Parenteel van Johan van der Ese

1 Johan van der Ese is geboren omstreeks 1280, zoon van [waarschijnlijk] Frederick genaamd van de Eze van Heeckeren en NN van der Eze.
Notitie bij Johan: Hij kan de bouwer zijn van de borg op de Ese, de "ïes" in het dialect, of de es, een hoger gelegen gebied dat al voor het jaar 0 bewoond is geweest. Maar waarschijnlijk is hij verwant van Rutger van de Ese die in 1227 sneuvelde in de Slag baij Ane (Holthone). Een gezamenlijke voorvader van der Eze is een betere kandidaat voor de eerste bewoner en bouwer van de Ese.
Vermeld in oorkonde van 1 mei 1313 Ogd0242. (CRM14) (Corpus van Reenen-Mulder), een overeenkomst van Johan van de Ese met Herman Vleisch. Hij belooft dat zijn zoon Herman zal trouwen met Lise, de dochter van Herman Vleisch (van Kuinre). Zijn zwager Roelof van Peize is medezegelaar.
Johan van der Ese is getrouwd met een dochter van Engelbertus van Peize, ridder.
Johan trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1300 met NN van Peize, ongeveer 20 jaar oud. NN is geboren omstreeks 1280, dochter van Eg(gel)bertus van Peize van Almelo en NN van NN. NN is overleden vóór 1375, ten hoogste 95 jaar oud.
Notitie bij NN: In oorkonde van 1313 vermeld als dochter van ridder Engelbert van Peize en gehuwd met Johan van der Ese, knape.
Kinderen van Johan en NN:
1 Boldewijn van der Ese, geboren omstreeks 1300. Volgt 1.1.
2 Hendrik van der Ese, geboren omstreeks 1300. Volgt 1.2.
3 Herman van der Ese, geboren omstreeks 1305. Volgt 1.3.
1.1 Boldewijn van der Ese is geboren omstreeks 1300, zoon van Johan van der Ese (zie 1) en NN van Peize.
Kind van Boldewijn uit onbekende relatie:
1 Mechteld van der Ese, geboren omstreeks 1325. Volgt 1.1.1.
1.2 Hendrik van der Ese is geboren omstreeks 1300, zoon van Johan van der Ese (zie 1) en NN van Peize.
Notitie bij Hendrik: Vermeld in de oorkonde ogd0286 de dato 18 januari 1325 waarin Otto van Norch en anderen verklaren de verpande goederen van Pelgrim van Putten binnen zekere tijd te zullen lossen.
Mogelijk ook vermeld als leenman van de bisschop van Utrecht in 1379 van grond in het kerspel Vollenhove en het kerspel van Steenwijk. Tevens van tienden in Dwingelo, die Roelof van Steenwijk van hem "voert holt".
Kind van Hendrik uit onbekende relatie:
1 Johan van der Ese, geboren omstreeks 1320. Volgt 1.2.1.
1.3 Herman van der Ese is geboren omstreeks 1305, zoon van Johan van der Ese (zie 1) en NN van Peize. Herman is overleden omstreeks 1382, ongeveer 77 jaar oud.
Notitie bij Herman: In oorkonde van 1313 vermeld als dochterkint van ridder Engelbert van Peize.
Zijn vader doet dan een huwelijksbelofte dat zijn zoon Herman zal trouwen met de dochter van Herman Vleisch, zodra de tijd daar is.
Komt voor in een oorkonde van 1370; zie bij Johan III van Ruinen.
Wordt nog vermeld als leenman tussen 1379 en 1382. Zijn naam is in het register van die periode doorgehaald en vervangen door Sweder van der Ese, vermoedelijk zijn zoon.
Herman trouwde met Lise (Elisabeth) van Kuinre. Lise is geboren omstreeks 1305, dochter van Herman Vleisch van Kuinre en NN van NN.
Notitie bij Lise: OGD0242 dd. 1 mei 1313; Johan van der Ese verklaart met Herman Vleisch overeengekomen te zijn om zijn zoon Herman, dochterskind van Engelbert van Peize te verloven met Lise, dochter van Herman Vleisch.
Kind van Herman en Lise:
1 [misschien] Sweder van der Ese. Volgt 1.3.1.
1.1.1 Mechteld van der Ese is geboren omstreeks 1325, dochter van Boldewijn van der Ese (zie 1.1). Mechteld is overleden na 1370, minstens 45 jaar oud.
Notitie bij Mechteld: Vermeld 4 november 1370.
Was erfgename van het landgoed de Eese.
Mechteld trouwde met Herman I van Kuinre. Herman is geboren omstreeks 1320, zoon van Johan van Kuinre en Luitgardis van Voorst. Herman is overleden vóór 1383, ten hoogste 63 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Herman: Moet voor 1377 zijn overleden, omdat uit een oorkonde uit dat jaar een Herman van Kuinre als heer van Kuinre en knape wordt vermeld.
Notitie bij Herman: Volgt in 1363 zijn broer Johan op als heer van Kuinre.
Vermeld in een oorkonde van 1371 waarin hij, samen met zijn vrouw Mechteld en zuster Aleid, erkend dat hij 42 morgen land in Mastenbroek bij Ysselmuiden en dat heer Volradsgoed wordt genoemd, heeft verkocht aan Johan van Putten.
(Volrad was zijn overgrootvader)
14 mei 1371: Herman, heer van Cuenre, Herman van Voorst de Jonge heren Dirks zoon, Lambert van Yselmuden, Huge van der Halle de Oude, Gert van Catriep, Winolt Haghening en Arend van den Brincke verklaren zich borg te stellen voor de 42 morgen, die aan Johan Putten verkocht zijn, en Johan Putten en diens erfgenamen eventueel in Campen te zullen verplegen en schadeloos te stellen.
Met zegels van oorkonders. (Inv. 158.) Afschrift in L.M. f. 146 vs. Mede beschreven in T.R., I, 85.
14 mei 1371: Pelgrim Voerne, schout van IJselmuiden, oorkondt, dat Hermen, heer van Cuenre, diens vrouw Mechteld en diens zuster Aleit voor hem en keurnoten Jacob Riet, Hertwig van der A, Huge van Loenresloot, Wolter Wolter Stellingeszoon, Goossen Ludiken Pelgrimszoon, Goossen Ludikenszoon van Wilsem, Dirk de Roede en Johan Ghelperdszoon hebben verklaard aan Johan Putten 42 morgen land in Mastenbroek, geslagen op het oudhoevig land van Yselmuden en geheten Heer Volraetsgoed, verkocht en overgedragen te hebben.
Met gaaf zegel van oorkonder en beschadigd zegel van verkoper. (Inv. 158.) Afschrift in L.M. f. 145 vs. Mede beschreven in T.R., I, 84, Uit aantekening in dorso blijkt, dat de 42 morgen in Eeleboegeland bij Isselmuijden lagen.
1376 De Heer van Kuinre in het buitenland vermoord. Zijn zoon Herman wilde die dood op die van Hamburg wreken, maar gezanten hebben het geschil bijgelegd. (Zie Dumbar Analecta seu vetera enz)
Vermeld in een oorkonde van 1383 waarin bisschop Floris van Utrecht hem ontzegt in zijn aanspraak op het goed te Wijnvoorden onder het kerspel Vorachten.
Kinderen van Mechteld en Herman:
1 Aleid van Kuinre [1.1.1.1], geboren omstreeks 1352.
2 Luitgard van Kuinre [1.1.1.2], geboren omstreeks 1354.
3 Johan van Baerlo van Kuinre [1.1.1.3], geboren omstreeks 1350. Johan is overleden vóór 1376, ten hoogste 26 jaar oud.
Notitie bij Johan: Was ridder in 1376; zie bij Herman I.
Een jaar later wordt Johans broer Herman als heer van Kuinre, knape, vermeld.
Johan moet dan overleden zijn evenals vader Herman I.
4 Herman II van Kuinre, geboren omstreeks 1355. Volgt 1.1.1.4.
1.2.1 Johan van der Ese is geboren omstreeks 1320, zoon van Hendrik van der Ese (zie 1.2).
Notitie bij Johan: Vermeld in een oorkonde van 1358, samen met zijn vrouw en kinderen.
Daarin verkopen zij een mudde rogge en enkele tienden aan het klooster Dickninge.
Johan trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1340 met Soete.
Kinderen van Johan en Soete:
1 Hendrik van der Ese [1.2.1.1], geboren omstreeks 1340.
2 Soete van der Ese [1.2.1.2], geboren omstreeks 1343.
3 Mechteld van der Ese [1.2.1.3], geboren omstreeks 1345.
1.3.1 Sweder van der Ese, zoon van [misschien] Herman van der Ese (zie 1.3) en Lise (Elisabeth) van Kuinre. Sweder is overleden vóór 1433.
Notitie bij Sweder: Uit het leenrepertorium; Schoutambt Vollenhove;
"Dat goet ter Kemenade mit sinen toebehoren. Item die Heve. Item dat Poerlant. --- .
Item den halven tienden over drie huys in der Lewet. --- . Item den halven tienden
over twe huys to Cadolen. --- . Item seven mudde ... uyt des Conengoede in der
Lewet."
Kind van Sweder uit onbekende relatie:
1 Johan van der Ese. Volgt 1.3.1.1.
1.1.1.4 Herman II van Kuinre is geboren omstreeks 1355, zoon van Herman I van Kuinre en Mechteld van der Ese (zie 1.1.1). Herman is overleden omstreeks 1410, ongeveer 55 jaar oud.
Notitie bij Herman: mei 1376; een zoenbrief op initiatief van Deventer en Kampen tussen Kuinre en de stad Hamburg, ondertekend door Herman, heer van Kuinre, Johan van Kuinre, ridder, Henric van Essen (van der Ese) de olde, Henric van Essen de jonge, Coep Wynkenszoon, Johan Haghen en Hugo van der Halle de jonge.
Uit gemeentearchief Kampen: 12 februari 1377; Herman, heer van Kuinre, knape, verleent tolvrijheid aan de kooplieden van Kampen, over land of over water, behalve voor schepen met een roer, waarvoor wel tolgeld moet worden betaald.
Uit Deventer Cameraarsrekening: In 1383 vergadert bisschop Floris van Wevelinghoven in Vollenhove met door de stad Deventer gezonden afgevaardigden omtrent het gedrag van opstandige Friezen van Mirdum die onder leiding van Herman II van Kuinre een jaar eerder Vollenhove hadden aangevallen. (Mirdum = Meretha in de oorkonde waarbij Coenraet van Oric dit gebied in leen verkreeg)
22 maart 1385 stelt graaf Herman op schrift wat het recht is van de heren van Kuinre over de buren (ingezetenen) van Kuinre, zoals dat van ouds geweest is en voor de toekomst recht zal blijven. Een prachtig dokument over de gang van zaken in zijn ambtsgebied. (Int erste soe set die heer van Cuynre sijnen scultet ende synen scepen ende die scoltet synen scepen ende die bure hoeren scepen, ende wat die drie scepen wysen, daer en is geen wedersegghen; enzovoorts.)
Bij brief van 26 oktober 1387 verzoent Herman van Kuinre zich met Amsterdam met ondertekening als getuigen door de schepenen en raden van Kampen en Zwolle.
Op 29 augustus 1396 trok Hertog Albrecht van Beieren met zijn oudste zoon Willem van Oestervant en zijn jongere zoon Albrecht met een groot leger uit verschillende landen, komende vanuit Enkhuizen, ten strijde tegen de opstandige Stellingvriezen. Albrecht won de strijd bij Schoterzijl en voerde de verslagen Herman II van Kuinre en zijn zoons Johan, Hendrik en Herman gevankelijk naar Holland. De ridders aan Hollands zijde staan vermeld in het Wapenboek van Beieren, met het wapenschild dat zij droegen.
Mr. Burchard Joan van Hattum vermeld in zijn Geschiedenissen der Stad Zwolle, eerste deel, tweede stuk, over de grote en zware klachten, die in het jaar 1397 door de inwoners van de heerlijkheid Kuinre, tegen de dwingelandij van hun heer Harmen zijn ingebracht en verspreid, hetgeen bisschop Frederik van Blankenheim een goede gelegenheid verschafte om die heerlijkheid aan Overijssel te hechten. (Hier wordt dus gezegd dat Kuinre niet tot Overijssel, het Oversticht, behoorde.) De Heer van Kuinre, volgens het verhaal van sommigen, het onweer voorziende, en bemerkende dat men hem van zijn goederen wilde beroven, toonde zich bereidwillig om Kuinre te verkopen. Op de 3e mei 1397 verkocht hij zijn goed aan Frederik van Blankenheim voor 400 oude schilden met erfpachtsrechten. In hetzelfde jaar is dit nog veranderd in éénmalig 6200 oude schilden die hij te Kampen, Vollenhove of waar ook elders waar hij wilde, in het jaar 1407 zou kunnen ontvangen, wanneer de overdracht ook moest gebeuren.
Bij brief van 7 juni 1405 krijgen de onderdanen van graaf Herman van Kuinre, zijnde de inwoners van Kuinre en Veenhuizen (even ten westen van Kuinre), een vrijgeleide (paspoort) van Willem VI van Holland, gedurende een tijd van vier jaar, om overal in het land veilig te kunnen zitten, komen, varen, verblijven en vertrekken met

In 1402 staat Herman van Kuinre de jonge vermeld als leenman van het Huis te Ese. Coninghof, de Hof te Gelderingen, dat goet in Tie, Baers en nog 30 erven in het schoutambt Steenwijk. Dit leen is van zijn vrouw afkomstig.
Herman trouwde, ongeveer 20 jaar oud, omstreeks 1375 met Hillegonda genaamd van Rechteren van Heeckeren, ongeveer 15 jaar oud. Hillegonda is geboren omstreeks 1360, dochter van Frederik van Heeckeren van der Eze, genaamd van Rechteren en Lutgardis van Voorst.
Kinderen van Herman en Hillegonda:
1 Hendrick van Kuinre, geboren omstreeks 1375. Volgt 1.1.1.4.1.
2 Johan van Kuinre [1.1.1.4.2], geboren omstreeks 1380. Johan is overleden vóór 1407, ten hoogste 27 jaar oud.
3 Herman III van Kuinre, geboren omstreeks 1380. Volgt 1.1.1.4.3.
4 Cunegonda (Alyd) van Kuinre, geboren omstreeks 1395. Volgt 1.1.1.4.4.
1.3.1.1 Johan van der Ese, zoon van Sweder van der Ese (zie 1.3.1). Johan is overleden in 1484.
Notitie bij Johan: Vermeld vanaf 1433 als leenman.
Johan trouwde met Heilwich toe Water. Heilwich is een dochter van Geert toe Water. Heilwich is overleden in 1462.
Notitie bij Heilwich: Vermeld 1456 waarin zij wordt beleend met het erve Toessing in Emmen onder Dalfsen, onder hulderschap van haar echtgenoot Johan van der Eze.
Kinderen van Johan en Heilwich:
1 Gerrit van der Ese [1.3.1.1.1], geboren omstreeks 1430.
Notitie bij Gerrit: Oorkonde van 5 januari 1462: De Bisschop beleend Gerrit van der Ese, na de dood van zijn moeder, Heijlewich, Gerrits dochter van den Water, het erve Toessing, in de buurtschap Emmen onder het kerspel Dalfsen, met toebehoren en ene waar in Dalmsholt.
2 Bertholt van der Ese, geboren omstreeks 1440. Volgt 1.3.1.1.2.
1.1.1.4.1 Hendrick van Kuinre is geboren omstreeks 1375, zoon van Herman II van Kuinre (zie 1.1.1.4) en Hillegonda genaamd van Rechteren van Heeckeren.
Notitie bij Hendrick: 22 augustus 1407. Hendrik van Kuynre en zijn zoons Herman en Henric van Kuynre verklaren voor het gerecht van Kuynre, bestaande uit de schulte Syrcke Nollenszoon en de schepenen Otto Albertszoon en Johan die Wyke, dat zij aan Frederick van Blankenheim, de bisschop van Utrecht, ten behoeve van het sticht en de kerk van Utrecht hebben verkocht de heerlicheit Kuynre met dat huys met den berghe en alles wat daarbij behoort. Getuigen: Johan van Voorst, Johan van Buckhorst, Johan van den Clooster, Diederick de Zuer, Hendrick van der Eze, Zweder van der Eze, Hendrick van Haersolte en Herman van Haersolte, maghen en vrienden van de van Kuynres.
Kind van Hendrick uit onbekende relatie:
1 Hendrik van Kuinre [1.1.1.4.1.1].
1.1.1.4.3 Herman III van Kuinre is geboren omstreeks 1380, zoon van Herman II van Kuinre (zie 1.1.1.4) en Hillegonda genaamd van Rechteren van Heeckeren. Herman is overleden in 1438, ongeveer 58 jaar oud.
Notitie bij Herman: 1401; De bisschop van Utrecht beleent Herman (III) van Kuinre de jonge met een reeks goederen in het drostambt Vollenhove, waaronder de Eze met alle toebehoren. *
1405; Willem VI beleent Herman van Kuinre, bij opdracht van de vrouwe van Voorst, met de heerlijkheid Orck aan de zuidzijde der kerk, dat geheten is de Delf, en half Emelwaarde.
1412; Willen VI beleent Herman van Kuinre met de heerlijkheden Urk en Emeloord, bij opdracht van Dirk van Swieten.
1417; Vrouwe Jacoba van Beieren beleent Herman van Kuinre met Urk en Emelwaarde.
1436; idem door Philips van Bourgondie.
Zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Freys_van_Kuinre
Zijn vader was een zoon van Hendrik Freys van Dolre, die in 1399 beleend werd met Ubbelschoten in het Eemland. Zijn moeder was een dochter van Herman III van Kuinre (-1438) heer van Urk en Emelwaard in 1415 drost van Salland, kastelein van slot Vollenhove en in 1425 schout en rentmeester van Vollenhove en Oda van Wilp (-1405)
Herman trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1410 met Oda (Oede) van Wilp. Oede is overleden na 1456.
Notitie bij Oede: Vermeld in een oorkonde van 1415; bevestiging van lijftocht ten behoeve van jonkvrouw Oede van Welp, echtgenoot van Herman van Kuinre, aan de thijnsen van Emelwaarde en van het monnikenland van Urk.
Vermeld in een oorkonde van 1456 als Oda van Wilp weduwe van Herman van Kuinre,, die wordt beleend met vele goederen gelegen in het kerspel Vollenhove.
Kinderen van Herman en Oede:
1 Hendrikje van Kuinre. Volgt 1.1.1.4.3.1.
2 Aleid van Kuinre, geboren omstreeks 1410. Volgt 1.1.1.4.3.2.
1.1.1.4.4 Cunegonda (Alyd) van Kuinre is geboren omstreeks 1395, dochter van Herman II van Kuinre (zie 1.1.1.4) en Hillegonda genaamd van Rechteren van Heeckeren. Cunegonda trouwde, ongeveer 30 jaar oud, omstreeks 1425 met Gerard (Geryt) (Geert) van Arnhem, ongeveer 35 jaar oud. Gerard is geboren in 1390, zoon van Wynant van Arnhem. Gerard is overleden in 1436, 45 of 46 jaar oud.
Notitie bij Gerard: Vermeld als ridder.
Kinderen van Cunegonda en Gerard:
1 NN van Arnhem, geboren omstreeks 1415. Volgt 1.1.1.4.4.1.
2 Wijnand van Arnhem, geboren in 1425. Volgt 1.1.1.4.4.2.
1.3.1.1.2 Bertholt van der Ese is geboren omstreeks 1440, zoon van Johan van der Ese (zie 1.3.1.1) en Heilwich toe Water. Bertholt is overleden in 1519, ongeveer 79 jaar oud.
Notitie bij Bertholt: Vanaf 1484 vermeld als leenman
Bertholt:
(1) trouwde met NN ter Helle.
(2) trouwde met [waarschijnlijk] Elisabeth van Viermundt.
Notitie bij Elisabeth: Akte, waarbij Elisabeth van Viermundt, vrouw van Bartold van der Eze, aan Hendrik Hagen toestemming verleent om een jaarlijkse rente af te lossen. Regest nr. 180, 1507.
Kind van Bertholt en NN:
1 Sweder van der Ese, geboren in 1515. Volgt 1.3.1.1.2.1.
1.1.1.4.3.1 Hendrikje van Kuinre, dochter van Herman III van Kuinre (zie 1.1.1.4.3) en Oda (Oede) van Wilp.
Notitie bij Hendrikje: 30 september 1492: Henrick van der Kuenre van der Schulenborch, weduwe van Derck van der Sculenborch, verklaart onder bijstand van haar zoon Henrick van der Schulenborch, dat zij aan prior en covent van Galilea in Zybekeloe overgedragen heeft alle brieven, die wijlen haar man had van de rente van 18 gouden Rijnse gulden uit erven en tienden van Vrouwe Agneze van Buren en Bozeninchem gen. van der Eze en van Gramsberch voor 300 Rijnse gulden.
Hs.: Afschrift in Cartularium II, fol. 133 vs. (blz. 264), in het archief van het klooster Sibculo.
Hendrikje trouwde met Derck van der Schuilenborch.
Kind van Hendrikje en Derck:
1 Hendric van der Schuilenborch [1.1.1.4.3.1.1].
1.1.1.4.3.2 Aleid van Kuinre is geboren omstreeks 1410, dochter van Herman III van Kuinre (zie 1.1.1.4.3) en Oda (Oede) van Wilp. Aleid is overleden omstreeks 1480, ongeveer 70 jaar oud.
Notitie bij Aleid: 1438; Hertog Philips van Bougondie beleent jonkvrouw Aleid, dochter van Herman van Kuinre, bij de dood van haar vader, met Urk en Emelweerd.
Aleyd Freyse van Kuinre (die behalve van de goederen van Bollenhove, waaronder de Eze, ook erfgename was van het huis te Wilp, via haar overgrootmoeder Oda van Wilp), trouwt met Johan van Renesse van Wulven. * De enige zoon uit dit huwelijk, Johan van Renesse, wordt in 1527 heer van Wilp en wulven en daarmee leenheer van de Eze. In 1488 was de heerlijkheid door de achter leenvrouw Henrica van Kuinre verkocht aan Gerrit van Isselmuden.
Aleid trouwde met Evert Freyse van Stroewijck. Evert is geboren omstreeks 1400.
Kinderen van Aleid en Evert:
1 Hendrick Freijse van Cuenre [1.1.1.4.3.2.1], geboren omstreeks 1430. Hendrick is overleden in 1474, ongeveer 44 jaar oud.
Notitie bij Hendrick: Vermeld 1456 op St elisabethsdag, wanneer hij wordt beleend, nog onmondig zijnde en onder hulderschap van zijn vader Evert Freijse van Stroewijck, met de hoven tot Tenninge en Boedekinc, de tienden te Reberdinc, de grove en smalle tienden te Hesselte en te Havelte, het Nijeveen, de Ese met alle toebehoren, Conijnghof, de hof te Geldering met toebehoren, de Baers, Comeringen, Wijghiginge, Hemminge, Lange Claes goed, Hellinge, Azinge, Eppinge, Telmeringen, Haminge, Meijeringe, Vriesinge, Ludderingen, Noirtdorpinge, Edinge, Tesinge, Aelekinge, Schakes erve op de Camp, Rijnolt Diedelenzoon met zijn erve, het erf dat Ellen Gelinge toebehoorde, Olde portinge, Hoeringe, het goed te Tije waarop nu Ludeken Spolevogel, Gerrit Hering en Coep Torre wonen, het goed ter Stege waarop nu woonachtig is Seger ten Broeke, het goed toe Overcamp waarop nu Heine Overcamp woont, zes akker lands aan de noordzijde van de Olde Helle, twee akker te Zuerbeke bij de Kalverkamp, vijf gieden in de Langen rade, zeven akker op het Zwolle, de tienden over Wiecher Jansz goed op het Zwolle, zeven akkers land strekkende van des landsweg aan Schadijksweg, drie akker van Moirkensland, strekkende aan Roeskens stege, daar naast drie akker van Herman ter Helle, strekkende van den lantsweg aan Roeskens Stege hetwelk Hermen van Loe plag toe te horen en nu door de Broeders op het Zwolle word gebruikt, twee akkers lands van Roderik Kennekens goed en twee dito van Gerrit des meiers goed nu in gebruik bij die Broeders, het goed dat aan Bene Alsen plag toe te horen en nu toebehoort Albert Evertsz, het goed welke nu Wicher Bonke en Herman des Meijer van wegen Herman ter Hellen gebruiken, het goed dat Stratemaker plag toe te horen, het goed waarop Bene Bunck woont het goed door Alpher Roedencock gekocht van Aelt Benen zoon, het goed ’t welk Gerrit de Meijere plag toe te horen en door Alpher Roedenkock word gebruikt, het goed hetwelk aan Evert Bute plag toe te horen en nu in gebruik is bij Hermen Pijlsticker, het goed aan de Hoerne hetwelk Rembold Heinenzoon heeft en twee akker land ten Walle die Gijse Hamervelt gebruikt.
2 Adriaan Freijse van Stroewijck, geboren omstreeks 1430. Volgt 1.1.1.4.3.2.2.
1.1.1.4.4.1 NN van Arnhem is geboren omstreeks 1415, dochter van Gerard (Geryt) (Geert) van Arnhem en Cunegonda (Alyd) van Kuinre (zie 1.1.1.4.4). NN trouwde met Adolph van Rutenbergh. Adolph is geboren omstreeks 1415.
1.1.1.4.4.2 Wijnand van Arnhem is geboren in 1425, zoon van Gerard (Geryt) (Geert) van Arnhem en Cunegonda (Alyd) van Kuinre (zie 1.1.1.4.4). Wijnand is overleden op 27-02-1486, 60 of 61 jaar oud.
Notitie bij Wijnand: Ook vermeld als wijnand van Presikhaaf, ridder van Jeruzalem.
Schepen van Arnhem 1459-1462, burgemeester van 1462-1475.
Wijnand trouwde, 27 of 28 jaar oud, in 1453 met Sophia (Feye) van Heeckeren, ongeveer 28 jaar oud. Feye is geboren omstreeks 1425, dochter van Frederik van Heeckeren genaamd van Rechteren en Cunegonda van Asperen. Feye is overleden op 16-11-1509 in Arnhem, ongeveer 84 jaar oud.
Notitie bij Feye: Vermeld als sophia van Hekeren van Rechteren en Voorst.
Kind van Wijnand en Feye:
1 Johan van Arnhem, geboren in 1459. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.
1.3.1.1.2.1 Sweder van der Ese is geboren in 1515, zoon van Bertholt van der Ese (zie 1.3.1.1.2) en NN ter Helle.
Notitie bij Sweder: Vanaf 1519 vermeld als leenman
Sweder trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1540 met Margaretha van Laerwold.
Kinderen van Sweder en Margaretha:
1 Hadewych van der Ese [1.3.1.1.2.1.1]. Hadewych is overleden in 1539.
Notitie bij Hadewych: Vanaf 1535 vermeld als leenvrouwe. Hulder Jan Mulart Lubbertszoon.
2 Margrete van der Ese [1.3.1.1.2.1.2]. Margrete is overleden in 1557.
Notitie bij Margrete: Vermeld als leenvrouwe na de dood van haar zuster in 1539.
Hulder Dirich van Voerst Janszoen.
3 Lysbeth van der Ese [1.3.1.1.2.1.3]. Lysbeth is overleden in 1611.
Notitie bij Lysbeth: Vermeld als leenvrouwe na de dood van haar zuster in 1557.
Hulder haar man Eylke Unsta.
4 Suzanne van der Ese [1.3.1.1.2.1.4], geboren in 1550.
1.1.1.4.3.2.2 Adriaan Freijse van Stroewijck is geboren omstreeks 1430, zoon van Evert Freyse van Stroewijck en Aleid van Kuinre (zie 1.1.1.4.3.2). Adriaan is overleden omstreeks 1476, ongeveer 46 jaar oud.
Notitie bij Adriaan: Ook vermeld als Adriaan Freijse van Cuinre. (1478)
Kind van Adriaan uit onbekende relatie:
1 Aleid Freijse van Cuinre, geboren omstreeks 1450. Volgt 1.1.1.4.3.2.2.1.
1.1.1.4.4.2.1 Johan van Arnhem is geboren in 1459, zoon van Wijnand van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2) en Sophia (Feye) van Heeckeren. Johan is overleden op 12-12-1531, 71 of 72 jaar oud. Hij is begraven in Klooster Mariendaal.
Notitie bij Johan: Heer van Kernhem; ridder, schepen van Arnhem; schout van de stad Geldern 1505;
Johan trouwde, 24 of 25 jaar oud, in 1484 met Aleyd van Bemmel. Aleyd is een dochter van Aalbert van Bemmel en Stijne Valckenaer. Aleyd is overleden op 31-03-1543 in Ede. Zij is begraven in Klooster Mariendaal.
Kind van Johan en Aleyd:
1 Zeger van Arnhem, geboren op 26-06-1502. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.
1.1.1.4.3.2.2.1 Aleid Freijse van Cuinre is geboren omstreeks 1450, dochter van Adriaan Freijse van Stroewijck (zie 1.1.1.4.3.2.2).
Notitie bij Aleid: Oorkonde van 10 decmber 1478. Bisschop van Utrecht beleend Aleid Freijse van Cuinre, na de dood van haar oom Hendrik, en haar vader Adriaan, onder hulderschap van Hendrik van Alendorp, met den hof te Loedekinck met toebehoren, de tienden te Reberdinck, het Nijeveen, de Ese met alle toebehoren, het Commeringe, Wijcheringe, Hemmekinge, Lange Claas goed, Hellinge, Asinge, Eppeinge, Telmeringe, Haminge, Meijeringe, Vriesinge, Ludderinge, Noorddorpinge, Odinge, Tesinge, Alekinge, Schakes erve op de Camp, Reinold Diddelenzoon met zijn erve, het erve hetwelk Ellen Gelinge toebehoorde, Olde Porring, Hovinge, twee akker land te Zuerbeke bij de kalverkamp, en vijf geen in de Lange Rade en voorts van die goederen in de belening van Henrik benoemd, waarvan zij specifiek bewijs bijbrengen moet voor St Johan 1479, bij verlos der goederen en ongemaand.
Aleid trouwde met Johan van Renesse van Wulfen.
Kind van Aleid en Johan:
1 Johan van Renesse [1.1.1.4.3.2.2.1.1].
Notitie bij Johan: Wordt in 1527 Heer van Wilp en Wulven
1.1.1.4.4.2.1.1 Zeger van Arnhem is geboren op 26-06-1502, zoon van Johan van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1) en Aleyd van Bemmel. Zeger is overleden op 15-08-1557, 55 jaar oud. Hij is begraven in Ede.
Notitie bij Zeger: Heer van Kernhem; ridder; raad des hertogs; raad des keizers 1538.
Zeger trouwde, 41 jaar oud, op 12-09-1543 met Catharina van Honnepel. Catharina is een dochter van Hendrik van Honnepel en NN van Goor. Catharina is weduwe van Reijnier van Voorst tot Doornenburg (ovl. 56).
Kind van Zeger en Catharina:
1 Carel van Arnhem, geboren op 24-08-1551 in Arnhem. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.
1.1.1.4.4.2.1.1.1 Carel van Arnhem is geboren op 24-08-1551 in Arnhem, zoon van Zeger van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1) en Catharina van Honnepel. Carel is overleden op 20-09-1621 in Ede, 70 jaar oud. Hij is begraven in Ede.
Notitie bij Carel: Ridder; burgemeester van Arnhem 1576-1614.
Raad van het Fürstendom Gelre, gecommiteerde ter Generaliteit 1582;
Beroep:
burgemeester van Arnhem 1576-1614, Schout van Rheden
Carel trouwde met Agnes van Stepraedt.
Kinderen van Carel en Agnes:
1 Sicamber van Arnhem, geboren vóór 1575. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.
2 Katharina van Arnhem [1.1.1.4.4.2.1.1.1.2], geboren in 1576. Katharina is overleden in 1639, 62 of 63 jaar oud.
3 Zeger van Arnhem, geboren in 1578. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.3.
4 Henrica van Arnhem [1.1.1.4.4.2.1.1.1.4], geboren in 1584. Henrica is overleden in 1616, 31 of 32 jaar oud.
1.1.1.4.4.2.1.1.1.1 Sicamber van Arnhem is geboren vóór 1575, zoon van Carel van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1.1) en Agnes van Stepraedt. Sicamber is overleden omstreeks 1657, minstens 82 jaar oud.
Notitie bij Sicamber: Bastaardzoon van Carel; schout van Rheden 1626-1633
Sicamber trouwde met Berendina Staveren. Berendina is geboren omstreeks 1580. Berendina is overleden omstreeks 1657, ongeveer 77 jaar oud.
Kind van Sicamber en Berendina:
1 Zeger van Arnhem, geboren omstreeks 1610. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.1.
1.1.1.4.4.2.1.1.1.3 Zeger van Arnhem is geboren in 1578, zoon van Carel van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1.1) en Agnes van Stepraedt. Zeger is overleden in 1632, 53 of 54 jaar oud.
Notitie bij Zeger: Ook vermeld als van Arnhem tot Kernhem.
Zeger trouwde, 48 of 49 jaar oud, in 1627 met Margaretha van Wijhe tot Echteld.
Kind van Zeger en Margaretha:
1 Margaretha van Arnhem, geboren in 1624. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.3.1.
1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.1 Zeger van Arnhem is geboren omstreeks 1610, zoon van Sicamber van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1.1.1) en Berendina Staveren. Zeger is overleden omstreeks 1657, ongeveer 47 jaar oud. Zeger trouwde met Hendersken Brouwers.
Kind van Zeger en Hendersken:
1 Gijsbertha van Arnhem, geboren in 1644. Volgt 1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.1.1.
1.1.1.4.4.2.1.1.1.3.1 Margaretha van Arnhem is geboren in 1624, dochter van Zeger van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1.1.3) en Margaretha van Wijhe tot Echteld. Margaretha is overleden in 1651, 26 of 27 jaar oud. Margaretha trouwde, 19 of 20 jaar oud, in 1644 met Zeger van Heeckeren gen. van Rechteren, ongeveer 24 jaar oud. Zeger is geboren omstreeks 1620. Zeger is overleden in 1674, ongeveer 54 jaar oud. Zeger trouwde later in 1652 met Margaretha Torck.
Notitie bij Zeger: Heer van Almelo.
1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.1.1 Gijsbertha van Arnhem is geboren in 1644, dochter van Zeger van Arnhem (zie 1.1.1.4.4.2.1.1.1.1.1) en Hendersken Brouwers. Gijsbertha is overleden in 1704, 59 of 60 jaar oud. Gijsbertha trouwde met Gijsbert Vleming.
Gegenereerd met Aldfaer-versie 11.1 op 01-01-2025 12:45:22 door A. Post