 1465. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.1.1.1.
2 Johan van Echten [1.5.2.2.6.2.3.1.1.2], geboren omstreeks 1465. Johan is overleden omstreeks 1495, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Johan: Op 14 maart 1484 wordt Johan van Echten beleend met de tienden te Echten, Zuidwolde enz. waarmee, zo hebben wij hiervoor gezien, zijn vader Roelof van Echten in 1461 werd beleend. Twee jaar later, in 1486, draagt Johan van Echten als opvolger van de overleden pastoor van Zuidwolde Henricus Aehuys voor aan de proost en aartsdiaken van de kerk van St. Marie te Utrecht, Rodolphus Stenberch.
1.5.2.2.6.2.3.2.1 Bartold Knasse is geboren omstreeks 1425 in Westervelde, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.2.3.2). Bartold is overleden in 1492, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Bartold: 1480. Vermeld in een oorkonde van de abdij te Assen als schulte van Norch.
15 mei 1484: De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Was schulte van Norg 1487-1491.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.

In 1700 wordt de leenplicht afgekocht door Warmolt Lunsingh van Gerhard Sloet tot Canneveld en Singraven, met de Oldenhof, Oosterhavinge en Westerhavinge.
Bartold bleef kinderloos. Bartold trouwde met Gese Egberts.
1.5.2.2.6.2.3.2.2 Johan (de oude) Knasse is geboren omstreeks 1427, zoon van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.2.3.2). Johan is overleden omstreeks 1502, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: In 1450 vermeld; woonde op het erf Zybertinghe te Een. Vermeld in het belastingregister van de bisschop van Utrecht als Jan Bagiens of Baijens.
12 maart 1481; Johan Knasse en zijn vrouw zijn erfgenamen van Henrick Brinckinge en verkrijgen grond op de es van Vries van Ludekin Levinge van Zeyen. Johan Knasse bezit daar ook al grond.
9 juni 1484: David van Bourgondië, bisschop van Utrecht, beleent Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van Timan Avinge) met Wrentinge-goed te IJde, ten behoeve van de Onze Lieve Vrouwe- en St. Bonifacius-vicariën in de kerk van Vries. Van deze belening worden uitgesloten de penningenpacht en het reeds verkochte erf, dat vroeger tot het goed behoorde. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Johan Stelling, Albert van Steenwijk en anderen. Bezegeld door de bisschop.
Oorkonde 15 mei 1484:
De gebroeders Geert en Reinold van den Clooster verklaren ontvangen te hebben van Gese, vrouw van Henrick Berniers, en haar zoons (waaronder Paul) de aflossing van een jaarlijkse rente van acht Arnhemse guldens (min een oort) uit Disinge-erve in de marke van Westervelde en ze daarvoor te kwijten. Als getuigen waren daarbij aanwezig Bartolt Knasse, schulte van Norg, Johan Knasse, Geert Lukens en anderen. Bezegeld door Reinold van den Clooster, mede namens zijn broer Geert.
Verkrijgt na de dood van zijn broer Bartold in 1492 het leengoed in Een.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Oorkonde van 29 april 1498;
Johan Knasse verklaart verkocht te hebben aan zijn vrouw Henrick een half waardeel in de marke Lieveren, behorend tot het erf te Langelo dat hij reeds aan haar verkocht had. Maar aangezien er bij de stoklegging voor het erf te Langeloo geen buren uit Lieveren aanwezig waren, verklaart hij nu de stok wel aan haar gelegd te hebben voor buren van Lieveren, te weten Albert Sinninge, oude Johan Sinninge en anderen. Bezegeld door Johan Knasse en Luyken Campinge.
Johan trouwde, ongeveer 33 jaar oud, omstreeks 1460 met Hendrikje Tymens Aving, ongeveer 30 jaar oud. Hendrikje is geboren omstreeks 1430, dochter van Tideman (Tymen) Avinge. Hendrikje is overleden na 1505, minstens 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde 25 april 1502:
Wigbold Lewe verklaart overgegeven te hebben aan Henrick Knasse (is weduwe van Johan Knasse) twee akkers op de es van Zeijen, waartegenover Henrick aan Wigbold afstaat Vordinghe-kamp. Wigbold verklaart voor zichzelf en voor zijn pachters zich het recht van overweg te hebben voorbehouden. Hij verklaart haar de stok hiervoor gelegd te hebben voor buren van Zeijen, te weten Henrick Levinge en Johan Levinge. Bezegeld door Johan ter Borch.
Oorkonde van 14 maart 1505:
Johan Schaffer, burgemeester van Groningen, oorkondt dat Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaard hebben voldaan te zijn door Rene, weduwe van Vreest, voor de helft van een rente van tien mud rogge,die wijlen Johan Knasse ten behoove van Vreest en zijn vrouw Reneke gevestigd had op al zijn goederen te Donderen in het kerspel Vries. De andere helft van die rente mag Rene innen, totdat Johan Knasse of zijn erfgenamen hem aflossen. Haijke to Raswert en zijn vrouw Eetke verklaren Rene daarop te kwijten en tevens dat de weduwe van Johan Knasse, Hendrick Knasse, aan hen de andere helft van die rente heeft afgelost met 20 Bourgondische golden Rijns guldens en 20 Overlansche guldens en met de volle pacht (deze halve rente was Eetke aangeërfd door de dood van haar oom Vreest). Zij verklaren Henrick Knasse hiervoor te kwijten en haar de stok daarvoor gelegd te hebben voor buren van Donderen, te weten Johan Lunsche en Roelof Leerdinghe. Bezegeld door Johan Schaffer, burgemeester van Groningen.
Kinderen van Johan en Hendrikje:
1 Arend Knasse. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.2.1.
2 Willem Knasse [1.5.2.2.6.2.3.2.2.2], geboren omstreeks 1460. Willem is overleden na 1529, minstens 69 jaar oud.
Notitie bij Willem: Vermeld 1520-1529
3 Johan (de jonge) Knasse, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3.
1.5.2.2.6.2.3.2.3 NN Knasse is geboren omstreeks 1430, dochter van Roelof Knasse en NN (1) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.2.3.2). NN trouwde met Johan Barelds. Johan is geboren omstreeks 1420.
Notitie bij Johan: De Barelds familie heeft haar bezit voornamelijk in Oosterwolde. Bareldsburg, later Oostenburg genoemd. Het is (was) een leengoed van de bisschop van Utrecht. De eerste leenmannen waren verwant aan de ridders van Norch en van Steenwijk.
Kinderen van NN en Johan:
1 Jonge Johan Barelds, geboren omstreeks 1450. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.2.3.1.
2 Roelof Barelds [1.5.2.2.6.2.3.2.3.2], geboren omstreeks 1455.
1.5.2.2.6.2.3.3.1 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1457, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.5.2.2.6.2.3.3) en Johanna van Selwerd. Johan is overleden in 1519, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Wordt beleend met het goed Hering met de grove en smalle tienden in Zees in 1472, waar Rutger van den Buggenberge is uitgegaan.
Wordt beleend met de kerkerechten op 12 augustus 1485, na sde dood van zijn vader.
3 mei 1487: De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden.
november 1491: Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
6 december 1492: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse op diens verzoek (na de dood van zijn broer Bartolt Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren daarbij aanwezig Johan Stelling, drost van Coevorden, Willem van Hulsen en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Krijgt op 20 maart 1501 de leengoederen in Norch die daarvoor in leen waren bij Herman van Voorst als opvolger van priester Arent van Steenwijk.
9 november 1487 tuchtigt hij zijn echtgenote in Oldenhuis in Zeese.
Tussen zijn erven en Jacob van Uterwijck is in 1527 een proces gevoerd voor de etstoel over de goederen van zalige Heer Arendt van Steenwijck.
Jacob van Uterwijck was getrouwd met Helst van Echten, dochter van Bate van Steenwijck en Roelof van Echten.
Johan trouwde met Lutgerd van den Clooster. Zie 1.5.2.2.6.2.3.6.4 voor persoonsgegevens van Lutgerd.
Kinderen van Johan en Lutgerd:
1 Dirk (Derck) van Steenwijck, geboren omstreeks 1485. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.1.
2 Johan van Steenwijck, geboren in 1487. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.
3 Albert van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.3.1.3], geboren omstreeks 1490. Albert is overleden na 1551, minstens 61 jaar oud.
Notitie bij Albert: Vermeld 1551 zie bij Bertha van Vilsteren.
1.5.2.2.6.2.3.3.3 Arent van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.5.2.2.6.2.3.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Arent: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore
Kinderen van Arent uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk] Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck, geboren in 1495 in Vollenhove. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.3.1.
2 [waarschijnlijk] Coenraedt van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.3.3.2], geboren omstreeks 1495.
1.5.2.2.6.2.3.3.4 Mechteld van Steenwijck is geboren omstreeks 1464, dochter van Albert van Steenwijck tot de Scheer (zie 1.5.2.2.6.2.3.3) en Johanna van Selwerd.
Notitie bij Mechteld: Ook genoemd als van den Goer of Ghoer of Gore.
26 juli 1440: Mechtelt van Zeelwert verklaart, met toestemming van haar man Henrick van Zeelwert, verkocht te hebben aan Johan van Reddese een rente van 2 mud winterrogge Zwolse marktmaat uit haar goed Avekinck, gelegen in de buurschap Beerze en het kerspel Ummen; waarop de leenheer Henrick van Gramsberghe op verzoek van Henrick van Zeelweert zijn goedkeuring hecht aan die verkoop.
Hs: Afschrift in Cartularium II, fol. 124 vs. (blz. 248), in het archief van het klooster Sibculo.
25 mei 1492: Wolter van Lenep en zijn vrouw Mechtelt van Steenwyck verklaren verkocht te hebben aan prior en convent van Zybekeloe de rente van 2 mud rogge uit het goed Avekinck (zie no. 193).
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 125 (blz. 249), in het archief van het klooster Sibculo.
Mechteld trouwde met Wolter van Lennep.
Notitie bij Wolter: Is in 1503 schout van Ommen
1.5.2.2.6.2.3.6.4 Lutgerd van den Clooster is geboren omstreeks 1460, dochter van [waarschijnlijk] Reinoud van den Clooster en NN (3) (Straele?) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.2.3.6). Lutgerd is overleden na 1519, minstens 59 jaar oud.
Notitie bij Lutgerd: Vermeld in de inventaris van het archief Dickninge in 1519, als non in het klooster. Haar broer Derck van den Clooster geeft een lijfrentebrief aan het klooster ten behoeve van zijn zuster Lutgert en waarbij Lutgert afziet van haar recht op de nalatenschap van hun broer Zyse.
Lutgerd trouwde met Johan van Steenwijck. Zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1 voor persoonsgegevens van Johan.
Kinderen van Lutgerd en Johan: zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1.
1.5.2.2.6.3.1.1.1 Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge, zoon van Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge (zie 1.5.2.2.6.3.1.1) en Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2.3). Roelof is overleden na 1456.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos van Steenwijck tot Entinge.
11 mei 1456 archief Dickninge. Johan de Rotige te Dwingelo draagt voor buren van Dwingelo over aan Roelof die Vos van Steenwijck een rente van 1 stede Zwolsche mud rogge uit het goed in het kerspel van Dwingelo, door zijn vrouw bij huwelijk aangebracht.
1404: Quitongh met een uijthangend segel in dato 1404, waerbij die priorisse van Langenhorst bekent van Rolef de Vos ontfangen te hebben sodaene 100 golden Rinsche gulden als Rolef van Beverfoerde het vorschreven stift Langenhorst bij testamente gegeven hadde., 1404.
NB Niet meer aanwezig.
1447: Een brief mit een uijthangend segel, waerbij Hendrick de Vos de jonge vercoft heft an Rolef de Vos, sijn neve, 4½ Arents gulden jaerlix uijt sijn huijs gelegen binnen Ruinen, gedatiert 1447 des saterdaegs na sondach Jubilate., 1447 mei 6.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Omstreeks 1453 meerdere akten waarbij Roelof de Vos gronden aankoopt in Dwingelo, Leggelo, Ruinen en omgeving.
1457: Een brief met 4 uijthangende segelen in dato 1457 op Lamberti-avent, waerbij Jan van Steenwijck ende Roeleff de Vos malcanderen in lijffpacht averlaeten dat achtendeel van de theende toe Dalen, eigendomelick toebehoerende Roleff de Vos, ende Arent den teinde tot Dwingelo, toebehoerende Jan van Steenwijck., 1457 september 16.
NB Lembeck, Urkunden nr. 421.
2 augustus 1493: Een brief met een uijthangend segel in dato 1493 den 2 augusti waerbij Rolef de Vos van Steenwijck bekent dat Zeijger van Voorst van Rechteren ende sijn huijsffrouwe an hem voldaen hebben sodanijge sommen als sij an wijlen Rolef van Bevervoorde avergifft van 1400 gulden Rinsche gulden staende op het ampt Vollenhoe uijt toe kieren belaeft hadden, gelavende hij Roleff de Vos die selve te verinteressen van 20 penningen een., 1493 augustus 2.
NB Niet meer aanwezig. (huis Hackfort)
Een brief met 2 uijthangende segelen in dato 1493 den 2 augusti, waerbij Seijger van Voorst van Rechteren ende Anna van Beverfoerde, eheluijden, avergedragen hebben Rolef de Vos van Steenwijck een rente van 70 golden Rijnsche gulden jaerlix ofte 1400 golt gulden capitaell die wijlen haeren oom Roelef van Beverfoerde hadde liggen an die castileinschap, scholtampt ende rentampt van Vollenhoe., 1493 augustus 2.
NB Niet meer aanwezig.
Een schadeloesbrieff met een uijthangend segel in dato 1497, waerbij Zeijger van Rechteren van Voort quijtscheldet Roloff de Vos van sodaene 1400 golden gulden als Rodolff van Bevervoorde hem ende sijn huijsfrouwe gegeven hadde, liggende op ’t ampt van Vollenhove., 1497.
NB Niet meer aanwezig.
Roelof trouwde met Hilletje van Ittersum. Hilletje is een dochter van Johan (Jan) van Ittersum en Agnes van Kampferbeek.
Kinderen van Roelof en Hilletje:
1 Agnes (Niesse) van Steenwijck, geboren omstreeks 1450. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.1.
2 Hendrik van Steenwijck, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.
1.5.2.2.6.3.1.1.3 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck tot Batinge, zoon van Hendrick de Vos van Steenwijck tot Batinge (zie 1.5.2.2.6.3.1.1) en Elisabeth de Vos (Lyse) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2.3). Johan is overleden op 17-10-1481.
Notitie bij Johan: 1436: Scheidsrechterlijke uitspraak tusschen Johan de Vos en Rolof de Vos van Steenwijck met betrekking tot de verdeeling van den ouderlijken boedel, waarbij aan Johan wordt toebedeeld het goed Batinge te Dwingelo c.a. (behalve het halve hooiland in het broek en de Moelenwoert), de Loe-hofstede, het vischrecht tot Batinge behoorend tot de Dwingeler brug, Hovinge-guet c.a., 2 erven te Ansen met een halve waar in het Anser holt, de tienden de Reebrugge met de tienden over Nye Houinge-guet in de marke van Ansen, her Aelefs-erf te Ansen, Folkerdinge-guet te Dwingelo, het halve goed te Wittelte, de Hiddinge-tiend te Dwingelo, de halve tiend te Gees, de halve boterpacht te betalen te Echten, 2 hofsteden te Dwingelo, de halve tins dien zijn vader bezat en de helft der roerende goederen; 1436
Kind van Johan uit onbekende relatie:
1 Hendrick de Vos van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.1.1.3.1].
Notitie bij Hendrick: Wordt op 22 september 1495 beleend met het huis te Batingen met de bergvrede, gelijk de gansche sate met de visscherijen en het Veen gelegen is, uitgenomen van de meiers van Anna, echte dochter van Coenraad de Vos, het behoud van het veen bij hen in gebruik; voorts de koolgaarden over de weg, het hooi- en weideland door Hendrik tot dusver gebruikt en ene halve waar in de Dwingelermarke, gelijk Anna voormeld, onder momberschap van haren oom, Reinald de Vos, des uitgegaan is.
1.5.2.2.6.3.2.1.1 Bertold de Vos van Steenwijck, zoon van Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen (zie 1.5.2.2.6.3.2.1) en Beerte Mulert. Bertold trouwde met NN van NN.
Kind van Bertold en NN:
1 Coenraad de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.1.1.1.
1.5.2.2.6.3.2.1.2 Johan de Vos van Steenwijck, zoon van Arent de Vos van Steenwijck tot Ansen (zie 1.5.2.2.6.3.2.1) en Beerte Mulert. Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Arent de Vos van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.2.1.2.1].
2 Reynolt de Vos van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.2.1.2.2].
1.5.2.2.6.3.3.4.3 Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck is geboren omstreeks 1420 in Putten, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.3.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Johan is overleden na 1482, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck tot Batinge.
Wordt in 1482 genoemd in een oorkonde
Johan trouwde met Beerte van Echten. Beerte is geboren omstreeks 1413, dochter van Reinoud van Echten en Alberta Polman. Beerte is overleden omstreeks 1460, ongeveer 47 jaar oud.
Kinderen van Johan en Beerte:
1 Reynold de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.1.
2 Agnes van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.2], geboren omstreeks 1450.
3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck, geboren na 1450. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.
4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.
5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck, geboren omstreeks 1462. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.
1.5.2.2.6.3.3.4.6 Frans van Steenwijk is geboren omstreeks 1448, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.3.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Frans is overleden in 1523, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Frans: Wordt in 1497 vermeld in oorkonde.
Was richter in Arnhem in 1505 en 1508.
Werd op 8 februari 1507 als erfgenaam van zijn broer Herman door de bisschop van Utrecht beleend met de tienden te Telgt onder Ermelo.
Kinderen van Frans uit onbekende relatie:
1 Katharina van Steenwijk [1.5.2.2.6.3.3.4.6.1].
2 Margaretha van Steenwijk [1.5.2.2.6.3.3.4.6.2].
1.5.2.2.6.3.3.4.7 Berta van Steenwijk, dochter van Hendrick (de Vos) van Steenwijk (zie 1.5.2.2.6.3.3.4) en Margaretha van Uiterwijck. Berta trouwde met Gijsbert van Broeckhuysen.
1.5.2.2.7.1.1.1.1 Arnolda (Arentje) van den Clooster, dochter van Reynold van den Clooster (zie 1.5.2.2.7.1.1.1) en Straele van Voorst. Arnolda trouwde met Herman Hagen. Herman is een zoon van Bertold Hagen en Aleid van Buckhorst. Herman is overleden in 1492. Herman trouwde later in 1454 met Arentje van den Clooster (geb. ±1435).
Notitie bij Herman: Akte, waarbij Roelof van den Clooster zich garant stelt voor de helft van de bruidschat, door zijn broer Reinolt van den Clooster toegezegd mee te geven aan Reinolts dochter Arentje bij haar huwelijk met Herman Hagen, 1454. Met een akte van approbatie van de leenkamer van het huis Ruinen, voor wat betreft de Ruinense leengoederen. Regest nrs. 70 en 72, 1454.
Akte van scheiding en deling van de nalatenschappen van Herman Hagen, zijn vrouw Arentje van den Clooster en van Mechteld de Vos van Steenwijk, weduwe van Bertold Hagen, tussen hun kinderen en haar kleinkinderen. Authentiek afschrift, ongedateerd (1492). Regest nr. 135, 1492.
1.5.2.2.7.1.1.1.7 Herman van den Clooster is geboren omstreeks 1425, zoon van Reynold van den Clooster (zie 1.5.2.2.7.1.1.1) en Straele van Voorst. Herman is overleden in 1495, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Herman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Clooster
De tak Van den Clooster tot Vleddering
Herman van de Clooster (1435-1495) is de zevende zoon van Reinold van den Clooster en N. van Voorst. Hij trouwt Lyse de Vos van Steenwijk. Zij was de dochter van Johan de Vos van Steenwijck tot Batinge en Beerte van Echten. In 1466 koopt hij het huis en het hof Vledderinge van Hendrik Mulert (tot de Marsch), schout te Hasselt, en zijn vrouw Bole (Boelmans). Zijn tweede zoon noemt zich als eerste Herman (’hermanszoon’) van den Clooster tot Vleddering.
Koopt op 21 april 1466 huis en hof de Vledderinghe bij Meppel van Hendrik Mulert en Bole zijn vrouw.

Op 19 mei 1479 kopen hij en zijn vrouw Lyse een huis te Colderveen.
In 1491 werd hij beleent met de Havixhorst, na afstand van zijn broeder Roelof.
Herman trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1470 met Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck, ten hoogste 20 jaar oud. Zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3 voor persoonsgegevens van Lijsje.
Kinderen van Herman en Lijsje:
1 Reinoud van den Clooster, geboren omstreeks 1475. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1.
2 Herman van den Clooster tot Vleddering [1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.2], geboren omstreeks 1480.
Notitie bij Herman: Drost van Drenthe in 1516
1.5.2.2.7.1.2.1.1 Hendrik van Munster is geboren omstreeks 1430, zoon van Berend van Munster en Johanna van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.2.1). Hendrik is overleden in 1510, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Datering:
1487, November 10. LUBBERTUS VINKE abt te Dickeninghe verpacht aan HARMAN VAN DEN CLOESTER het land met opstal ten Twele in ’t kerspel van Blidensteen, aangekocht van HENRICK VAN MONSTER heer van Rune, ten zuiden grenzende aan de Wolt Ae, tegen 15 "koopmans" Rijnsguldens ’s jaars. Met bepaling dat HARMAN de rente gedeeltelijk kan afkoopen tegen den penning 20, doch ’t klooster het aldus betaalde mag teruggeven ter herstel der rente. Met belofte van vrijwaring, behoudens 1 vierendeel boter voor ’t kapittel van Steenwick en 1/2 pond was voor de kerk van Blidensteen. Met medebezegeling door JOHAN VAN DEN CLOESTER en JOHAN BOELMANS. In den jare ons Heren doe men screeff dusent vierhondert ende sevenentachtentich op sunte Mertens avent in den winter. Afschrift (16de eeuw) (Inv. No. 79) op papier.

Request van 27 april 1495 archief Dickninge.
Harmen van den Cloester vermaakt aan Hadewych Rovers de lijftocht ener losrente van 5 gouden Rijnsguldens uit zijne goederen ten Tweele in het karspel Blijdenstede. Met medebezegeling door Harmens neef en zwager Hendrik van Munster, als heer van Ruinen.
4 mei 1500 archief Dickninge.
Hendrik van Munster heer te Ruinen knape, Hendrik de Vos van Steenwijck Johanszoon, Johan van Voorst pastoor te Ruinen, Bernardus Assonis pastoor te Beylen, Rodolphus ten Haeve pastoor te Rolde, en Johan Aerntszoon priester-vicaris in Ruinen verdelen - als gekozen dadingslieden tussen Reynalt de Vos van Steenwijck, de abdij van Dickninge en de abdij van Assen - het genot van het Halerholt, waarbij aan de abdij van Dickninge wordt toegewezen het hout op een gedeelte tussen de Stegeakker en de Santakker, behorende aan het erf Haevinge, op een ander gedeelte aan het eind van het holt en op een gedeelte ten zuiden van de Groninger weg. Met bepaling dat, ook wanneer eiken groeien in het holt, steeds het genot van partijen op de omschreven wijze zal zijn verdeeld.
4 mei 1500.
HENRICK VAN MUNSTER heer te Rünen knape, HENRICK DE Voss VAN STENWYCK JOHANSZ., JOHAN VANN VOERST pastoor in Runen, BERNARDUS ASSONIS pastoor in Beylen, RODOLPHUS TEN HAEVE pastoor in Rolde, en JOHAN AERNTSsoen priester vicaris in Runen verdeelen-als gekozen dadingslieden tusschen REYNALT DE Voss VAN STENWYCK, de abdij van Dickeninge en de abdij te Assen-het genot van het Halerholt, waarbij aan de abdij van Dickeninge wordt toegewezen het hout op een gedeelte tusschen den Stegeacker en den Santacker, behoorende aan het erf Haeuinge, op een ander gedeelte aan het eind van het holt en op een gedeelte ten zuiden van den Groninger weg. Met bepaling dat, ook wanneer eiken groeien in ’t holt, steeds het genot van partijen op de omschreven wijze zal zijn verdeeld. Gegeven in den jaer ons Heren dusent vyff hundert des Maendages nae Mey dage. Oorspr. (Inv. No. 56). Met de geschonden zegels van HENRICK VAN MUNSTER, JOHANN VAN VOERST, den abt, de abdis en REYNALT DE Voss VAN STENWYCK in groene was; de overige 4 zijn verloren. Afschrift in ’t cartularium (Inv. No. 1) fol. 29a verso-26b.
Notitie bij publiceren van Hendrik: 3. Hendrick von MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR,
03-06-1478 beleend met de heerlijkheid Ruinen.
Gehuwd 1456 met Alexandrine van de Dorneburg, genoemd von Aschebroick.
Hij hertrouwt 1471 met Agnes de Vos van Steenwijk (NL 1969).
Hendrik:
(1) trouwde, ongeveer 26 jaar oud, in 1456 met Alexandrine van den Dorneburg.
Notitie bij het huwelijk van Hendrik en Alexandrine: ook genoemd von Aschebroik
Alexandrine is overleden vóór 1471.
(2) trouwde, ongeveer 41 jaar oud, in 1471 met Elsabe de Vos van Steenwijk.
Kinderen van Hendrik en Alexandrine:
1 Berend van Munster, geboren omstreeks 1455. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.
2 Mechtelt van Munster [1.5.2.2.7.1.2.1.1.2], geboren omstreeks 1460.
Notitie bij Mechtelt: Reynalt Jarghes, abdis, en de oldermannen van het klooster te Assen verklaren, dat zij Mechtelt (van Munster), dochter van Henrick van Munster, heer toe Runen (Ruinen), als jofferlijke provenierse in hun klooster hebben opgenomen, waarvoor Henrick van Monster aan het klooster te Assen 100 gouden Rijnsche gulden gegeven heeft, die ook aan het klooster zullen blijven als Mechtelt (van Munster) zou overlijden voor zij haar professie gedaan zou hebben, en waardoor Mechtelt en het klooster te Assen afzien van aanspraken op de erfenis van de ouders van Mechtelt.
GA Zwolle, inv.nr.HA002, ch.coll.499.13
Datering: 1499 juni 1
1.5.2.2.7.1.2.1.2 Johan van Munster is geboren omstreeks 1435, zoon van Berend van Munster en Johanna van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.2.1). Johan is overleden na 1473, minstens 38 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Overleden voor 1504.
Notitie bij Johan: Ook genoemd Johan Oving.
Request van 18 oktober 1473 archief Dickninge.
Berent ter Maat, kerkheer te Diever en deken van het land van Drenthe, mr. Johan Gheye kerkheer te Hasselt en Johan Boelmans bepalen - als scheidsrechters tussen de abdij te Dickninge en Johan Oving: dat over de achterstallige stede mudden niet verder gesproken zal worden; dat de abdij zal blijven gebruiken en Johan zal vrijwaren al het goed dat gescheiden is van zijn bezittingen; dat de abdij niet zal genieten ene rente van 14 maar ene rente van 5 Groninger mudden rogge uit Johans erf Broextinghegoed, bij hemzelf in gebruik, welke Johan zal vrijwaren; waarna Johan Oving aan de abdij het bewuste goed en de rente overdraagt voor buren van Ruinen. Met goedkeuring dezer overdracht en medebezegeling door de leenvrouwe joffer Johanna vrouw te Ruinen, haren voogd en man Roelof van der Laer heer te Ruinen knape, Hendrik van Munster en Johan Oving.

andere bronnen:
http://home.online.nl/corryhavermans/html/kwartierstaat_blad_2.html
8596 Johan van MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR.
Weduwnaar van Catharina van Dorneburg, genoemd von Aschebroeck.
1465 neemt hij de neef van zijn moeder Johan, graaf van Hoya gevangen.
(J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981). Zoon van Berend von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR (zie 17192) en Johanna van RUINEN (NORG) (zie 17193).
Gehuwd op 02-11-1496 met
8597 Bertha Hille van DIEPENBROICK,
(Mr. H.L. Hommes, "Het geslacht van Münster", Navorscher 1958, 34).
Uit dit huwelijk:
1. Berend van MUNSTER (zie 4298).
Notitie bij publiceren van Johan: Johan van MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR.
Weduwnaar van Catharina van Dorneburg, genoemd von Aschebroeck.
1465 neemt hij de neef van zijn moeder Johan, graaf van Hoya gevangen.
(J.W. Schaap,’De heren van Ruinen’,NL 1981). Zoon van Berend von MÜNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR (zie 17192) en Johanna van RUINEN (NORG) (zie 17193).
Gehuwd op 02-11-1496 met
8597 Bertha Hille van DIEPENBROICK,
(Mr. H.L. Hommes, "Het geslacht van Münster", Navorscher 1958, 34).
Uit dit huwelijk:
1. Berend van MUNSTER (zie 4298).
Johan trouwde, ongeveer 40 jaar oud, omstreeks 1475 met Agnes (Nese) Klenke, ongeveer 35 jaar oud. Nese is geboren omstreeks 1440, dochter van Klenke. Nese is overleden na 1504, minstens 64 jaar oud. Nese trouwde voorheen omstreeks 1460 met Pelgrim van IJsselmuiden.
1.5.2.2.7.1.2.1.3 Mechteld Elizabeth (Elsabe) van Munster is geboren omstreeks 1438 in Meinhövel, Hannover, dochter van Berend van Munster en Johanna van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.2.1). Elsabe is overleden omstreeks 1484, ongeveer 46 jaar oud.
Notitie bij publiceren van Elsabe: 2. Elsabe van MUNSTER te MEINHÖVEL, BOTZLAR.
Gehuwd 1458 met Wolf van Ittersum, zoon van Johannes van Ittersum en Agnes Campferbeke.
(Karel de Grote, beginreeks 23/217).
Elsabe trouwde, ongeveer 20 jaar oud, in 1458 met Wolf van Ittersum, ongeveer 28 jaar oud. Wolf is geboren omstreeks 1430 in Zwolle, zoon van Johan (Jan) van Ittersum en Agnes van Kampferbeek. Wolf is overleden op 22-11-1488, ongeveer 58 jaar oud.
Kind van Elsabe en Wolf:
1 Mechteld van Ittersum, geboren omstreeks 1480. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.3.1.
1.5.2.2.7.1.2.1.4 Matheus van Munster is geboren omstreeks 1440, zoon van [waarschijnlijk] Berend van Munster en Johanna van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.2.1).
Notitie bij Matheus: 15 juni 1480: Matheus van Munster, knape, wiens vrouw erfgename is van wijlen Reynalt Haken, verklaart te hebben overgedragen aan prior en convent te Zybekeloe de halve tienden grof en smal over het erf Wychmannynck te Lutteke Agheloe.
Matheus trouwde met Haken.
1.5.2.2.7.1.3.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1410, zoon van Arent van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1).
Notitie bij NN: Opgevoerd om een paar generaties te overbruggen, evenals de opvolgende kinderen, tot Jan van Ruinen, geboren omstreeks 1610.
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1440. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1 Johan de jonge Hiddingh is geboren omstreeks 1425, zoon van Johan (Pipe) Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2). Johan is overleden na 1491, minstens 66 jaar oud.
Notitie bij Johan: Vermeld 9 september 1440: Johan Hiddinge verklaart te hebben verkocht aan Clauweze Florisz., zijn vrouw Marie en hun beider kinderen een jaarlijkse rente van drie mud rogge uit een kwart van Helminge-goed, gelegen aan de noordkant van de buurschap Een. Tevens verklaart hij hem daarvoor de stok gelegd te heb-ben voor buren van Een, te weten Bartolt Maghes, Johan Wickinge, Roelof Kijsemer en anderen. Als scheidslieden waren daarbij aanwezig Wigbolt Heijnens en Johan Hidding, de zoon van Pijpe. Bezegeld door Evert Everdinge, vice-cureit van Norg.
Mogelijk vermeld in een oorkonde van november 1491:
Johan van Stee(nwijk) verklaart verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het erf geheten Campinge, gelegen in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marken Een en Donderen, bestaande uit landerijen, veen en een waardeel. Hij verklaart dat op dit erf is blijven rusten een rente van zes mud rogge per jaar, te betalen aan Focke Renghers en zijn vrouw (de afkoopsom van die rente bedraagt per mud twintig gouden Arnhemse guldens). Hij verklaart hiervoor de stok aan hem gelegd te hebben voor buren van N(org), te weten (J)ohan Hidding, Henrick Haijnge en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
Kinderen van Johan uit onbekende relatie:
1 Roelof Hiddingh, geboren omstreeks 1445. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.
2 Barelt Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.2], geboren omstreeks 1447.
Notitie bij Barelt: Zie bij Roelof.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.1 Johan Hiddingh is geboren omstreeks 1420, zoon van Johan Arps (Allards) Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1) en Aleit. Johan is overleden na 1492, minstens 72 jaar oud.
Notitie bij Johan: Schulte van Rolde van 1460 tot 1480.
Johan trouwde met Hille Lunsche. Hille is een dochter van Jacob Lunsche.
Kind van Johan en Hille:
1 Willem Johans Hiddingh, geboren omstreeks 1460. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2 NN Hiddingh is geboren omstreeks 1432, zoon van Johan Arps (Allards) Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1) en Aleit. NN is overleden vóór 1492, ten hoogste 60 jaar oud. NN trouwde met Wobbe Avinge. Wobbe is geboren omstreeks 1438, dochter van Tideman (Tymen) Avinge. Wobbe trouwde later met Johan Bavinge.
Kinderen van NN en Wobbe:
1 Grete Hiddingh. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.
2 Johan Hiddingh (Avinge) [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.2], geboren omstreeks 1450.
Notitie bij Johan: Uit een oorkonde van 1492:
Nese Avinge en Johan Bavinge, echtgenoot van Wobbe Avinge, en Johan Hidding, zoon van Wobbe Avinge, verklaren verkocht te hebben, mede namens Hillebrand, de broer van Johan Hidding, aan Johan Knasse en zijn vrouw Henrick een halve waar in de marke Vries. Hiervoor verklaren zij aan Johan Knasse de stok gelegd te hebben voor buren van Vries, te weten Johan Bensinge en Hermen Campinge en anderen. Bezegeld door Johan Hiddinge, schulte te Rolde.
Oorkonde van 10 maart 1512:
Johan Hiddinck Avinge, schulte van Vries, en Hubbelt Campinge verklaren als arbiters in het geschil tussen Sibrand Smit en Hendrick Knasse dat Sibrand Smit heeft overgegeven aan Henrick Knasse bijna zes van de twaalf mud land, die hij gekocht had van Dutmer Renghers, en haar daarvoor de stok had gelegd voor buren van Vries, te weten Roelof Leerdinghe, Johan Dykinge en anderen (alleen de halve waar wilde hij zelf behouden). Aangezien Sibrand Smit overleden is, bevestigen Gert en Herman Smit deze overdracht. Bezegeld door Johan Hiddinck Avinge, schulte van Vries.
3 Hillebrandt Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.3], geboren omstreeks 1452.
1.5.2.2.6.2.3.1.1.1 Helst van Echten is geboren omstreeks 1465, dochter van Roelof van Echten en Bate van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.1.1). Helst is overleden na 1527, minstens 62 jaar oud.
Notitie bij Helst: 1527: Proces voor de Etstoel over de erfenis van Arend van Steenwijck tussen Helst van Echten, g/m Jacob van Uiterwijck en de erven van Johan van Steenwijck. Helst is de dochter van Bate van Steenwijck, zuster van Arend en Egbert.
Helst trouwde met Jacob van Uterwijck.
1.5.2.2.6.2.3.2.2.1 Arend Knasse, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Arend is overleden na 1548. Arend trouwde met N Hiddingh.
Kind van Arend en N:
1 Hendrikje Knasse [1.5.2.2.6.2.3.2.2.1.1].
1.5.2.2.6.2.3.2.2.3 Johan (de jonge) Knasse is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de oude) Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2) en Hendrikje Tymens Aving. Johan is overleden na 1531, minstens 71 jaar oud.
Notitie bij Johan: 31 mei 1511: Johan van Steenwijk verklaart Johan Knasse de jonge (na de dood van zijn vader Johan Knasse) beleend te hebben met Haynghe-goed te Een, met de Oldenhof, Westerhovinge en Oosterhovinge in het kerspel Norg en Veenhuizen in de marke Een, als een leen van het Sticht Utrecht. Als leenmannen waren hierbij aanwezig Boldewijn van Voorst, Geerloch Putzeler en anderen. Bezegeld door Johan van Steenwijk.
In 1524 verkoopt hij land in Roden samen met zijn vrouw Grete.
Is in 1531 lid van de etstoel van Drenthe namens Noordenveld en voert in dat jaar een proces met de buren van Norg.
Johan trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1490 met Grete Hiddingh. Zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1 voor persoonsgegevens van Grete.
Kinderen van Johan en Grete:
1 Johanna Knasse, geboren omstreeks 1495. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.1.
2 Bertha Knasse, geboren omstreeks 1500. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.2.
3 Hendrikje Knasse, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.
1.5.2.2.6.2.3.2.3.1 Jonge Johan Barelds is geboren omstreeks 1450, zoon van Johan Barelds en NN Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.3).
Kinderen van Jonge uit onbekende relatie:
1 Roelof Jonge Johans Barelds [1.5.2.2.6.2.3.2.3.1.1].
2 Bareld jonge Johans Barelds [1.5.2.2.6.2.3.2.3.1.2].
1.5.2.2.6.2.3.3.1.1 Dirk (Derck) van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.2.3.6.4). Dirk is overleden na 1525, minstens 40 jaar oud.
Notitie bij Dirk: Vermeld 9-12-1525.
Leenaktenboeken van het vorstendom Gelre en graafschap Zutphen’
Drentsche leenen, die van den Bisschoppen Fredrick ende Philips van Baden ontfangen sijn, ende daervan die vasallen opt vorderen van hertog Carl eedt vernijt hebben.
2 Oldehoeven tot Norch, item dat huys tot Schultinge, die gelegen sijn in den kerspel van Norch; item dat huys tot Zijwerling, dat huys Hagenenge, dat huys to Willeminge, dat huys to Weremtinge, met heuren tobehoor; den Berch to Norch ende die watermole, met heuren tobehoor; die botterpacht to Venehuisen; dat goet dat gelegen is an de noortsijde der Nyerde, met sijnen tobehoor; dat goet dat Evert de Wilde te holden plach van heeren Heynen van Norch; dat huys to Hesselinge op Steenwickerwolde; die 2 hoeven to Anloe ende daerto dat broick dat gelegen is tuschen Ode ende Westerlant, geheyten Oodermarcke, met allen sijnen tobehoren; Besingegoet to Dalen ende dat ¼ van den thienden to Dalen, ontfinck met lediger hant Derck van Steenwijck , 9 Decembris 1525.
Dirk trouwde met Bertha van Vilsteren. Bertha is een dochter van Otto van Vilsteren en Hille van Ittersum. Bertha is overleden in 1558.
Notitie bij Bertha: 1551 (HCO archief huis Oldhagensdorp No 1051)
Akte van transport door Albert van Steenwijk aan Beerte van Vilsteren, weduwe van Derk van Steenwijk, en haar dochters Johanna en Femme van Steenwijk van een jaarlijkse rente, gaande uit het erve en goed Clauwsinck te Wilsum, kerspel Ulsen, in het graafschap Bentheim. Regest nr. 288

1551 (up Vridestach nae Lucie Virginae) 18 December 1551
Johan Krull, geograaf toe Ulsen vanwege Arent, Graaf van Benthem ende toe Stenforden (Steinfurt) Heer toe Wevelinckshaven, oorcondt dat Albert van Steenwick ende seyne vroue Messe, ten overstaan van hem ende Ceurnooten; Albert Stocke ende Rutghert van Rynchen; ende met toestemminghe van Hinrick Brockelmann toe Brockel, gevestight hebben ten behoeve van Berthe van Vylsteren, weduwe van Derrick van Steenwick ende haere dochters: Johanna ende Femme, eene rente van 7 golt-guldens; jaerlycksch te betaelen uyt hun erve ende godt het Clauwesynck toe Wylssum in het Cerspel Ulsen, welcke rente magh worden afgelost met 150 golt-guldens; ende welcke akte mede door Albert van Steenwick ende Hinrick Brockelmann toe Brockel voore den Heere Bisschop als vrede-righter beseeghelt wordt.
Kinderen van Dirk en Bertha:
1 Johanna van Steenwijck [1.5.2.2.6.2.3.3.1.1.1].
2 Femme van Steenwijck, geboren omstreeks 1545. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.1.2.
1.5.2.2.6.2.3.3.1.2 Johan van Steenwijck is geboren in 1487, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1) en Lutgerd van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.2.3.6.4). Johan is overleden in 1559, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van de Grote Schere
14 oktober 1539 Jan van Steenwick na de dood van zijn broer Dirck van Steenwick onder
voorbehoud van het recht van lijftucht van Jans moeder Luytgart van den Cloester,
dat haar door haar overleden man Jan van Steenwick "nae vermoegen zegele ende
brieve gemaickt" was.
Johan trouwde met Johanna van Heeckeren van Dorth. Johanna is geboren omstreeks 1500. Johanna is overleden omstreeks 1555, ongeveer 55 jaar oud.
Kind van Johan en Johanna:
1 Johan van Steenwijck, geboren in 1532. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.
1.5.2.2.6.2.3.3.3.1 Johan de Vos van de Ghore van Steenwijck is geboren in 1495 in Vollenhove, zoon van [waarschijnlijk] Arent van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.3). Johan trouwde met NN van NN.
1.5.2.2.6.3.1.1.1.1 Agnes (Niesse) van Steenwijck is geboren omstreeks 1450, dochter van Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge (zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1) en Hilletje van Ittersum. Niesse is overleden na 1485, minstens 35 jaar oud.
Notitie bij Niesse: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Niesse trouwde met Hendrik van Munster. Hendrik is geboren in 1435. Hendrik is overleden in 1510, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van Ruinen.
1 David van Bourgondie, bisschop van Utrecht, verklaart in aanwezigheid van Deric van Voerst en Geryt van Welvelde als zijn leenmannen, dat Henric van Munster, zijn leenman, na zijn overlijden aan Niesse, zijn vrouw, gedurende haar leven een jaarrente van 70 mud rogge, gemeten met Swolsche maat, toekent, gaande uit (het erve en goed), de Olde Hoff genaamd, dat in het kerspel van Ruynen gelegen is, en een jaarrente van een half vat boter van de boterpacht, gaande uit de buurschappen Buddinxwolde en opter Bullinge.
GA Zwolle, inv.nr.HA002, ch.coll.485.13
Datering:
1485 augustus 19
Kinderen van Niesse en Hendrik:
1 Roelof van Munster [1.5.2.2.6.3.1.1.1.1.1], geboren in 1475.
2 Bernhard van Munster [1.5.2.2.6.3.1.1.1.1.2], geboren in 1480. Bernhard is overleden in 1545, 64 of 65 jaar oud.
1.5.2.2.6.3.1.1.1.2 Hendrik van Steenwijck is geboren omstreeks 1460, zoon van Roelof de Vos van Steenwijck tot Entinge (zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1) en Hilletje van Ittersum. Hendrik is overleden omstreeks 1520, ongeveer 60 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Hendrik trouwde met Johanna van Heest. Johanna is geboren omstreeks 1460. Johanna is overleden omstreeks 1540, ongeveer 80 jaar oud.
Kind van Hendrik en Johanna:
1 Anna de Vos van Steenwijck, geboren omstreeks 1490. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.
1.5.2.2.6.3.2.1.1.1 Coenraad de Vos van Steenwijck, zoon van Bertold de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2.1.1) en NN van NN. Coenraad is overleden vóór 1494.
Kind van Coenraad uit onbekende relatie:
1 Anna de Vos van Steenwijck. Volgt 1.5.2.2.6.3.2.1.1.1.1.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.1 Reynold de Vos van Steenwijck, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3) en Beerte van Echten.
Kind van Reynold uit onbekende relatie:
1 Roeloff de Vos van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.1.1], geboren in 1501.
Notitie bij Roeloff: 27-10-1537 te Brussel; De keizer (Karel V) legitimeert Roeloff de Vos, natuurlijke zoon van Reynolt de Vos van Steenwijck en ene niet genoemde moeder, beide destijds ongebonden ( ongehuwd), zijnde hij omstreeks 31 jaar oud,van goeden leven en conversatie, zodat hij van zijne ouders en magen zal kunnen erven, alsof hij wettige zoon was, en bij zijn dood ook zijn naaste magen van hem erven zullen, ofschoon hij een bastaard was. Voor deze gunst zal hij zekere som betalen in verhouding tot zijn vermogen, te begroten door de Rekenkamer in den Haag.
Hij betaalde 12 ponden van 40 grote Vlaamschen het stuk. Zijn ghele vermogen bedroeg omtrent 800 Car. gulden.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.3 Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck is geboren na 1450, dochter van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3) en Beerte van Echten.
Notitie bij Lijsje: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Lijsje trouwde, ten hoogste 20 jaar oud, in 1470 met Herman van den Clooster, ongeveer 45 jaar oud. Zie 1.5.2.2.7.1.1.1.7 voor persoonsgegevens van Herman.
Kinderen van Lijsje en Herman: zie 1.5.2.2.7.1.1.1.7.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.4 Hendrick (de Vos) van Steenwijck is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3) en Beerte van Echten. Hendrick is overleden in 1502, ongeveer 42 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
Hendrick trouwde, ongeveer 29 jaar oud, in 1489 met Everharda Kruse, ongeveer 29 jaar oud. Everharda is geboren omstreeks 1460 in Echten Dr., dochter van Herman Kruse. Everharda is overleden na 1512, minstens 52 jaar oud.
Notitie bij Everharda: Familienaam ook geschreven als Guers
1512-Akte waarbij Albert en Johan Kruse benevens hun zuster Evertje, weduwe van Hendrikde Vos, elkaar toestaan de goederen, die hun vader Herman Kruse zijn aanbestorven tebelasten met een bedrag van 500 gouden Rijnse gulden, dit in afwijking van een verbod daartoe, dat in de scheiding van het jaar 1499 was opgenomen.
Kinderen van Hendrick en Everharda:
1 Coenraad van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.1], geboren omstreeks 1492. Coenraad is overleden omstreeks 1549, ongeveer 57 jaar oud.
Notitie bij Coenraad: Ook genaamd de Vos van Steenwijck.
2 Johan van Steenwijck, geboren omstreeks 1495. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.5 Roelof (de Vos van) van Steenwijck is geboren omstreeks 1462, zoon van Johan (de Vos van de Ghore) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3) en Beerte van Echten. Roelof is overleden omstreeks 1492, ongeveer 30 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos van Steenwijck. huismaarschalk van de Bisschop van Utrecht.
Notitie bij publiceren van Roelof: Vrouwe van Entinge
Roelof trouwde, ongeveer 18 jaar oud, in 1480 met Judith (Jutte) Mulert, ongeveer 15 jaar oud. Jutte is geboren omstreeks 1465, dochter van Hessel Mulert en Agnes van den Ruijtenberg. Jutte is overleden omstreeks 1515, ongeveer 50 jaar oud.
Kind van Roelof en Jutte:
1 Rudolpha van Steenwijck, geboren omstreeks 1485. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1 Berend van Munster is geboren omstreeks 1455, zoon van Hendrik van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1) en Alexandrine van den Dorneburg. Berend is overleden in 1545, ongeveer 90 jaar oud.
Notitie bij Berend: Vermeld in 1511 als Heer van Ruinen.
BERNARDUS ASSONIS abt te Dickeninge en ALEYDIS Voss priorinne komen, met toestemming van ’t gemeen convent, overeen met hun medebroeder GOERT MULERT pastoor te Runen, voor diens leven; waarbij aan GOERT wordt toegekend:
1°. jaarlijks 50 Zwolsche mudden rogge (n. 1. 40 uit den Poll en 10 uit Rensinge in ’t kerspel van Ruenen), terwijl zij zoo noodig uit hun "spiecker" zullen aanvullen wanneer de erven niet zooveel opbrengen,-verder de klokrogge, waartegenover hij voor ’t klokketouw moet zorgen,-een ton boter uit aangewezen erven zoo noodig aan te vullen uit ’s kloosters kelder,-10 Zwolsche mudden moltzaad half gerst, half haver uit het bakhuis te Runen;
2°. ’t genot van 4 mudden land van ’t Queickwarck, 4 dagmaten hooiland aan de Reethe; het recht om twee varkens te drijven in ’t Kinholt als de eikels rijp zijn,-"alle accidentalien, offerhanden, renthen, provenen de totter kercken behoeren",-het recht om 2 a 3 koeien te doen onderhouden op ’s kloosters erven te Runen wanneer deze verhuurd worden;
3°. terwijl de abdij op zich neemt de "weideme" op te timmeren, wanneer deze mocht verbranden. Met vermelding als dadingslieden van BERENT VAN MUNSTER heer te Runen, WILLEM TER SCHEIR pastoor te Blydensteden, REYNOLT DE Voss ROELEFS. VAN STEENWICK, REYNOLT VAN DEN CLOESTER THOE HAUERHORST. In den jaren ons Heren dusent vyfhondert ende elven op sancte Vincentius dach. Oorspr. (Inv. No. 210). Het conventszegel is verloren.
Datering:
1511, Januari 22
Kind van Berend uit onbekende relatie:
1 Hinrich van Munster. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.
1.5.2.2.7.1.2.1.3.1 Mechteld van Ittersum is geboren omstreeks 1480, dochter van Wolf van Ittersum en Mechteld Elizabeth (Elsabe) van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.3). Mechteld is overleden op 03-07-1533, ongeveer 53 jaar oud. Mechteld trouwde, ongeveer 26 jaar oud, in 1506 met Johan Mulert, ongeveer 38 jaar oud. Johan is geboren omstreeks 1468, zoon van Hessel Mulert en Agnes van den Ruijtenberg. Johan is overleden op 19-12-1533, ongeveer 65 jaar oud. Johan is weduwnaar van Mechteld van Eck (ovl. 1501).
Notitie bij Johan: Was Landmeester van Salland.
Kind van Mechteld en Johan:
1 Johan Mulert, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.3.1.1.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1440, zoon van NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1470. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1 Roelof Hiddingh is geboren omstreeks 1445, zoon van Johan de jonge Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1). Roelof is overleden na 1512, minstens 67 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Vermeld in een oorkonde van 1487:
De gebroeders Johan, Henric en Arnt van Steenwijk, en Wolter van Lennep, namens zijn vrouw Mechtelt en haar zuster Femme, verklaren tezamen verkocht te hebben aan Bartolt Knasse het Hoeynghe-erve te Een, bestaande uit huis, hof, landerijen en een waardeel, dat nu in pacht is bij Roelof Jonge Johans. Het erf is gelegen in het kerspel van Norg en Veenhuizen in de marke Een. De verkopers verklaren hiervoor de stok aan Bartolt Knasse gelegd te hebben voor buren van Een, te weten Roelof Baijens, Johan Barldeszoen, Henric Mettens, Barelt Jonge Johans, de broer van Roelof en andere getuigen. Bezegeld door Johan van Steenwijk, namens zijn broers, door Wolter van Lennep, namens de zusters Mechtelt en Femme van Steenwijk, en door Arnt van Hueswerden, rentmeester van Coevorden
Kind van Roelof uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk] Hendrik Hiddingh, geboren omstreeks 1490. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1 Willem Johans Hiddingh is geboren omstreeks 1460, zoon van Johan Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.1) en Hille Lunsche. Willem is overleden in 1532, ongeveer 72 jaar oud.
Notitie bij Willem: Schulte van Rolde. Ette van Rolde vanaf 1515, vermeld in meerdere perioden.
Willem trouwde met Talle Dissinck. Talle is een dochter van Egbert Dissinck.
Kinderen van Willem en Talle:
1 Willem Wilms Hiddingh, geboren omstreeks 1503. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.1.
2 Jan Wilms Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.2], geboren omstreeks 1505.
Notitie bij Jan: Ette, van Rolde op verschullende tijdstippen tussen 1546 en 1558.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1 Grete Hiddingh, dochter van NN Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2) en Wobbe Avinge. Grete trouwde omstreeks 1490 met Johan (de jonge) Knasse, ongeveer 30 jaar oud. Zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3 voor persoonsgegevens van Johan.
Kinderen van Grete en Johan: zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3.
1.5.2.2.6.2.3.3.1.1.2 Femme van Steenwijck is geboren omstreeks 1545, dochter van Dirk (Derck) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1.1) en Bertha van Vilsteren. Femme is overleden in 1631, ongeveer 86 jaar oud.
Notitie bij Femme: ’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
25 augustus 1563: Fenne van Steenwyck, naar haar zeggen een dochter van Derick van Steenwyck, tot haar goede recht. Hulder haar man Jacob van Uuyterwyck.
Femme trouwde met Jacob van Uyterwijck.
1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1 Johan van Steenwijck is geboren in 1532, zoon van Johan van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1.2) en Johanna van Heeckeren van Dorth. Johan is overleden in 1610, 77 of 78 jaar oud.
Notitie bij Johan: 28 maart 1559: Volgt zijn vader op als leenman van al zijn lenen.
Op 25 april 1604 (OC3 fol 72) belastte Johan van Steenwyck ter Groeter
Scheeren zijn leengoederen met een jaarrente van 77 daler van 30 stuiver het stuk.
Johan trouwde met Margaretha van Iselmuden.
Kind van Johan en Margaretha:
1 Anna van Steenwijck, geboren in 1585. Volgt 1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.1.
1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1 Anna de Vos van Steenwijck is geboren omstreeks 1490, dochter van Hendrik van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2) en Johanna van Heest. Anna is overleden omstreeks 1560, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Anna: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Anna trouwde, ongeveer 30 jaar oud, in 1520 met Reinoud van den Clooster, ongeveer 45 jaar oud. Zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1 voor persoonsgegevens van Reinoud.
Kinderen van Anna en Reinoud:
1 Herman van den Clooster, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.1.
2 Agnes van den Clooster, geboren in 1520. Volgt 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2.
1.5.2.2.6.3.2.1.1.1.1 Anna de Vos van Steenwijck, dochter van Coenraad de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.2.1.1.1).
Notitie bij Anna: Oorkonde van 2 december 1519: Philps van Bourgoingenen bisschop te Utrecht oorkondt, dat voor hem en (3) getuigen vrouwe Anna dochter van Coenrardt die Vos van Steenwyck met haren man Joryen Schenck vrijheer te Tautenberch aan hem opdroeg het huis te Batinge met den watermolen, den ,,berchfrede?, het vischrecht en de vene, - de koolgaarde over den weg met hooi- en weiland, - Endelinge, - Hoeuinge en Smedinge c.a., - Hiddinges-tienden grof en smal, - en een stuk land geheeten dat Nye Lant ten oosten der meente en ten zuiden van het diep; verklaart daarna het stuk land tot erfleen, beleent haar met die goederen als erfleen, en verklaart van haar man hulde te hebben ontvangen. Met vermelding als ,,onse manne?van Euert Coekeman, Jacob van Wytman en Seyn Mulert.
Anna trouwde met Joryen Schenck von Tautenberch.
Kind van Anna en Joryen:
1 Frederick von Tautenberch [1.5.2.2.6.3.2.1.1.1.1.1].
1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1 Reinoud van den Clooster is geboren omstreeks 1475, zoon van Herman van den Clooster (zie 1.5.2.2.7.1.1.1.7) en Elisabeth (de Vos) (Lijsje) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3). Reinoud is overleden in 1550, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Reinoud: Heer van de Havixhorst vanaf 1495.
Reinoud:
(1) trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1500 met Agnes van Ittersum. Agnes is een dochter van Jacob Johansz van Ittersum en Maria Mom. Agnes is overleden in 1519.
(2) trouwde, ongeveer 45 jaar oud, in 1520 met Anna de Vos van Steenwijck, ongeveer 30 jaar oud. Zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1 voor persoonsgegevens van Anna.
Kinderen van Reinoud en Agnes:
1 Johan van den Clooster, geboren in 1500. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1.1.
2 Elisabeth van den Clooster, geboren omstreeks 1505. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1.2.
Kinderen van Reinoud en Anna: zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2 Johan van Steenwijck is geboren omstreeks 1495, zoon van Hendrick (de Vos) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.4) en Everharda Kruse. Johan is overleden omstreeks 1530, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Johan trouwde met NN van NN.
Kinderen van Johan en NN:
1 Jacob Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.1].
Notitie bij Jacob: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
2 Mette Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.2].
Notitie bij Mette: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
3 Catharina Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.3].
Notitie bij Catharina: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
4 Hendrik Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.4], geboren omstreeks 1515.
Notitie bij Hendrik: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
5 Roelof Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.5], geboren omstreeks 1520.
Notitie bij Roelof: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
6 Herman Johansz van Steenwijck [1.5.2.2.6.3.3.4.3.4.2.6], geboren omstreeks 1540. Herman is overleden omstreeks 1614, ongeveer 74 jaar oud.
Notitie bij Herman: Ook genaamd de Vos (van Steenwijck)
Herman Johansz de Vos gezeit Hummelinck geboren in 1540 kan een zoon zijn van Johan de Vos geboren in 1495 in Vollenhove, maar zeker is dit niet.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1 Rudolpha van Steenwijck is geboren omstreeks 1485, dochter van Roelof (de Vos van) van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5) en Judith (Jutte) Mulert. Rudolpha is overleden omstreeks 1555, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Rudolpha: Ook genaamd de Vos van Steenwijck
Rudolpha trouwde, ongeveer 28 jaar oud, in 1513 met Bouchard van Westerholt, ongeveer 23 jaar oud. Bouchard is geboren omstreeks 1490, zoon van Herman van Westerholt en Maria van Keppel. Bouchard is overleden omstreeks 1540, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Dinkelborg, Brockhuis en Koppel, Stadhouder van Oostfriesland.
Kinderen van Rudolpha en Bouchard:
1 Bouchard van Westerholt, geboren omstreeks 1515. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1.
2 Hendrik van Westerholt [1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.2], geboren omstreeks 1520. Hendrik is overleden omstreeks 1570, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van Entinge
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1 Hinrich van Munster, zoon van Berend van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1). Hinrich is overleden in 1603.
Notitie bij Hinrich: Vermeld 1545, 1556,1603
26 juni 1545: Op verzoek der Koningin Regentes schenkt Heynrick van Munster, als Heer van ruynen, tot tegemoetkoming in de grote kosten des Keizers, 1800 Car. guldens in 4 termijnen te betalen, waarvoor de Regentes hem haren dank betuigt (uit Groningen)
Kind van Hinrich uit onbekende relatie:
1 Henrick van Munster. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.
1.5.2.2.7.1.2.1.3.1.1 Johan Mulert is geboren omstreeks 1510, zoon van Johan Mulert en Mechteld van Ittersum (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.3.1). Johan is overleden op 18-09-1538, ongeveer 28 jaar oud.
Notitie bij Johan: Ook vermeld als Mulert tot Voorst.
Johan trouwde met Theodora van Dedem.
Kind van Johan en Theodora:
1 Anna Mulert [1.5.2.2.7.1.2.1.3.1.1.1], geboren omstreeks 1535.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1470, zoon van NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1510. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1 Hendrik Hiddingh is geboren omstreeks 1490, zoon van [waarschijnlijk] Roelof Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1).
Notitie bij Hendrik: Hendrik moet een nakomeling zijn van Jan of Johan Hidding die vermeld wordt in een belastingregister op de erven welke is opgemaakt omstreeks 1450.
Kinderen van Hendrik uit onbekende relatie:
1 Harmen Hendriks Hiddingh, geboren omstreeks 1515. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.
2 Roelof Hendriks Hiddingh, geboren omstreeks 1520. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.
3 Ennicke Hiddingck. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.1 Willem Wilms Hiddingh is geboren omstreeks 1503, zoon van Willem Johans Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1) en Talle Dissinck. Willem is overleden vóór 1554, ten hoogste 51 jaar oud. Willem:
(1) trouwde, ongeveer 17 jaar oud, omstreeks 1520 met NN.
(2) trouwde, ongeveer 37 jaar oud, omstreeks 1540 met Johanna Valcke.
Kinderen van Willem en NN:
1 Bastiaan Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.1.1].
2 NN Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.1.2].
3 Johan de olde Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.1.1.1.3], geboren omstreeks 1525.
Notitie bij Johan: Mogelijk vermeld 1569 als voogd van Hendrikje Knasse, weduwe van Joachim Lunsche.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.1 Johanna Knasse is geboren omstreeks 1495, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3) en Grete Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1). Johanna is overleden na 1573, minstens 78 jaar oud. Johanna trouwde met Aloff van Limborch.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.2 Bertha Knasse is geboren omstreeks 1500, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3) en Grete Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1). Bertha is overleden vóór 29-06-1573, ten hoogste 73 jaar oud.
Notitie bij Bertha: Vermeld 29 juni 1573; Verdeling nalatenschap van haar overleden kind Joost Valcke dor haar zusters. Bertha en haar man zijn dan al overleden.
Bertha trouwde met B Valcke. B is overleden vóór 1573.
Kind van Bertha en B:
1 Joest Valcke [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.2.1]. Joest is overleden in 1573.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3 Hendrikje Knasse is geboren omstreeks 1505, dochter van Johan (de jonge) Knasse (zie 1.5.2.2.6.2.3.2.2.3) en Grete Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1). Hendrikje is overleden omstreeks 1580, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Oorkonde van 1 juli 1569:
Henrick Knasse, weduwe van Joachim Lunsche, enerzijds en de kerspellieden van Norg anderzijds, zijn overeengekomen aangaande de collatie van de vicarie te Norg als volgt: (1) Henrick Knasse en haar erfgenamen zullen eeuwig de "voorstemme" hebben, (2) de buren zullen de voorgedragene aannemen, wanneer hij een eerbaar en bekwaam persoon is, (3) de buren zullen niemand mogen nomineren, die niet door Henrick Knasse of haar erfgenamen is voorgedragen, (4) de buren zullen, wanneer zij een zoon of vriend benoemd wensen te zien, de "voorstemme" van Henrick Knasse vragen, (5) niemand mag zijn stem uitbrengen, voordat men in vergadering op het kerkhof bijeengekomen is, op straffe van verlies van die stem. Met ondertekening door de voogd van Henrick Knasse, Johan Hidding en de volmachten van de buren, te weten Hindrick Hiddinck, Jacob Willems, Egbert Pelinck, Jan Barels, Johan Fellens, Florijs Hanghe en Geert Wiltens.
Oorkonde van 29 juni 1573:
Henrick Lunsche, weduwe van Joachim Lunsche, met haar voogd Johan Hiddinge, enerzijds en Alof van Limborg en zijn vrouw Johanna, zuster van Henrick anderzijds, verklaren te zijn overeengekomen de nalatenschap van het overleden kind Joost van wijlen hun zuster Bertha Valcken samen te verdelen. Bezegeld door Dirck Huigen en ondertekend door de partijen.
Oorkonde van 2 oktober 1575:
Henrick Lunsche stelt samen met de gemeente van Norg aan Johan Knijff, bisschop van Groningen. voor om ten behoeve van de St. Maarten- en St. Nicolaas-vicarie in de kerk van Norg (waarvan Everardus Luffog afstand had gedaan) als vicaris te benoemen Roelof Eisinge. Gezegeld en ondertekend door Haco Hinricks, schulte van Norg en Veenhuizen.
Notitie bij publiceren van Hendrikje: 1573 reqest 28. Overeenkomst met haar zuster Johanna omtrent de nalatenschap van het kind van wijlen hun zuster Bertha. (was gehuwd met B Valcke)
Hendrikje trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1545 met Joachim Lunsche, ongeveer 45 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hendrikje en Joachim: Datum huwelijk bij benadering.
Joachim is geboren omstreeks 1500, zoon van [misschien] Johan Lunsche.
Notitie bij de geboorte van Joachim: Datum geboorte bij benadering.
Joachim is overleden omstreeks 1567, ongeveer 67 jaar oud.
Notitie bij Joachim: De familienaam Lunsche is waarschijnlijk afgeleid van Lünscher.
Dat betekent afkomstig uit Lüdenscheid = Lünscher in het Neder Saksisch.
Lüdenscheid ligt in Westfalen. In de middeleeuwen hebben meerdere adellijke families en kloosters uit Westfalen leengoederen verkregen in Noord Nederland en Noord Duitsland. (Zie ook bij Johannes Lunsche 1419)
29 juni 1559: Joachim Lunsche en zijn vrouw Henrick enerzijds en Johan Hanghe Florijs met zijn vrouw Lamme en Florijs Hanghe en zijn vrouw Marie anderzijds verklaren met elkaar overeengekomen te zijn dat Joachim Lunsche zal verkrijgen de hoogte en de laagte in Pokeshoef en van het begraven stuk veen die helft, die Hanghe en Florijs van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hebben en waarvan Joachim de andere helft al bezit, die hij op zijn beurt weer heeft gekocht van Roelof Dykers en zijn vrouw Lutgert. Hier tegenover verklaren Hanck en Florijs van Joachim verkregen te hebben de helft van het huis met tuin c.a¿ waarvan zij de andere helft van de kinderen van wijlen hun broer gekocht hadden. Vervolgens verklaren zij overeengekomen te zijn, dat wanneer Joachim Lunsche een huis op het veen of de Pokeshoef zal bouwen, hij dan het recht van overpad over de gronden van Hanck en Florijs zal hebben. Ook is overeengekomen dat de kerkenpacht of herenschatting op het huis blijft rusten, zodat de Pokeshoef en het veen daarmee niet belast zijn en dat Johan Kornelis, meijer van Joachim Lunsche, de weg van het erf zal mogen blijven gebruiken. De partljen hebben elkaar voor deze overeenkomst van ruiling de stok gelegd voor erfburen, te weten Jacob Willems, Freek Bolens en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks, schulte van Norg.
Kinderen van Hendrikje en Joachim:
1 NN Lunsinge, geboren omstreeks 1520. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.1.
2 Johan Lunsche (Lunsinge), geboren omstreeks 1530. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.2.
3 [waarschijnlijk] NN Lunsche, geboren omstreeks 1540. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.3.
4 Herman Lunsche, geboren omstreeks 1550. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.
1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.1 Anna van Steenwijck is geboren in 1585, dochter van Johan van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1) en Margaretha van Iselmuden. Anna is overleden in 1625, 39 of 40 jaar oud.
Notitie bij Anna: 13 december 1612: Anna van Steenwyck na de dood van haar vader Johan van Steenwyck. Hulder haar man Engelbert van Ensse.
In 1630 vermeld als eigenaren van een erf in Een. Meier is Egbert Lamens.
Anna:
(1) trouwde, 20 of 21 jaar oud, in 1606 met Gerrit Sloet, 40 of 41 jaar oud. Gerrit is geboren in 1565.
(2) trouwde, 26 of 27 jaar oud, in 1612 met Engelbert van Ensse, 31 of 32 jaar oud. Engelbert is geboren in 1580. Engelbert is overleden in 1636, 55 of 56 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van de Heest
’t Goet to Zese, gheheten Hering, mit sinen toebehoren, --- gheleghen in den
kerspel tot Ummen.
Kind van Anna en Gerrit:
1 Gerard Sloet [1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.1.3], geboren in 1610.
Kinderen van Anna en Engelbert:
2 Johan Godfried van Ensse [1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.1.1].
3 Johanna Margaretha van Ensse [1.5.2.2.6.2.3.3.1.2.1.1.2].
1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.1 Herman van den Clooster is geboren omstreeks 1510, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1).
Notitie bij Herman: Vermeld in 1532 Inventaris archief Dickninge nr 40.
1534: De abdis en het convent ter Hunnepe sluiten eene overeenkomst met Herman van den Cloester als gevolmachtigde van Barte van Echten, zijne echtgenoote, en Johan van Echtenn, gevolmachtigde van juffer Boldewijnen van Echtenn, zijne zuster, over achterstallige betaling.
Actum tho Deventer op dach Crispini et Crispiniani anno etc. XXXIIII.
Herman trouwde met Barte (Bertha) van Echten. Barte is geboren omstreeks 1510.
1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2 Agnes van den Clooster is geboren in 1520, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1) en Anna de Vos van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1). Agnes is overleden op 04-03-1562, 41 of 42 jaar oud. Zij is begraven in Dalfsen.
Notitie bij Agnes: Vermeld in een oorkonde van 22 maart 1562
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Agnes trouwde met Johan van Rechteren van de Bredenhorst en Almelo. Johan is geboren in 1505, zoon van NN (Zeiger?) van Rechteren. Johan is overleden in 1580, 74 of 75 jaar oud.
Notitie bij Johan: Heer van Rechteren. Oorkonde 22 maart 1562.
Seiger van Rechteren, richter ter Heyne, verklaart dat jonker Johan van Rechteren, voor zichzelf, en Johan van Haersolthe, hopman, als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen Agnes van den Kloester, in leven vrouw van Johan van Rechteren, en tevens als gevolmachtigde van de andere voogden Herman van den Kloester en Ernst Mulert, schout van Hasselt, volgens akte van volmacht gepasseerd voor Peter van Holte, schout te Dalffsen, hebben verkocht en leveren bij deze aan Lubbert van Wynshem en diens vrouw Alijdt Knopperts een jaarlijkse rente van 36 goudguldens en aan Berendt van Wynshem een rente van 24 goudguldens uit de erven Monninckhuisen en Niestadt van Stenvoertt, beide gelegen in het gericht en kerspel ter Heyne, welke beide renten slechts tegelijk met 1000 goudguldens gelost mogen worden, te weten met 600 goudguldens voor Lubbert en 400 voor Berendt van Wynshem.
Keurnoten: Johan van Munster en Derrick Scoeff.
Oorkonde van 26 december 1563.
Peter van Holthe, richter te Dalffzen, oorkondt, dat jonker Johan van Rechteren voor zichzelf en hopman Johan van Haersolthe, als momber van de minderjarige kinderen van wijlen joffer Agniese van den Cloester, vrouw van Johan van Rechteren voornoemd, en als gemachtigde van zijn medemombers Herman van den Cloester, prior "upten Berch" (Bergkerk) in Deventer en Erenst Mulerdt, schout te Hasselt, ten overstaan van hem en de keurnoten Adolph van Rechteren en Lambert Henricsen verkocht en overgedragen te hebben aan Bertolt Bertolsen en zijn vrouw Jutte een jaarlijkse rente van 15 mud winterrogge uit hun erve en goed, genoemd Het Velthuis, bewoond door Rotger Bensinck en gelegen in het kerspel van Dalffzen in de buurschap Rechteren, en verder uit al hun goederen in het genoemde kerspel, welke rente jaarlijks vervalt op Martini in den wynter (11 november) en losbaar is met 300 goudguldens, van 28 brabantse stuivers het stuk; onder medebezegeling van deze akte door Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe.
Origineel charter (inv. nr. 1160). Met het licht beschadigde zegel van Peter van Holthe en fragmenten van de zegels van Johan van Rechteren en Johan van Haersolthe; alle zegels uithangend en in groene was.
Kinderen van Agnes en Johan:
1 Adolf van Bredenhorst en Almelo [1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2.1], geboren in 1545. Adolf is overleden in 1598, 52 of 53 jaar oud.
Notitie bij Adolf: Heer van Rechteren
2 Seger van Bredenhorst en Almelo [1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2.2], geboren in 1554. Seger is overleden in 1603, 48 of 49 jaar oud.
3 Otto van Rechteren [1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2.3], geboren in 1558.
4 Hendrik van Rechteren [1.5.2.2.6.3.1.1.1.2.1.2.4], geboren in 1560. Hendrik is overleden in 1595, 34 of 35 jaar oud.
Notitie bij Hendrik: Heer van de Hoonhorst
1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1.1 Johan van den Clooster is geboren in 1500, zoon van Reinoud van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1) en Agnes van Ittersum. Johan is overleden in 1591, 90 of 91 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Overleden op 91 jarige leeftijd.
Johan trouwde met Anna Onsta.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1.2 Elisabeth van den Clooster is geboren omstreeks 1505, dochter van Reinoud van den Clooster (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.3.1) en Agnes van Ittersum. Elisabeth trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1530 met Roelof van Echten, ongeveer 25 jaar oud. Roelof is geboren omstreeks 1505, zoon van Johan van Echten en Hermanna van de Rutenbergh.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1 Bouchard van Westerholt is geboren omstreeks 1515, zoon van Bouchard van Westerholt en Rudolpha van Steenwijck (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1). Bouchard is overleden omstreeks 1600, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Bouchard: Heer van Alst
Kind van Bouchard uit onbekende relatie:
1 Engelbert van Westerholt, geboren omstreeks 1570. Volgt 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1.1.
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1 Henrick van Munster, zoon van Hinrich van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1). Henrick is overleden in 1635.
Notitie bij Henrick: Vermeld 1603, 1635
Kinderen van Henrick uit onbekende relatie:
1 Margrieta van Munster. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.1.
2 Anna van Munster [1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.2].
3 Agnes van Munster. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.3.
4 Joanna van Munster. Volgt 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.4.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1510, zoon van NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 NN van Ruinen, geboren omstreeks 1540. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1 Harmen Hendriks Hiddingh is geboren omstreeks 1515, zoon van Hendrik Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1). Harmen is overleden vóór 1553, ten hoogste 38 jaar oud. Harmen:
(1) trouwde met NN Lunsinge. Zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.1 voor persoonsgegevens van NN.
(2) trouwde met Arnt Zellen. Arnt is geboren omstreeks 1525. Arnt is overleden na 1566, minstens 41 jaar oud. Arnt is weduwe van Roelof Hendriks Hiddingh (±1520-vóór 1553), zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.
Kinderen van Harmen en NN:
1 Hendrick Hiddinge [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.1], geboren omstreeks 1535.
Notitie bij Hendrick: Oorkonde van 28 april 1553:
Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Hendrik en zijn zusters waren in 1553 nog jong, woonden in Veenhuizen, maar hun ouderlijk huis stond in Norg en was ook nog hun bezit.

11 juli 1566: Arent Zellen, weduwe van Roelof Hiddinge, als moeder en voogdes, en Jacob Willems, mede namens de andere voogden over de kinderen van Roelof Hiddinge,namelijk Johan en Reinier, verklaren verkocht te hebben aan Wigbold van Ewsum, heer van Nienoord, de landerijen die zij via uitpanding verkregen hebben van de erven van Reinold van Burmania. Ze verklaren hiervoor de stok gelegd te hebbenaan de volmacht van Wigbold van Ewsum voor de erfburen, te weten Hindrik Hiddinck, Evert Eising, Haijnghe Florijs en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks,schulte van Norg en Veenhuizen.
2 NN Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.2], geboren omstreeks 1537.
3 NN Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.3], geboren omstreeks 1540.
4 NN Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.4], geboren omstreeks 1542.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2 Roelof Hendriks Hiddingh is geboren omstreeks 1520, zoon van Hendrik Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1). Roelof is overleden vóór 1553, ten hoogste 33 jaar oud.
Notitie bij Roelof: Oorkonde van 11 juli 1566:
Haco Hinricks, schulte van Norg en Veenhuizen, oorkondt dat Arent Zellen, weduwe van Roelof Hiddinge, en Jacob Willems, mede namens de andere voogden van de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, de erfgenamen van Reinold van Burmania en zijn vrouw Elisabeth hebben laten "bepanden" en "anpanden" wegens de helft van de 200 gulden, die aan het convent van wege het erf te Veenhuizen betaald zijn, en wegens de helft van de koopsom van de woeste landerijen aldaar, door Reinold van hen gekocht; dat er geen pandwering op gedaan is op de rechtszitting, waarbij als erfburen aanwezig waren Hiddinck Hiddinks, Evert Eising, Haijnghe Florijs, Pieter Barels en anderen. De schulte oorkondt vervolgens dat hij voor de goederen (met inachtneming der voorschriften) aan hen (ten behoeve van de kinderen van Roelof Hiddinge) de stok gelegd heeft voor de buren, te weten Haijnghe Florijs, Evert Eising, Pieter Barels en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks, schulte te Norg.
11 juli 1566: Arent Zellen, weduwe van Roelof Hiddinge, als moeder en voogdes, en Jacob Willems, mede namens de andere voogden over de kinderen van Roelof Hiddinge, namelijk Johan en Reinier, verklaren verkocht te hebben aan Wigbold van Ewsum, heer van Nienoord, de landerijen die zij via uitpanding verkregen hebben van de erven van Reinold van Burmania. Ze verklaren hiervoor de stok gelegd te hebben aan de volmacht van Wigbold van Ewsum voor de erfburen, te weten Hindrik Hiddinck, Evert Eising, Haijnghe Florijs en anderen. Bezegeld door Haco Hinricks, schulte van Norg en Veenhuizen.
Roelof trouwde met Arnt Zellen. Arnt is geboren omstreeks 1525. Arnt is overleden na 1566, minstens 41 jaar oud. Arnt trouwde later met Harmen Hendriks Hiddingh (±1515-vóór 1553), zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.
Kinderen van Roelof en Arnt:
1 Henderick Hiddingh [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.1], geboren omstreeks 1540.
2 Bijwe Hiddinck, geboren omstreeks 1540. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.
3 Johan Hiddinge [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.3], geboren omstreeks 1545.
4 Reinier Hiddinge [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.4], geboren omstreeks 1550.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.3 Ennicke Hiddingck, dochter van Hendrik Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1). Ennicke trouwde met Derrick Huegen.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.1 NN Lunsinge is geboren omstreeks 1520, dochter van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3). NN is overleden vóór 1553, ten hoogste 33 jaar oud. NN trouwde met Harmen Hendriks Hiddingh. Zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1 voor persoonsgegevens van Harmen.
Kinderen van NN en Harmen: zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.2 Johan Lunsche (Lunsinge) is geboren omstreeks 1530, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3). Johan is overleden omstreeks 1603, ongeveer 73 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Johan: Datum overlijden bij benadering.
Notitie bij Johan: 28 april 1553: Hendrick Hiddinge, mede namens zijn drie zusters, verklaart door tussenkomst van jonker Johan van Ewsum te hebben verkocht aan jonker Reinold van Burmania, drost van Coevorden en Drenthe, hun aandeel in hun erf te Veenhuizen, onder dezelfde voorwaarden als hun stiefmoeder Arnt Hiddinge haar aandeel aan de Drost had verkocht; met als speciale voorwaarde dat zij, als ze zich zouden vestigen in hun ouderlijk huis te Norg, het recht zouden verkrijgen om enige dagen turf te graven. De voogden over de kinderen van wijlen Roelof Hiddinge, te weten Johan Tollens en Johan Lunsinge, verklaren met deze verkoop in te stemmen. Ondertekend door de partijen.
Johan trouwde met Gille Ulgers. Gille is een dochter van Ulger Ulgers en Evert(je) Grevinge.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.3 NN Lunsche is geboren omstreeks 1540, dochter van Joachim Lunsche en [waarschijnlijk] Hendrikje Knasse (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3). NN trouwde met Arent Barelds. Arent is geboren omstreeks 1550. Arent is overleden na 1630, minstens 80 jaar oud.
Notitie bij Arent: Door E Pelinck vermeld als Arend Barelds
In 1630 eigenaar van meerdere erven in Een.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4 Herman Lunsche is geboren omstreeks 1550, zoon van Joachim Lunsche en Hendrikje Knasse (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3).
Notitie bij de geboorte van Herman: Datum geboorte bij benadering.
Herman is overleden in 1635, ongeveer 85 jaar oud.
Notitie bij Herman: 1604 overeenkomst met Gille Ulgers, weduwe van zijn broer Johan, waarbij Gille Ulgers afstand doet van de nalatenschap tegen 31 goudguldens per jaar.
10 april 1616 wordt hij beleend met de Stichtse goederen door Engelbert van Ensse ter Grote Schere, wegens zijn huisvrouw Anna van Steenwijk. Opmaak akte van scheiding van de nalatenschap van Herman Lunsche in 1635. Na het overlijden van Herman wordt Arent Barelds uit Oosterwolde aangesteld als voogd over de kinderen. Bezit in 1630 een erf/leengoed waar hij zelf op woont, twee erven in Norg die verhuurt zijn, drie in Westervelde, waarvan twee verhuurt en drie in Een die ook verhuurt zijn.
Herman trouwde, ongeveer 40 jaar oud, in 1590 met Frekyen Brunniger, ongeveer 25 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Herman en Frekyen: Datum huwelijk bij benadering
Frekyen is geboren omstreeks 1565, dochter van Warmolt Brunniger.
Notitie bij de geboorte van Frekyen: Datum geboorte bij benadering.
Frekyen is overleden omstreeks 1630, ongeveer 65 jaar oud.
Notitie bij Frekyen: Afkomstig van Gasselte, het erf Hoeftinge (Hovinge)
Kinderen van Herman en Frekyen:
1 Joachim Lunsche, geboren omstreeks 1612. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.
2 Warmolt Lunsche [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.2]. Warmolt is overleden in 1649.
3 Grietje Lunsche. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.3.
4 Hendrik Lunsche [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.4]. Hendrik is overleden in 1651.
Notitie bij overlijden van Hendrik: Datum overlijden bij benadering.
Hendrik bleef ongehuwd.
5 Hinderkien Lunsche, geboren omstreeks 1600. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.5.
6 Jantien Lunsche [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.6]. Jantien is overleden in 1650.
1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1.1 Engelbert van Westerholt is geboren omstreeks 1570, zoon van Bouchard van Westerholt (zie 1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1). Engelbert is overleden omstreeks 1605, ongeveer 35 jaar oud.
Notitie bij Engelbert: Heer van Alst en Lake
Kind van Engelbert uit onbekende relatie:
1 Sophia Anna van Westerholt [1.5.2.2.6.3.3.4.3.5.1.1.1.1], geboren omstreeks 1600.
Notitie bij Sophia: Vrouwe van Alst en Haselüne
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.1 Margrieta van Munster, dochter van Henrick van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1).
Notitie bij Margrieta: Op 10 april 1625 zijn de huwelijkse voorwaarden bekrachtigd die op 8 mei 1614 waren afgesloten.
Margrieta trouwde in 1614 met Wyrich van Bernsauw.
Notitie bij Wyrich: In 1635 vermeld als Wyrich van Bernzauw van Hardenberch to Billinckhave, drost te Bisslich etc.
Kind van Margrieta en Wyrich:
1 Wilhelm van Bernsauw [1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.1.1].
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.3 Agnes van Munster, dochter van Henrick van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1). Agnes is overleden vóór 1635. Agnes trouwde met Joan van Raesfelt to Twickelo.
1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.4 Joanna van Munster, dochter van Henrick van Munster (zie 1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1). Joanna trouwde met Dyderich Quaet.
Kind van Joanna en Dyderich:
1 Willem Henrick Quaet [1.5.2.2.7.1.2.1.1.1.1.1.4.1].
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1 NN van Ruinen is geboren omstreeks 1540, zoon van NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1).
Kind van NN uit onbekende relatie:
1 Arent van Ruinen, geboren omstreeks 1570. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2 Bijwe Hiddinck is geboren omstreeks 1540, dochter van Roelof Hendriks Hiddingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2) en Arnt Zellen. Bijwe is overleden in 1598, ongeveer 58 jaar oud.
Notitie bij Bijwe: Uit aantekeningen Egbert Pelinck;
akte 15 juni 1569 verkrijgt leengoed na opdracht aan haar broer Henderick, oudste zoon van Roloff Hiddinck. Voorwaarde is dat het leen mede gebruikt mag worden door Roloffs zuster Ennicke, g/m Derrick Huegen. Het leen mag niet gesplitst worden.
Bijwe trouwde, ongeveer 16 jaar oud, in 1556 met Julicke (Juilich) (Julcke) (Yelcke) Brungersma, ongeveer 36 jaar oud. Julicke is geboren omstreeks 1520. Julicke is overleden vóór 1574, ten hoogste 54 jaar oud. Julicke trouwde voorheen omstreeks 1540 met Sepck.
Kind van Bijwe en Julicke:
1 Baiewe Brungersma. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.1.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1 Joachim Lunsche is geboren omstreeks 1612, zoon van Herman Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4) en Frekyen Brunniger. Joachim is overleden omstreeks 1674, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij Joachim: Wordt in 1632 beleend met de Stichtse goederen.
Rochtbrief van 1652 met de eis van Rolof Alting namens zijn vrouw Hinderkien Lunsche en haar zuster Grietien Lunsche om over te gaan tot de scheiding van de nalatenschap van Hindrik Lunsche.
In 1659 wordt overeenstemming verkregen.
In mei 1657 sloeg hij een zekere Rien Lamberts uit Norg dood.
Op 23 februari 1658 werd hij door de Landdag gerehabiliteerd, als hebbende gehandeld in noodweer. In 1662 werd hem weer zitting verleend in de Landdag.
Zijn kinderen noemden zich sinds die tijd Lunsingh.
Joachim trouwde, ongeveer 23 jaar oud, in 1635 met Elisabeth Woltheri (Wolters), ongeveer 20 jaar oud. Elisabeth is geboren omstreeks 1615, dochter van Wouter (Wolter} Anthonissen (Teunis) en Geertje Suinge. Elisabeth is overleden omstreeks 1673, ongeveer 58 jaar oud.
Kinderen van Joachim en Elisabeth:
1 Herman Lunsingh, geboren omstreeks 1647. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.
2 Wolter (Woltherus) Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.2], geboren op 03-06-1642. Wolter is overleden in 04-1680, 37 jaar oud. Wolter bleef ongehuwd.
3 Joachimus Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.3]. Joachimus is overleden na 1707.
4 Frederika Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.4], geboren op 09-03-1636. Frederika is overleden omstreeks 1675, ongeveer 39 jaar oud.
5 Cristoffertien (Christophora) Lunsingh, geboren op 30-04-1637. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.5.
6 Warmolt Lunsingh, geboren op 16-02-1651. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.
7 Hermannus Lunsche [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.7], geboren op 20-09-1639. Hermannus is overleden in 10-1639, 10 dagen oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.3 Grietje Lunsche, dochter van Herman Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4) en Frekyen Brunniger. Grietje is overleden in 1655. Grietje:
(1) trouwde in 1634 met Richard Luilofs. Richard is overleden vóór 1638.
(2) trouwde in 1638 met Roelof Schuiringe.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.5 Hinderkien Lunsche is geboren omstreeks 1600, dochter van Herman Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4) en Frekyen Brunniger. Hinderkien trouwde, ongeveer 35 jaar oud, in 1635 met Roelof Alting. Roelof is overleden na 1668.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1 Arent van Ruinen is geboren omstreeks 1570, zoon van NN van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1).
Notitie bij Arent: Fictief opgevoerd.
Kinderen van Arent uit onbekende relatie:
1 [waarschijnlijk] Jan van Ruinen, geboren omstreeks 1610. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.
2 [misschien] Court van Ruinen, geboren omstreeks 1610. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.1 Baiewe Brungersma, dochter van Julicke (Juilich) (Julcke) (Yelcke) Brungersma en Bijwe Hiddinck (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2). Baiewe trouwde met Johan Pellenrock. Johan is overleden in 1615.
Notitie bij Johan: Vermeld 1586-1595
Kind van Baiewe en Johan:
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1 Herman Lunsingh is geboren omstreeks 1647, zoon van Joachim Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Herman is overleden vóór 13-06-1724, ten hoogste 77 jaar oud. Herman trouwde, ten hoogste 38 jaar oud, vóór 1685 met Lammechien Datema, ten hoogste 25 jaar oud. Lammechien is geboren omstreeks 1660, dochter van Himme Datema en Annegien Schuiringe. Zij is gedoopt in Roderwolde. Lammechien is overleden in 1726, ongeveer 66 jaar oud.
Kinderen van Herman en Lammechien:
1 Joachimus Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.1], geboren omstreeks 1686. Joachimus is overleden vóór 23-03-1723, ten hoogste 37 jaar oud.
Notitie bij Joachimus: Uit Ons Waardeel 82/3:
Joachimus Lunsingh, overleden voor 23 maart 1723. Vermoedelijk niet gehuwd. Legt op 20 maart 1714 de eed af als landdagscomparant. Moet dan tenminste 25 jaar oud zijn. Werd op die dag benoemd tot luitenant in de compagnie van majoor Kettel. Werd geen kapitein en ook geen ritmeester. Op voorstel van zijn vader werd hij luitenant-kapitein in de compagnie van de kolonel van Echten.
2 Elisabeth Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.2], geboren omstreeks 1690. Elisabeth is overleden in 04-1760, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Elisabeth: Uit Ons Waardeel 82/3:
Elisabeth Lunsingh bleef ongehuwd.
Elisabeth bleef ongehuwd.
3 Annegijn (Annegien) Lunsingh, geboren omstreeks 1690. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.
4 Margrieta Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.4], geboren omstreeks 1695. Margrieta is overleden omstreeks 1745, ongeveer 50 jaar oud.
Notitie bij Margrieta: Overleden tussen 1739 en 1749.
Margrieta bleef ongehuwd.
5 Frederika (Frerikjen) Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.5], geboren omstreeks 1695. Frerikjen is overleden op 01-04-1758, ongeveer 63 jaar oud.
Notitie bij Frerikjen: Op 8 april 1758 betalen haar zusters voor het zwarte laken. Zij zal dan even daarvoor zijn overleden.
Frerikjen bleef ongehuwd.
6 Henrica (Hinderica) (Hendrikje) Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.6], geboren omstreeks 1700. Hendrikje is overleden in 01-1780, ongeveer 80 jaar oud.
Notitie bij Hendrikje: Uit Ons Waardeel 82/3:
Zij maakt op 7 augustus 1755 een wederkerig testament met haar zusters Elisabeth, Cornelia en Frederica.
Met haar zuster Cornelia alleen, nogmaals een wederkerig testament op 7 oktober 1771.
Henrica geeft op eind december 1771 het overlijden aan van haar zuster (Cornelia) en haar knecht.
Het opmaken van een wederkerig testament door de 4 ongetrouwde zusters Lunsingh in 1755 had kennelijk tot doel om het familiebezit uit handen te houden van Gasparus Wylant, die getrouwd was met hun zuster Annechien Lunsingh. en hun kinderen. Dit is echter slechts deels gelukt.
De reden daartoe is niet te achterhalen.
Henrica was kennelijk de sterkste en had het heft in handen bij het doen van zaken. Zij is van de 4 ongetrouwde zusters ook het laatst overleden.
7 Cornelia Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.7], geboren in 1711. Cornelia is overleden op 24-09-1771, 59 of 60 jaar oud.
Notitie bij Cornelia: Uit Ons Waardeel 82/3:
Uit het overlijdensbericht van haar, opgemaakt door haar zuster Henrica, blijk dat zij in een kwijnende staat heeft geleefd, maar boven verwachting ruim 60 jaar oud is geworden.
Cornelia bleef ongehuwd.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.5 Cristoffertien (Christophora) Lunsingh is geboren op 30-04-1637, dochter van Joachim Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Cristoffertien is overleden na 1693, minstens 56 jaar oud. Cristoffertien trouwde, ongeveer 26 jaar oud, omstreeks 1663 met Marcus Barelds, ongeveer 36 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Cristoffertien en Marcus: Huwelijkscontract 15-10-1663
Marcus is geboren in 1627. Marcus is overleden op 25-09-1714, 86 of 87 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Marcus: Begraven in de kerk van Oosterwolde.
Zie het boekje van Popping, Aantekeningen Ooststellingewerf; uitgave 1903.
Kinderen van Cristoffertien en Marcus:
1 Magdalena Barelds [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.5.1].
2 Elizabeth Barelds [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.5.2].
3 Jochem Lunsingh Barelds [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.5.3]. Jochem is overleden op 23-06-1675.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6 Warmolt Lunsingh is geboren op 16-02-1651, zoon van Joachim Lunsche (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1) en Elisabeth Woltheri (Wolters). Warmolt is overleden op 12-11-1708, 57 jaar oud.
Notitie bij Warmolt: Koopt in 1700 de leenplichtigheid af van de Stichtse goederen van Gerard Sloet tot Canneveld en Singraven voor 75 car guldens.
Warmolt trouwde, 24 jaar oud, op 05-08-1675 in Gronigen, A-kerk met Henrica (Fockens) van Hoysum, 18 of 19 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Warmolt en Fockens: Huwelijkscontract opgemaakt 16 juli 1675 te Groningen. Aktenr. 1534.
Fockens is geboren in 1656, dochter van Focco van Hoysum en Frederika Alting. Fockens is overleden in 1724, 67 of 68 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Fockens:
1 Elisabeth Lunsingh. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.
2 Focco Lunsingh, geboren in 1677. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.2.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1 Jan van Ruinen is geboren omstreeks 1610, zoon van [waarschijnlijk] Arent van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1).
Kinderen van Jan uit onbekende relatie:
1 Arent Jans(sen) van Ruinen, geboren omstreeks 1635. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.
2 Annetje Jans (Anna) van Ruinen, geboren omstreeks 1638. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.2.
3 Agnieta van Ruinen, geboren omstreeks 1645. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2 Court van Ruinen is geboren omstreeks 1610, zoon van [misschien] Arent van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1).
Kind van Court uit onbekende relatie:
1 Jan Courtsen van Ruinen, geboren omstreeks 1640. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.
1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.1.1 Philip Pellenrock, zoon van Johan Pellenrock en Baiewe Brungersma (zie 1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.1).
Beroep:
meester tingieter (Archieven Breda 1682-1686)
Philip trouwde met Hillich Knippeling.
Kind van Philip en Hillich:
1 Johan Philips Pellenrock [1.5.2.2.4.1.1.1.2.1.1.1.2.2.1.1.1].
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3 Annegijn (Annegien) Lunsingh is geboren omstreeks 1690, dochter van Herman Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1) en Lammechien Datema. Annegien trouwde, ongeveer 23 jaar oud, op 29-07-1713 met Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland), ongeveer 28 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats [bron: DTB deel 175 Groningen]. Gasparus is geboren omstreeks 1685 in Antwerpen, zoon van Johan Adriaan Wijlant (Wieland) en Maria Clara Gaspars Genoels.
Kinderen van Annegien en Gasparus:
1 Lammechien Wieland, geboren omstreeks 1715. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.1.
2 Hermannus Lunsingh Kaspers Wilant (Wieland) [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.2]. Hij is gedoopt op 23-01-1718 in Assen [bron: DTOB, inv.nr. 7 doopboek 1710-1768 folio 16]. Hermannus is overleden na 1742, minstens 24 jaar oud.
3 Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland), gedoopt op 16-02-1721 in Assen. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.
4 Maria Clara Gaspars Wijlant (Wieland), gedoopt op 19-12-1723 in Assen. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.4.
5 Joachimus Gaspars Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.5]. Hij is gedoopt op 20-10-1726 in Assen. Joachimus is overleden vóór 1768, ten hoogste 42 jaar oud. Joachimus bleef ongehuwd.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1 Elisabeth Lunsingh, dochter van Warmolt Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Elisabeth trouwde in 1709 met Johannes Tonckens, 33 of 34 jaar oud. Johannes is geboren in 1675, zoon van Wijncko Tonckens en Anna Blanckstein. Johannes is overleden in 1741, 65 of 66 jaar oud.
Adres:
Oosterstraat, Groningen (straat vermeld bij de geboorte van Adelgunda en Gerardus.)
Kinderen van Elisabeth en Johannes:
1 Warmolt Tonckens, geboren in 1710. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.
2 Adelgunda Lunsingh Tonckens, gedoopt op 05-04-1714 in Groningen. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.2.
3 Gerardus Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.3], geboren in Groningen, Oosterstraat. Hij is gedoopt op 07-07-1716 in Groningen [bron: DTB deel 129].
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.2 Focco Lunsingh is geboren in 1677, zoon van Warmolt Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6) en Henrica (Fockens) van Hoysum. Focco is overleden in 1755, 77 of 78 jaar oud. Focco trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1710 met Engelina Elisabeth Sichterman, 22 of 23 jaar oud. Engelina is geboren in 1687. Engelina is overleden in 1712, 24 of 25 jaar oud.
Kind van Focco en Engelina:
1 Warmolt Lunsingh [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.2.1], geboren in 1712. Warmolt is overleden in 1789, 76 of 77 jaar oud. Warmolt bleef ongehuwd.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1 Arent Jans(sen) van Ruinen is geboren omstreeks 1635, zoon van Jan van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1). Arent is overleden op 06-07-1713 in Steenwijk, ongeveer 78 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Arent: Niet zeker is of het deze persoon betreft.
Vermeld is de vrouw van Arent van Ruinen, maar er zijn er twee die in aanmerking komen.
Arent trouwde, ongeveer 30 jaar oud, op 16-04-1665 in Steenwijk met Claesin Alberts, ongeveer 20 jaar oud. Claesin is geboren omstreeks 1645 in Oldeberkoop. Claesin is overleden op 01-07-1713 in Steenwijk, ongeveer 68 jaar oud.
Kinderen van Arent en Claesin:
1 Annigjen (Anna) van Ruinen, gedoopt op 31-05-1668 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.
2 Albert Arents van Ruinen, geboren omstreeks 1670 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.
3 Sijtjen van Runen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.3]. Zij is gedoopt op 01-06-1671.
4 Jan van Ruinen, geboren op 02-02-1676 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.
5 Klaasjen van Ruinen, gedoopt op 24-02-1678 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.5.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.2 Annetje Jans (Anna) van Ruinen is geboren omstreeks 1638, dochter van Jan van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1). Anna is overleden op 18-09-1693 in Steenwijk, ongeveer 55 jaar oud. Anna ging in ondertrouw, ongeveer 22 jaar oud, op 05-08-1660 in Steenwijk met Jan Arents van Lubeck. Jan is overleden op 13-06-1690 in Steenwijk.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3 Agnieta van Ruinen is geboren omstreeks 1645, dochter van Jan van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1). Agnieta trouwde, ongeveer 25 jaar oud, in 1670 in Steenwijk met Jan Bloemen van Ruinen, ongeveer 30 jaar oud, nadat zij op 19-12-1669 in Steenwijk in ondertrouw zijn gegaan. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in Steenwijk. Jan is geboren omstreeks 1640 in Ruinen. Jan is overleden op 25-08-1693 in Steenwijk, ongeveer 53 jaar oud.
Notitie bij Jan: Jan Bloemen was soldaat bij zijn huwelijk.
Heeft de naam van Ruinen aangenomen.
Kinderen van Agnieta en Jan:
1 Sijtje van Runen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.1]. Zij is gedoopt op 29-09-1669 in Steenwijk.
2 Jan Jansen Bloemen van Ruinen, gedoopt op 21-04-1675 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.2.
3 Margreet van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.3]. Zij is gedoopt op 25-07-1677 in Steenwijk.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1 Jan Courtsen van Ruinen is geboren omstreeks 1640, zoon van Court van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2).
Kinderen van Jan uit onbekende relatie:
1 Jacob Jans van Ruinen, geboren in 1668 in ’t Klooster, Ambt Vollenhove. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.
2 [waarschijnlijk] Hermannus van Ruinen, geboren omstreeks 1675. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.2.
3 [waarschijnlijk] Lammigjen van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.3]. Zij is gedoopt op 19-10-1679 in Steenwijk.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.1 Lammechien Wieland is geboren omstreeks 1715, dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3). Lammechien is overleden op 28-06-1802 in Norg, ongeveer 87 jaar oud.
Notitie bij Lammechien: Vestigt zich na de dood van haar man in Norg op 13-04-1781. Daar drijft zij een kleine boerderij. In 1792 verkoopt zij een huis met hof te Norg aan Luitien Hof.
Lammechien bleef kinderloos. Lammechien trouwde, ongeveer 62 jaar oud, op 31-03-1777 in Diever met Hendrik Borstius, 46 jaar oud. Hendrik is geboren op 25-06-1730 in Diever. Hendrik is overleden vóór 13-04-1781, ten hoogste 50 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3 Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland), zoon van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3). Hij is gedoopt op 16-02-1721 in Assen. Joannes is overleden in 1793, 71 of 72 jaar oud.
Notitie bij Joannes: Ook vermeld als Jan en Jannes Wieland in doopaktes kinderen.
Woonde voor zijn huwelijk in Loon op het ouderlijke erf.
Na de dood van zijn tante Henrica in 1780 erft hij goederen en hij verkoopt zijn aandeel in zijn landschapsplaats in Loon en gaat een boerderij in Westervelde bewonen, afkomstig uit het Lunsingh bezit. In 1784 is hij in Westervelde al vol boer geworden.
Joannes trouwde, 35 jaar oud, op 29-02-1756 in Assen met Aaltje Jans, 20 of 21 jaar oud. Aaltje is geboren in 1735 in Assen, Steendijk. Zij is gedoopt op 18-12-1735 in Assen. Aaltje is overleden op 05-02-1810 in Assen, 74 of 75 jaar oud.
Kinderen van Joannes en Aaltje:
1 Annigje Lunsing Wieland, geboren op 05-02-1757 in Assen, Steendijk. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.1.
2 Lammigje Wieland, gedoopt op 30-12-1759 in Assen. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.2.
3 Elisabeth Lunsingh Wieland, geboren op 28-07-1762 in Steendijk. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3.
4 Johanna Wieland, geboren in Steendijk. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.4.
5 Hermannus Lunsingh Wijlant (Wieland) [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.5], geboren op 31-07-1768 in Steendijk. Hij is gedoopt in Rolde. Hermannus is overleden vóór 1774, ten hoogste 6 jaar oud.
6 Jan Johannes Wieland, geboren op 19-07-1771 in Assen, Steendijk. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.
7 Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant), geboren op 07-09-1774 in Steendijk. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.
8 Aaltje Wieland, geboren in Loon. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.8.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.4 Maria Clara Gaspars Wijlant (Wieland), dochter van Gasparus (Casparus) Wijlant (Wieland) en Annegijn (Annegien) Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3). Zij is gedoopt op 19-12-1723 in Assen. Maria is overleden in 1787, 63 of 64 jaar oud. Maria trouwde met Jan Jacobs. Jan is overleden vóór 1811.
Notitie bij Jan: Noemt zich in 1784 Jan Jacobs Wieland en staat als halve boer in Loon te boek.
Het huwelijk van Maria en Jan bleef kinderloos.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1710, zoon van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1). Warmolt is overleden in 1782, 71 of 72 jaar oud. Warmolt trouwde, ongeveer 38 jaar oud, omstreeks 1748 met Trijntje Winters, ongeveer 38 jaar oud. Trijntje is geboren in 1710. Trijntje is overleden in 1790, 79 of 80 jaar oud.
Kinderen van Warmolt en Trijntje:
1 Wijncko Tonckens, geboren in 1749. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.
2 Johannes Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.2], geboren in 1750. Johannes is overleden in 1790, 39 of 40 jaar oud.
3 Joachimus Lunsingh Tonckens, geboren in 1753. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.2 Adelgunda Lunsingh Tonckens, dochter van Johannes Tonckens en Elisabeth Lunsingh (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1). Zij is gedoopt op 05-04-1714 in Groningen. Adelgunda trouwde met Gerhardus van Langen.
Kind van Adelgunda en Gerhardus:
1 Johannes van Langen [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.2.1], geboren in Groningen bij de Akerk. Hij is gedoopt op 16-12-1733 in Groningen.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1 Annigjen (Anna) van Ruinen, dochter van Arent Jans(sen) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1) en Claesin Alberts. Zij is gedoopt op 31-05-1668 in Steenwijk. Anna ging in ondertrouw, 32 jaar oud, op 26-12-1700 in Steenwijk met Jacob Klements.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2 Albert Arents van Ruinen is geboren omstreeks 1670 in Steenwijk, zoon van Arent Jans(sen) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1) en Claesin Alberts. Albert is overleden op 05-02-1717 in Steenwijk, ongeveer 47 jaar oud. Albert trouwde, ongeveer 24 jaar oud, op 21-01-1694 in Steenwijk met Janna Roosjes, ongeveer 24 jaar oud. Janna is geboren omstreeks 1670 in Hoorn.
Kinderen van Albert en Janna:
1 Klasijn van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.1]. Zij is gedoopt op 30-12-1694 in Steenwijk.
2 Roelofje van Ruinen, geboren omstreeks 1695 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.2.
3 Hendrine van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.3]. Zij is gedoopt op 06-01-1697 in Steenwijk. Hendrine is overleden vóór 1699 in Steenwijk, ten hoogste 2 jaar oud.
4 Hendrina van Ruinen, gedoopt in 05-1699 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.4.
5 Jakobus van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.5]. Hij is gedoopt op 11-09-1701 in Steenwijk. Jakobus is overleden op 02-06-1705 in Steenwijk, 3 jaar oud.
6 Berentje van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.6]. Zij is gedoopt op 28-03-1706 in Steenwijk. Berentje is overleden op 18-07-1709 in Steenwijk, 3 jaar oud.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4 Jan van Ruinen is geboren op 02-02-1676 in Steenwijk, zoon van Arent Jans(sen) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1) en Claesin Alberts. Jan trouwde, 26 of 27 jaar oud, in 1703 in Meppel met Aaltjen Klaassen, ongeveer 23 jaar oud, nadat zij op 01-04-1703 in Steenwijk in ondertrouw zijn gegaan. Aaltjen is geboren omstreeks 1680 in Meppel.
Kind van Jan en Aaltjen:
1 Arent van Ruinen, geboren omstreeks 1710. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.5 Klaasjen van Ruinen, dochter van Arent Jans(sen) van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1) en Claesin Alberts. Zij is gedoopt op 24-02-1678 in Steenwijk. Klaasjen is overleden op 14-07-1703 in Steenwijk, 25 jaar oud. Klaasjen trouwde, 25 jaar oud, op 20-05-1703 in Steenwijk met Dirk van der Bildt. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in 1703 in Steenwijk.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.2 Jan Jansen Bloemen van Ruinen, zoon van Jan Bloemen van Ruinen en Agnieta van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3). Hij is gedoopt op 21-04-1675 in Steenwijk.
Kind van Jan uit onbekende relatie:
1 Anna van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.3.2.1]. Zij is gedoopt in 03-1699 in Steenwijk.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1 Jacob Jans van Ruinen is geboren in 1668 in ’t Klooster, Ambt Vollenhove, zoon van Jan Courtsen van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1). Hij is gedoopt op 29-11-1668 in Vollenhove. Jacob trouwde met Hendrikjen Geerts.
Notitie bij het huwelijk van Jacob en Hendrikjen: Toestemming voor huwelijk verkregen op 20 juni 1697.
Hendrikjen is geboren in 1666. Hendrikjen is overleden in 1747, 80 of 81 jaar oud.
Kinderen van Jacob en Hendrikjen:
1 Evert Jans van Ruinen, geboren in 1664. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.
2 Jan Jacobs van Ruinen, geboren in 1698 in Zwartsluis. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.
3 [waarschijnlijk] Gerrit Jacobs van Ruinen, geboren in 1707. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.3.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.2 Hermannus van Ruinen is geboren omstreeks 1675, zoon van [waarschijnlijk] Jan Courtsen van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1).
Kind van Hermannus uit onbekende relatie:
1 Geertruid Hermannus van Ruinen, geboren omstreeks 1705 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.2.1.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.1 Annigje Lunsing Wieland is geboren op 05-02-1757 in Assen, Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 12-02-1757 in Assen. Annigje is overleden op 18-05-1825 in Westervelde, 68 jaar oud.
Notitie bij Annigje: Bij haar overlijden woonde zij in huis nr. 6 te Norg. Dat huis is in 1808 aangekocht van de broers en zusters van Annigje. Twee vijfde deel van broer Jan en drie vijfde deel van de anderen.
Annigje bleef kinderloos. Annigje trouwde met Roelf Brink. Roelf is geboren op 15-12-1755 in Norg, zoon van Roelf Brink en Roelfje Luigies. Roelf is overleden op 31-08-1816 in Norg, 60 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.2 Lammigje Wieland, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 30-12-1759 in Assen. Lammigje is overleden vóór 1820, ten hoogste 61 jaar oud.
Notitie bij Lammigje: Voor haar trouwe diensten verleend aan haar tante de weduwe Borstius kreeg Lammigje van haar een huis met hof cadeau.
Lammigje trouwde, 44 jaar oud, op 24-06-1804 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 30 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in Norg, zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3 Elisabeth Lunsingh Wieland is geboren op 28-07-1762 in Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 01-08-1762 in Rolde. Elisabeth is overleden op 11-07-1824 in Westervelde, 61 jaar oud. Elisabeth trouwde met Roelf Jans van der Velds. Roelf is geboren op 01-02-1761, zoon van Jan Everts van der Velds en Grietje Roelfs. Roelf is overleden op 26-02-1839 in Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Elisabeth en Roelf:
1 Aaltien van der Velds, geboren in 1781 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3.1.
2 Joachimus van der Velds [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3.2]. Hij is gedoopt op 05-06-1791 in Norg.
3 Aaltjen van der Velds [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3.3]. Zij is gedoopt op 02-01-1803 in Norg.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.4 Johanna Wieland is geboren in Steendijk, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-03-1765 in Rolde. Johanna is overleden op 07-11-1800 in Norg, 35 jaar oud. Johanna trouwde, 35 jaar oud, op 02-11-1800 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 26 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit trouwde later op 24-06-1804 in Norg met Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.2. Gerrit trouwde later op 21-11-1829 in Norg met Annegjen Jans Wieland (1802-1870), zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.3.
Kind van Johanna en Gerrit:
1 Johannes Adrianus Klaasses [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.4.1]. Hij is gedoopt op 09-11-1800 in Norg.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6 Jan Johannes Wieland is geboren op 19-07-1771 in Assen, Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Jan is overleden op 06-02-1830 in Westervelde, 58 jaar oud.
Notitie bij Jan: Woonde op de Grote Tempel, Westervelde nr. 122.
Na het overlijden van zijn ouders, neemt hij in 1810 de ouderlijke plaats over van zijn broer Hermannus.
Van de huisplaats krijgt zijn zwager Jan Roelfs een deel om er een huis naast te kunnen bouwen.
Jan trouwde, 25 jaar oud, op 24-07-1796 in Norg met Luichje Jans Pieters, 18 jaar oud. Luichje is geboren op 08-02-1778 in Yde. Luichje is overleden op 24-03-1840 in Westervelde, 62 jaar oud.
Kinderen van Jan en Luichje:
1 Annechje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.1]. Zij is gedoopt op 03-12-1797 in Norg. Annechje is overleden vóór 10-10-1802 in Norg, ten hoogste 4 jaar oud.
2 Johannes Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.2]. Hij is gedoopt op 14-04-1800 in Norg.
3 Annegjen Jans Wieland, geboren op 06-10-1802 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.3.
4 Jan Pieter Wieland, geboren op 05-09-1805 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.
5 Hermanus Wieland, gedoopt op 26-03-1809 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.5.
6 Petrus Johannes Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.6], geboren op 06-05-1812. Petrus is overleden op 15-02-1826 in Westervelde, 13 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7 Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) is geboren op 07-09-1774 in Steendijk, zoon van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Hij is gedoopt op 11-09-1774 in Rolde. Hermannus is overleden op 28-04-1850 in Westervelde, 75 jaar oud.
Notitie bij Hermannus: Woont op het ouderlijke huis nr 105 te Westervelde.
Hermannus trouwde, 27 jaar oud, op 05-05-1802 in Norg met Annechien Gerrits Mulder, 30 of 31 jaar oud. Annechien is geboren in 1771, dochter van Gerrit Stevens Mulder en Wemeltjen Barels. Annechien is overleden in 1827, 55 of 56 jaar oud.
Kinderen van Hermannus en Annechien:
1 Johannes Adrianus Wieland, geboren op 23-04-1803 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.
2 Gerrit Wieland, gedoopt op 23-02-1806 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.
3 Jan Wieland, gedoopt op 28-05-1809 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.
4 Wemeltjen Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.4]. Zij is gedoopt op 23-09-1810 in Norg. Wemeltjen is overleden op 17-02-1878 in Norg, 67 jaar oud. Wemeltjen bleef ongehuwd.
5 Aaltje Lunsingh Wieland, geboren op 10-10-1814 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.5.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.8 Aaltje Wieland is geboren in Loon, dochter van Joannes Adrianus Gaspars Wijlant (Wieland) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3) en Aaltje Jans. Zij is gedoopt op 17-05-1778 in Rolde. Aaltje is overleden op 26-02-1830 in Westervelde, 51 jaar oud. Aaltje trouwde, 28 jaar oud, op 10-05-1807 in Norg met Jan Roelfs Roelfsema.
Kinderen van Aaltje en Jan:
1 NN Jan Roelfs [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.8.1], levenloos geboren kind, geboren op 22-03-1808 in Westervelde. Hij of zij is begraven in Norg.
2 Roelf Jan Roelfs [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.8.2]. Hij is gedoopt op 23-04-1810 in Norg.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1 Wijncko Tonckens is geboren in 1749, zoon van Warmolt Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Wijncko is overleden in 1804, 54 of 55 jaar oud. Wijncko:
(1) trouwde met Claasje Elevelt. Claasje is geboren in 1761. Claasje is overleden in 1789, 27 of 28 jaar oud.
(2) trouwde, 41 of 42 jaar oud, in 1791 met Maria Vos, 21 of 22 jaar oud. Maria is geboren in 1769. Maria is overleden in 1805, 35 of 36 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Maria:
1 Hendrik Tonckens, geboren in 1793. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.1.
2 Wijncko Johannes Tonckens, geboren in 1804. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1753, zoon van Warmolt Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1) en Trijntje Winters. Joachimus is overleden in 1821, 67 of 68 jaar oud. Joachimus trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1781 met Maria Hellinga, 23 of 24 jaar oud. Maria is geboren in 1757. Maria is overleden in 1794, 36 of 37 jaar oud.
Kinderen van Joachimus en Maria:
1 Warmolt Tonckens, geboren in 1782. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1.
2 Johannes Tonckens, geboren in 1784. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.
3 Elzo Tonckens, geboren in 1792. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.3.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.2 Roelofje van Ruinen is geboren omstreeks 1695 in Steenwijk, dochter van Albert Arents van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2) en Janna Roosjes. Roelofje ging in ondertrouw, ongeveer 24 jaar oud, op 12-02-1719 in Steenwijk met Andries Blanke. Andries is geboren in Steenwijk.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2.4 Hendrina van Ruinen, dochter van Albert Arents van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.2) en Janna Roosjes. Zij is gedoopt in 05-1699 in Steenwijk. Hendrina ging in ondertrouw, 23 jaar oud, op 20-09-1722 in Steenwijk met Hendrik Esvelt.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1 Arent van Ruinen is geboren omstreeks 1710, zoon van Jan van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4) en Aaltjen Klaassen.
Notitie bij Arent: Was burgemeester van Steenwijk
Arent trouwde, ongeveer 30 jaar oud, op 04-12-1740 in Steenwijk met Alberdina Hester Benthem.
Kinderen van Arent en Alberdina:
1 Albertus van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.1]. Hij is gedoopt op 17-12-1741 in Steenwijk.
2 Rutger Adolph van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.2]. Hij is gedoopt op 10-02-1743 in Ruinen.
3 Trijntje van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.3]. Zij is gedoopt op 18-10-1744 in Steenwijk.
4 Johanna Hendrina van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.4]. Zij is gedoopt op 01-01-1747.
5 Albartus van Ruinen, geboren in 1749 in Steenwijk. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.5.
6 Trijntje van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.6], geboren in 1755. Trijntje is overleden op 02-01-1830 in Steenwijk, 74 of 75 jaar oud.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1 Evert Jans van Ruinen is geboren in 1664, zoon van Jacob Jans van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1) en Hendrikjen Geerts. Hij is gedoopt op 03-01-1664 in Vollenhove. Evert:
(1) trouwde met Lammigjen Dirks. Lammigjen is geboren in 1670.
(2) trouwde met Marchjen Roelofs van Campen. Marchjen is geboren in 1664.
Kind van Evert en Lammigjen:
1 Margje Everts van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.1].
Kind van Evert en Marchjen:
2 Cornelis Everts van Ruinen, geboren in 1687. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.2.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2 Jan Jacobs van Ruinen is geboren in 1698 in Zwartsluis, zoon van Jacob Jans van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1) en Hendrikjen Geerts. Jan is overleden in 1744 in Zwartsluis, 45 of 46 jaar oud. Hij is begraven op 25-02-1744 in Zwartsluis. Jan:
(1) trouwde, 21 of 22 jaar oud, op 09-05-1720 in Zwartsluis met Reintje Wolters Jonkers, ongeveer 25 jaar oud, nadat zij op 14-04-1720 in Steenwijk in ondertrouw zijn gegaan. Reintje is geboren omstreeks 1695 in IJsveen.
(2) trouwde, 37 of 38 jaar oud, op 01-09-1736 in Zwartsluis met Geertruid Jans Hovink.
Kinderen van Jan en Reintje:
1 Arend Jans van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.1], geboren in 1722 in Zwartsluis. Hij is gedoopt op 03-04-1722 in Zwartsluis.
2 Wouter Jans van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.2], geboren in 1722 in Zwartsluis.
3 Jacob Jans van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.3], geboren in 1724 in Zwartsluis.
4 Jacoba Jans van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.4], geboren in 1726 in Zwartsluis.
Kinderen van Jan en Geertruid:
5 Annegien Jans van Ruinen, geboren in 1737. Volgt 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.5.
6 Jacob Jans van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.6], geboren in 1744 in Zwartsluis.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.3 Gerrit Jacobs van Ruinen is geboren in 1707, zoon van [waarschijnlijk] Jacob Jans van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1) en Hendrikjen Geerts. Gerrit is overleden in 1780, 72 of 73 jaar oud. Gerrit trouwde met Jentje Jans. Jentje is geboren omstreeks 1740. Jentje is overleden in 1780, ongeveer 40 jaar oud.
Kind van Gerrit en Jentje:
1 Hendrikje Gerrits van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.3.1].
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.2.1 Geertruid Hermannus van Ruinen is geboren omstreeks 1705 in Steenwijk, dochter van Hermannus van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.2). Geertruid ging in ondertrouw, ongeveer 24 jaar oud, op 25-09-1729 in Steenwijk met Peter Jans.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3.1 Aaltien van der Velds is geboren in 1781 in Norg, dochter van Roelf Jans van der Velds en Elisabeth Lunsingh Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.3). Zij is gedoopt op 02-01-1803 in Norg. Aaltien trouwde, 43 of 44 jaar oud, op 19-11-1825 in Norg [bron: Aktenr 17] met Arent Ottenhof de Wit, 34 jaar oud. Arent is een zoon van Albert de Wit en Trijntje Ottenhof. Hij is gedoopt op 08-12-1790 in Groningen.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.3 Annegjen Jans Wieland is geboren op 06-10-1802 in Westervelde, dochter van Jan Johannes Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Zij is gedoopt op 10-10-1802 in Norg. Annegjen is overleden op 06-08-1870 in Norg, 67 jaar oud. Annegjen trouwde, 27 jaar oud, op 21-11-1829 in Norg met Gerrit Klaasses Slenema, 55 jaar oud. Gerrit is geboren in Zwartendijksterschans, zoon van Klaas Gerrits Slenema en Angenieta Albers. Hij is gedoopt op 06-02-1774 in Norg. Gerrit is overleden op 26-11-1847, 73 jaar oud. Gerrit is weduwnaar van Johanna Wieland (1765-1800), met wie hij trouwde op 02-11-1800 in Norg, zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.4. Gerrit is weduwnaar van Lammigje Wieland (1759-vóór 1820), met wie hij trouwde op 24-06-1804 in Norg, zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.2.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4 Jan Pieter Wieland is geboren op 05-09-1805 in Westervelde, zoon van Jan Johannes Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 15-09-1805 in Norg. Jan is overleden op 21-03-1883 in Norg, 77 jaar oud.
Beroep:
bakker
Jan trouwde met Trijntien Klijn. Trijntien is geboren op 05-01-1801 in Winschoten. Trijntien is overleden op 04-03-1858 in Westervelde, 57 jaar oud.
Kinderen van Jan en Trijntien:
1 Jan Wieland, geboren op 22-06-1830 in Eelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.
2 Luichie Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.2], geboren op 06-06-1837 in Gasteren.
3 Eltje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.3], geboren op 15-05-1840 in Norg.
4 Hendrik Wieland, geboren op 01-11-1843 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.5 Hermanus Wieland, zoon van Jan Johannes Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6) en Luichje Jans Pieters. Hij is gedoopt op 26-03-1809 in Norg. Hermanus is overleden op 02-03-1875 in Westervelde, 65 jaar oud. Hermanus trouwde met Grietje Geers. Zij is gedoopt op 23-12-1804 in Norg. Grietje is overleden op 13-05-1880 in Westervelde, 75 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1 Johannes Adrianus Wieland is geboren op 23-04-1803 in Westervelde, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 01-05-1803 in Norg. Johannes is overleden op 26-01-1852 in Veenhuizen, 48 jaar oud. Johannes trouwde, 28 of 29 jaar oud, in 1832 met Elisabeth Everdina Hubert, 19 of 20 jaar oud. Elisabeth is geboren op 10-12-1812 in Peize. Elisabeth is overleden na 1868 in Westervelde, minstens 56 jaar oud. Elisabeth trouwde later op 20-08-1859 in Norg met Jan Jans Oosting (geb. 1802).
Kinderen van Johannes en Elisabeth:
1 Hermannus Lunsingh Wieland, geboren op 08-10-1833 in Langelo. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.1.
2 Betje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.2], geboren op 03-08-1835 in Norg.
3 Annigje Wieland, geboren in 1837 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.3.
4 Aaltje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.4], geboren op 27-01-1838 in Norg. Aaltje is overleden op 11-07-1842 in Norg, 4 jaar oud.
5 Henderika Wieland, geboren op 17-02-1842 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.5.
6 Hendrik Wieland, geboren op 05-05-1845 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.6.
7 Jan Wieland, geboren op 03-09-1849 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.7.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2 Gerrit Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 23-02-1806 in Norg. Gerrit is overleden op 23-02-1875 in Westervelde, 69 jaar oud. Gerrit trouwde, 29 jaar oud, op 07-01-1836 in Norg met Marrig Pieters Huls, 26 jaar oud. Marrig is geboren in Peest. Zij is gedoopt op 26-12-1809 in Norg. Marrig is overleden op 07-10-1888 in Westervelde, 78 jaar oud.
Kinderen van Gerrit en Marrig:
1 Pieter Wieland, geboren op 09-05-1836 in Langelo. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1.
2 Herman Wieland, geboren op 16-02-1839 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.
3 Geesje Wieland, geboren op 30-01-1843 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3 Jan Wieland, zoon van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Hij is gedoopt op 28-05-1809 in Norg. Jan trouwde, 32 jaar oud, op 07-05-1842 in Norg met Grietien Barels, 12 jaar oud. Zij is gedoopt op 05-01-1830.
Kinderen van Jan en Grietien:
1 Geert Wieland, geboren op 11-02-1843 in Langelo. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.1.
2 Annechien Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.2], geboren op 06-02-1844 in Langelo. Annechien bleef ongehuwd.
3 Mans Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.3], geboren op 23-12-1848 in Langelo. Mans is overleden op 06-03-1901 in Langelo, 52 jaar oud.
4 Geesje Wieland, geboren op 16-12-1852 in Langelo. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.4.
5 Roelof Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.5], geboren op 12-11-1859 in Langelo.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.5 Aaltje Lunsingh Wieland is geboren op 10-10-1814 in Westervelde, dochter van Hermannus Lunsingh Wieland (Wijlant) (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7) en Annechien Gerrits Mulder. Aaltje is overleden op 12-08-1858 in Veenhuizen, 43 jaar oud. Aaltje trouwde met Sikke Jans Sikkens. Sikke is geboren op 07-05-1814 in Foxwolde. Sikke is overleden op 20-11-1869 in Foxwolde, 55 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.1 Hendrik Tonckens is geboren in 1793, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Hendrik is overleden in 1877, 83 of 84 jaar oud. Hendrik trouwde, 32 of 33 jaar oud, in 1826 met Catharina van Glockman, 29 of 30 jaar oud. Catharina is geboren in 1796. Catharina is overleden in 1836, 39 of 40 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2 Wijncko Johannes Tonckens is geboren in 1804, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1) en Maria Vos. Wijncko is overleden in 1875, 70 of 71 jaar oud. Wijncko trouwde met Gezina Hendrika van Baak. Gezina is geboren in 1807, dochter van Anthony van Baak en Harmina Aarsen. Gezina is overleden in 1868, 60 of 61 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Gezina:
1 Maria Wilhelmina Tonckens. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.1.
2 Anthony Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.2].
3 Wijncko Tonckens, geboren in 1837. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1 Warmolt Tonckens is geboren in 1782, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Warmolt is overleden in 1865, 82 of 83 jaar oud. Warmolt trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1806 met Froukje Heemstra.
Kinderen van Warmolt en Froukje:
1 Maria Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1.1], geboren in 1813. Maria is overleden in 1887, 73 of 74 jaar oud.
2 Jan Hendrik Willinge Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1.2], geboren in 1817. Jan is overleden in 1871, 53 of 54 jaar oud.
3 Warmolt Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1.3], geboren in 1820. Warmolt is overleden in 1901, 80 of 81 jaar oud.
4 Adriaan johannes Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.1.4], geboren in 1827. Adriaan is overleden in 1903, 75 of 76 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2 Johannes Tonckens is geboren in 1784, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Johannes is overleden in 1857, 72 of 73 jaar oud. Johannes trouwde, 36 of 37 jaar oud, in 1821 met Gezina Kymmell, 25 of 26 jaar oud. Gezina is geboren in 1795, dochter van Lucas Oldenhuis Kymmell en Margaretha Willinge. Gezina is overleden in 1884, 88 of 89 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Gezina:
1 Joachimus Lunsingh Tonckens, geboren in 1822. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.1.
2 Lucas Oldenhuis Tonckens, geboren in 1823. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.2.
3 Jan Albert Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.3], geboren in 1828. Jan is overleden in 1859, 30 of 31 jaar oud.
4 Margaretha Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.4], geboren in 1830. Margaretha is overleden in 1912, 81 of 82 jaar oud.
5 Johannes Tonckens, geboren in 1834. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.3 Elzo Tonckens is geboren in 1792, zoon van Joachimus Lunsingh Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3) en Maria Hellinga. Elzo is overleden in 1870, 77 of 78 jaar oud. Elzo trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1816 met Elisabeth Nijensikkinge, 25 of 26 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1790. Elisabeth is overleden in 1861, 70 of 71 jaar oud.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.5 Albartus van Ruinen is geboren in 1749 in Steenwijk, zoon van Arent van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1) en Alberdina Hester Benthem. Albartus is overleden op 09-06-1822, 72 of 73 jaar oud.
Beroep:
raad van de Stad Steenwijk
Albartus trouwde, 62 of 63 jaar oud, op 29-07-1812 in Weststellingwerf met Elisabeth Laheux, 32 of 33 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Albartus en Elisabeth: Akte van huwelijkse voorwaarden opgemaakt 15 april 1812 bij notaris Pieter Regnery te Heerenveen.
Elisabeth is geboren in 1779 in Heerenveen, dochter van Petrus Laheux en Jakobjen Heinses. Elisabeth is overleden op 06-06-1824 in Steenwijk, 44 of 45 jaar oud. Elisabeth trouwde voorheen met van Brakenhof.
Kind van Albartus en Elisabeth:
1 Arend van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.1.1.4.1.5.1], geboren op 06-04-1820 in Steenwijk.
Notitie bij Arend: Bezat in 1832 in de gemeenten Steenwijk en Steenwijkerwold onroerend goed, een boerderij met achterliggend land in Callenkote, losse percelen land in de geemeente Steenwijkerwold en binnen de gemeente Steenwijk een aantal huispercelen en een los perceel, alles gelegen rond of nabij de kerk.
Op 12 oktober 1857 als verkoper vermeld in een notariele akte te Heerenveen, notaris Arjen Binners. Notarieel archief - Tresoar, Deel: 056037, Periode: 1857, Heerenveen, archief 26, inventarisnummer 056037, 12 augustus 1857, Minuut-akten 1857, aktes 183, aktenummer 270
In 1857 geregistreerd, gevonnist door de Rechtbank te Amsterdam, vonnisnummer 1. Zie klapper op de veroordeelden Haarlem, archief 198, inventarisnummer 50.
In 1861 geregistreerd, gevonnist door de Rechtbank te Assen; vonnis 6911 zie toegang 0106, inventarisnummer 22.
Op 5 oktober 1864 in het Armenhuisregister van Steenwijk vermeld als geboren op 4 april 1820 te Steenwijk en op 5 oktober 1864 binnengekomen van de Ommerschans
Op i juni 1870 in het bevolkingsregister van Steenwijk vermeld als klerk ter secretarie. Woonde Kornputsigel west 10 nr 2.
Op 28 mei 1873 uitgeschreven als vertrokken naar Noord Amerika.
Beroep:
klerk ter secretarie
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.2 Cornelis Everts van Ruinen is geboren in 1687, zoon van Evert Jans van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1) en Marchjen Roelofs van Campen. Cornelis is overleden omstreeks 1708, ongeveer 21 jaar oud. Cornelis trouwde met Niesjen Hendriks Levendal. Niesjen is geboren in 1687. Niesjen is overleden in 1759, 71 of 72 jaar oud.
Kind van Cornelis en Niesjen:
1 Cornelis Cornelis van Ruinen [1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.1.2.1], geboren in 1708.
1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.5 Annegien Jans van Ruinen is geboren in 1737, dochter van Jan Jacobs van Ruinen (zie 1.5.2.2.7.1.3.1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2) en Geertruid Jans Hovink. Zij is gedoopt op 16-01-1737 in Zwartsluis.
Notitie bij Annegien: 15-04-1759 belijdenis te Wanneperveen.
Annegien trouwde, 18 of 19 jaar oud, in 1756 met Berteld Jans Kuijers, 30 of 31 jaar oud. Berteld is geboren in 1725.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1 Jan Wieland is geboren op 22-06-1830 in Eelde, zoon van Jan Pieter Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Jan trouwde, 29 jaar oud, op 10-12-1859 met Margje Hilberts.
Kinderen van Jan en Margje:
1 Jan Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.1], geboren op 16-04-1860 in Kloosterveen.
2 Aaltien Wieland, geboren op 01-02-1864 in Vries. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.2.
3 Trientje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.3], geboren op 19-11-1866 in Vries.
4 Jantien Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.4], geboren op 31-01-1870 in Vries.
5 Janna Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.5], geboren op 14-03-1974 in Vries. Janna is overleden.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4 Hendrik Wieland is geboren op 01-11-1843 in Norg, zoon van Jan Pieter Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4) en Trijntien Klijn. Hendrik trouwde, 20 jaar oud, op 14-05-1864 met Johanna Juliana Beins, 37 jaar oud. Johanna is geboren op 04-01-1827 in Emmen.
Kinderen van Hendrik en Johanna:
1 Jan Wieland, geboren op 16-03-1865 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.1.
2 Mans Wieland, geboren op 22-08-1866 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.2.
3 Hendrik Wieland, geboren op 01-10-1869 in Westervelde. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.1 Hermannus Lunsingh Wieland is geboren op 08-10-1833 in Langelo, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hermannus is overleden op 30-12-1912 in Westervelde, 79 jaar oud. Hermannus trouwde, 37 jaar oud, op 05-05-1871 in Norg met Geertruida Kobus.
Kinderen van Hermannus en Geertruida:
1 Everdina Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.1.1].
2 Aaltje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.1.2].
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.3 Annigje Wieland is geboren in 1837 in Norg, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Annigje:
(1) trouwde, 24 of 25 jaar oud, op 05-05-1862 in Anloo met Jan Dijkema.
(2) trouwde, 47 of 48 jaar oud, op 05-12-1885 in Anloo met Lukas Schoemakers, 48 of 49 jaar oud. Lukas is geboren in 1836. Lukas trouwde voorheen met Jantien van Boven.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.5 Henderika Wieland is geboren op 17-02-1842 in Westervelde, dochter van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Henderika is overleden op 07-05-1919 om 17:30 in Kiel-Windeweer, 77 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Henderika: Overleden ten huize van de fam. ten Cate-Kremer.
Henderika trouwde, 26 jaar oud, op 09-05-1868 in Zuidlaren met Hendrik Kremer.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.6 Hendrik Wieland is geboren op 05-05-1845 in Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Hendrik trouwde met Berendje Laan. Berendje is geboren op 20-07-1844 in Roden.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.7 Jan Wieland is geboren op 03-09-1849 in Norg, zoon van Johannes Adrianus Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1) en Elisabeth Everdina Hubert. Jan is overleden op 16-12-1894 in Foxwolde, 45 jaar oud.
Beroep:
schoenmaker   [bron: huwelijksakte]
Jan trouwde met Harmtien Geersing. Harmtien is geboren op 30-04-1856 in Leutingewolde.
Kind van Jan en Harmtien:
1 Elizabeth Everdina Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.1.7.1], geboren op 14-10-1880.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1 Pieter Wieland is geboren op 09-05-1836 in Langelo, zoon van Gerrit Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Pieter trouwde, 30 jaar oud, op 10-08-1866 met Geertje Ferwerda, 23 of 24 jaar oud. Geertje is geboren in 1842 in Haren.
Kinderen van Pieter en Geertje:
1 Gerrit Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1.1], geboren op 08-01-1868 in Norg.
2 Hendrikje Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1.2], geboren op 05-11-1870 in Norg. Hendrikje is overleden op 01-09-1873, 2 jaar oud.
3 Hendrikje Wieland, geboren op 02-04-1874 in Norg. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2 Herman Wieland is geboren op 16-02-1839 in Westervelde, zoon van Gerrit Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Herman is overleden op 01-11-1893 in Westerbork, 54 jaar oud. Herman trouwde, 41 jaar oud, op 29-10-1880 in Norg met Jeltje Biemolt, 29 jaar oud. Jeltje is geboren op 20-08-1851 in Norg.
Kinderen van Herman en Jeltje:
1 Marchien Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.1], geboren op 27-02-1881. Marchien is overleden op 22-11-1892, 11 jaar oud.
2 Jan Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.2], geboren op 14-04-1882. Jan is overleden op 28-02-1883, 10 maanden oud.
3 Jan Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.3], geboren op 29-07-1885 in Norg.
Notitie bij Jan: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
4 Gerrit Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.4], geboren op 04-03-1889 in Norg.
Notitie bij Gerrit: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
5 Hendrik Wieland [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.2.5], geboren op 13-02-1892 in Norg.
Notitie bij Hendrik: Opgevoed bij tante Geesje Wieland vanwege overlijden beide ouders.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.3 Geesje Wieland is geboren op 30-01-1843 in Norg, dochter van Gerrit Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2) en Marrig Pieters Huls. Geesje trouwde, 43 jaar oud, op 18-03-1886 in Norg met Willem Arends, 57 jaar oud. Willem is geboren op 02-04-1828 in Roden, zoon van Jan Jans Arends en Jantien Jannes Barkhuis.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.1 Geert Wieland is geboren op 11-02-1843 in Langelo, zoon van Jan Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geert bleef kinderloos. Geert trouwde, 47 jaar oud, op 17-05-1890 in Norg met Margien Eilema.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3.4 Geesje Wieland is geboren op 16-12-1852 in Langelo, dochter van Jan Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.3) en Grietien Barels. Geesje trouwde, 33 jaar oud, op 21-05-1886 in Norg met Pieter Smeenge, 30 jaar oud. Pieter is geboren op 16-02-1856 in Langelo.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.1 Maria Wilhelmina Tonckens, dochter van Wijncko Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Maria trouwde in 1872 met Benjamin Endtz, 30 of 31 jaar oud. Benjamin is geboren in 1841. Benjamin is overleden in 1920, 78 of 79 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3 Wijncko Tonckens is geboren in 1837, zoon van Wijncko Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2) en Gezina Hendrika van Baak. Wijncko is overleden in 1871, 33 of 34 jaar oud. Wijncko trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1865 met Alida Blom, 23 of 24 jaar oud. Alida is geboren in 1841. Alida is overleden in 1929, 87 of 88 jaar oud.
Kinderen van Wijncko en Alida:
1 Wijncko Johannes Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.1], geboren in 1866. Wijncko is overleden in 1872, 5 of 6 jaar oud.
2 Nicolaas August Tonckens, geboren in 1867. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2.
3 Gezina Hendrika Tonckens, geboren in 1869. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.3.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.1 Joachimus Lunsingh Tonckens is geboren in 1822, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Joachimus is overleden in 1892, 69 of 70 jaar oud. Joachimus trouwde, 33 of 34 jaar oud, in 1856 met Johanna van Sonsbeek, 30 of 31 jaar oud. Johanna is geboren in 1825. Johanna is overleden in 1903, 77 of 78 jaar oud.
Kind van Joachimus en Johanna:
1 Marius Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.1.1], geboren in 1865. Marius is overleden in 1957, 91 of 92 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.2 Lucas Oldenhuis Tonckens is geboren in 1823, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Lucas is overleden in 1888, 64 of 65 jaar oud. Lucas trouwde, 40 of 41 jaar oud, in 1864 met Elisabeth Bosman Tresling, 28 of 29 jaar oud. Elisabeth is geboren in 1835. Elisabeth is overleden in 1925, 89 of 90 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5 Johannes Tonckens is geboren in 1834, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2) en Gezina Kymmell. Johannes is overleden in 1908, 73 of 74 jaar oud. Johannes trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1862 met Hendrika Borgesius, 28 of 29 jaar oud. Hendrika is geboren in 1833. Hendrika is overleden in 1898, 64 of 65 jaar oud.
Kinderen van Johannes en Hendrika:
1 Egbertus Roelinus Tonckens, geboren in 1869. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5.1.
2 Jan Albert Tonckens, geboren in 1872. Volgt 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5.2.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1.2 Aaltien Wieland is geboren op 01-02-1864 in Vries, dochter van Jan Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.1) en Margje Hilberts. Aaltien trouwde, 22 jaar oud, op 08-05-1886 in Vries met Martinus Koopman.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.1 Jan Wieland is geboren op 16-03-1865 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Jan trouwde met Janna Nessing. Janna is geboren op 28-03-1869 in Vries.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.2 Mans Wieland is geboren op 22-08-1866 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Mans trouwde met L Veenstra.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4.3 Hendrik Wieland is geboren op 01-10-1869 in Westervelde, zoon van Hendrik Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.6.4.4) en Johanna Juliana Beins. Hendrik trouwde, 32 jaar oud, op 12-07-1902 in Norg met Jantien Bruggink, 30 jaar oud. Jantien is geboren op 07-07-1872 in Norg.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1.3 Hendrikje Wieland is geboren op 02-04-1874 in Norg, dochter van Pieter Wieland (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.1.3.3.7.2.1) en Geertje Ferwerda. Hendrikje trouwde, 21 jaar oud, op 21-12-1895 in Norg met Pieter Reinder Hommes, 25 jaar oud. Pieter is geboren op 30-08-1870 in Assen.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2 Nicolaas August Tonckens is geboren in 1867, zoon van Wijncko Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Nicolaas is overleden in 1931, 63 of 64 jaar oud. Nicolaas trouwde met Elisabeth Eindhoven. Elisabeth is geboren in 1872. Elisabeth is overleden in 1962, 89 of 90 jaar oud.
Kind van Nicolaas en Elisabeth:
1 Wijncko Albertus Johannes Tonckens [1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.2.1], geboren in 1899.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3.3 Gezina Hendrika Tonckens is geboren in 1869, dochter van Wijncko Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.1.2.3) en Alida Blom. Gezina is overleden in 1941, 71 of 72 jaar oud. Gezina trouwde, 23 of 24 jaar oud, in 1893 met Frnciscus van Nieuwkuyk, 29 of 30 jaar oud. Frnciscus is geboren in 1863. Frnciscus is overleden in 1948, 84 of 85 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5.1 Egbertus Roelinus Tonckens is geboren in 1869, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Egbertus is overleden in 1943, 73 of 74 jaar oud. Egbertus trouwde, 31 of 32 jaar oud, in 1901 met Roelina Deodatus, 22 of 23 jaar oud. Roelina is geboren in 1878. Roelina is overleden in 1960, 81 of 82 jaar oud.
1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5.2 Jan Albert Tonckens is geboren in 1872, zoon van Johannes Tonckens (zie 1.5.2.2.4.1.1.3.1.2.1.3.4.1.6.1.1.3.2.5) en Hendrika Borgesius. Jan is overleden in 1952, 79 of 80 jaar oud. Jan trouwde met Harmtine Deodatus. Harmtine is geboren in 1876. Harmtine is overleden in 1954, 77 of 78 jaar oud.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.1 op 31-12-2024 21:59:58 door A. Post